23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

BEZPEČNOST: Zeman a výroba novičoku v Česku

Prezident Miloš Zeman oznámil na TV Barrandov, že se v Česku vyrobilo malé množství novičoku a že byl zničen. Rozpoutal tak mediální bouři a opět se rozproudily diskuse o postavení Zemana v české politice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 8.5.2018 21:53

Kristovanoho,

tady je to jak na bojišti. Kdekdo se tu fanaticky hádá o novičok, ačkoliv je při pouhém přečtení diskuse jasné, kolik z nich o chemii vědí víc. Jen minimum "diskutérů"

L. Kubeš 8.5.2018 13:20

Stačí si přečíst vyjádření odborníků !

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zeman-prozradil-kremlu-i-teroristum-proti-jakym-jedum-se-ces/r~1bdd43444fb411e8ac3d0cc47ab5f122/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=recombee1&utm_term=position-2

A s tím nic nenadělá ani ta kolaborantská narudlá úderka mezi diskutujícími, jenom blbě žvaní.

A co je Zeman zač je jasné, kremelský trol.

I. Hendrych 8.5.2018 11:48

Zeman

Zeman je v principu prachsprostý žvanil a nic jiného. Tomuto národu žvanilové imponují.

P. Han 8.5.2018 23:24

Re: Zeman

Takže vám Zeman imponuje, nebo patříte k jinému národu?

P. Han 8.5.2018 23:25

Re: Zeman

Vlastně to není tak jednoznačné. Třeba patříte k tomuto národu, ale imponuje vám nějaký jiný žvanil.

P. Khail 8.5.2018 10:44

Fakt?

"Bylo-li to Zemanovým záměrem, se lze jen dohadovat" - není třeba se (v kontextu páně prezidentových dalších postojů a prohlášení) dohadovat. Je to dlouhodobě jasné, dohadovat se může jen mimozemšťan, který právě poprvé přistál v naší kotlince, krásné, střediskové :-)))

M. Pesat 8.5.2018 10:42

soudruh Zeman zadnou medialni bouri nerozpoutal

"Zeman rozpoutal mediální bouři a opět se rozproudily diskuse o jeho postavení v české"

soudruh Zeman zadnou medialni bouri nerozpoutal, to jen parta Lzi a Nenavisti a jimi ovladana media, vcetne tech co si rikaji verejnopravni, rozpoutala dalsi kolo medialni stvanice na soudruha Zemana, coz fakticky trva od jeho prvniho zvoleni a bude pokracovat, coz bylo jasne uz pri jeho druhem volebim vitezstvi, ze parta Lzi a nenavisti nebude akceptovat vysledky svobodnych demokratickych voleb, stejne jako se soudruhem Babisem ci soudruhem Trumpem v USA.Kavarnika/modrobolsana/panbickare/brcalnika pznate podle toho, ze ma vzdy hubu plnou svobody/demokracie ale uznava to jedine kdyz vyhraje jeho kun. Jinak vzdy jede podle "pravidel" jine situace.

Cest :(

M. Šejna 8.5.2018 11:07

hlavně je potřeba si pamatovat ...

hlavně je potřeba si pamatovat jednu základní poučku pravdoláskařů: "Zeman je lhář. A pokud výjimečně sdělí pravdu, tak je pro změnu vlastizrádce"

Ś. Svobodová 8.5.2018 10:39

Klasické vrtění psem

Je to tady zase. Žurnalisté ve spolku s politiky se snaží odpoutat pozornost od jádra věci. Tím je, že informace Britské byli dezinformací, stejně jako informace Ruské.

J. Svoboda 8.5.2018 10:44

Re: Klasické vrtění psem

"informace byly" a logicky to máte taky celé nějaké frustrovaně blbé.

P. Khail 8.5.2018 10:58

Re: Klasické vrtění psem

Gramatika: informace britské, informace ruské, informace byly.

P. Schuster 8.5.2018 11:02

Re: Klasické vrtění psem

Tak to je ten podstatní problém že, puntičkáři.

P. Schuster 8.5.2018 11:01

Re: Klasické vrtění psem

Přesné, to chtěl Zeman říci. A kdo to nepochopil má smůlu

P. Klíma 8.5.2018 10:38

Když vojáci v Brně Novičok vloni zničili, nemohl

být použit letos na Skripala. To za prvé.

Za druhé: do politiky nechodí skutečně chytří lidé, spíše jen ti vychytralí, a zejména pak lidé hloupí.

A ty extrémně stupidní protiruské lži britské premiérky a zejména toho hňupa Johnsona vyžadovaly zveřejnění pravdy, byť jen dílčí.

J. Svoboda 8.5.2018 10:42

Re: Když vojáci v Brně Novičok vloni zničili, nemohl

Syntéza není výroba a výsledky šetření obou našich tajných služeb byly shodné a ne rozdílné. Tohle je pravda a ne ty lži prezidenta Zemana.

M. Šejna 8.5.2018 10:58

přesně tak

i automobily Škoda se u nás jen "syntetizují".

:-D

O. Uživatel 8.5.2018 11:10

Uživatel požádal o vymazání
P. Grigar 8.5.2018 13:22

Re: Když vojáci v Brně Novičok vloni zničili, nemohl

..Chemická syntéza (chemické slučování) je druh chemické reakce, při které ze dvou nebo více prvků nebo jejich sloučenin vznikne produkt, který je většinou složitější než výchozí látky. Lidmi je prováděna za účelem získání předem určeného produktu nebo několika produktů (z jednodušších látek vznikají složitější)...

Výroba je činnost, kde dochází k přeměně vstupů na výstupy. Základním předpokladem jsou výrobní zdroje (činitele). Jsou to vstupy do výroby. Vstupy se přeměňují výrobním procesem a mění se ve výstupy (statky, služby). Za statky jsou označovány fyzické komodity (produkty vyráběné pro spotřebu či směnu)

Jaký v tom spatřujete rozdíl?

Víc polopatě už to nejde.

F. Navrátil 8.5.2018 9:54

Výroba a nevýroba

Výroba nebo syntéza? Úmluva o zákazu chemických látek říká, že výrobou není množství, které není vojensky použitelné. Ovšem technologicky je syntéza jakéhokoliv množství výrobou. Zmatky vznikají z toho, že se plete právní a technická definice výroby. Pokud nepreferujeme právní, propagandistická a politická hledisko, pak skutečně jde o výrobu.

M. Šejna 8.5.2018 11:04

přesně tak

nejprve se prý u nás žádnej novičok nikdy "nevyráběl". Pak se provalilo veřejné tajemství, že se u nás jen "syntetizoval" pro účely testování.

Podobně se dá novičok syntetizovat a testovat i v Británii. Nakonec Britové věděli hned druhý den, že Skripal byl otráven "tajným" a novičokem se "zcela neznámou" chemickou strukturou, a dokonce věděli, že se jedná o variantu A234 vyrobenou v konkrétní továrně kdesi v Rusku.

S. Rádl 8.5.2018 15:46

Re: Výroba a nevýroba

Prosím o upřesnění místa, kde jste to četl. Já jsem z uvedené úmluvy překopíroval následující:

2. Smluvní stát nevyrábí, nenabývá, nepřechovává, nepřevádí ani nepoužívá chemické látky seznamu 1 s výjimkou případů, kdy:a) tyto chemické látky se používají pro výzkumné, lékařské, farmaceutické nebo ochranné účely; a b) druhy a množství chemických látek se striktně omezují na ty druhy a množství, které jsou pro takové cíle odůvodněné; a c) úhrnné množství takových chemických látek určených pro tyto cíle je v kteroukoli dobu rovno nebo menší než 1 tuna; a d) úhrnné množství pro takové cíle nabyté smluvním státem v kterémkoli roce výrobou,vyjmutím ze zásob chemických zbraní a převodem je rovno nebo menší než 1 tuna.

Z uvedeného ale nevyplývá, že by se produkce těchto látek nepovažovala za výrobu, ale jen to, že je lze v uvedených případech v souhrném množství do 1 tuny vyrábět.

F. Navrátil 8.5.2018 16:31

Re: Výroba a nevýroba

Naše slova nejsou v rozporu, moje vyjádření je pouze koncetrací bodů Úmluvy.

M. Zikmund 8.5.2018 9:53

Malá analogie

Pán v tramvaji se chytne za kapsu a vykřikne: někdo mi ukradl peněženku! To byl určitě ten cikán u dveří, co se kolem mne tak motal! Snědý cestující se brání: já to nebyl a kolem toho pána se pohybovali i támhle ti tři! Tak ty budeš, cikáne, obviňovat bez důkazů slušný lidi? Fuj! Žena opodál: ale kolem toho pána se opravdu pohybovali další pánové. Drž hubu ženská, co tomu cikánovi pomáháš? Výsledek: snědý cestující je tak očividně zloděj, co se špinavě brání a ženská je zrádce. O novičoku to sice není, ale princip hledání viníka a lynče je stejný.

Ty veškeré v textu se vyskytující se slova jako mikrosyntéza, mikrogramy, testování, nevyrábí se, neskladuje se, zničeno, kontroly atd. atd. odmítající možnost, že by jedovatá látka mohla pocházet od nás mají jednu chybu - to samé platí pro jakoukoliv laboratoř této úrovně kdekoliv v Evropě včetně Ruska. Pokud někdo použil takovou látku, tak ji získal ze zařízení, které bylo schopno ji připravit a je mimo jakékoliv kontroly nebo v nich má někdo schopnost kontroly obejít, to je přece jasné. To mohlo být v Šichtany, u nás nebo v Salisbury (které je pár kilometrů od místa incidentu).

Příprava látky je vysoce sofistikovaná a nakládání s ní se moc nehodí k individuelní vraždě. Přesto se tento jed našel na klice dveří od bytů oběti, v restauraci, ventilaci auta...(jak tvrdí Britové). Moc sofistikovéné to použití tak asi nebylo. Buď to tedy byl pokus vraždy demonstrativní, neodborný a nebo nešlo o pokus vraždy, ale třeba o chybu při transportu ukradeného materiálu. Zaslepeností se však k pravdě nedobereme (pokud vůbec o něco takového stojíme, pravda někdy bolí).

M. Šejna 8.5.2018 11:15

máte sice pravdu, ale ...

... každému pravdoláskovému vlastencovi, který právě vylezl z bruselské řiti, je jasné britské tvrzení, že Skripal byl otráven novičokem vyrobeným a nikoli novičokem syntetizovaným.

Nepochopitelné je to jen pro vystudované chemiky a pro vlastizrádce?

Je přece jasné, že "syntetizovaný novičok" dokáže každý správný český pravdoláskový vlastenec rozeznat od "novičovku vyrobeného" na sto honů.

:-D

O. Uživatel 8.5.2018 12:08

Uživatel požádal o vymazání
K. Janyška 8.5.2018 9:53

Zeman je podle mne a pro mne skutečný politický kripl. A to

nemám na mysli jeho tělesnou stránku... Dzp.

P. Klíma 8.5.2018 10:42

PAN PREZIDENT je spontánní. Že zrovna vám to vadí?

K. Janyška 8.5.2018 11:09

Re: PAN PREZIDENT je spontánní. Že zrovna vám to vadí?

Není, je pevně ukotven v cizích službách... Dzp.

P. Grigar 8.5.2018 13:35

Re: PAN PREZIDENT je spontánní. Že zrovna vám to vadí?

..inu vás mi samo nebe posílá, pane Janyško! Zrovna včera, nebo spíše vlastně už dnes ráno jsem se vrátil domů, voněl jsem vínem(Rulandské šedé..mmm)a Chanelem...mmmmmmm, košile od rtěnky, na saku blond vlas, však to znáte...jak to mám nějak šikovně vysvětlit manželce? Všechny své naděje vkládám do vás, zatím jste dokázal kompozitivně, na principech spontánního řádu vysvětlit vše.

K. Janyška 8.5.2018 18:47

Re: PAN PREZIDENT je spontánní. Že zrovna vám to vadí?

O nevěře však KT není... Dzp.