19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

BEZPEČNOST: Více zbraní v ulicích

V kratičkém článečku Bomba nebo pastelky? Izrael už to zná (Echo24.cz, 16.11.2015) vystihla autorka, Zuzana Boehmová, obávám se, jistý podstatný aspekt naší pravděpodobné budoucnosti. Pravděpodobné, nikoli jisté.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 15.12.2015 18:17

Kdo chce psa bíti, hůl si vždy najde.

Hůl je zbraní. Kdo nechce, nehledá ji... Dzp.

K. Křivan 15.12.2015 18:35

Re: Kdo chce psa bíti, hůl si vždy najde.

Host do domu, hůl do ruky !

Toto staré moudré přísloví jsem pochopil až když Merklová prohlásila muslimské vetřelce za "hosty" !

H. Balzám 15.12.2015 17:19

Evropská mentalita

ve věcech obrany nebo nošení zbraní je bohužel mírně defektní. Oproti USA, kde svoboda držení a nošení zbraně patří k základním svobodám a symbolům, v Evropě se dodnes potýkáme s tím, že mocipáni a feudálové výrazně trestali ozbrojování poddaných a jakoukoliv, i přiměřenou a adekvátní obranu jednotlivce před násilím. V očích vrchnosti totiž nešlo o eliminaci útočníka, ale o to, že se jim navzájem zabíjely pracovní síly. Dnes už sice feudalismus nemáme, ale v hlavách spousty lidí je pořád. A tak se může klidně stát, že se po použití zbraně z důvodu nutné obrany nebo krajní nouze dostanete do vazby jako podezřelý z vraždy, ačkoliv postupy umožňují (a třeba Antl, velký fanoušek zbraní, doporučuje) brát toho člověku od počátku jako svědka. Zákon mu totiž většinou dá za pravdu, že se jenom bránil, ale to už bude pro sousedy "ten, co ho zabásli pro vraždu". A nebo dokonce může nás dojít k takovým excesům, jako že na otázku větší liberalizace nošení zbraní tisková mluvčí Policie ČR řekne, že občané se nepotřebují hájit proti zločincům se zbraní v ruce, když přece mají na potírání policii! (Viděl jsem v TV asi před patnácti lety)

K. Křivan 15.12.2015 18:33

Re: tisková mluvčí Policie ČR

ta husička asi neví, že policie přijede VŽDY až po činu. Tedy pozdě ! Policie hledá pachatele. Někdy ho i najde. Soudy nalezeného pachatele občas i potrestají. Občanovi jde ale o něco úplně jiného. O jeho život ! O jeho zdraví nebo majetek.

J. Vintr 15.12.2015 21:48

Re: tisková mluvčí Policie ČR

Někdy se stává, že policie je na místě i včas, ale místo konání zbaběle čeká na posily ...

M. Prokop 15.12.2015 22:45

Re: Evropská mentalita

"Je lepší být souzen dvanácti, než nesen šesti". :-P

A. Vágner 15.12.2015 16:36

Nemám

Nesouhlasí s Vámi pane.

Vádí mi hlavně to,že si berete za příklad největší teroristický stát na BV. Už jenom to,dávat Izrael za příklad by mělo být trestné.

S. Donát 15.12.2015 17:05

Re: Nemám

Je moc dobře, že o tom nerozhodují lidé jako Vy.

H. Balzám 15.12.2015 17:11

Re: Nemám

Děkuji, reagujete i za mne, nebyl jsem schopen sestavit větu, která by neobsahovala nějaké anatomické temíny nejhrubšiho zrna! :-)

S. Donát 15.12.2015 18:02

Re: Nemám

Rádo se stalo. Tito jedinci nestojí ani za nadávky, ani za rozčilování :). Nestojí za nic...

K. Křivan 15.12.2015 18:08

Re: Nemám

Je to možný aby byl někdo takhle blbej ?

A. Vágner 15.12.2015 19:33

Re: Nemám

Ani jeden z vás ,jste nic neřekli(nenapsalI)

PROČ ?

M. Prokop 15.12.2015 22:46

Re: Nemám

Co na takovou pitomost napsat?

M. Malovec 15.12.2015 14:18

Realizovat

Vaše návrhy by bylo možné pouze nelegálně. To by napřed musel terorista ustřelit Merkelové a Sobotkovi zadnici.

S. Donát 15.12.2015 14:38

Re: Realizovat

U nás to legální je. Bohužel v drtivé většině evropských zemí je držení a nošení zbraně pro účely obrany prakticky nemožné.

J. Ráž 15.12.2015 14:13

Blbost bruselských "elit" je nekonečná

Jedná bruselská kravka navrhla Evropské komisi resoluci, aby EU odsoudila, že civilistè v Izraeli střílejí na Palestince , kteří útočí noži. Že prý tak nepřípustně rozhodují o vině a trestu bez soudu.

L. Šarina 15.12.2015 12:15

Předseda,je takový,

jakého jsme si zvolili. Celé Evropě vládnou levicoví a sociální inženýři a bohužel i pravicoví, potažmo strany, suplují levicové programy ,bojící se se o voliče. Zbraň je strojírenský výrobek jako každý jiný!!!! V EU nehroznější legálně držena zbraň je auto, jenom u nás za 1.rok 600 mrtvých, kdyby byli zastřelení tak to by byl poprask . Každý rok vymlátíme auty jednu vesnici no a co, ale když nějaký blb zastřelí deset lidí tak je národní smutek věší se fangle a zakazují se zbraně!!! Rozdíl mezi silným a slabým smazal SAMUEL COLT.

A. Alda 15.12.2015 13:10

Re: Předseda,je takový,

Souhlas, pane!

R. Langer 15.12.2015 13:37

Re: Předseda,je takový,

Dobrá připomínka. Ale oponenti budou tvrdit, že kdyby bylo zbraní tolik, co aut, tak by bylo všechno jinak. I když to žádné statistiky nikdy nepotvrdily.

J. Vintr 15.12.2015 21:55

Re: Předseda,je takový,

U nás je v držení soukromých osob několik set tisíc střelných zbraní. Kromě případu magora z Uherského Brodu nevím o případu, kdy by byl zabit záměrně člověk legálně drženou zbraní. Možná mi něco ušlo, ale předpokládám, že kdyby se něco takového stalo, tak by sluníčkoví dobroserové, kteří se štítí střelných jako jedovatých pavouků, jistě spustili nepřehlédnutelný pokřik. Takže by ta statistika ve srovnání s auty jistě vyšla velmi výrazně ve prospěch těch aut (v negativním smyslu pochopitelně).

B. Rameš 15.12.2015 11:15

Nevím

Před lety jsem šel do hospody s jedním známým. Pak přišel nějaký jeho známý (policista v civilu), sedl si k nám a začal nasávat. Po nějaké hodince vytáhl bouchačku a začal jí předvádět. Moc bezpečně jsem se necítil...

S. Donát 15.12.2015 11:19

Re: Nevím

Nedivím se. Takovému člověku do ruky zbraň nepatří. Na druhou stranu jsou další tisíce zodpovědných lidí, kteří se zbraní u sebe prostě nenasávají.

V. Kain 15.12.2015 11:38

Re: Nevím

Vždycky a všude se najdou ojedinělí kreténi kteří jsou nebezpeční svému okolí.Nemusíme ukazovat na jedince který se po napití vytahoval.Ono se stačí podívat na naše silnice jací psychopaté mají řidičák.

D. Polanský 15.12.2015 12:05

Re: Nevím

Bydlím v paneláku. Kdysi, cca 10 let, jsem došel domů a manželka a malé děti se klepaly strachy. Co se děje? Že soused vyhrožoval, že mě zastřelí. Zazvoním u souseda, otevřela jeho žena, povídám, že ať si její manžel tu pistoli vezme a jde ven. Nevylezl. Když jsem to asi po dvou letech jen tak mezi řečí vykládal policajtům, byl jsem nahlásit jiné darebáctví, chytali se za hlavu, že jsem je měl zavolat. Příště že jo, uvidím co uděláte. Dnes již soused tam nebydlí a zatím mě nikdo nechce zastřelit. Tedy si to myslím, člověk nikdy neví.

J. Kulheim 15.12.2015 17:17

Re: Nevím

Pokud byˇváš soused věděl, že máte zbraň, tak by nevyhrožoval. Pokud by to zkusil, tak jenom jednou.

F. Lesniak 15.12.2015 12:30

Re: Nevím

Totéž lze ale říci i o řidičích. Zakážeme řidičské průkazy a provoz automobilů a vrátíme se ke koňským povozům?

K. Křivan 15.12.2015 12:43

Re: vytáhl bouchačku a začal jí předvádět.

No, jestli předtím vytáhl zásobník a vyhodil náboj z komory, pak se nic nestalo. Já do hospody nechodím, a pistoli bych si tam nebral. Jsou z toho pak při nejmenším blbé kecy.

Něco jiného je, když někam jedu a zajdu si na oběd. To ji pak samozřejmě v autě nemohu nechat. No co, do kufříku se vždycky ještě vejde,

S. Donát 15.12.2015 14:42

Re: vytáhl bouchačku a začal jí předvádět.

No tahat ji v hospodě nedělá střelcům dobré jméno, i když není nabitá. To se prostě nedělá.

V autě zbraň nechat nemůžete, to je pravda. A když člověk přizpůsobí svůj šatník pro účely nošení, není třeba ji ani stěhovat do kufříku. Menší revolver ve vnitřním opaskovém pouzdru schováte i pod košili, vnější pouzdro spolehlivě ukryje třeba vhodná vesta. další variantou jsou různé ledvinky a brašny určené přímo pro nošení. Jejich problém je profláknutý design, takže poučený člověk si všimne a ví.

J. Vintr 15.12.2015 21:58

Re: Nevím

To bude nejspíš tím, že policajti absolvují povinně psychotesty (které by někdo rád vnutil i normálním lidem). Myslím, že policie vysoko vede ve statistice úrazů a úmrtí, způsobených střelnou zbraní ...

P. Klouda 15.12.2015 8:46

Nabitá zbraň ...

někde za opaskem či v podpažním pouzdře, neřku-li přímo v ruce dodá člověku zvláštní pocit. Někomu neohrozitelnosti, jinému výjimečnosti, ale někomu prostě pocit prožívání něčeho podivného, cizího. ~~ Kdo z nás, kteří jsme byli povinně "na vojně", neměl aspoň někdy příležitost "nafasovat vostrý" ~ zásobník se třiceti ostrými náboji v samopalu, plus sumka s dalšími zásobníky. Já osobně jsem byl vždycky šťasten, že už mi strážní čtyřiadcacetihodinovka končí...

Ale k té analogii s Izraelem, popřípadě i jinými zeměmi na Blízkém či Středním východě. K čemu je tamním obyvatelům jakákoli střelná zbraň, když je někdo (obvykle bohužel úspěšně) napadne explozí? A nebo v poslední době ona tak moc se rozšířivší napadení nožem v Izraeli? Tam jistě útočník nenapadne oběť zepředu, a při napadení zezadu ani nestačíte zbraň vytáhnout, natož odjistit (zajištění střelné zbraně je dobré pro ty, kteří nechtějí ublížit sami sobě), a už vůbec smysluplně vystřelit.

Takže K ČEMU takováto forma ozbrojování se? Leda bychom se rozhodli žít podle vojensko-sportovního moudra "nejlepší obrana je útok". Můžu ale ve jménu oné neadresné obrany zaútočit na někoho jenom proto, že mám obavu, že on by mohl zaútočit na mě? Nebo prostě JEN proto, že se mi nějak nelíbí?......

I kdyby onen někdo zrovna vyšel z mešity, i kdybych byl zrovna svědkem toho, že odmítl nabízenou vepřovou pečeni, i kdyby byla jeho žena či dcera v burce, nemůžu. Protože tehdy by se ze mě stal obyčejný, sprostý, psychopatický či sociopatický vrah.