24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ATENTÁT: Psaní s příchutí krve

Salman Rushdie má 75 let. Tedy skutečně ještě má, což je důvodem k oslavě – před pár dny nescházelo mnoho k tomu, abychom o něm mluvili v minulém čase. Fatwa, kterou na jeho život vydal dávno mrtvý íránský vůdce Ruholláh Chomejní, totiž nemá žádné datum expirace, a motivuje k aktivitě i lidi, kteří v době vydání Satanských veršů nebyli vůbec na světě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Smatlak 19.8.2022 8:01

Četl jsem názory pana soudruha Doubrava nebo jak se jmenuje takže je tento snad člověkem a nebo už je duševní impoten ,pomatenec a nebo gauner a skoro podle myšlení je jako Stalin a podobní diktátoři o Putinovy ani nemluvím.Tohoto pokud je u nás právní stát tak Dpubravovi a podobných by bylo zavřít do krimonálu a na dlouhpu dobu a podobně i pana PŘEDSEDU SPD .Snad už jsme na vše lodé zapoměli a jak to tady za totalitě a pod vládou SSSR bylo.

V. Čermák 19.8.2022 18:02

Vy to tedy řešíte opravdu, ale opravdu po Bolševicku. Nebyl jste za komoušů v Lidových milicích? ...;-D

K. Křivan 18.8.2022 15:20

Nemá ten básník Salman Rushdie pro lidstvo a jeho civilizaci větší význam, než všichni muslimáci dohromady ?

J. Jurax 18.8.2022 20:25

Má.

Už jen proto, že na jeho kauze se jasně ukázalo, co jsou ti muslimáci za zběř.

K. A. 18.8.2022 14:05

Díky za dobrý článek. Je už na pohled za posledních 7 let patrné, že muslimů v ČR přibývá. Řada nových kebabů, v Praze spoustu žen s šátkem (spoustu oproti době před 10 lety). Fakticky s muslimskou migrací nikdo nic nedělá, diskuze na to téma vyzněla do prázdna. Zatím je jich tu málo, ale migrační trend je znepokojivý. Navíc si myslím, že nejde jen o islám, ale obecně masová migrace způsobuje problémy, nám Čechům v minulosti dost zatápěli potomci německých přistěhovalců.

F. Zrcek 18.8.2022 13:38

Zajímavá myšlenka s tím poradním sborem. Ale dopadlo by to jako vždycky, pár by donášelo na teroristy, většina teroristům, a zbytek na obě strany, protože by měli vyšší příjem.

Poslední ústup muslimáků z Evropy byl v 16. stol, kdy z nařízení Jeho katolického veličenstva Filipa ii byli moriskové vyhnáni ze španěl. Hrozilo, že se spojí s turky a bude nutné si zopakovat reconquistu. Až po bitvě u Lepanta se křesťanům trochu ulevilo. Ale přišla inkvizice, autodafé, Torquenado... Jeden si nevybere.

R. Polášek 18.8.2022 14:58

1664 porážka Turků u obležené Vídně. Kolem roku 1720 porážka Turků a vyklizení města Bělehrad Turky, čímž se RakouskoUhersku uvolnil Dunaj jakožto říční cesta a otevřel přístup k dalšímu vytlačování Turků a výbojům na Balkán.

J. Pokoutný 18.8.2022 16:12

Ta druhá Vídeň byla r.1683.

V. Hlad 18.8.2022 13:17

Jen tak na okraj. Pokud se podaří spáchat fatwu muslimce a následně bude utracena; dostane 52 paniců ?

F. Zrcek 18.8.2022 13:22

Správná otázka, ale nevím, zeptejte se svého imáma. (Ale upřímně řečeno, panic bývá na nic... a v 52 klonech bych jí ho přál leda za trest).

J. Jurax 18.8.2022 13:25

Ne.

Pouze polovinu. Slovo i čin pouhé ženy má v islámu jen poloviční váhu.

J. Jurax 18.8.2022 13:04

Pro nás z toho plyne nenechat si svou zemi zamuslimit a ty muslimy, co tu máme, pečlivě hlídat.

A zakázat u nás islám jako zločinnou a nepřátelskou ideologii. Islám je sice prý mírumilovný, ale jeho vyznavači rozhodně ne.

V. Chrastina 18.8.2022 16:54

Přeně tak, pane Juraxi, islám je nepřátelskou ideologií, maskující se za náboženství. Vlk v kůži beránčí!Islám je třeba postavit mimo zákon tak jako nacismus a komunismus. Nám všem se to vymstí, pokud to vláda a potažmo parlament zavčas neuzákoní. Zeptejte se Němců, Francouzů, Švédů, Dánů a mnoha dalších národů, jak dopadly, když si islámské přistěhovalce nechali přerůst přes hlavu!!

J. Anděl 18.8.2022 17:33

A že je to postavení komunismu mimo zákon u nás účinné, co?

:-)

J. Jurax 18.8.2022 20:28

Není.

Respektive dlouhodobě není vůle jej naplnit skutkem.

J. Pankovic 18.8.2022 19:01

Pokud islám zkusíte zakázat, tak vás zaživa sežerou lidskoprávní dobrotrusové.

Nezbyde, než vyčkat, až si to se zelenými rozdají žlutí, ale pro bílé to už bude jedno

J. Jurax 18.8.2022 20:24

Na lidskoprávní dobrotrusy jest v tomto případě kašlat.

H. Lukešová 18.8.2022 11:02

Dne 26. září 1988 vyšel v nakladatelství Viking Penguin román anglo-indického spisovatele Salmana Rushdieho „The Satanic Verses“. O patnáct dní později přišly první výhrůžky smrtí.

V Boltonu ve Velké Británii byla kniha spálena na náměstí dne 2. prosince 28. prosince dorazily do kanceláří Viking Penguin výhrůžky balíkovými bombami.

Nový rok proběhl bez incidentů. Pak rok 1989 vše změnil. Bylo to na Valentýna, když Chomejního fatva dorazila z Íránu: „Informuji hrdý lid islámu, že autor ‚satanských veršů‘, který je proti islámu, Prorokovi a Koránu, a všichni, kdo se podíleli na jejich zveřejnění, jsou odsouzeni k smrti. “.

Ve stejný den byli Rushdie a jeho manželka odvezeni z jejich domu v Islingtonu v severním Londýně britskou tajnou službou, aby byli odvezeni do více než padesáti „bezpečných domů“, ve kterých spisovatel žil deset let. Ti dva byli nyní chráněni gigantickým a velmi drahým bezpečnostním aparátem, podobným tomu, který byl vyhrazen pro hlavu státu. Roky nikdo nevěděl, kde bydlí. Rushdie zmizel jako v oblaku. Bylo to poprvé, kdy byl ve jménu islámu spisovatel odsouzen k tomu, aby se vypařil z povrchu zemského, on a jeho kniha. Poté Rushdie „znovu vstoupil“ na veřejnosti.

Zdálo se, že Rushdie unikl do doby, dokud ho islamista patnáctkrát pobodal do krku, když se chystal přednášet v New Yorku. V New Yorku nám islamisté připomněli, že jejich fatwy nezanikají.

H. Lukešová 18.8.2022 11:07

To je důvod, proč autocenzura bují... Již v době fatvy mnoho západních vydavatelství podlehlo zastrašování. Film Theo Van Gogha „Podřízení“, kvůli kterému byl zavražděn, zmizel z filmových festivalů. Karikatury proroka Mohameda, které vydal „Charlie Hebdo“, byly skryty před veřejností a od masakru a jen málo médií je znovu zveřejnilo.

Metropolitní muzeum umění v New Yorku odstranilo obrazy Mohameda z výstavy, zatímco Yale Press vydalo knihu o karikaturách Proroka, aniž by je reprodukovalo. „Klenot Mediny“, román o Mohamedově ženě, byl cenzurován. V Rotterdamu byla zrušena práce o Aiše, jedné z Mohamedových manželek. V Anglii Victoria and Albert Museum stáhlo portrét Mohameda.

V Německu, ve Francii je kvůli islámským hrozbám pod policejní ochranou 120 lidí. Prostí studenti jako Mila; Eric Zemmour, nejstatečnější muž v Evropě, a romanopisec Michel Houellebecq. Ale také desítky profesorů, od Trappes po Grenoble. Mnoho z nich vidělo zničené své kariéry, životy a jména.

Zabijí islamisté anglického poslance v kostele? Nemluvme o tom. Zabijí lékaře před školou v Marseille? Nemluvme o tom. Vypalují zradikalizovaní muslimové kostely, plní masové hroby křesťany, vybírají, koho zabijí, podle toho, zda dokážou recitovat šahádu v Africe nebo na Středním východě? Nemluvme o tom. Odsoudí Asii Bibi k smrti, takže se musí skrývat jako Rushdie v Kanadě? Nemluvme o tom. Zabíjejí Židy ve Francii? Nemluvme o tom.

Západ svou válku prohrává. Ale autor Satanských veršů to do jisté míry předvídal. "V rámci progresivního hnutí existuje souhlas s tím, že určité myšlenky by měly být potlačeny, a to je podle mě znepokojivé," řekl Rushdie listu Irish Times . "Řekněme to takto: lidé, kteří mě bránili ve špatných letech - jinými slovy lidé v liberálním a levicovém umění - to možná nebudou ochotni udělat teď."

H. Lukešová 18.8.2022 11:11

Z tohoto důvodu již žádní lidé nehájí svobodu slova. Protože už jsme ji to ztratili.

Je nutné obávat se islámského násilí, ale i zbabělosti těchto „ctihodných“ intelektuálů a novinářů, kteří po prvním úderu se vzdali svých principů, aby si zachránili krk. Všechen západní lid vystavili nebezpečí.

K. Křivan 18.8.2022 15:25

Nebylo by lepší pro lidstvo a jeho civilizaci (a také lacinější) zbavit Evropu všech muslimů ?

H. Lukešová 18.8.2022 16:28

To zajisté bylo, odsunout muslimy do zemí jejich původu, ale k tomu se bohužel nikdo neodhodlá.

J. Hajský 18.8.2022 10:47

Nejen ve všemožných internetových diskusích, ale i od řady našich politiků zaznívá požadavek zákazu komunistické strany, která - V MINULOSTI - provedla řadu zločinů. Ale ozd žádného našeho politika (snad s výjimkou Okamury) jsem neslyšel požadavek zákazu islámu, který má (V SOUČASNOSTI) na triku také velmi mnoho zločinů

Můžete namítnout: všichni muslimové nejsou vrazi. Ale oni ani všichni komunisté (dnes ani v minulosti, kdy jich vČSSR bylo přes milion a půl) nebyli vrazi.

O. M. 18.8.2022 13:18

Jak chcete zakázat náboženství?

Ani katolíkům se svého času nepodařilo protestanty zakázat.

J. Jurax 18.8.2022 13:40

Zakázat zločinnou a nám nepřátelskou ideologii kryjící se náboženstvím snad lze.

V. Kuhaj 18.8.2022 9:43

Dobré. Jen si nemyslím, že příklady, kdy se lidé srocovali a volali "smrt", je nutno hledat ve středověku. Pokud vím, byly podepisovány archy, požadující trest smrti i pro Miladu Horákovou. A veřejnou popravu kolaborantky Herty Kašparové museli povinně sledovat školáci. Ono k tomu "přání smrti" není daleko nikde. I když připouštím, že někteří jsme si v tomto směru "rovnější".:-)

J. Pokoutný 18.8.2022 16:39

A někdo najížděl krom Herty Kašparové do lidí, střílel do nich, kamenoval je nebo zabíjel sekáčkem z politických důvodů? Povídejte!

J. Jurax 18.8.2022 20:48

Ehm ... Herta Kašparová nenajížděla do lidí. Viz https://1url.cz/or2oc

Do lidí najížděla Olga Hepnarová ...

A v době, kdy byly podepisovány archy, požadující trest smrti i pro Miladu Horákovou a jiné, z politických důvodů střílely do lidí komunistické státní složky. Zda je i kamenovaly nebo zabíjely sekáčkem nevím, ale dost jich umlátily, repektive umučily. Komunisté se v tomto punktu tudíž tehdy nemuseli uchylovat k nestátní, jaksi pouliční iniciativě.

P. Diviš 18.8.2022 8:38

U těch ex-muslimů je riziko, že budou také fanatičtí, jen obráceně a vlivu využijí k osobním záležitostem. Ale myšlenka je to celkem dobrá, jen pozor na provedení, kdyby k něčemu došlo.

R. Dubravský 18.8.2022 8:24

Spojovat slova "mysl" a "naše vláda" mi přijde poněkud nepatřičné.