19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ARMÁDA: Povinné odvody a personální krize

Když se před časem objevila zpráva, že vláda zvažuje obnovení povinných odvodů do armády i mimo válku, způsobilo to v médiích takřka bouři.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 1.4.2015 17:35

Ano, pane, pořád dokola to opakuji.

Děsím se těch metrosexuálů, kteří si myslí, že mohou protivníka umlátit voňavkami a přitom místo nich nafasují zbraně... Dzp.

J. Lepka 1.4.2015 14:02

Řešení je snadné, leč neproveditelné.

Stačí průvan na MO, vyházet neschopné a zredukovat stavy "úředníků". Ušetřený peníz + náklady za nesmyslné odvodní komise věnovat na gáže profesionálům a uvidíte, jak rychle se naše armáda zvetí.

R. Olbert 1.4.2015 10:36

Zrušení ZVS byla chyba !

Mně tady chybí ono PROČ ? Proč byla vůbec zákl.voj.služba zrušena.V roce 1999 vstup do NATO,v r.2004 "vojna" ukončena,plná profesionalizace armády od 1.1.2005.

Intenzivní nábor probíhal a probíhá v letech 2003-2005.Přesto chybí naplnit "tabulkové stavy."

Není to proto,že NAPŘED se musela armáda zbavit (dle direktiv Pentagonu) dlouholetých důstojnických kádrů,kteří byli označeni jako bezpečnostní riziko,protože byli příliš spjati s nedávným přítelem a nyní nepřítelem ?!

A kdo z mladých si jde ještě v této době "hrát na zelené mozky ?"Ti neúspěšní,kteří se neuplatnili v civilním sektoru a našli JISTOTU ZAMĚSTNÁNÍ ?Podobně jako ti před rokem 89,kteří šli k VB ? Zrušením ZVS vyrostla generace "mamánků" synáčkové, kteří bydlí ještě ve 30 letech doma u maminky, protože tehdejší "vojna" ,když pominu PŠM masáže a buzerace,udělala z chlapečků samostatné chlapy.

V. Novák 1.4.2015 12:56

Navíc ani ta jistota zaměstnání není po kalouskování

armády nijak jistá. Po tom náboru skutečně byla AČR na nějaké úrovni - ne dokonalé, ale schopné účinně pomáhat spojencům.

"Díky" kalouskonomice z ní zůstal expediční sbor...

J. Lepka 1.4.2015 13:59

Re: Zrušení ZVS byla chyba !

Nejenže jste úplně mimo mísu, ale ještě vypouštíte naprosto neekonomické hlouposti. Nevím, co bylo přínosného na armádě sestávající z neschopných příživníků placených i z mých daní. A výrok : udělala z chlapečků samostatné chlapy, jste asi vyčetl z rudé brožurky. Onen přechod učiní každý mladý muž cca mezi 19 až 21 lety a je zcela jedno, jestli doma nebo v nějaké buzerační enklávě. Navíc při tom jistě poklesl počet sebevražd. Ano, pane Olberte, těch nebylo málo. Navíc si zelené mozky pohlídaly každého chlapa až do jeho třiceti let, se mnou sloužili zasloužilí otcové, jen proto, že díky pokroku medicíny se podařilo jejich dlouhodobé potíže zatlačit do pozadí. aby se jim za ty dva roky bez odpovědné péče patřičně prohloubily a rozkošatily.

L. Krajíček 1.4.2015 15:22

Re: Zrušení ZVS byla chyba !

To s těmi sebevraždami jste vyčetl z nějaké brožury z hvězd a pruhů? Z vojny se zdrhalo a sebevraždy páchaly z úplně stejných důvodů jako se páchají dnes - osobní problémy. Většinou nějaká "tragická" láska.

Zato dnes ti nezaměstnaní mamánci s titulem z neupotřebitelné vysoké školy naplňují svůj životní cíl. Takže sebevraždy asi vymizely. Tak jste to myslel?

J. Rechnovský 1.4.2015 14:06

Re: Zrušení ZVS byla chyba !

NE jste mimo. Armáda se dodnes nedokázala zcela vymanit z image nástroje bolševismu. Navíc neprošla žádnou skutečnou systémovou reformou a stala se rájem pro korupci. Jako taková je velmi nedůvěryhodná a několik stovek opravdu kvalitních vojáků dokáže napravovat její pověst jen velmi pomalu.

Povinné odvody nepřinesou žádný nárůst kvality, jen prohloubí její nízkou popularitu.

Jedinou možností je důsledná personální a systémová reforma armády a rozšíření dobrovolných aktivních záloh. Výcvik záloh pak přizpůsobit reálným časovým možnostem zaměstnaných lidí a částečně provázat jejich civilní práci s potřebami armády. Ty se pak mohou stát dobrým zdrojem pro nábor vojáků na full time.  

Takže. Zrušení ZVS nebyla chyba. Chybně nastavena je celá armáda.

R. Langer 1.4.2015 14:27

Re: Zrušení ZVS byla chyba !

Ale kulový, vojna naučila každého leda jak všechno co nejlíp ojebat, a podle toho to tady dodnes vypadá... :-P

B. Tříska 1.4.2015 22:25

Re: Zrušení ZVS byla chyba !

Povonná vojna v mé zkušenosti byla spíše vězením než výcvikem. Byla velkou školou, jak se snažit nedodržovat pravidla (není divu, když k tomu byly mizerné podmínky) a dokonce se za jejich dodržování před kamarády stydět. Obtíže vojny méně spočívaly v náročnosti výcviku, více v šikaně a buzeraci. Dvouleté maření času v nejlepším věku.

Jsem pro to, aby se lidé na bázi dobrovolnosti nebo i povinně cvičili ve válečných dovednostech, ve střelbě, taktice, komunikaci, chování v mimořádných situacích, první pomoci nebo poznávání techniky, ale k tomu nepomůže zákaz vycházek, škrábání brambor ve čtyři ráno nebo čištění záchodů kartáčkem na zuby. Výcvik by musel být asi dělaný nějak pluralisticky, snad komerčně... nevím. Výuka, proti které žák má odpor, je ale nevyhnutelně naprd.

V. Novák 1.4.2015 9:24

Jo, profesionální armáda je drahá.

A navíc sloužila našim pravicovým vládám jako vyrovnávač rozpočtu - až byla ukalouskována na současný stav, který připomíná stav po větší (a prohrané!) bitvě...

J. Lepka 1.4.2015 13:46

Re: Jo, profesionální armáda je drahá.

Vy musíte mít krásný život ! Za všechno může Kalousek ! Gratuluji vám. Mimochodem, může i za současný kalamitní vichr ???

R. Langer 1.4.2015 14:28

Re: Jo, profesionální armáda je drahá.

No, může za dost věcí, asi byste se divil...

P. Kmoníček 1.4.2015 8:56

Opakuji,j

Jednoznačně jsem pro krátkodobý,ale důkladný výcvik s ručními zbraněmi a granáty.

V. Kain 1.4.2015 9:48

Re: Opakuji,j

V případě dnešního horkého konfliktu byste si pane Kmoníčku mohl ty svoje ruční zbraně a granáty nacpat do řiti.

J. Lepka 1.4.2015 13:47

Re: Opakuji,j

Malý granát a velká řiť. To by šlo !

P. Kmoníček 1.4.2015 15:53

Re: Opakuji,j

Ale odborně!Nemehlo se při výměně zásobníku samo zastřelí.A Kaine,kdyby na Vás šel jen jeden Tatar s kalašnikovem,ale zbytečné s Vámi diskutovat..........

M. Poléfka 1.4.2015 8:23

To jsou, ale balaboly.

No, ja na vojne byl a nic dobreho ani uzitecneho mi neprinesla. Promarnene dva roky zivota. A to jsem nezazil zadnou sikanu a temer zadnou buzeraci. A ty reci a mamincinych buclicich to o moc velke inteligenci nesvedci. Hezky den.

J. Lepka 1.4.2015 13:47

Re: To jsou, ale balaboly.

!!!

P. Sulc 1.4.2015 1:59

Cesi jsou velici vlastenci,

ale jen hubou. kdepak slouzit v armade ci jak navrhujete, v nejakem Landwehru. Ty dva roky vojny nikomu neskodily, na to prisla naprosta vetsina z nas, co jsme slouzili. A tem dnesnim bachratym mamincinym cvalikum by byla take ku prospechu. A konec koncu, i rodicum, kteri by si oddechli od neukazneneho pasika.

J. Lepka 1.4.2015 13:51

Re: Cesi jsou velici vlastenci,

Obávám se, že stárnete a blbnete, pane Šulci. Ty dva roky, nejenže nikomu nic dobrého nepřinesly, ale kromě ztráty dvou let života a zbytečného traumatu, maximálně naučily podvádět, lhát a zašívat se. Inu přesně podle zákona padajícího howna.

R. Langer 1.4.2015 14:30

Re: Cesi jsou velici vlastenci,

Nesouhlasím. Škodily jak sviňa. Jenom asi už to bylo tak dávno, že si na to vůbec nevzpomínáte. :-P