23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ARMÁDA: Obrana potřebuje činy, nikoli slova

Nedávno jsme si připomněli 15 let od vstupu České republiky do NATO. V den tohoto výročí podepsali předsedové téměř všech našich parlamentních stran deklaraci k zajištění obrany ČR, v níž se hlásí mj. k principům kolektivní obrany a transatlantického partnerství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Milota 3.4.2014 17:58

Věšáky na reklamy

-pardon- zasloužilí a vysloužilí "sportovci", kteří se uchýlili nebo byli uchýleni pod křídla herce MS, jsou víc než dobře živeni ze státního rozpočtu. Co ale vlastně v té armádě dělají? Jak přispívají k její obranyschopnosti. Namátkou připomenu jistou lyžařku KN, ale ještě desítky či stovky vyžírků, kteří jednou za rok pózují v uniformě v televizi. Určitě by peníze na ně vynaložené bylo možné ve prospěch armády využít smysluplně.

P. Papež 3.4.2014 20:29

Re: Věšáky na reklamy

Plný souhlas.

J. Milota 3.4.2014 17:52

Věšáky na reklamy

R. Langer 3.4.2014 12:36

KGBák Putin

je normální diktátor, a z toho pramení celé to jeho "chápání mezinárodní politiky a poslání armády". A to jak na poli mezinárodním, tak vnitrostátním. :-P

J. Rechnovský 3.4.2014 11:43

Nesouhlasím

Pokud je ČR členem celkem spolehlivé aliance, za což NATO zatím lze pokládat, je specializace AČR v rámci společných sil zcela logickým a ekonomickým krokem. Vhodným uspořádání je její kombinace s dobrovolnými rezervisty. Oproti tomu vševojsková armáda, která by dokázala udžovat stále moderní úroveň svých jednotek je brutálně drahý podnik. Např. Israel stojí její udržování téměř 6% HDP. U nás je to nyní něco málo přes 1%. Samozřejmě rozhodující věcí je provedení. To je u nás ovšem katastrofální. Neschopnost, plýtvání a neuvěřitelná korupce udělala z armády trapnou kulisu. Poměrně kladné hodnocení několika stovek vojáků v zahraničních misích nemá na celkový stav žádný vliv.

Je třeba říci, že ideální situace není ani u našich spojenců. Předpokladem specializace armád je unifikace a kompatibilita výzbroje, systému velení, výcviku i logistiky. Politické a obchodní zájmy jednotlivých čl. států jsou však s touto vizí stále ve větším či menším rozporu.

Takže. Zpátečka ke vševojskové armádě je pitomost. AČR by měla konečně stanovit jasnou startegii a projít skutečnou reformou. Na mezinárodním poli pak usilovat o vybudování akceschopné Evropské armády v rámci NATO.

J. Milota 3.4.2014 18:15

Re: Nesouhlasím

Souhlasím s vámi. V AČR se neuvěřitelně plýtvá-tzv personální výdaje na nevojáky- desítky či možná stovky sportovců, kteří jsou na výplatní pásce armády, přitom ale prokazatelným způsobem nepřispívají k její kvalitě. Co je to vlastně ta Dukla Praha? Viz též můj příspěvek výše.

V. Petrová 3.4.2014 9:46

Naše armáda

bojovala v rámci NATO všude možně, i když ve specializovaných oddílech a v malých počtech. Chceme-li teď, aby nám případně pomohli ti, po jejjichž boku jsme bojovali my, je to jen logické. Nežvaňte o tom, že jsme nikdy nebojovali, prý jen u Zborova ! A co bitva o Anglii ? Nedávno za mnou přišel mladý řidič kamiónu, který jezdívá do Anglie a vyprávěl, že, jakmile přijede do Anglie auto s naší značkou, okamžitě se Angličané o jeho řidiče postarají ( hotel, odpočinek, jídlo ) s tím,že : vy jste bojovali za nás, jsme vám to dlužni. A protože ten hoch je velmi mladý a ve škole ani od rodičů se o nějakém boji o Anglii nic nedozvěděl, přišel se mě zeptat.....  Naši legionáři bojovali za 1. světové války, bojovali jsme proti fašizmu za 2. světové války, nejsme zbabělí. Konec konců, s holýma rukama jsme se postavili ruským tankům v roce 1968 a studenti 17. listopadu 1989 měli též jen holé ruce. Uměli bychom to i teď. Ale EU by opravdu měla vytvořit vlastní vojenskou sílu ( vedle NATO ), abychom vystačili na obranu Evropy i bez USA. A hezky rychle, Rusko nelení...

J. Jurax 3.4.2014 21:27

Re: Naše armáda

Ovšem EU armáda podřízená těm skopovým hlavám z brusele je celkem děsivá představa

J. Chaloupka 3.4.2014 9:37

Dokud si armáda bude objednávat letadla, která

pak budou hnít ve skladech a její generálové budou mít trenýrky s monogramem, tak by měla dostávat co nejméně. A ty s prominutím kecy o tom, že pokud nedostane peníze, tak nemůže dělat co má, za ty by příslušní důstojníci měli jít do basy. I těch 42 mld. Kč je moc. Ať sníží to výslužné, které dosud platí všem, co přísahali na socialistickou vlast včetně Picka. To bude peněz.

V. Vaclavik 3.4.2014 16:37

Re: Dokud si armáda bude objednávat letadla, která

To je problem obsazeny v tom lidovem, ze ryba smrdi od hlavy. Armadu mam prave takovou, jakou mame vladu. Stejne jako mame prave takovou policii, jakou mame vladu, potazmo jeji zakonodarstvi... Ten problem se nevyresni jen nejakym solichanim, perestrojkovanim a radoby slavnostnimi recmi nasich papalasu.

Ohledne NATO a viru v jeho schopnosti, tam taky zadne iluze nejsou opodstatnene, bohuzel.

M. Hoblík 3.4.2014 8:59

Autor tohoto článku

je jistě zkušený vojenský odborník a stratég. Anebo tomu nerozumí.

J. Gogo 3.4.2014 9:11

Re: Autor tohoto článku

Podle mých zkušeností jsou největšími odborníky na armádu ti, kteří

mají modré knížky a o armádě vědí kulové. Tito plácalové jsou jako hudební či literární kritici, kteří přesně vědí, jak by díla autorů měla vypadat, kdyby to ovšem sami uměli.  Máme 14 bojových letadel a 30 tanků. To je už nějaká

palebná síla. Autor je jen další žvanil, kterých v této republice máme na rozdávání.

V. Linhart 3.4.2014 9:25

Re: Autor tohoto článku

Autor je jeden z předních redaktorů vojensko-odborného měsíčníku ATM, uznávaný vojenský analytik... Tak opatrně. Tím neříkám, že se všemi jeho vývody souhlasím.

V. Vaclavik 3.4.2014 16:44

Re: Autor tohoto článku

Ja bych zase rekl, ze nejvetsimi odborniky pres armadu, a to myslim ironicky, jsou prave ti, kteri v armade slouzi, slouzili.

Co se ulohy armady tyka, jejiho slozeni, to vubec neni vec odborniku se zkusenostmi s valcenim, s technikou zbrani, nebo se zkusenosti z valecneho pole. Jakkoli byla ta VV ministryne jinak hloupa, souhlasim naprosto s tim nazorem, ze ve vlade by nemeli byt zadni generalove, nebo podobne sarze, ve sluzbe, nebo vysluzbe. Armada by mela byt rizena z vladnich postu civilisty, kteri se pak muzou radit s temi generaly. Asi podobne jako vrchni vojensky velitel (prezident) normalne neni nejaky general ve vysluzbe, a samozrejme ani nema byt.

J. Jurax 3.4.2014 21:37

Re: Autor tohoto článku

"Co se ulohy armady tyka, jejiho slozeni, to vubec neni vec odborniku se zkusenostmi s valcenim, s technikou zbrani, nebo se zkusenosti z valecneho pole."

No tak tohle je vskutku perla. Ono přece jen nezaškodí, když ten, kdo rámcově určuje vojenskou doktrínu aspoň ví, že ponorky fakt nemáme a jak velký úsek může držet mechanizovaná brigáda v obraně a jak daleko dostřelí Dana ... a ministr je hlavně manažer a protože tomu stejně nerozumí, měl by se držet politických hrátek a do odborných věcí by neměl kecat. Stejně tam za pár let už nebude ... nebo příště vezme v rámci politických čachrů třeba zemědělství nebo kulturu

K. Kužel 3.4.2014 8:31

Armáda je krásná, přepychová věc

můžeme si zazpívat podle Richarda Müllera. Nebo ji také třeba použít. Británie a Francie použily svoje armády k tomu, aby spolu s USA rozvrátily a rozmlátily jeden z velmi nejlépe fungujících států v Africe. Pomohly zlynčovat komického diktátora Muammara, který dokázal usměrnit chasu nezvladatelnější než smečka foxteriérů a ještě k tomu spolehlivě dodávat západním zemím kvalitní ropu.

K dalšímu nasazení pokrokových armád mělo dojít k Sýrii, která měla být podrobena nejspíše humanitárnímu bombardování, po kterém by se mohly vybudovat další mírové základny USA ve stylu Camp Bondsteel v Kosovu. Bohulibý záměr byl ovšem zhacen Putinem a Lavrovem, jejichž zlomyslná rétorika byla podepřena opět silou armády, nikoli symbolickou. Dovolím si uzavřít:

Armády, stejně jako zápalky, nepatří do rukou malých dětí a idiotů!

K. Kužel 3.4.2014 10:19

Re: Armáda je krásná, přepychová věc

Omlouvám se za to "velmi nejlépe". Člověk edituje, aby to bylo jakž takž učesané, a pak tam nechá takový kopanec.

P. Mach 3.4.2014 19:38

Re: Armáda je krásná, přepychová věc

"...nejlépe fungující stát v Africe...." takhle jsem se už dlouho nenasmál. Větší kravinu jste si vymyslet nemohl. Srovnejte si jak fungovala Libye a jak fungují SAE. Tyto státy byly před pádem kaddáfího režimu srovnatelné jak co do počtu obyvatel tak co do exportu ropy a plynu. Výsledek je jasný, na jedné straně bohatá země jejichž bohatí občané takřka nemusí pracovat a na druhé straně ekonomický úpadek, lidé  utíkající přes moře do Itálie, infrastruktura v rozkladu a diktátor, který si hraje na vojáčky, staví si za miliardy zlaté paláce a nerovnoměrným rozdělením bohatství a perzekucí vyvolává nenávist mezi obyvatelstvem. Jak to skončilo, všichni vědí. Ano bohulibý záměr, který mohl zachránit statisíce dnes již zmařených životů a předejít milionové uprchlické vlně. Místo toho západ ustoupil hajzlovi putinovi, kterého nezajímaly a nezajímají lidské životy ale pouze to jak si udržet ty zbytečky vlivu, které rusko zdědilo ve Středozemním moři po sssr. Zápalky ani armády nepatří především do rukou psychopatům, jak ukazují události v Krymu.

K. Kužel 4.4.2014 0:49

Re: Armáda je krásná, přepychová věc

Odkdy jsou SAE v Africe?

V. Linhart 3.4.2014 7:53

15 let v paktu, 15 let expedic odnikud nikam a zase zpátky.

Jestli vidím nějaké ohrožení ČR, tak rozhodně ne ze strany Ruska, které si řeší svoji vlastní bezpečnost, kterou mu bývalí partneři z různých jednání typu SALT a pod. nejsou schopni a hlavně ochotni garantovat. Nebezpečí vidím především v naší velmi problematické účasti na trestných expedicích NATO v oblastech odmítajících uznat dominaci Západu a neochotné přijmou jeho prý univerzální hodnoty... Naši žoldnéři pod vlajkou NATO mohou vzbudit nechuť u občanů okupovaných zemí(i svými zabitími či vraždami - záleží na formulaci - anulovanými doktrínou NATO) a vlastně naši zemi vystavují možnosti teroristického útoku ze strany odbojových skupin té dané země.

Při této příležitosti mi přijde legrační, že náš současný prezident nabádá Srby v případě vstupu do Severoatlantského paktu k referendu a úplně zapomněl, jak sám proti dlouhodobým výzkumům VM, které dlouhodobě ukazovalo 76% respondentů proti, vstoupil pěkně potichu a zadními vrátky, jak se na podvodníka sluší.

J. Kovaříček 3.4.2014 2:00

Zrušit armádu

K čemupak nám armáda byla? Vyhozené peníze. Začalo to prohrou na Bílé hoře a kolipak bitev ta naše armáda od té doby vybojovala? Možná tak ještě Zborov, kde bojoval můj děda. Naši stateční letci bojovali na západě pro dobro své země a jak se jim po válce ta milovaná vlast odvděčila? Stačilo by rozdad lidem vzduchovky a založit domobranu, mohla by se jmenovat Švejkovy milice.

J. Jurax 3.4.2014 3:22

Re: Zrušit armádu

Zapomněl jste na blanické rytíře, husity a vojska polem pracující,  Žižku a Prokopa Holého :-)

Armádu pokud možno co nejlepší si můžeme dovolit máme proto, abychom ji nepotřebovali. Protože kdybychom ji neměli, mohli bychom ji zatraceně brzy potřebovat a kdybychom ji potřebovali a neměli ... jenže výcvik obyčejného pěšáka trvá minimálně půl roku. A vycvičené zálohy jsou dnes u nás pomalu čtyřicátníci a starší - mladší neví, kterým koncem puška střílí...Moderních - tedy relativně - modernizovaných T-72 -  tanků máme tak tři tucty (a stovku nemodernizovaných ve skladech), stíhaček čtrnáct, cca stovku Pandurů a cca necelé tři stovky zastaralých BVP ... a tak dál by se dalo pokračovat  - viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Arm%C3%A1da_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky

A doba se může měnit zatraceně rychle - můj tata mi kdysi řekl, že kdyby mu v roce 1932 - to mu bylo dvacet - někdo tvrdil, že za šest let bude v polním opevnění za linií řopíků někde u Slavonic vyhlížet Němce, měl by ho za cvoka a  válečného štváče (mimochodem tehdy bylo hlavním nepřítelem Maďarsko, proti němuž byla namířena Malá dohoda; Hitler se stal kancléřem až o rok později)..

V. Vaclavik 3.4.2014 16:49

Re: Zrušit armádu

Tady plny souhlas, vcetne toho vyroku, ze armadu, co nejvetsi, mame proto, abychom ji nepotrebovali. V tom je velke moudro.

J. Chaloupka 3.4.2014 9:34

Jen pro pořádek: Velká Británie si nechala zaplatit

všechny náklady na naše letce soužící v RAF do posledního knoflíku.

J. Jurax 3.4.2014 21:49

Re: Jen pro pořádek: Velká Británie si nechala zaplatit

To ovšem statečnost těch letců nesnižuje.

P. Sulc 3.4.2014 1:24

Je to tak, Putin

samozrejme vedel, ze se nic nestane, krome velkohubych provolani a ''vaznych varovani''. A az skoci na ruskou cast Ukrajiny, skoci, je tam prumysl, ktery ruska obrana potrebuje, tak se take nic nestane, stejne jako kdyz Hitler skocil na obsazenou cast Nemecka. A Bila Rus treba i ''pozada'' Vozditelja o ochranu.

K. Kužel 3.4.2014 10:29

Re: Je to tak, Putin

Vaše zpotvořenina "Vozditěl" (spávně je "vožď")odpovídá asi kvalitě vaší představy o Putinovi.

Člověk, kterému se daří postavit na nohy zhroucený národ, který prodělal nákazu komunismem, si zaslouží daleko více uznání než eurounijní "stratégové.

Ostatně myslím, že Rusové se zbaví komunistického myšlení dříve než Češi.

P. Sulc 3.4.2014 23:31

Re: Je to tak, Putin

"Vozditel rabocich vsjego mira."  Nebylo to tak, nahodou?  Putin nakazu komunismem zcela jiste prodelal , ale nevylecil se z ni. Oposici likviduje jednu za druhou, vcetne medii, nevsiml jste si, pane obdivovateli? A ze by se Rusove zbavovali komunistickeho mysleni, to si snad delate legraci, ne ? Stale jeste je dost bronzovych i kamennych Leninu, ba, i ten vycpany je v Mausoleu, a stale dost lidi veri na bajecneho Dzugasviliho a nosi jeho portrety pri kazde prilezitosti, i ty rude vlajky, i ty srpy a kladiva. Ba i ta hymna zustala jen s malymi zmenami, vidte ? A ty imperialni snahy budou pokracovat, nemyslite?