19.3.2024 | Svátek má Josef


ANALÝZA: Skupinová iracionalita politických stran

11.10.2017

aneb Piráti a Realisté na opačných pólech

Kvantitativní analýza textů politických stran vypovídá mnohé nejen o způsobu, jakým strany komunikují, ale též o jejich postojích a chování. Metoda analýzy skupinové iracionality jsem založil na předpokladu, že extrémista je zcela zaujat „vyšší“ hodnotou, jejím prosazováním, bojem za ni a odporem vůči jejím „nepřátelům“. Tomu odpovídá slovník, který používá a kterým se snaží oslovit své okolí.

K analýze jsem použil polemické (kritizující, varující či na kritiku reagující) texty publikované na oficiálních webech politických stran a blozích jejich představitelů, pokud na ně weby odkazují, v období od 1. 1. do 5. 9. 2017 (s jednou výjimkou: vzhledem k malému množství polemických článků na webu hnutí STAN nemohl být tento subjekt do analýzy zařazen).

Míru skupinové iracionality politických stran lze určit na základě výskytu výrazů z následujících sedmi kategorií:

1. Agresivita (nenávist k jiným názorovým skupinám): výrazy jako zmanipulovaný, odporný, přisluhovač, zlovolný atd.
2. Prodej iluzí (vzhlížení k „vyšším“ ideálům): svoboda, příroda, národ, spása atd.
3. Dogmatismus: výrazy jako naprosto, rozhodně, všichni, absolutní atd.
4. Zaštiťování se kolektivem: zájmena my a oni v 1. pádu.
5. Ideologické myšlení: slova končící na -ismus, -ista, -istka, -istický (pokud autor píše o jiné ideologii než o vlastní).
6. Dramatizace (přibarvování textu): boj, krev, smrt, strach atd.
7. Posedlost symboly: symbol, vlajka, přísaha atd.

Nezapočítávají se výrazy, které jsou součástí vlastních jmen a názvů stran a institucí (sociální demokracie, ministerstvo spravedlnosti). Seznam vyhledávaných výrazů obsahuje přibližně 1400 položek a je k dispozici na webu iracionalita.net. Můj velký dík za spolupráci při vytvoření analýzy patří Petře Štěpánové a společnosti Bisnode ČR.

Analýza jde za rámec tradičního pravo-levého politického třídění. Místo něj hledá, kde se daná politická strana nalézá na škále umírněná – radikální – extremistická. Radikální (a tím spíše extremistické) strany komunikují se svými případnými voliči jiným způsobem než strany umírněné. Přicházejí před ně s rétorikou, která danou skupinu voličů osloví, tedy s rétorikou bohatou na výrazy z uvedených sedmi kategorií.

irac - tab

Zdroj: Bisnode (nejvyšší hodnoty v každé kategorii jsou zvýrazněny)

Hodnoty v tabulce udávají počet nalezených výrazů na 10 000 slov. Výsledný koeficient iracionality je součtem jednotlivých kategorií. Oproti loňské analýze si mírně polepšili komunisté, kteří loni vyšli s celkovým koeficientem dosahujícím vysokých 441,6 jako nejvíce demagogická strana. Tři tradiční strany, tedy ODS, KDU-ČSL a ČSSD, oproti loňsku svorně svou komunikaci vyostřily (nejvýrazněji křesťanští demokraté), nicméně udržely si svou pozici ve střední části žebříčku. Velmi nesourodě působí hnutí ANO. Jeho předseda komunikuje velmi agresivně a emocionálně, zatímco ostatní publikující straníci jsou vzorem umírněnosti. Pokud by i oni používali slovník svého předsedy, strana by se se skóre 413 umístila mezi Svobodnými a Okamurovou SPD.

Piráti loni obsadili první příčku a letos ji s náskokem obhájili. Jejich zajímavostí je, že svou pozici rok od roku zlepšují. Původně byl způsob jejich vyjadřování mnohem agresivnější. Na posledním místě letos skončili Realisté, což může souviset s tím, že jde o novou stranu, která používá vypjatou komunikaci k tomu, aby na sebe upozornila. Bude tedy zajímavé sledovat, zda v budoucích letech tato strana začne dávat přednost umírněnějšímu slovníku a posune se směrem k hlavnímu pelotonu politických stran.

irac - graf

Zdroj: Bisnode

Časté výrazy u jednotlivých stran:

Piráti – rozvoj, svobodný, životní prostředí
Zelení – odporný, špinavý, rozvoj, životní prostředí
TOP 09 – likvidační, neschopnost, propaganda, příroda
ČSSD – mýtus, nekalé praktiky, kvalitní, boj, útok
ANO – zdraví, rozumný
KDU-ČSL – falešný, lži, populismus, správný, tradice, bojovat, smrt
ODS – mafie, nepřítel, neschopnost, populismus, udavačský, komunisté, odvaha, pracovitý
KSČM – hrůza, lež, nenávist, propaganda, lid, mír, solidarita, boj
Svobodní – diktovat, hloupý, nenávist, pravda, sen, svoboda, boj, útok
SPD – hlupák, lež, nehorázný, nenávist, paskvil, skandální, násilí, útok
Realisté – brutální, neschopnost, propaganda, elity, národ, národní zájmy, spravedlnost