16.4.2024 | Svátek má Irena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
František Vízek 88.100.57 5.5.2009 21:29

LISABON: Ohlédnout se a poté se podívat hodně dopředu!

Snad se Evropa konečně poučila z minulosti: 1) z toho, jak se suverenita každého státu rozplynula, kdykoli se mocnějšímu zachtělo,  2) z toho, jak  každá minulá generace  zažila válku a "cedila krev", 3) z toho, že každé někdejší jednání dvou státních subjektů bylo o tom jak zatočit s třetím, 4) z toho, že každé někdejší  jednání tří subjektů mělo jediné téma - jak zatočit s jinými třemi, 5) z toho, že ten nejmocnější se bez kontroly (a spojených sil malých) pokaždé jaksi "zvrhne"  

Snad Evropa vidí dál než za humna:  1) Jako nejsilnější ekonomický celek světa musí koordinovat, spolupracovat i konkurovat, proto se - integrovat , 2) Ekonomické síle musí co nejdříve odpovídat síla politická - aby Evropa "nebyla bita"  lépe organizovanými celky: USA, Rusko, Čína, Indie, Brazílie, Japonsko... 3) Evropa se nesmí vymezovat vůči nikomu, ale vycházet z toho, že ani spojené síly EU + USA + Rusko brzy nebudou stačit Číně a Indii

50 let evropské integrace je proces, do kterého jsme vstoupili hodně pozdě,  dokonce my "noví" znamenáme problém - doslova brzdu.  Ale vzali nás!  Historicky je půl století pouhá chvilka, proto EU rovná se i teď stále ještě pouhý  - START. Povést se napoprvé samozřejmě nemusí, ale šance je tady.  Jenom ji přijmout, porozumět jí a umět ji využít.   Může (ale nemusí) se opakovat...

Dokument podepsaný 27 státy nemůže na 100% vyhovovat žádnému z nich; to by šlo o špatný a jednostranný dokument.   Každý stát musí mít s tím či oním odstavcem  v Lisabonské smlouvě problém - a právě to dokládá, že  jde o text přijatelný, že jde o kompromis,  že každý signatář musel v tom či onom ustoupit či učinit úkrok... 

Snad se i našim senátorům podaří  jakýsi nadčasový  "nadhled"...

Jan Zeman 5.5.2009 22:04

Re: LISABON: Ohlédnout se a poté se podívat hodně dopředu!

1. co Švýcarsko? 2. a jste si tak jist že v EU nezažije? 3. jako Francie+Německo dnes? 4. Myslíte Merkelovou+Sarkozyho+Browna vs. Ganleyho+Klause+Kaczynského? 5. takže dobře, jste malý, chcete kontrolovat velké? Blázínku.

1)Myslíte impérium západu?2)znám přísloví o Svatoplukových prutech a těžké okované holi - které mám na to použít?3)Indie a Čína mají nějaké zdroje?

Pozdě? My už máme za sebou socialismus, na západě ještě ne. Jinak historie se dost zrychluje, nevšiml jste si?

Kompromisem rozumí žena to, že muž ustoupí, když je ona v neprávu. Některé státy jako Maďarsko neměly ostatně problém s žádným článkem té smlouvy - její text totiž ve chvíli její tamní ratifikace oficiálně ještě vůbec neexistoval.

Přejmě tedy senátorům vskutku nadčasový nadhled, ne jen v uvozovkách.

vlada 5.5.2009 20:07

všem pekelnejm staroušům a lízalům

VIVAT EU !!!

VIVAT EU !!!

a vy táhněte do pekel svých sobeckých a idelogických mýtů

milkom 5.5.2009 21:29

Re: všem pekelnejm staroušům a lízalům

Vivat EU a věčná hanba jejím przničům - hanba ničitelům evropské demokracie - hanba tvůrcům Lisabonské smlouvy!

vlada 5.5.2009 20:03

staroušům

VIVAT EU!!!!!

VIVAT EU!!!!!

a vy táhněte do pekel svých sobeckých mýtů

Niky 5.5.2009 14:45

Pravda je taková,

že Lisabonskou smlouvu dosud neratifikovalo šest zemí:Německo,Česko,Polsko,Velká Britanie,Finsko a na ten šestý stát si nemůžu vzpomenout.

Niky 5.5.2009 14:50

Re: Pravda je taková,

A samozřejmě Irsko.Já hlava dubová.

Mgr. Milda 5.5.2009 16:34

Irové už své blbosti litují

krize je postihla zcela mimořádně silně. Hýčkáni EU si zvykli na blahobyt na dluh, to už teď nepůjde. Krize odhalí všechny závady- tam, kde není skutečný výkon, nýbrž pouze naparování, bubliny splasknou. Lze očekávat, že se Irové vrhnou té nenáviděné EU kolem krku, aby je zachránila před jejich vlastními dluhy. Ganley by teď spotřeboval ruské petromiliardy, aby udržel svůj výsledek, ale Rusové budou brzo mět zcela jiné starosti, jejich vlastní hospodářství té krizi nedokáže vzdorovat.

mamina 5.5.2009 17:04

Re: Irové už své blbosti litují

Já za chvilku odcházím, kouknu sem až později večer. Třeba se do té doby chytnete za nos a upřesníte, co jste chtěl říci úvahou, kterou jste uvedl slovy:

...Hýčkáni EU si zvykli na blahobyt na dluh, to už teď nepůjde...

a došel k tomuto:

...Lze očekávat, že se Irové vrhnou té nenáviděné EU kolem krku, aby je zachránila před jejich vlastními dluhy...

Nerozumím Vám. Uniká mi, co jste se snažil říci.

Mgr. Milda 5.5.2009 17:38

Re: Irové už své blbosti litují

tak to trochu rozvedu: Irsko založilo svůj blahobyt na IT, vzniklo zde mnoho softwarových firem, začaly prosperovat. Úspěch jim stoupl do hlavy, na svoji zářnou budoucnost si začali velkoryse vypůjčovat. V této chvíli jim však zisky tragicky klesají, dluhy však zůstávají. Místo VW Touareg nebo Porsche si budou muset zvykat na Nissan Micra nebo VW Polo. Možná ale, že ani to je nezachrání, software je mnohem levnější v Indii, mnohé produkty přichází za babku i z Číny. V globální konkurenci nemohou obstát. EU nenáviděli proto, že v dobách vysokých zisků EU požadovala příspěvky do fondů. Teď ale Irsko náhle zchudlo a z fondů by rádo čerpalo, jenomže to tak jednoduché nebude. Dotace na irské dluhy asi ostatním členům EU nebudou tak samozřejmé, jak si Irové myslí.

JJ 5.5.2009 17:48

Re: Irové už své blbosti litují

Irsko zalozilo svuj uspech na 10% dani pro podniky (nyni na 12.5%, ke zvyseni se zavazali pri vstupu do EU). Ted potrebuji garance, ze je EU nebude nutit tyto dane dale zvysovat, stejne jako to, ze je nebude nutit k povoleni potratu. To je cele.

2-3 hubenejsi roky Irsko naprosto v pohode prezije, prezilo uz podstatne horsi veci.

strejda 5.5.2009 21:22

Re: Irové už své blbosti litují

Irové přežili strašné věci. Pamětníci ovšem již pomřeli. Irsko využilo všech možností EU a narazilo na své hranice. Zisky jsou pryč a dluhy rostou. Zlaté časy se již nevrátí a Irové si budou muset trvale zvyknout na životní úroveň odpovídající jejich schopnostem. Vědí to a vědí i, že bez EU půjdou ještě níž.

Papouch 5.5.2009 22:21

Re: Irové už své blbosti litují

Irove predevsim nemeli vstupovat do eurozony. Fungovali jako backoffice pro Spojene kralovstvi, smerovala tam polovina jejich exportu. Jenze to byla libra silna a Euro slabe.

Ted se to otocilo a oni masove jezdi nakupovat zalevno do Ulsteru, ale s jejich ekonomikou to jde z kopce - menova politika ECB je sita na miru Francii a Nemecku, ne nejake zapomenute periferii.

mamina 5.5.2009 23:30

Re: Irové už své blbosti litují

Jojo, dáme si špíček nebo chlebíček?: ))

mamina 5.5.2009 23:26

Re: Irové už své blbosti litují

2-3 hubenější roky - v tomto jsem mnohem skeptičtější: (

mamina 5.5.2009 23:26

Re: Irové už své blbosti litují

Díky NEJEN Vám za pokus o irskou osvětu  (jenom Vám nevěřím to silné slovo - "nenávist").

Krapet jsem se zdržela... : ) Stihla jsem si ale popovídat s jednou mladou, svobodnou bývalou kolegyňkou (ateistkou) o všem možném - m.j. jsme se vzácně shodly na tom, že nápadnou vlastností nás, Čechů, je chamtivost. Asi v té touze po "velkorysém vypůjčování si" a vidinách výhod nejsme sami: )

JJ 5.5.2009 14:37

To Sunny

Co se tyce referend a schvalovani, tak v UK maji obdobny problem s pripadnym schvalovani pristoupeni EURo. (CR takovy luxus nema, myslim, ze se k EURu jiz zavazala). Pokud se rekne v referendu "ne", lze usporadat referendum dalsi - ovsem az se to schvali zpet se to vratit neda (ci da jeno velmi slozite). V tomto pripade si ovsem myslim, ze mezi temi referendy musi byt urcity casovy usek, nicmene si to pamatuji jenom velmi matne. Tento pozadavek zjevne irove nemaji a tak by teoreticky mohli poradat referendum k teto veci kazdy druhy mesic.

Niky 5.5.2009 14:32

Článek na www.vaclavklauscz,

který napsal Ladislav Jákl!Konečně pravda a naplno!Nikde jinde si to nepřečtete!

Štváč 5.5.2009 15:33

Re: Článek na www.vaclavklauscz,

ne, ne, troubo, je to v dnešních lidovkách, klausíku. čím to, že si vždy vybereš nějakýho moulu ?

mamina 5.5.2009 13:11

Jako právní laik

jsem text právnické argumentace pana Petříka pročítala pomalu - dobrou hodinu - a dohledala jsem si na webu také znění paragrafů, které cituje (a to jak autor, tak pan Chýla v komentáři pod ním). Moje pochopení napsaného textu a můj názor, že pracuje se zákonem o ÚS relevantním způsobem, je však nutně pochopením pouhého právního laika, používajícího "selský rozum".

Věřím tomu, že každý z nás chce "dobro". Jsme dětmi evropských předků a naše děti jsou Evropany, budou jimi naše vnoučata. Nikdo z nás nepřeje svým potomkům nic špatného, to pro jejich lepší život jsme cinkali za demokracii a demokratickou zákonnost. Už podle Bible je dobrem pro člověka respekt k pravidlům a jejich dodržování. Pro obyvatele demokracie je "dobrem" respekt k vlastním zákonům. Tato pravda nepodléhá vývoji, na ní se shodneme všichni - snad proto, že sama paměť nám připomíná, že nerespektováním pravidel se "vývoj" zvrhává v pouhý boj o moc. Ignorance práva je ignorancí pravidel hry, která se tím rychle  mění v boj o dominanci.

Proto mě zneklidňují reakce, které text odsunují ideologicky, hodnotí, do které "stáje" patří autor, obviňují jej z tmářství, dávají mu rady, o co by se měl starat více, namísto aby jejich autoři - sami tak odlišní - obeznámili čtenáře s jimi udávanou chybovostí suché argumentace autorova článku. Snad se najde někdo, kdo se chopí polemiky slušnějším = rozumnějším způsobem. Pan Neff mu to nepochybně umožní publikovat, v tomto se chová důsledně nestranně.

westík 5.5.2009 13:42

Re: Jako právní laik

mamino, ač se označujete jako "právní laik" ,jsem pevně přesvědčena, že jste vyjádřila více "právnického  citu" než ostatní diskutující.Plně s Vámi souhlasím. Pořád tu razím tézi, že nevědomost je pro mnohé diskutující pravým požehnáním, protože by jinak neměli o čem mluvit. Problémem dnešní doby je, "že všední duch, vědomý si své všednosti, si troufá hájit právo na všednost a všude ji vnucuje.On totiž dnes má průměrný člověk názor na všechno,co se ve světě děje a díti má.Proto také ztratil schopnost naslouchat.Už není jeho věcí, aby naslouchal, ale aby soudil,vynášel názory a rozhodoval.Neexistuje jediná veřejná otázka,do níž by při své hluchotě a slepotě nezasahoval a nevnucoval "své myšlenky"( Ortega y Gasset).  Protože z odborného hlediska nemají tito lidé co říci, tak alespoň kádrují  autora ,urážejí ho a podsouvají mu myšlenky , které nikde nezveřejnil.  Naše Ústava je jaká je ,a připouští hafo výkladů, o nichž se přou odborníci !   Tento článek nepochybně -jak je patrno,psal odborník ! Nu, a tak ti průměrní ,kterým odborný text nic neříká a kterým neříká nic ani vlastní LS,  si alespoň kopnou do autora anebo -podle svých ideologických preferencí, do presidenta !

Sunny 5.5.2009 13:52

Re: Jako právní laik

R^ Body pro Vás i pro maminu:-) Souhlasím!

Niky 5.5.2009 14:41

Re: Jako právní laik

R^>-R^

mamina 5.5.2009 14:56

Re: Jako právní laik

Inu tak už to na světě chodí. ) A přitom - v případě lidí, nepostrádajících informace (a k těm mají i-netoví diskutéři přístup dostatečný) je onou "nevědomostí"  vlastně jen vlastní sklon k pohodlnosti, sladká lenost ověřovat informace - abych nikomu nepodsouvala špatné úmysly...

Jirka 5.5.2009 12:43

Lisabonská smlouva

Nejsem právník. Nicméně pokud stále platí, že jakékoli rozhodnutí EU musí být přijato všemi členy, pak je nepochopitelné, proč se bruselští byrokrati a národní parlamenty dále zabývají dokumentem, který již platit nemůže - Irové jej přeci odmítli.

Anebo právo EU platí je tehdy, když se to (některým) hodí?! Pak tedy dávejme veliký pozor - něco zde velmi zapáchá.

JJ 5.5.2009 13:04

Re: Lisabonská smlouva

Jakekoli rozhodnuti EU, tedy i zamitnuti LS musi byt prijato vsemi cleny. ;-D

LS proste nevstopupila v platnost a nevstoupi, pokud nebude vsemi ratifikovana. Pokud Irsko rekne ne i podruhe, EU pravdepodobne LS upravi na dvourychlostni mod.

honzak 5.5.2009 14:11

Re: Lisabonská smlouva

a někteří, např. Němci či Poláci, nemají podpis prezidenta. Lumpárna to je, to soudný člověk pochopil při čtení českého znění. 

Malý Aston 5.5.2009 12:42

Smlouva zřejmě projde.

Všichni to nějak odhlasovali,maďaři dokonce i bez přeložení do toho jejich jazyku ve kterém je všechno jinak.Když se podívám na mapu Evropy jsme jedni z prťavých státečků a i ta blbá Paříž má s vesničkami kolem více obyvatel jako my čechůni.Jsme tak geniální že jsme přišli na to,že je to celé blbé? Nebo to pochopil jen Klaus,Vířivka a Železný? Proč to nevadí rakušákům a dalším pidistátečkům a nám ANO? Že je to výhodné pro Německo,Francii,Anglii,Španělsko a Itálii chápu ale když to nebude fungovat u nich tak jsme také v perdeli ať smlouva je nebo není. Jsme součástí Evropy a s Evropou půjdeme pod kytičky nebo přímo do nebe blaha. Nechápu pana Kaluse, jedině rozvracením Evropské Unie zevnitř se nám povede EÚ zničit. Z venčí to nepůjde. Šak o tom tady  píše řada starých komoušů jak tu KSČ rozvraceli až se jim to podařilo. Možná že by některý měl zaskočit na Hrad a poradit našemu hradnímu pánovi jak se to dělá.:-P

westík 5.5.2009 13:23

Re: Smlouva zřejmě projde.

Malý Astone, Vy jste právník se specializací na Ústavní právo ?  Pokud ne, tak Vaše kvílení  k tématu je méně než štěkání psa na měsíc !  Ostatně - mezi ty státy, které neratifikovaly LS, je např. i Německo, které rovněž čeká na vyjádření svého ústavního soudu !    A ten blábol "...." s Evropou půjdeme pod kytičky nebo přímo do nebe blaha "....se Vám skutečně povedl ,gratuluji ;-D