29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ANALÝZA: Mimořádně špatný zákon o neziskových nemocnicích

Levicové většině se ve Sněmovně opět podařilo přehlasovat Senát, a schválit tak zákon o veřejných zdravotnických neziskových ústavních zařízeních. Zákon, který během projednávání v Parlamentu vzbuzoval řadu emocí, teď čeká na posouzení prezidentem republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jan 8.5.2006 10:25

PRO SROVNÁNÍ: 2006.05.07. - 13:05: Vystoupení předsedy a volebního lídra politické strany Pravý Blok - strana za ODVOLATELNOST politiků, NÍZKÉ daně, MINIMALIZACI byrokracie, SPRAVEDLIVOU justici, REFERENDA a PŘÍMOU demokracii WWW.CIBULKA.NET Petra C

PRO SROVNÁNÍ: 2006.05.07. - 13:05: Vystoupení předsedy a volebního lídra politické strany Pravý Blok - strana za ODVOLATELNOST politiků, NÍZKÉ daně, MINIMALIZACI byrokracie, SPRAVEDLIVOU justici, REFERENDA a PŘÍMOU demokracii WWW.CIBULKA.NET  Petra Cibulky v televizním předvolebním diskusním poředu "Otázky Václava Moravce 2.část" při obhajobě volebního programu švýcarské a americké PŘÍMÉ demokracie "NEVĚŘÍTE POLITIKŮM A JEJICH NOVINÁŘŮM? NO KONEČNĚ! VĚŘME SAMI SOBĚ!!!" je k disposici na Internetu na:

http://www.ct24.cz/vysilani/?id=106458&datum=2006-05-07&porad=

Haf 8.5.2006 14:11

Re: PRO SROVNÁNÍ: 2006.05.07. - 13:05: Vystoupení předsedy a volebního lídra politické strany Pravý Blok - strana za ODVOLATELNOST politiků, NÍZKÉ daně, MINIMALIZACI byrokracie, SPRAVEDLIVOU justici, REFERENDA a PŘÍMOU demokracii WWW.CIBULKA.NET Pet

Stojí za to otevřít - první vystoupení v ČT p.Cibulky (jen ČT 24)

Fafa 8.5.2006 4:45

To Dr.Kilian - ad cestaci

Jeste dodatek. Jejich snaha je casto velmi vyrazna. Pred 20 lety jsem zacinal, bylo mi cca 30, mel jsem 30 tisic residentskeho platu, hodne vlasu, zadne bricho a rozpocet 200 $ rocne na papir a tuzky. A mym vtipum se cestaci a cestacky rozhodne nesmali.

Dneska je mi skoro 50, nemam vlasy, mam bricho a navic dost funim. Presto se cestaci a hlavne cestacky muzou pretrhnout, aby mi na konferenci zaplatili drink a smali se vtipum, ktere jim pred 20 lety pripadaly trapne. Asi to souvisi s mym rozpoctem 12 mega rocne. I nad timhle je dobre se nekdy zamyslet. 

Fafa 8.5.2006 3:57

Ahoj Dohodo,

spis Ty vlastne nekdy? Ted je tam u Tebe tak tri rano, ne?

Ale muj dotaz smeruje jinam.

"ti dobri by pridat zaslouzili, stejne jako ti prumerni a podprumerni ubrat" 

S timle si nejsem jist. Myslim, ze prace v medicine je v Cechach obecne podcenena a treba i prumerny chirurg by zaslouzil podstatne pridat. Vetsina z tech prumernych chirurgu odvadi praci, za kterou by dejme tomu na Floride nebo v Londyne brali 10x tolik, co je prumerny mistni plat. Proc by teda prumerny chirurg nemel v Praze brat 10nasobek prumerneho prazskeho platu? 

www.mezzano.cz 8.5.2006 1:51

Nový internetový obchod ZDARMA

www.mezzano.cz Nový internetový obchod ZDARMA >-

ticha@dohoda 8.5.2006 0:32

my se Fafo naprosto shodujeme v hodnoceni urovne ceskeho zdrav.

ty WC na chodbe a spousta dalsich veci, ktere tu uroven trochu degraduji, ty by se daly napravit prave zlepsenim hospodarnosti s vybranymi penezi a dobre zapaltit lidi jako je tvuj kamarad, pochopitelne to nebude nikdy jako v USA ale ti dobri by pridat zaslouzili, stejne jako ti prumerni a podprumerni ubrat. Ja nechci aby ceske zdravotnictvi slo americkou cestou, negativa by vysoce prevazila nad luxusem pro par vyvolenych.

Je mi jedno, zda me nekdo nazyva socanem nemocnice a lekari jsou zde proto aby pomahali lidem, pokusy tzv pravice v CR vnimam jako snahu ceske zdravotnictvi vzdalit z dosahu obycejnych lidi.

Fafa 8.5.2006 0:42

Dohodo,

ja vim. Nikdy to nebude Amerika. Ale tech 600,000 $ je cca 15nasobek prumerneho platu v mem state. Kdyby Honza misto 30,000 bral 300,000 Kc mesicne (cca 15nasobek prumerneho platu v Praze), tak nereknu ani slovo. Tedy reknu, budu nadavat, ze se mi spatne lanari nejlepsi kluky z klinik, aby sli pracovat ke mne.

ticha@dohoda 8.5.2006 0:07

tady se Faundry rozchazime, ja v zasade souhlasim aby dostal zaplaceno kazdy

kdo provedl zakrok, poskytl sluzbu, problem je v tom, ze tam budou jasne znevyhodneny fakultni a statni nemocnice, ktere ze zakona musi poskytnout peci kazdemua provadet lecbu a operace, ktere jsou casto problemove z hlediska financovani, tedy nakladne. Soukrome nemocnice , resp. jina zarizeni tuto povinost nemaji, resp bojuji za to aby ji nemeli ale soucasne chteji mit pristup k platbam za zakroky ktere jsou vysoce ziskove, ci jen ziskove, to je tzv. vybirani tresnicek. Pokud spravne chapu Rathovu snahu/nemam jej rad/ tak jeho zamer neni aby VZP nenabidla smlouvy soukromym nemocnicim, ale jen tem co nabidnou stejne sluzby jak vyplyva ze zakona. To ovsem musi byt v naprostem rozporu se zamerem soukromych nemocnic, ktere se se nemini orientovat na pojistence ze socialne slabsich vrstev, nakladnou lecbu s nejistymi vysledky a komplikovanou platbou, casto muze jit o stare lidi, co ztratili zdravi pri vykonu povolani a dnes nemaji na drahe pripojisteni, tito tedy zbudou na statni nemocnice, ktere "diky" takove peci pujdou do ztrat zatimco pravicovi soudruzi budou poukazovat na to jak zase statni nefunguje :-)), je to pokrytectvi

Fafa 8.5.2006 0:28

Dohodo,

v dnesnim systemu jsou ceny vykonu stanovene ministrem zdravotnictvi. Neexistuje jediny duvod, proc je nezmenit tak, aby veskera pece byla zhruba stejne ziskova.

Foundryman 7.5.2006 23:29

Tichá dohodo,

nikdo by nic nenamítal proti omezené převoditelnosti akcií nemocnic, kupříkladu. Akciovky jsou ve skutečnosti pro tunelování dosti nepohodlná forma, i když fámy tvrdí opak. Ale hlavní námitka proti zákonu, kolem níž se točí celá dnešní diskuse a kde jsme se v podstatě všichni shodli, je ta, že dle Ratha mají mít prakticky přístup k platbám ze zdravotního pojištění pouze neziskové nemocnice pod kuratelou ministerstva. A to je ta hlavní zhovadilost, která mi vadí. Nárok na platbu má mít každý, kdo zákrok provedl. To by se ovšem také musely zavést platby za výkony a zrušit paušály. A tohle vadí nemocniční lobby, neboť by bylo o něco zřejmější, kam se ztrácejí peníze.

pavel 99 7.5.2006 23:50

Re: Tichá dohodo,

Jenom poznámka - když čtu takové obavy z likvidace a následného rozprodeje "lukrativních" pozemků či budov, myslím, že by nebyl problém aby při konkurzu ZDRAVOTNICKÉHO zařízení navrhovalo konkursního správce ministerstvio zdravotnictví či něco podobného. Tím by jakákoliv motivace účelově poslat zařízení do konkursu padla.

Fafa 8.5.2006 0:38

Pavle,

no a co?

Tak by se prodal Karlak, na pozemcich by stal hotel a pece by se poskytovala v Motole. Ustav slechticen je spatna budova pro spital, ale po rekonstrukci by skvele fungoval jako drahy hotel. To by mohlo uz dneska udelat ministerstvo a aspon by prodejni cena sla do statniho rozpoctu. Uz tak je prazske zdravotnictvi silne predimenzovane. Predpoklad je, ze poskytuje superspecialisovane sluzby pro celou republiku. Jeste par let a treba lidi z Brna budou jezdit do Vidne. 

ticha@dohoda 7.5.2006 23:20

ja si Fafo osobne myslim ze ona ta pece /zdravotni/v CR neni vubec spatna

navic dostupnost je obdivuhodna, problem jsou ty predstavy ceskeho malomestaka co se zhledl v TV serialech a chtel by ty sexy sestricky, svuj pokoj s plasma TV, internetem a spec. menu. :-)) Osobne znam dost takovych, co si to takto predstavuji. Nemyslim si, ze cilem ceskeho snazeni by melo byt luxusni zdravotnictvi pro vyvolene, nybrz docela prizemni slusna svetova uroven pro radeho danoveho poplatnika, solidarni system povazuji za znamku vyspelosti, rozhodne neni na zavadu

Fafa 7.5.2006 23:42

Dohodo

Zdravotni pece v Cechach je velmi dobra. Dostupnost je vynikajici. Znam lidi, kteri delaji vykony plne na svetove urovni, pravda jejich pacienti lezi na pokojich po 4 a zachod maji na chodbe. To by ve Statech nefungovalo, protoze do takove nemocnice by pacienti neprisli, i kdyby v ni osobne lecil Sir William Osler. Mimochodem dost aktivne vymyslim zpusoby, jak nektere z tech lidi pretahnou k sobe. Jsou skvele kvalifikovani a VELMI podhodnoceni. Muj kamarad dela za 30,000 mesicne praci, za kterou by u nas na klinice bral 600,000 $ rocne. Takze v prumeru si neni na co stezovat, pokud se tyka kvality pece. Existuje klientela, ktera chce luxusni sluzby. Bohuzel, dneska to znamena plne soukrome hrazenou peci, vetsinou pres zahranicni pojistku nebo placeni cash, cili dostupne jenom pro velmi malou cast spolecnosti.

Obecne, Ceska republika je v porovnani s prumerem zivota na planete mimoradne bohaty a mimoradne rovnostarsky stat. Takze byt chudy v Cechach znamena zit si lepe nez cca 85 procent svetove populace. Nikdy v dejinach nebylo v Cesku tak dobre a bezpecne jako dneska. 

ticha@dohoda 7.5.2006 23:04

Foundrymane treba CEZ je stanti podnik, Renault jakbysmet, Budvar

ten CEZ beru jako monopol ale Budvar funguje v trzni prostredi a Renaulty si lide kupuji take bez dotaci, forma vlastnictvi sev CR zamerne ideologizuje v tom smyslu, ze soukrome musi byt dobre a obecni, statni vzdy spatne. Vy jako ekonom musit vedet, ze akciovky jsou na tunel jak stvorene, kdyz k tomu prictete spatnou vymahatelnost prava a obene rozsirenou korupci, musi byt i nezasvecenym jasne, ze ty krajske akciovky jsou jasnym hazardem s verejnym majetkem, za jehoz ztratu nakonec zase/jako vzdy/ nikdo neponese odpovednost, stejne jako za desitky miliard rocne , ktere se "ztrati" pri hospodareni VZP, ony se v podstate neztrati jen se za ne poridi daleko mene pece a materialu nez by se spravne melo.

Foundryman 7.5.2006 22:53

Tichá dohodo,

"velke investicni akci se krade, podplaci, fixluji faktury a litaji provize v milionech" - zapomněl jste dodat, že téměř výhradně v případech, kdy je zákazníkem erár. No a v současném systému zdravotní péče je taky zákazníkem erár, nikoli pacient. Proto nic překvapivého.

Iura 7.5.2006 23:08

Re: Tichá dohodo,

Zákazníkem je pacient, který je daňovým poplatníkem a ten si to platí. Od té doby co mi vodu zabezpečuje akciová společnost, tak platím za ní jako kdyby byla ze zlata a akciové společnosti vykazují obrovské zisky. Dokonce i vodu, kterou neodeberu jsem ve skutečnosti nucen zaplatit.

ticha@dohoda 7.5.2006 22:44

jo Fafo zakladni pece stanovena je ale soucasne se poskytuje vysoce odborna

a draha pece 14x trestanemu kriminalnikovi co casto neplati ani zakladni pojisteni a horko tezko odpracoval par let, matka znameho, ta si nechavala predepisvat nejake masti, snad 400 Kc jedno baleni a potom si tim kremovala boty. Ja jsem pro solidarni system ale ten system je bohapuste nehospodarny, zneuziva se v hrozne mire.

Ja nejsem Foundrymane proti liberalizaci v podnikani, jen jsem tim prikladem ze stavebnictvi poukazal na fakt, ze tam penize tecou proudem , trh je liberalni, trzni prostredi, zadna VZP a problemy stejne jako se zdravotnictvim, pri kazde velke investicni akci se krade, podplaci, fixluji faktury a litaji provize v milionech. Z toho duvodu neverim, ze komercni zdravotnictvi vyresi problemy, jen ucini zdravotnitvi mnohonasobne drazsim, rozhodne to zlepseni nebude umerne zvysenym nakladum.

Fafa 7.5.2006 22:49

Dohodo,

zakladni pece podle ceskeho zdravotnictvi teoreticky pokryva vsechno, co muze dnesni medicina nabidnout.   

Iura 7.5.2006 22:41

Zase jeden špatný zákon

Neznám, který zákon je dobrý. Zákonama upravujeme vztahy mezi jsdnotlivcemi. jednotlivcem a společností, společnostmi navyájem. Proto každý zákon je špatný. Zákon o neziskových nemocnicích přímo rozdělil společnost. Komu nejvíce vadí tento zákon? V parlamentu našel většinu: Chceme demokracii ale když se najde většina a schválí zákon, tak najednou je tu pokřik, že je to špatný. Místo toho, aby někdo zpracoval zákon lepší a nechal ho demokraticky schvalit, tak tady nesmyslně pokřikuje jako histerka a chce ho změnit nedemokraticky. Místo toho křiku předložte návrh, který Vám v poslanecké sněmovně schválí demokraticky zvolena většina. 

nd 7.5.2006 22:39

Pro zacatek se kompletne zbavte placeni za spravovani chrupu.

To nema mit nic spolecneho s povinnym verejnym zdravotnictvim !  Na to muze byt zvlastni dobrovolna pojistka, ci za hotove.

Pak se znovu podivejte na dostupne finance - a delejte dal !

Foundryman 7.5.2006 22:25

Mimozemšťane,

Váš náhled na problematiku je neotřelý až originální.

"v pripade ze vydela, musi penize vratit, v pripade ze prodela, tak se najde reseni, aby podnik nezkrachoval" - to jsme tu měli 40 let. Moc to nefungovalo, spíš vůbec.

"protoze je to pod dohledem vlastnika, napr. kraje. Pokud napr. udelame z podniku A/S, tak se z toho stane naprosto privatni subjekt, bez moznosti kontroly" - a.s. podléhají docela přísné kontrole. A pokud 100% akcií vlastní kraj, kde je problém? To jiný kraj, než zřizovatel neziskové nemocnice?

Nicméně díky, mírné obveselení na závěr dne není nikdy na škodu :-)

Mimozemstan 7.5.2006 22:18

Nemelo se to spis nazyvat: Mimoradne spatna analyza

Pan Jan Skopeček si plete zakladni pojmy. Neziskova organizace, neni statni podnik. Neziskova organisace je podnik casto vlastneny statem, podporovany ve vetsine pripadu statem, ale neznamena to za zadnych okolnosti, ze nemuze byt vlastnen napr. krajem.

 Neziskovka pouze znamena, ze neni jeho ucelem vydelavat penize na odmenu reditelu, v pripade ze vydela, musi penize vratit, v pripade ze prodela, tak se najde reseni, aby podnik nezkrachoval.

Proto jsem jiz drive psal, ze ODS a prezident chteji jit nazpatek do socialistickeho vlastnictvi, ktere chteji rozkrast. Rozhodne jim nejde o soukromy subjekt, jak autor tvrdi, protoze neziskovka de facto soukromy subjekt je. Jejich boj proti vetrnym mlynum je bojem proti castecne privatizaci podniku, zcela standardni a osvedcena na zapade. Jenze to nelze vytunelovat tak jednoduse, jak si soudruzi v ODS predstavovali, protoze je to pod dohledem vlastnika, napr. kraje. Pokud napr. udelame z podniku A/S, tak se z toho stane naprosto privatni subjekt, bez moznosti kontroly.

baci 7.5.2006 22:49

Re: Nemelo se to spis nazyvat: Mimoradne spatna analyza

Nejsem proti neziskovým nemocnicím,ale ne v podobě,která prošla parlamentem a zda se ,že koncem května projde znovu.Jen připomenutí,kdo jednou šáhne zákonem na majetek krajů dalším zákon sáhne na majetk Váš můj aTD

Mimozemstan 8.5.2006 9:18

Re: Re: Nemelo se to spis nazyvat: Mimoradne spatna analyza

Mno zatim je to tak, ze si kraje manipuluji s majetkem, udajne tedy majetkem nas vsech. Aniz by k tomu meli mandat.

Zakladni problem je, ze nemocnice potrebuji urcitou formu samostatnosti. Pokud to bude zcela soukromy subjekt, ta je velka pravdepodobnost, ze majetek rozkradou mistni "baroni" v krajich. Pokud nebudou mit urcitou samostatnost, tak zase nikdo nic nebude investovat. Neziskovka je v tomto pripade idealni forma vlastnictvi, protoze umoznuje velkou samostatnost ve financovani internich veci (napr. vymalovani, ...) a hlavne neslouzi k vydelku nekoho.

Soukroma spolecnost je pr. definici podnik, kde musi byt zisk. Zisk je toho zakladem. Pokud neni, je treba odvolat vedeni. Neziskovka je naopak forma podniku, na stejnem zakladu, ovsem kde zisk neni cilem, lepe receno je minimalni.

Ja si nedovedu vysvetlit protesty ODS a prezidenta proti kapitalisticke forme podniku, neziskovek jinak, nez ze proste myslenkove neustale ziji v socialismu. Porad by chteli zavadet system, kde plati: "co je tvoje je moje a co je moje do toho ti nic neni".

Foundryman 7.5.2006 22:08

Tichá dohodo,

nepoctivost v řemeslech a podobně je dána zpitomělostí lidí, zvyklých na státní paternalismus. Neumějí se ozvat. A taky to souvisí s obtížnou vymahatelností práva, což už soc. dem. vládě vyčítat lze. Osobně si nemůžu stěžovat, rekonstruoval jsem barák z roku 1938 a práce byly provedeny vesměs kvalitně a nikdy nebyl překročen rozpočet. Maximální liberalizací podnikání se může situace jen zlepšit, nikoli zhoršit.

Para-noid 7.5.2006 22:04

Zdravotnictví - další z dojných krav našich kapitalistů?

Pan prezident velice brojí proti čemukoliv co není z dílny ODS. Jeho poradci unisono pějí chválu ná výmysly ODS. Proč tedy Slovácí - zářný vzor ODS, tak proti akciovým nemocnicím  brojí?? To vám totiž nikdo nevysvětlí. A nedokázal to vysvětlit Krausovi ani ten jeho stínový Šulínek.

ticha@dohoda 7.5.2006 21:45

zdravim Fafo, jo porad stejne :-))

s tim proplacenim od pojistovny naprosty souhlas, urcite by to mohlo fungovat, ale za16 let nikdo nenasel odvahu stanovit co je zakladni pece za zakladni pojisteni a pote vytvorit system komercniho pripojisteni az po ty sexy sestricky :-)) . Penize jako motivacni prvek pochopitelne funguji ale obecne nemaji na kvalitu pece a sluzeb zasadni vliv. Pokud by to byla pravda muselo by se to projevit mimo jine napr. ve stavebnictvi. Zeptejete se lidi co staveli uz po sametu a jejich zkusenosti s kvalitou, poctivosti, pracovnim nasazenim, zarukami za provedenou praci. Ja osobne mam dve zkusnosti a par kamaradu a znamych, vsichni kovani pravicaci, pri vysloveni slov remeslnik, stavebni firma vidi rude a sahaji po zbrani. Pochopitelne jsou svetle vyjimky ale jsou to jen vyjimky, mimo technologii a modernich materialu se v ceskem stavebnictvi k lepsimu zmenilo temer nic, spise k horsimu. A stavari delaji za smluvni ceny, presto se krade, uplaci , sidi material, uctuji se neprovedene ukony, konecna cena casto prekroci puvodni rozpocet 2 x i vice krat. To by nam Foundryman jako ekonom mohl vysvetlit, zrejme nekde udelali pravicovi soudruzi chybu. Osobne povazuji projekt krajske a.s. nemocnice za pripravu vytunelovani , kdy se statni majetek v hodnote minimalne desitek miliard "pretransformuje" do soukromych s.r.o. a krajum ci statu zustanou dluhy a bezcenne akcie. Cim to je, ze kdyz dnes slysim pravicaka vyvolava to ve me stejne asociace jako kdyz jsem slychaval kovane komouse :-((

Fafa 7.5.2006 21:52

Cau Dohodo,

Prsi tam? Ted jsem si vlastne uvedomil. Vis, ze jses v teokracii? Hlava statu tam u vas je i hlavou cirkve.

Zakladni pece - ta prece stanovena je. Existuje bodnik. Takze je treba "jenom" platit vykony v realnych penezich podle bodniku a nechat pacienty, at si priplaceji, co chteji a komu chteji.

Ta obecna nepoctivost - proste Cechy jsou na puli cesty mezi Skandinavii a Orientem. To nema s politikou az tak moc spolecneho.   

Para-noid 7.5.2006 22:07

Re: Cau Dohodo,

Pacienti ať připlácejí co chtějí a komu chtějí??  To je ale pitomost! Nebude to na co chtějí, ale spíše na co nechtějí a už vůbec to nebudu komu chtějí, ale právě naopak - komu nechtějí! Na to vemte jed!