19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ANALÝZA: Komunikace politických stran 2019

Kvantitativní analýza textů politických stran vypovídá mnohé nejen o způsobu, jakým strany komunikují, ale též o jejich postojích a chování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ś. Svobodová 20.5.2019 20:18

A za výběr textů je zodpovědný kdo?

Logika mi napovídá, že polemický text o užitečnosti či škodlivosti kůrovce bude těžko obsahovat slova jako propaganda nebo multikulturalismus.

Š. Hašek 20.5.2019 20:35

Re: A za výběr textů je zodpovědný kdo?

Ten pán je mimo.

Text hodnotí podle používání určitých výrazů, podle počtu "kontroverzních" slovíček. Jest to novoblb moderní.

My, staroškoláci matematičtí, text hodnotíme podle toho, kolik faktů a kolik neověřených pohádek obsahuje. Dnes lze snadno rozlišit, poněvadž třeba v televizi říkají, že za rok bude v Čechách Sahara. Takže to rozliší i paní ze záchodků, pán Ferjenčík/langšádlová/Fiala těžko ...............

Marné, marné, marné.

T. Wiszniewski 20.5.2019 19:05

Dělení pravice-levice už nemá smysl

Reálně v v EU existují pouze dvě skupiny stran: vlastenecké strany, které chtějí zabránit okupaci invazi muslimů a zločinecké globalistické strany, podporující vpád muslimů a snaží se také zničit vše, co dává životu smysl.

P. Kubáč 20.5.2019 16:39

Autore hledáte Babišovi najaké kompro ?

Viz počet zpracovaných slov u ANO 10 000 u SPD přes 60 000 u ostatních stran 20 - 30 000.

Š. Hašek 20.5.2019 20:41

Re: Autore hledáte Babišovi najaké kompro ?

Dám si zkrátka majzla, abych senkrovnu nazval -normovaná jímka odpadů, dle norem štrasbrusele, řádně udržovaná, ........ -. Jenom ne hýzl!!!

Netušil jsem, že podle počtu slabik je možno vodkráglovat i Arystotela. No, je možno. Věda pokročila. I študentíci páteční jsou dále.

K. Salajka 20.5.2019 16:21

Zasvěcená analýza

mi připomněla povídku od Šimka, kde se žák snažil zavděčit pedagogovi tím, že rovnal králičí bobky podle velikosti.

Jsou určitě důstojnější způsoby obživy.

Š. Hašek 20.5.2019 20:43

Re: Zasvěcená analýza

Dosti neevropské, pane Salajko. Vy si děláte z brusele prču???

K. Janyška 20.5.2019 14:32

DEMARCHIE.

Znovu a znovu se ukazuje jakým omylem je používaný model tzv. liberální většinové demokracie. Přivádí k moci i zločince a lidi všelijak nehodné. Nemohu v této souvislosti neuvést to, že Babiš měl v roce 2013 majetek 40 miliard a dnes, po 4 letém ministrování financí, má 88 miliard. Čert prostě kálí, až mi z té slušnosti je zle, na větší hromadu, jak se říká, když se mu dokonce pomůže, tak ještě víc..

Proto mistr Hayek navrhuje demarchii, která zařídí institucionálně a institucionální vládu jediného práva pravého, práva evolučního, soukromého, které řídí lidský svět ve skutečnosti a které máme všichni v myslích odmalička, kdy jsme ho nasáli od rodičů a okolí. Má výhradně zákazový charakter.

Není pravda, že má platit - lid si to přeje, ať to má. Lid je totiž obří skupina v této věci nevzdělanců, která neví o soustavě používané demokracie nic, vůbec nic. Zato je plně řízen a to 24 hodin denně, právě právem soukromým.

Demarchie je popsána plně v Hayekově světovém majstrštyku Právo, zákonodárství a svoboda a spočívá v tom, že Senát je navolený coby zástupce ročníků, ne politických stran. Ty by měly do Senátu zákaz vstupu stejně jako dnes ho mají jednotlivci do sněmovny. Dosáhlo by se tak potřebného mentálního obsazení, coby vyhledavače tzv. práva právníků v mnohdy až zločinných blafech, které mu pošle sněmovna. Senát by měl samozřejmě vyšší kompetence, než ona a systému by prakticky vládl.

K. Janyška 20.5.2019 14:32

Re: DEMARCHIE.

Ve spořádaném lidském světě totiž platí: Zatímco se nám zdá, že jsme ve svých životech vedeni svými zájmy, není tomu tak. Plně nás ovládá, pokud nejsme krimonogenní nebo mentálně postižení, mínění o tom co je správné. A tímto míněním důsledky z plnění našich zájmů nejprve testujeme a pak se teprve rozhodneme o jejich realizaci. A správa věcí veřejných, které dnes říkáme demokracie, musí této vazbě odpovída a být její analogií.

Samozřejmě, že zmíněná 400 stránková publikace věc popisuje do takové hloubky a souvislostí, že je velmi složité se v ní vyznat.

Š. Hašek 20.5.2019 12:47

To jest krásná blbost.

Doufám, že autor to zmáknul ve volném čase. Faktem je, že až budu sledovat diskusi v hospodě na chaloupce, budu si dělat čárky.

Zatím mi vychází, že podle frekvence slova -nicméně-, by bylo možno "vyklučit" celou televizi, rozhlas, a 99% politologů, ........... . Protože jsou fakt nemehla. A neumí sdělit fakta!!!

Pokud zvolím určitá slova, tak vytvořím určité pořadí. Samozřejmě z toho může vyplynout, že "meditování Moravce v neděli jest hodnotnější, než konkrétní mluva někoho jiného". Ten autor zcela pominul význam slov v souvislostech. A souvislosti mohou být sakra široké, nejen ve větě!!! "Baví mě" jak se dost často blbne a vydává se to za disertační práci.

Zkráceno.

A. Alda 20.5.2019 12:20

Pro nadcházející eurovolby mám už jasno

a budu volit v souladu s názorem pana Havránka: https://josefhavranek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=714038

P. Zinga 20.5.2019 10:44

Blbci dali o sobě vědět.

Už jenom ta kategorizace!

Je jasné, jaké bylo zadání.

P. Zinga 20.5.2019 10:47

Re: Blbci dali o sobě vědět.

Je dokázáno, že mozek k rozvoji a správné činnosti potřebuje dostatek proteinů. Autor je vegetarián. A jogín. Stačí?

V. Církva 20.5.2019 9:38

Politická korektnost není racionalita

Ano je to o komunikaci politických stran. Ale není to o iracionalitě ale o politické korektnosti Když máme v opozici opravdu odporné ideologie či lidi nelze je nazvat jinak, Když nám jde o svobodu či přírodu, použijeme slovo svoboda nebo příroda. Když přibližně 90 procent občanů chodí na záchod napíšeme všichni (protože nedává smysl protahovat názor tím že někdo nemůže nebo nechodí). Když někdo hýká jako komunista, vypadá jako komunista, napíšu, že je to komunista. Když ISIL zabije tisíce lidí a podřezávají lidi ze západu, nelze napsat nemají z nich strach a neteče tam krev! Co se týká vlajky a přísahy. Tady už jde snad o zneuctění památky hrdinů kteří bojovali třeba za 2světové války za symbol vlast, dodrželi přísahu a nastupovali pod Československou vlajkou.

A na závěr, někteří českoslovenští piloti nosily označení československé na uniformě i přes to, že nemuseli a jako lidé z protektorátu rizkovali špatné zacházení přitom mohli dostat jako Britové výhody britských válečných zajatců.

J. Vlček 20.5.2019 9:35

Žasnu,...

...nad tím, čím vším se může někdo zabývat, kdo ho úkoluje a kdo mu za to platí. Šťourat se v projevech kdekoho, z různých stran, počítat mu slova a slovíčka, kolikrát se, to které v projevech a textech vyskytuje, ve mně vyvolává pocit sisyfovské práce. Je to něco, čím bych se "chtěl" rozhodně zabývat.

Uff, dělá se mi z toho špatně.

Š. Hašek 20.5.2019 12:54

Re: Žasnu,...

Ten človíček, po kolosálním úsilí, přišel na to, že sdělení společnosti, objektivní fakta, množství faktů, .......... je možno poznat podle frekvence několika slov.

Má štěstí, že ho nemůže dostat do spárů moje češtinářka na druhém stupni ZDŠ!!! Je fakt jiná doba. Doba "rozborů podle slovíček". Má rád rozbor, podle toho, co dotyčný sdělil, fakta mají u mě přednost, před mluvnickou stavbou. Zkráceno. Někdo sleduje "předložky".

J. Vlček 20.5.2019 13:43

Re: Žasnu,...

Jiný zase vložky. Alespoň se máme čemu zasmát, pane Hašku.

K. A. 20.5.2019 9:30

Pár informací mi u metodiky chybí

Zelení jsou podle analýzy vůbec nejméně dogmatická strana.

V něčem je to zajímavé, ale absence určitého typu výrazů neznamená nutně, že strana argumentuje věcně a bez demagogie.

Mně by zajímaly dvě věci:

1) Proč u některých stran je zmíněno jen několik nejčastějších výrazů a u jiných naopak hodně? Souvisí to s jejich frakvencí? To se mi nezdá pravděpodobné.

2) Pochybnosti mám u ideologických výrazů. V definici nejsou zmíněná případavná jména (komunistický, feministický, liberální). Z definice tu navíc některé ideologické nálepky zřejmě vypadly (xenofobie, islamofobie, demagogie)

K. Janyška 20.5.2019 9:18

Pravo-levo je jen na ose individualismus - kolektivismus,

tedy vyšší civilizovanost kontra civilizovanost nižší nebo úplně nízká. Věci se však musí rozumět... Dzp.

J. Holíček 20.5.2019 12:20

Re: Pravo-levo je jen na ose individualismus - kolektivismus,

Problém Janyšky ovšem spočívá v tom, že věci nerozumí. :-))

A. Reček 20.5.2019 12:51

Re: Pravo-levo je jen na ose individualismus - kolektivismus,

Také jsem si toho několikrát všiml.

K. Janyška 20.5.2019 14:30

Re: Pravo-levo je jen na ose individualismus - kolektivismus,

A co vy ? Co je to kompozitivní teorie ? Dzp.

K. Janyška 20.5.2019 14:30

Re: Pravo-levo je jen na ose individualismus - kolektivismus,

Trdlo, co je to kompozitivní teorie ? Dzp.

J. Dostál 20.5.2019 7:13

Tak nevím

jestli jsou Zelení druhá nejméně dogmatická strana, tak mám pocit, že s tou analýzou není něco v pořádku. Jde o slova? Marketingoví specialisté dobře vědí, jak vhodná volba slov a jejich pořadí dokáže vytvořit obraz zcela odlišný od reality.

Podle činů soudil bych je, nikoliv podle slov.

V. Církva 20.5.2019 7:06

Naprosto nesmyslná metrika = volte komunismus

Je zajímavé a lákavé udělat si nějakou metriku jak jsou strany dogmatické, iracionální... stačí si ale uvědomit že žijeme zblblí třeba v komunistické diktatuře a křes ́tané budou říkat že to je říše zla a komunisté budou říkat, že křesťanství je dogmatické. Která strana je ta správná a která špatná? Ta co upozorňuje na realitu to asi nebude že?

Další věc je pokrytectví a politická vychytralost, která třeba u levičáků nezná mezí. Rudí se jednou namalují na Zeleno a podruhé na černo. Bolševici tvrdí jak jsou hrozně spravedliví a berou si jen ukradené.

A tento článek a tato metrika to dokazuje. Piráti, Zelení s výjimkou bolševiků jsou hodnoceni velmi dobře. A na to lidé vždycky naletěli a zvolili si rovnostářství. I nyní mají Piráti potenciál přes deset procent. Lidé jsou nepoučitelní.

V. Církva 20.5.2019 9:16

Re: Naprosto nesmyslná metrika = volte komunismus

No a tak jsem si uvědomil že dle té metriky byla moje reakce velmi dogmatická.(naprosto..) a ideologická (komunismus).

Ve skutečnosti je to přirozená reakce když čtu naprosté nesmysly a znám historii, jak ptáčka lapali bolševici. A pokud se někdo občas zjistí co vyvádí Zelení a ostatní modernisté (a Piráti mají podhoubí AntiFy). Jakou moc mají na universitách v USA i Evropě, kdy vyhání přednášející jiných názorů, když vidíme jak Česká že ská lobby vystupuje pro podporu Istanbulské smlouvy...

Je možno napsat že je to trošičku špatně, nebo že tato metrika není manipulace (a nezvrdím, že záměrná, autoři to nemusí myslet zle) Jak mám nazvat tyto názory abych je zařadil. Musím napsat modernismus, nebo i neomarxismus.

Když se civilizace řítí do extrému je nutno napsat do extrému, ne že se trošičku odchýlila.

Takže tato metrika možná může stát k zamyšlení stranám. Ve skutečnosti to neni o agresivitě a dogmatismu, ale o politické korektnosti!