18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

ANALÝZA: K nejmenování ministra

Při jmenování předsedy vlády má prezident volnou rukou a není vázán politickou podporou Poslanecké sněmovny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Řezníček 13.12.2021 16:24

Škoda, že v sáhodlouhém článku není vysvětlení toho, že prezident není odpovědný ( asi za nic), za jeho činy odpovídá vláda, nebo nějaké ministerstvo. Ale mluví do složení vlády.

A. Renjascu 13.12.2021 16:44

To, že prezident není ze své funkce zodpovědný (čili není vykazatelný nějaké další státní instituci) jehle postavení v ústavním systému posiluje a nikoliv oslabuje. Pravomoci prezidenta ČR (ale třeba i SR) jsou dle ústavy rozsáhlé a protože je součástí moci výkonné (nikoliv podřízený moci výkonné), tak má nejen možnost, ale i povinnost tyto pravomoci uplatňovat. Žel většina diskutérů posuzuje tyto pravomoci podle aktuálního personálního obsazení postu prezidenta a neuvědomuje si, že ústava není dělaná každé osobě na míru, ale platí univerzálně pro každého. Kdyby Lipavskeho odmítnul jmenovat Havel, tak by většina dnešních diskutérů tomu tleskala a oceňovala to jako státnické gesto, že měl odvahu se postavit proti nominaci antisemity. Celý problém s ústavou není dán její údajnou nejasností, ale nenávistí k Zemanovi. Ti co obviňují Zemana z krupanství, vulgarity, mstivosti a neodpouštějí velmi často projevují tytéž vlastnosti, které kritizují. Až tam bude nějakej Drahoš a na místě premiéra nějakej novej Babiš, tak titíž lidé budou prosazovat posilování role prezidenta. Nikdy nekončící hra v kruhu. Možná by bylo lepší se zhluboka nadechnout, připomenout si, že Zeman za chvíli končí a být vděčný, že ve vládě nebude antisemita. Snad mají piráti i jiné lidi.

P. Diviš 13.12.2021 21:44

Až bude, když bude ...

Realita je zeman a jeho egoistická mstivost, neberoucí ohled na potřeby Česka.

Piráti z principu své ideologie nikoho vyhovujícího nemají. O tom přesvědčí jejich sympatizanty až praxe.

T. Bubeníček 13.12.2021 20:17

Mistře Řezníčku, Vaše vyjádření asi stejná kravina, jako když prohlásíte, že senát není odpovědný za činnost ústavního soudu, ale přesto mluví do jeho složení.

Z. Jiroušek 13.12.2021 12:09

Vážený autore.

Normálním lidem je to jasný. A latékavárníky nepřesvědšíte.

J. Roškota 13.12.2021 10:44

Spor o jmenování toho či tamtoho ministra prezidentem, je sporem o to zda jsem prezidentská či parlamentní republika/demokracie. Pokud bude premiéra a následně i složení jeho vlády určovat vůle prezidenta staneme se republikou prezidentskou, což je změna oproti záměru tvůrců ústavy (domnívám se).

Že Zeman by rád takovou změnu učinil, je zřejmé i z toho, že bez rozpaků použil obstrukce a nechal vládnout Rusnokovu vládu bez parlamentem vyslovené důvěry.

Mnozí, ať už příznivci Havla nebo Klause či Zemana, by si takovéto uspořádání přáli. Je v tom nejspíš nedůvěra v Parlament a Senát a potřeba mít v čele státu silného vůdce. Tomuto vábení bychom měli odolat.

M. Zikmund 13.12.2021 11:02

O parlamentní/prezidenstské republice či demokracii v Ústavě nic není. Stejně jako v ní není nic o kancléřském systému. To je propagandistický výmysl současných bojovníků proti prezidentovi. Ústava je založena na vyvažování moci jednotlivých institucí, kdy o řadě funkcí rozhodují vždy dvě instituce. O ústavních soudcích se musí dohodnout prezident se senátem, o vládě prezident s parlamentem např.. Prezident jmenuje premiera, premier navrhuje ministry, prezident ministry jmenuje, takto vzniklou vládu potvrzuje sněmovna. Vše to je vždy o vzájemné shodě (prezident-sněmovna nebo prezident-senát nebo sněmovna-senát, poppř. premier-prezident atd.), kterou je potřeba nalézt. O ničem jiném to není. To není o žádné výlučné roli prezidenta, tedy se nemůže jednat o prezidentský systém ani jiný.

M. Valenta 13.12.2021 11:35

Připusťme, že máte pravdu. Jak se ale dohodnout se Zemanem mě nenapadá.

M. Zikmund 13.12.2021 12:53

Zrovna v tomto případě nevidím problém, když jde jen o jednoho ministra, navíc, když má být ministrem zahraničí propalestinský aktivista ve vládě, která by jinak měla být přátelská k Izraeli. Na jednom jménu se určitě dohodnou.

Princip vzájemného poměřování pindíků ale neplatí jen pro Zemana. Vzpomeňte si a obstrukce při schvalování ústavních soudců ze strany Senátu prezidentu Klausovi. To bylo v bleděmodrém, leč tehdy to pochopitelně byla z pohledu médií vina na straně navrhovatele. On se ten výklad mění a vždy přizpůsobuje aktuální politické potřebě.

M. Valenta 13.12.2021 13:06

Kdyby nebyl Lipavský, najde si jiného..... no a právě proto ona kompetenční žaloba. Zeman ovšem neuzná ani pro něj případně nepříznivý verdikt ÚS a tak bude muset Fiala tak jako tak odložit rukavičky.

M. Zikmund 13.12.2021 13:16

Možná ano, možná ne. A nebo také mohl být Lipavský naopak provokací 5k vůži Zemanovi, jako poslední kapka pro aplikaci čl.66. Jen nepočítali s tím, že bude v takové formě... Teď je kompetenční žaloba jen gestem pro neztrátu tváře a zbytečný a nevýhodný šprajc. Pokud to 5k skousne a navrhne někoho jiného ("aby nedošlo ke škodám z protahování", atd. apod.), tak už Zemana vyšachují a on nebude už mít co dělat po zbytek mandátu, tedy cca 13 měsíců. Pokud dostane 5k za rok svého prezidenta na Hrad, tak tam bude mít svého člověka se silnými pravomocemi (kecat do jmenování ministra už bude ústavní zvyklost), které využije po příštích senátních i parlamentních volbách naopak pro sebe... Ale možná se obávají, že tam svého prezidenta nedostanou ...

J. Vorlický 13.12.2021 14:01

k: M. Zikmund, 13.12.2021, 11:02

Ne, ne, ne. Nepřistupme na argumenty pana M.K. Snaží se zavést debatu do slepé uličky. Dokonce tvrdí, že ČR nemá nic, co by se dalo popsat jako státní systém - k čemuž bohužel ČR směřuje.

Zásadní v Ústavě jsou Preambule a čl. 1 a 2. Těch se musíme držet. Z dalších článků Ústavy se zdá býti dovoditelné, že celá řada státních institucí si smí osvojovat moc rozhodovat o státních funkcích. To vidím jako žábu na prameni. Kdyby bylo po M.K., vedlo by to k rozpadu státu.

Moc je zásadní a proto je její definice hned v čl.2. Ze známých důvodů je rozdělená na tři, každá se svým vrcholným orgánem. Moc soudní ho v ČR nemá zřejmě proto, aby nikdy nemohlo s konečnou platností býti rozhodnuto, co zákony znamenají. Tím se otvírá prostor pro nekonečné hádky různých státních institucí. Není přece možné, aby se navzájem soudily vládní instituce, nebo skupiny zákonodárců. Řešení problémů má přece být v dikci vlády nebo zákonodárce, pakliže nejde o porušování zákonů.

Tedy instituce moci výkonné podléhají vládě a smí rozhodovat jen v rámci toho, co vláda rozhodne nebo povolí (vyjma porušování zákonů), a stejně tak instituce moci zákonodárné. Pro stejný účel musí stát mít jeden nejvyšší soud. A zdůrazňovat ani tak moc tří mocí, ale jejich povinnosti.

srdečně

V. Novák 13.12.2021 13:56

Co kdybyste si ten článek nejdřív přečetl?

A. Renjascu 13.12.2021 15:49

Tady máte názor Cyrila Svobody který spoluvytvářel ústavu ČR a rozhodně nepatří mezi fanoušky současného prezidenta. Můžete si poslechnout, jak to tvůrci ústavy mysleli. To, že prezident jmenuje premiéra a poté některé z navržených ministrů nic nemění na tom, že máme parlamentní demokracie, protože premiér s vládou nadále zůstávají odpovědní parlamentu. Prezident, ale dál zůstává součástí moci výkonné, jen je jeho legitimita odvozená od přímých voleb. Rozdělení pravomocí mezi prezidenta a vládu je dál dané ústavou.

https://cnn.iprima.cz/fiala-bude-mozna-muset-zemanovi-ustoupit-pro-kompetencni-zalobu-neni-duvod-mini-svoboda-52789?fbclid=IwAR1zbUT6WjL2TbwugZ7ckwzFJ9YjJPjgfhznWvlrCrepNdimrS_xWaDTqN4

T. Hraj 13.12.2021 16:07

Říkáte to myslím docela rozumně. Jediné, co tomu oponuje je ten argument, že president přeci není jen automat na jmenování, tj. že nějakou rozhodovací roli také má (mít).

K. Salajka 13.12.2021 10:03

Velmi kvalitní rozbor. Prezidentovi spílají stejní lidé, kteří v televizi mudrují o tom, že Marie Benešová nemůže být ministryní spravedlnosti, když si to nepřeje ulice řízená Mikulášem M. Čili prezident nemá tu kompetenci, ovšem na názor neziskovek se musí brát zřetel. I teď kuriozně jako první napadl nominaci Blažka Minář. Takoví Manipulátoři .cz a Nadace ... se proti této nominaci ozvali teprve 10.12., kdy už bylo jisté, že dona Pabla Zeman neodmítl. Odmítnutí kandidáta není porušením Ústavy - tím bude až situace, kdy si ÚS soud přisvojí pravomoc vykládat co je a co není jmenováním.

T. Diblík 13.12.2021 9:56

Když čtu názory těch dvou skupin, vzpomínám, jak paní doktorka Kovářová na Psu opakovaně vysvětluje, že rozvádějící se rodiče můžou jít pro rozhodnutí svého sporu o dítě k soudu, že se jim dostane rozsudku, ale k dobrému řešení zpravidla nedojde. Potíž je v tom, že se nejsme schopni domluvit na tom, co je pro společnost dobré. Dobrověrný výklad práva tomu říkal Prof. V. Cepl.

M. Valenta 13.12.2021 9:52

Prezident je persona nestranná a navrch nenese odpovědnost za vládu, tudíž nemůže nejmenovat navržené ministry. U Zemana a jeho předchůdců, kteří nakonec přeci jen jmenovali jde a šlo o osobní politické preference, což perfektně vykresluje Zemanův názor na tento problém jakožto ministerského předsedy, o čemž autor raději pomlčel.

M. Zikmund 13.12.2021 13:01

Prezident je součástí moci výkonné a navíc zastupuje stát v zahraničí, sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy atd.. Takže je obecný zájem, aby vláda jako taková a především ministr zahraničí byli s prezidentem v tomto směru v souladu. Prezident nese za vládu úplně stejnou zodpovědnost jako poslanecká sněmovna.

J. Kašpárek 13.12.2021 9:09

představme si hypotetickou situaci : Zeman odmítá Lipavského, Fiala navrhuje Bartoše, Zeman odmítá Bartoše, Fiala navrhuje Peksu, Zeman odmítá Peksu, Fiala navrhuje Michálka, Zeman odmítá Michálka, Fiala navrhuje Mynáře, Zeman schvaluje Mynáře .... tak tady máte vaše vysněné pravomoce prezidenta;-D

Š. Hašek 13.12.2021 9:18

Milý Kašpárku,

popsal jste navrhování morčat/Peksů na ministerskou funkci. S pravomocemi presidenta málo společné.

Pravidla českého pravopisu: Návrh - tj. věc k dalšímu projednání.

V. Petr 13.12.2021 9:28

Představte si tuto variantu. Fiala navrhuje Goeringa. Zeman odmítá Goeringa. Fiala navrhue Goebbelse Zeman odmítá Goebbelse. Fiala navrhuje Ribbentropa....

J. Kašpárek 13.12.2021 10:45

tak tenhle pokus o vtip Vám moc nevyšel:-P Tihle pánové opravdu u nás parlamentní volby nevyhráli;-)

V. Novák 13.12.2021 13:58

Lipavský vyhrál?

Kdy, prokrýlepána?!?

J. Kočvar 13.12.2021 13:39

Tady řešíme, nakolik je Lipavský schopný, jaké má vzdělání a nakolik se Zemanovi líbí jeho názory. Nikdo ho neobviňuje ze spáchání trestných činů ani z toho, že by byl politický gangster jako nacisté a komunisté. Je to něco úplně jiného, je to nesrovnatelné.

F. Navrátil 13.12.2021 9:31

Racionálně uvažující premiér se dohodne a chytrý premiér si dokonce jmenování předjedná. Trouba navrhuje a navrhuje.

Š. Hašek 13.12.2021 9:52

R^

A ještě větší trouba kdáká, že "většina všech kolem tvrdí, že premiér přikazuje presindentovi ministry"! A president je (dle lidového, televizního názoru) už jen podškrábne.

J. Kočvar 13.12.2021 13:45

Pan president Zeman je podle Vás trouba? ;-D

https://www.youtube.com/watch?v=ueySfpdBvR0

J. Nevrkla 13.12.2021 8:26

Hodně logických argumentů a historických příkladů. Pokud už má někdo vymyty mozek, je to házení hrachu na zeď. Zeman naštěstí není z těch, kteří se nechají vláčet.

Š. Hašek 13.12.2021 9:20

R^

Dostali jsme se do situace, kdy každé rozhodnutí presidenta by mělo být schvalováno televizí a partami politologů. Rozhoduje počet hejhulů, kteří to dají na fejsbůk.