19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

AMNESTIE: Čtení na dobrou noc pro političku Elišku Wagnerovou (I.)

Když Gustáv Husák 8. prosince 1989 amnestoval politické vězně, mělo to svou hlubokou symboliku: on je zavřel, on je také pustil a přiznal tím porážku režimu i svoji osobní. Ať byl, jaký byl, uměl prohrávat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Boleslav 14.1.2013 16:28

Re: No právě,

Přesně tak.

T. Šmilauer 14.1.2013 21:58

Re: No právě,

Osobně bych tu budoucnost neviděl nijak černě- už za necelých 80 dní se bývalý prezident Klaus spojí s úspěšnou prezidentskou kandidátkou Janou Bobošíkovou a jejich Suverenita vyhraje nadpoloviční většinou příští parlamentní volby. Co víc si můžete přát, paní Kanioková?

B. Rybák 15.1.2013 13:57

Re: " že zavíráme do vězení zbytečně a nesmyslně mnoho lidí."

Amnestie se recidivistů určitě netýkala. Cituji: "..pokud byl uložen trest nepřevyšující 24 měsíců a zároveň nebyl trest uložen: ...

c) osobě, která kromě trestné činnosti, o níž se rozhoduje podle tohoto článku, byla v posledních pěti letech před 1. lednem 2013 odsouzena k nepodmíněnému trestu odnětí svobody nebo která byla v posledních pěti letech před 1. lednem 2013 propuštěna z výkonu trestu odnětí svobody, pokud se na ni nehledí, jako by odsouzena nebyla." Nemluvě o tom, že pokud by recidivista měl tak nízký trest, jakého se týká amnestie, byly by to hrubá chyba soudu. Amnestie se netýká ani vícenásobné (drobné) trestné činnosti:

"4) Jestliže prominutí trestu podle tohoto článku nelze vztáhnout na celou trestnou činnost, za niž byl uložen úhrnný nebo souhrnný trest, neužije se ho ani zčásti."

A navíc amnestie není bezpodmínečná (působí výchovně):

"(1) Promíjím s podmínkou, že se osoba, které byl trest prominut, nedopustí trestného činu v době odpovídající lhůtě pro zahlazení odsouzení, nepodmíněné tresty odnětí svobody uvedené v odstavci 2 a 3 tohoto článku." Smiřte se s tím, že "naše" média realitu trvale silně (politicko-korektně) zkreslují a pokud jde o V. Klause, EU, naše národní zájmy tak sprostě lžou.

T. Vodvářka 14.1.2013 7:27

Obsáhlý text s mnoha různými pohledy.

1. Trest za zločin má být adekvátní. Jistě má autor pravdu, že řidič, který uklouzne na zmrazku na cestě a poraní či zabije chodce, je z jiné kategorie než gauner, který vybílí opakovaně několik bytů či oslaví 50 ukradený mobil. Z tohoto důvodu by zemi spíše než plošná amnestie prospěla amnestie u neúmyslných trestných činů. Myslím, že v tomto případě by nikdo zásadně neprotestoval.

2: Vazba nemá sloužit k pomstě, ale k trestu. Výkon trestu má být natolik odstrašující, že každý, kdo jím prošel, udělá vše proto, aby tam podruhé neskončil. Je-li naše vězeňství natolik "humánní", že je tam někdo zavřen poosmé, jest zřetelné, že mu pobyt v tomto zařízení nevadí. Místo jeho amnestie bych doporučoval těžký žalář s denní dřinou o chlebě a vodě.

3. K ženám s úvěrovými podvody. Každý, kdo se ho dopouští, koná vědomě protizákonně a musí být potrestán. V opačném případě si neumím představit, jak budou případní zájemci o úvěr kontrolováni. Ponechám na autorovi, jak by se zachoval, kdyby svému dobrámu známému půjčil značný obolus a ten by se mu místo  vrácení peněz vysmál. Možná by mu velkoryse odpustil, většina lidí chce své peníze nazpět.

4. Chtěl-li president republiky poukázat na tristní stav našeho soudnictví a vězeňstí, mohl využít své nesporné inteligence a nevolit něco, co je cca 80% občanů nepochopitelné. Jistě při své elokvenci a tahu na branku mohl zvolit jiný způsob, takto bude nejspíše navždy spojen s tímto krokem.

L. Křivan 14.1.2013 10:01

Re: Obsáhlý text s mnoha různými pohledy.

Trest za zločin má být takový, aby se zločinec pos..l hrůzou, kdykoliv si na vězení vzpomene.

L. Matura 14.1.2013 7:05

Lokajský text

Musíte se ještě více snažit, pane správce - pardon poradče.

P. Pavlovský 14.1.2013 4:06

Koho chleba jíš....

Dozpívat, pohov, rozchod!

S. Vaněček Šauerová 14.1.2013 6:28

Kdepak, se Zemanem má naději na zachování fleku,

agitku pro Zemana už má za sebou (no, možná by neuškodilo ve zbývajících dnech napsat další). Odchází jen typičtí státní úředníci Hájek a Jakl. :-) Třeba by ale panu Hasenkopfovi mohl sehnat práci Zdeněk Koudelka, případně Pavel Blažek ? Ústavní znalci se vždycky hodí. Že jsou znalci jiných ústav, než je Ústava ČR, v Kocourkově nevadí.  :-)

P. Pavlovský 14.1.2013 6:40

Re: Kdepak, se Zemanem má naději na zachování fleku,

Se Zemanem už leda na Vysočinu. Ovšem i v krajském městě - Jihlavě - zvítězila JJ.

S. Vaněček Šauerová 14.1.2013 6:43

Ráda bych Vám věřila, pane Pavlovský, zatím mi to ale jde velmi ztuha.

Zdá se mi, že nás ještě mohou čekat různá překvapení. Pan Klaus rozhodně ruce v klín ještě nesloží.

J. Boleslav 14.1.2013 16:30

Re: Kdepak, se Zemanem má naději na zachování fleku,

V okrese Ždár měl Zeman nejlepší výsledky z celé republiky.

M. Vojtíšek 14.1.2013 1:06

Co z tohodle vyleze.

To jsem fakt zvedavej. Zatím to vypadá, jako když si někdo ušlapává trávník a rovná balónek před výkopem.

J. Fleiszner 14.1.2013 0:36

Kde se vzala amnestie??

Kdyby Klaus neustále napadal současnou soudní praxi, počet vězňů v ČR a českou penologiim, tak bych možná uvěřil, že ta amnestie je hodně "hlasité" upozornění na poměry v ČR. Ale takle z čistého nebe? Věřím, že nad tou amnestií Klaus (narozdíl od Nečase) dlouho přemýšlel. Hlavně přemýšlel jak to udělat, aby se v tom rozsahu schoval ten případ, který chtěl amnestií "vyřešit". Milost dát nemohl, protože by bylo vše hned jasné. Takhle se to vyjasní až za pár let.

Článek mi přijde jako lubrikant, pomocí kterého se autor snaží Klausovi dostat hlouběji do (_._) Já doufám, že tam oba zkončí už velmi brzy.

J. Vyhnalík 14.1.2013 1:18

Re: Kde se vzala amnestie??

Kdyby neustále napadal a kritizoval, tak bychom si neustále užívali řevu o oddělené a nezávislé moci soudní.

Když se snažil vyměnit Ivu Brožovou, podle platného zákona, ta sepsala supliku k Ústavnímu soudu a ten ze zákona ustanovení o právu odvolat předsedu Nejvyššího soudu presidentem vypustil. Iva Brožová tak dostala funkci fakticky na doživotí. Stačí připomenout problémy, které měl Pavel Zeman, Ústavním soudem posvěcené povinné zvyšování platů soudců atd.

L. Matura 14.1.2013 7:08

Re: Kde se vzala amnestie??

Za text ústavy odpovídá Klaus (viz jeho podpis), za jmenování ústavních soudců také, ostatní soudce také jmenuje Klaus. Tak na co si sakra stěžuje? Soudnictví je výsledek jeho práce.

T. Marek 14.1.2013 10:28

Re: Kde se vzala amnestie??

navíc ani ta ústava není výmysl těch (pohříchu pomalých) soudců. Než ji prezident (asi už Havel) podepsal, tak ji schválily obě komory parlamentu - tedy taky ji mohly změnit, že?

J. Vyhnalík 14.1.2013 10:41

Re: Kde se vzala amnestie??

Zjistěte si fakta!

President nemá žádnou možnost Ústavu přímo měnit. To, že ji podpisuje je naopak stvrzení toho, že se touto ústavou musí řídit.

Soudci jsou neodvolatelní a president nemůže z funkcí odvolat ani ty soudce, které do jejich funkce jmenoval on sám nebo jeho předchůdci.

Ústavní soudce president nejmenuje, ale navrhuje Senátu, který je buďto schválí, nebo také neschválí. Současný socdem Senát je neschvaluje a Ústavní soud se blíží stavu, kdy ztratí funkčnost. Senát odmítl jmenovat nejen Jana Sváčka, dokonce Zdeňka Koudelku, člena ČSSD.

S. Ševeček 14.1.2013 20:10

Re: Kde se vzala amnestie??

Amnestie se vzala v Ústavě, vážený pane Fleisznere.

J. Ryba 14.1.2013 0:12

tak kde se vzala ta osmiletá lhůta pro zastavení řízení v trestních věcech? :-))))

samá vata, autore, a odpověď žádná... :-)))

T. Blecha 14.1.2013 0:25

Re: tak kde se vzala ta osmiletá lhůta pro zastavení řízení v trestních věcech? :-))))

Zkuste zapojit mozek, na konci nadpisu je (1.) Musíte si počkat na pokračování.

J. Marková 14.1.2013 2:35

Re: tak kde se vzala ta osmiletá lhůta pro zastavení řízení v trestních věcech? :-))))

Mě fakt zajímá, kde vzala ta osmiletá lhůta?

L. Krajicek 14.1.2013 2:21

Re: tak kde se vzala ta osmiletá lhůta pro zastavení řízení v trestních věcech? :-))))

Pokud si vzpomínám, tak V.K. přišel se svoji teorií (nebo spíš svérázným výkladem), že je lhůta šest let je stanovena jakýmsi judikátem jakéhosi evropského soudu. Nevím přesně kterého, snad pro lidská práva ve Štrasburku? Nevím. Samozřejmě že je to čirá Klausárna, byť by se Jakl v TV k smrti uprndal. No a V.K. aby ták ňáko prý nebyl příliš tvrdý k českým soudům, k této lhůtě šufanem přihodil dva roky.

Nelze vyloučit, že v nějakém konkrétním případě nějakou takovou judikaturu nějaký evropský soud vydal. Ta ovšem ani za nehet není závazná pro jakékoliv jiné soud v jakémkoliv jiném soudním jednání.

J. Kanioková 14.1.2013 13:07

Máme dokumenty, na jejichž základě Klaus vyhlašoval amnestii.

http://jdem.cz/xavg8

J. Marková 14.1.2013 13:47

Re: Ještě

Paní Kanioková, to jsou naprosto zásadní odkazy. Takže kdyby se všichni obvinění a souzení vícero let než je zdrávo odvolali k Evropskému soudu, znamenalo by to pro náš stát výdaje v řádu několika miliard, nejspíše?? :)

J. Kanioková 14.1.2013 14:45

Přiznám se, že to nevím,

protože nemám tolik času a hlavně trpělivosti to študovat.  Právo mi je  vzdálené a kdybych si z těch kauz chtěla udělat absolutně správný závěr, musela bych to fakt přepečlivě číst a dohledávat znění těch paragrafů... 

Takže to tu dávám druhým ku pomoci... a sama spíš doufám, že nad tím někdo, komu docela věřím, vyřkne tu stopro pravdu...

Ale nejspíš to tak bude, jak píšete...  A za to může justice !  A možná nedokonalé zákony...?  Jak je možné, že za ty roky se s tím něco nedělalo, to mě štve děsně !

V. Němec 14.1.2013 16:11

Re: Přiznám se, že to nevím,

Ten odkaz by měl přistát v redakcích a stranických sekretariátech také ten klub či co to státních zástupců by se měl poučit

J. Kanioková 14.1.2013 21:36

Nějak se mi nechce věřit, že ostatní redakce o všech těch judikátech,

které jsou v těch mých dvou odkazech, neví...

V. Němec 14.1.2013 21:52

Re: Nějak se mi nechce věřit, že ostatní redakce o všech těch judikátech,

Z největší pravděpodobností ano ale proč je tím nebombardovat tak jaki oni nás tou jejich špínou

B. Rybák 16.1.2013 11:38

Re: tak kde se vzala ta osmiletá lhůta pro zastavení řízení v trestních věcech? :-))))

Zkuste se zamyslet. Kdyby V. Klaus zvolil lhůtu šestiletou (ta je obecně dost krátká), která se vyskytla v judikatuře evropského soudu, byl by napadán, že když se mu to hodí opírá se o moudru EU. Tu radost Vám bohudík neudělal. Jak prosté, že.