24.4.2024 | Svátek má Jiří


AMNESTIE: Česká politika a její praktiky

11.1.2013

Namísto otevřených a čitelných akcí a reakcí politiků jsme neustále svědky podpásových půtek, které mají zakrývat skutečné důvody politického či ekonomického marasmu. S Václavem Havlem jsme vstoupili do občanské společnosti, která si vystačí bez demokraticky volených zástupců politických stran. V rámci pravdy a lásky vznikají jako houby po dešti občanská sdružení věnující se bohulibým činnostem. Jako pijavice sají ze státního rozpočtu desítky miliard ročně. Podobně se na praktiky Natury 2000 nalepili mnozí přírodovědci a díky grantům v řádu miliard zkoumají životy plísní, obraty minerálů kyselých půd či chvostoskoky, zatímco před Úřady práce stepují desetisíce nezaměstnaných a čekají na nějakou tu příležitost, která jim zajistí nejen pár korun, ale především lidskou důstojnost.

V důsledku absence práva v ekonomicky se měnící polistopadové republice došlo k ožebračení prostých lidí a napakování tunelářů, kteří dokázali využít děr v zákonech. Byl zprivatizován státní majetek tím, že byl rozdán, moc převzali disidenti zvyklí provozovat spíše divadlo nežli ekonomiku. Václav Klaus byl v té době ministrem financí, neboť byl vybrán. Osudem. Neznal špinavé peníze. Neznal slovo morálka. Vše halil do hábitu tržního hospodářství za jeho současné "přísné regulace"(inspirace knihou Jaroslava Teplého – Mohlo to jít také jinak).

Zatímco Václav Havel propustil v roce 1990 z věznic 23 tisíc vězňů, současný prezident pouhých 7-8 tisíc. Ozývají se všichni – a ježto prezident nemůže být sesazen de facto, je sesazen alespoň obrazně – se zdí. Politici, policisté, soudci se věnují hře "já nic, já muzikant". Těžko jim to můžeme věřit. Kolik miliard stála desítku let vlekoucí se soudní jednání? Kolik činí roční náklady na jednoho vězně? Nevíte? 336 tisíc Kč. Roční náklady na propuštěných 7 tisíc vězňů asi 2,3 miliardy. Je to částka podobná té, kterou dokážou za krátký čas promrhat jihočeští "vědci" na grantech zaměřených na nesmyslný základní výzkum. A k velkému množství svých vědeckých témat potřebují zničenou Šumavu. Na kolik miliard lze vyčíslit škody napáchané na šumavské přírodě? Pane Kalousku, neměl byste se angažovat ve správný čas na správném místě a přiškrtit například finanční kohoutky ekologickým neziskovkám, které jsou základním kamenem oné parazitující občanské společnosti? Nebo nesmyslným přírodovědným klikám a jejich výzkumům? Neměl by někdo z vás, čelních politiků, konečně zvolat: "Tak už dost, pojďme se konečně věnovat žhavým tématům a nevyrábějme skandály?" Politika snad není definována jako neustálé odvádění pozornosti od skutečných problémů? Využívání vlády médií k dokonalé profilaci zpravodajství a ovlivňování smýšlení lidu je sice evropské, ale zhoubné. Vede k jistému zamlžení vědomí, ale jen na krátko. Pak vše propukne znova s mnohem větší intenzitou.

Václav Klaus je popotahován za to, že českému soudnictví a vězeňství ušetřil několik miliard, možná i desítky miliard. Že českým soudcům uvolnil ruce na řešení aktuálních trestních činů. Že urychlil konec nadějím na jakési finanční zadostiučiní, k němuž by pravděpodobně nikdy nedošlo. Že provedl jakousi finanční euthanázii. Václav Klaus je chybující ekonom i člověk. Má na to právo jako každý z nás. Ale jeho neustálé předhazování supům považuji za projev typicky české malosti a nesoudnosti.

Převzato z JitkaMarkova.blog.idnes.cz se souhlasem autorky