26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

AFÉRA: Země, kde se dává mimořádná odměna za špatnou práci

Bývalý ředitel Úřadu práce Viktor Najmon mj. tvrdí, že mu ministr Marian Jurečka nabídl za dobrovolný odchod z funkce mimořádnou odměnu. Dosvědčuje to Najmonem tajně pořízená nahrávka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Harvánek 30.3.2023 6:44

Ono mezi kombajnérem a traktoristou zas takový rozdíl není. Navíc kombajnér je stejně po část roku traktoristou.

P. Dvořák 30.3.2023 7:17

Nikoliv. I elitní kombajnér je (až na pár týdnů v roce, kdy obsluhuje právě ten kombajnér) jenom traktorista.

Vzhledem k tomu, že se u nás většinou orá i seje nikoliv po vrstevnicích, aby se voda mohla vsáknout, ale brázdy jsou nahoru - dolů, aby si ornici mohli obyvatelé dolních dědin po dešti vyvézt ze svých sklepů na pozemek, je i traktorista jistě elitní práce již sama o sobě.

T. Kohout 30.3.2023 10:59

Též by mohl být tankistou. Traktoristé se dávali k tankistům. Řidič musel mít nějakou inteligenci.

Z. Jemelík 30.3.2023 1:48

Astonem vyrobený anonym se baví o něčem, co nestojí za zveřejnění: slušný člověk si partnery při jednání nenahrává.

J. Strakoš 30.3.2023 5:52

A slušný člověk si ani na kameru nanatáčí okolí svého domu.

Jak by k tomu ti šéfové a kriminálníci přišli, no ne? Takhle by existovaly důkazy o něčem, co lze tak snadno a lehce popřít ("tohle jsem nikdy nanabídnul", "u toho domu jsem nikdy nebyl").

P. Dvořák 30.3.2023 7:19

Když mě někdo přijde vyrazit z práce, je to nejen partner, ale přímo přítel nejdražší a s tím by se měl vyhazovaný nechat vyfotit a pozvat ho na nedělní oběd.

Takhle jste to myslel?

L. Caslavka 30.3.2023 7:19

Snad tim nechcete naznacit, ze Libor Michalek - nas slavny senator nebyl slusny??? Apropo, za koho kandidoval? Tipuji P. :-)

M. Kocián 30.3.2023 7:57

Slušný člověk si v prvé řadě stojí za tím, co řekl, a nevzteká se, když mu to někdo připomene nahrávkou.

M. Grundmann 30.3.2023 1:16

Zaplatit odstupné špatnému pracovníkovi, aby se ho zaměstnavatel zbavil, je něco naprosto běžného. Minimálně v zahraničí. Zaměstnavatel se tak chce vyhnout problémům s případnými soudními spory. Špatný zaměstnanec je v pozici vyděrače a zaměstnavatel mu platí výpalné. Je to v některých případech daleko lepší řešení než se dostat do nákladných a dlouhých soudních sporů.

Člověk neplatí vždy pouze za nějakou práci či službu. Člověk rovněž někdy platí za to, aby mu ten druhý neškodil. A to se podle mě tehdy stalo. Nevidím v tom nic nelegálního, ani nemorálního u zaměstnavatele.

L. Harvánek 30.3.2023 6:46

A pak nezbývá na zaplacení dobrých a kvalitních pracovníků.

P. Dvořák 30.3.2023 7:22

Jistě! Čím horší zaměstnanec, tím větší odstupné, zaplacené snížením mezd těm, kteří jsou dobří a zůstávají.

Minimálně v zahraničí asi také běžné.

;-D

L. Caslavka 30.3.2023 7:24

Toto je ale p. Grundmann statni zprava. V zakone se pripousti pouze odchod neschopneho pracovnika v pripade, ze dostane 2x po sobe negativni hodnoceni... No a p. Najmon ma posledni /od Malacove/ velmi dobre, vime??? Prikladny a klasicky tr. cin!! 8-o

A. Stárek 30.3.2023 7:30

To je řekl bych stejná situace, jako u zaměstnanců a zná to každý, kdo má pod sebou nějaké lidi. Podle zákoníku práce je téměř nemožné zbavit se zaměstnance, který sice neudělá žádný zásadní průšvih, ale pracuje nekvalitně, nespolupracuje, je příčinou problémů. Nejjednodušší je nabídnout mu dohodu a odstupné, tedy vlastně jakousi odměnu, aby se nešlo jinými, nejistými, zdlouhavými a nepříjemnými cestami.

A služební zákon nepochybně nechrání státní úředníky míň. V tomto směru tedy naprosto Jurečku chápu.

F. Navrátil 30.3.2023 8:36

Nějak jste zapomněl na druhou část Jurečkova jednání. Že v případě neodsoupení z funkce mu vydá takový posudek, že nenajde zaměstnání. Zatímco odchodné za oboustranného souhlasu lze akceptovat, vyhrožování a vydírání pro většinu občanů akceptovatelné není. Pro vás ano?

B. Liborek 30.3.2023 0:41

Traktorista jedná stejně jako jeho paťáci v pětikolce. Arogance moci je jejich základní krédo...;-(

P. Vileta 30.3.2023 0:23

Kromě toho držhubného se to ale takhle dělalo už za socíku. Když byl vpodniku flákač, tak si ho vzal nadřízený stranou a "buď odejdeš dohodou s dobrým posudkem, nebo tě vyhodíme a budeš to mít v kádrových materiálech.". No a už tehdy se tradovalo, že když někoho vykopnou, tak vždycky směrem nahoru. ;-D