26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

AFÉRA: Země, kde se dává mimořádná odměna za špatnou práci

Bývalý ředitel Úřadu práce Viktor Najmon mj. tvrdí, že mu ministr Marian Jurečka nabídl za dobrovolný odchod z funkce mimořádnou odměnu. Dosvědčuje to Najmonem tajně pořízená nahrávka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Mara 30.3.2023 9:24

"Českem otřásá aféra"

Neprehanite trosicku?

T. Kohout 30.3.2023 10:33

Mají 108, tudíž mají nárok si to dělat po svém. Že?

J. Jurax 30.3.2023 18:12

Inu, uplaácející politik je u nás běžný, i ministr, netřeba se vzrušovat ... tak to myslíte?

V. Kuhaj 30.3.2023 9:19

Všechno to začalo už před lety, kdy byla agenda vyplácení sociálních dávek odňata obecním úřadům, a převedena na Úřady práce. Buď si někdo neuměl spočítat, jaký nárůst práce s tím je spojený, nebo ho počítat ani nenapadlo, to je jedno. Každopádně ÚP přestaly stíhat, což v praxi znamenalo zpožďování výplaty dávek, se všemi důsledky z toho plynoucími.

Další rána byl covid, který počet oprávněných osob znovu navýšil - ÚP stíhaly o to méně. Poslední kapka souvisí s nárůstem plateb za energie a cenami zboží. Velmi výrazně se opět zvýšil počet lidí, kteří v rámci dávek hmotné nouze měli nárok např. na doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí atd. Z ÚP ale už v té době začali pracovníci odcházet, protože psychický nápor už začal být neúnosný. Takže se našel viník - generální ředitel Úřadu práce Najmon. Sviňárna na sviňárnu!

V. Kuhaj 30.3.2023 9:22

No vidíte, já v tom fofru zapomněl na nárůst práce, který Úřad práce zaznamenal v souvislosti s Ukrajinci! Kdo myslíte, že má na starosti agendu s jejich evidencí coby uchazečů o zaměstnání a výplatou dávek pro ně?;-D;-D

V. Kuhaj 30.3.2023 9:25

Tak ještě do třetice s tou Ukrajinou, koukněte, jak vypadá úvod úvodní stránky Úřadu práce ;-D

https://www.uradprace.cz/

T. Kohout 30.3.2023 10:37

Ano, přesně tak to bylo! Přihazovat úřadu další agendy a pak tvrdit, že to ředitel nezvládá je trapné.

J. Majzlík 30.3.2023 17:06

R^

V. Petr 30.3.2023 9:04

Připomínám, že Služební zákon nám byl nadekretován z Bruselu. Jako skoro všechno špatné v tomto státě...

P. Čech 30.3.2023 9:10

Služební zákon schválili naši poslanci. Oni si jej nechali nadiktovat Bruselem.

J. Jurax 30.3.2023 18:17

Jistě.

Protože jej museli schválit. A nečinili tak z nejlepšího vědomí a svědomí, jak žádá ústava, nýbrž z rozkazu EU.

P. Čech 30.3.2023 18:53

Nemuseli, pane Juraxi, nemuseli. Mohli učinit kroky, které by jeho schválení vyloučily. Konkrétně iniciovat referendum o vystoupení ČR z EU.

J. Jurax 30.3.2023 21:25

Aha ... 8-o;-D!!

J. Majzlík 30.3.2023 23:14

R^

P. Čech 30.3.2023 8:47

"Nelze nabízet přece vysokou odměnu někomu, kdo údajně pracuje špatně. Navíc z peněz daňových poplatníků" ???

To je ovšem obecná pravda, neplatí to ale v České republice. Ono totiž těch "povolání" kde se rozdávají vysoké oldměny bez toho, že by dotyční odváděli odpovídající práci je velmi mnoho a přináší to bohužel systém. Těmi lidmi, kteří takové odměňování dostávají a přijímají jsou třeba poslanci, senátoři členové vlády a jejich političtí náměstci, placení zastupitelé mnoha krajů, měst a obcí, tedy všichni ti, představitelé, jejichž politické strany a hnutí jsou voleny a nebo kteří jsou po volbách jakkoliv jmenováni. Tedy naprosto všichni představitelé státu, krajů, měst a obcí. Lidé, kteří místo smysluplné práce jen žvaní, přehánějí a lžou. A právě a jen proto u nás také téměř nic nefunguje.

J. Vorlický 30.3.2023 9:16

Ano. Všichni ti, které pan Čech jmenuje, zastávají nejen funkce, do kterých byli občany zvoleni (v souladu s nějakými pravidly), ale hlavně jsou to orgány moci veřejné, které se řídí jinými pravidly než zbytek státu; nepodléhají stejným povinnostem a mají autoritativní moc.

P. Čech 30.3.2023 11:56

Téměř všichni ti, které jsem jmenoval, s výjimkou senátorů, prezidenta a soudců nebyli vůbec voleni. Týká se to popslanců a zastupitelů krajů, měst a obcí. Tam totiž byly voleny jejich politické strany ahnutí a ne oni přímo. Tady je zakopaný pes a proto náš systém nefunguje jak má.

J. Vorlický 30.3.2023 12:25

Tak, soudci voleni nejsou. Prezident a senátoři ano. Ti ostatní se dostali na své funkce jako výsledek nějakých voleb, byť ne přímo, ano. Nedokáži si představit volby do zákonodárného sboru, které by byly vyhovující pro každého; ani v Británii, kde volič volí konkrétní osobu, a kde strana je podružná.

P. Čech 30.3.2023 13:23

Může to řešit většinový volební systém, v němž jsou kandidáti voleni všemi voliči přímo,přičemž tito voliči musí mít pravomoc i zvoleného kandidáta odvolat, pokud se nechová v souladu s jejich většinovou vůlí. tento volební systém může být dvoukolový (je to problematické protože zvolený kandiát je volen nikoliv všemi voliči, ale jen jejich malou částí. Alespoň částečně to však řeší systém většinový jednokolový v němž jsou zvoleni kandidáti, kteří obdrželi nejvíce hlasů. ve skutečné demokracii, pane Vorlický nejsou žádné volby vyhovující pro k a ž d é h o, ale pro většinu, nejlépe nadpoloviční. Volit politické strany, které nikdy nemohou představovat většinu je protismyslné a demokracii jen škodí a nebo ji přímo vylučují.

J. Vorlický 30.3.2023 14:21

Každý --- myšleno, vždy se najde někdo, kdo bude proti systému remcat

většina ---- je vždy nadpoloviční

voliči volí a odvolávají poslance ----- naivní představa. Snad kdybyste mohl popsat, jak by se vědělo, že poslanec se nechová v souladu s většinovou vůlí (kdo by byl většina?) a jak by se potom postupovalo při jeho odvolávání.

P. Čech 30.3.2023 19:00

Máte pravdu v tom, že většina je vždy nadpoloviční. Ve většinovém jednokolovém volebním systému to však neplatí vždy. Pokud voliči nejsou s poslancem spokojeni měli by mít právo a možnost pomocí referenda tohoto poslance odvolat. Většinou by v tom případě byli ti, kdo by referendum vyhráli. Jednoduché, ne?

J. Majzlík 31.3.2023 9:55

Voliči by byli časem těmi volbami a odvolávkami tak zahlceni a otráveni, že by se ta celá konstrukce, na písku založená, ze sirek a karet postavená celá jaksi samotíží a neúnosností brzy sama k zemi poroučela. Že se k tomu vůbec vyjadřuji.

J. Jurax 30.3.2023 18:40

Nemůže.

Furt budete volit konkrétní osobu podporovanou ovšem stranou či hnutím. Solitér bez této podpory se uplatní jen výjimečně. Použije se holt jiná předvolební strategie k oblíbení voličů, ale nevyberete si - tento systém má taky své mouchy. A nakonec ve sněmovně se zvolenci stejně zgrupují podle stran, potažmo hnutí.

P. Čech 30.3.2023 19:09

Ale budu volit tu konkrétní osobu přímo a ne politickou stranu či hnutí, které mi ty konkrétní osoby diktují. Nepřímá volba totiž není volba v pravém slova smyslu. Ve sněmovně se zvolenci grupují podle stran jen proto, že je jim to těmi stranami a celkovým systémem diktováno. Mohou se ovšem grupovat podle jiného systému a nebo se negrupovat vůbec. Poslanecký slib jim totiž káže hlasovat podle nejlepšího vědomí a svědomí a ne podle diktátu nějakých grup či dokonce diktátu jejich stran a hnutí, k čemuž opět v rozporu s ústavou dochází dnes a denně. Čl. 26 ústavy totiž káže že "Poslanci a senátoři vykonávají svůj mandát osobně v souladu se svým slibem a nejsou přitom vázáni žádnými příkazy". Tedy k svému hlasování nepotřebují ani diktát své strany či hnutí, ale ani rozhodnutí nějakých grup. Poslanec má být hlavně zástupcem občanů a ne nějakých stran a nebo hnutí.

P. Čech 30.3.2023 18:55

Soudci jsou jmenováni.

J. Vorlický 30.3.2023 8:38

Nikoho se nezastávám. Obecně to ale začíná vypadat tak, že normální lidé se začnou bát vykonávat jakoukoli veřejnou práci. Šejdíři všude šmejdí a jen lstivě čekají jak komu ke svému prospěchu podrazit nohy nebo ho ,,jen" udat.

,,Já nad Prahu většího a horšího slovanského Kocourkova neznám. Tam je sídlo číhařství a špehounství celého slovanského světa . . . " psal v 1817 po svém měsíčním pobytu Šafařík Palackému.

Na druhou stranu má Praha velmi dobrou síť MHD. A v Plzni se vyráběla tak kvalitní děla, že se i Němci rozhodli je nasadit proti invazním vojskům. Naštěstí jejich obsluha nebyla tak dobrá, aby pak vojákům zabránila Plzeň osvobodit . . .

F. Navrátil 30.3.2023 8:31

Aféra ministra Jurečky by otřásala veřejností, kdyby provládní média v čele s Českou televizí projevila o aféru zájem, který jí právem náleží. Ovšem korupční aféra lidovce Jurečky vyznívá do ztracena. Patrně proto, že korupce a vyhrožování se staly normou pětikolkové politické formace. Stačí si jen vzpomenout, že snaživý Rakušan ještě nebyl usazen v ministerském křesle a už řádil v nejvyšších patrech české policie. Aféra Jurečka vyšumí stejně jako další korupční aféry typu Dozimetr, jejichž aktéři postupují na místa ministrů a ministerských náměstků.

P. Čech 30.3.2023 8:54

Korupce a vyhrožování se staly normou nejen pětikolkové politické formace, ale celého politického systému v ČR. Ať to probíráme z kterékoliv strany, na vině je vždy celkový politický systém. Systém vlády a moci politických stran a hnutí a jejich politiků. Nikoliv politiků občanů, jak to správně má být v zastupitelské, tedy i parlamentní demokracii. Tam totiž do zastupitelských funkcí musí být voleni přímo kandidáti a ne jejich politické strany a hnutí. Tady, ve volebním systému podle zásad poměrného zastoupení je zakopán pes nefunkčnosti celého našeho politického systému.

V. Kuhaj 30.3.2023 9:28

Bohužel máte pravdu. Čekal bych tyátr u Moravce, ve zprávách...nic!

T. Kohout 30.3.2023 10:44

Prostě se jim to nehodí do "krámu". Tedy do té manipulace, co vytváří "všeobecné mínění".