Neviditelný pes

28. ŘÍJEN: Chudáci vyznamenaní

28.10.2022

Pro většinu z nich je to celoživotní ocenění. Pozvání na Hrad a dekorování řádem je asi vrcholem života. Asistence kamer, velvyslanci, čestná stráž, osobnosti a …. někteří politici.

A o tom to je. Vrchol celoživotní snahy. Pozvánka přijde několik měsíců dopředu. Osobnost se jistě začne těšit. S ní celá rodina. Atmosféra starověkého Vladislavského sálu na Pražském hradě, dekorovaná vojáky ve slavnostní uniformě, fanfárami, českou hymnou, potleskem, to se asi nedá popsat. A zažije to málokdo z nás.

Nebudu teď psát o těch, kteří odmítnou vyznamenání, protože je od našeho pana prezidenta. Budu psát o těch, kteří třeba nemají politické preference. Je jim jedno jestli Anička od demokratů chce prosadit vyšší poplatek za kakání pejsků, nebo Karlíček od liberálů hoduje za zákaz smrkání v tramvaji. Ty osobnosti to berou jen jako vyvrcholení jejich kulturní, vědecké, vojenské, sportovní nebo jiné společenské kariéry. Je to pro ně opravdu ten vrchol života.

A teď přijdou na Hrad. A nebudou tam předsedové ani jedné z komor našeho parlamentu. Protože nebyli pozváni. Pan prezident si myslí, že jim tím ublížil. Ale ublížil tím především těm vyznamenaným.

Nebudou tam někteří členové vlády a mnoho poslanců, hejtmanů a senátorů. Dokonce ani hodně z rektorů vysokých škol. Ti všichni si myslí, že ublíží panu prezidentovi. Ale ublíží jen těm vyznamenaným.

Žabomyší války mezi politiky jsou jen přehlížením celoživotních zásluh těch vyznamenaných, u kterých se už podruhé něco takového opakovat nebude.

Komentář je převvzat ze serveru Blogosféra se souhlasem redakce a autora.



zpět na článek