29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

1968: Novotný a hlupáci s Dubčekem v čele

Už je tomu 45 let od zahájení vojenské okupace Československa sovětskou armádou. Při této příležitosti se opět vynořují různé mýty a nesmysly o čistých úmyslech "Pražského jara" a o ideálech "socialismu s lidskou tváří".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 27.8.2013 23:32

Souhlasím s autorem

Prosazovat "liberalizaci" v době, kdy byla (chruščovovská) liberalizace v celém "táboru míru" drtivě poražena, byla tak velká politická idiocie, že musela být řízena přímo KGB (jako pokus získat pomocí socialismu s "lidskou tváří" tehdejší "revoluční" Francii).

J. Boleslav 25.8.2013 18:29

Invaze Rusáků v 68.

měla jediný pozitivní důsledek. Ukázala jasně celému světu, že komunismus je swiňská ideologie a jako takový je nereformovatelný.

F. Vízek 25.8.2013 17:15

Šedesátá léta...

...a Pražské jaro jsem intenzivně prožíval jako VŠ student a poté se i velice politicky angažoval, protože Leden 1968 - v situaci rozděleného světa a Evropy zejména - byl pro mne doslova zázrakem...

Byli to Češi a Slováci, kteří tehdy mohutnému SSSR a Brežněvovi řekli nahlas UŽ DOST, cheme si ve vlastním domě život organizovat po svém. Byla to tehdy veliká opovážlivost i proto, že v samotné KSČ bylo hodně těch, pro které byl Kreml nedotknutelný, kteří k Moskvě měli blíž než k Praze, pro které byli Stalin a Brežněv polobohy, kterým se neodporuje. Milovali Sovětský svaz  víc než svoji vlast.

S Brežněvem se div nelíbali i představitelé všech západních demokracií včetně prezidentů USA... To náš 47 letý Alexander Dubček obklopený "Bilaky, Indry, Kapky, Husáky, Šalgoviči..." se Brežněvovi postavil. Nelekl se ho. Lidé tehdy od ledna do srpna 1968 spontánně věřili a přáli komunistům jako nikdy před tím. Fotografie s nápisy na domech a plotech po celé zemi jsou toho důkazem...

Nakonec Dubček podlehl, jak známo. Prolévat krev - jak varoval tehdejší prezident LUdvík Svoboda - nechtěl... Nás mladé to zaskočilo, byli jsme zklamáni.

Lidé se po vstupu vojsk z 99% otočili, zvykli si a někdejší zrádce v čele státu respektovali, vzali je na milost... Půl milionu komunistů, kteří chtěli "lidštější tvář" pro socialismus,  bylo vyházeno, šikanováno. Pouze ale jenom 6378 lidí bylo zařazeno na seznam NEPŘÁTELSKÝCH OSOB... a šlo se tvrdě po nich a jejich rodinách.  Patřil jsem k nim, proto mě nekvalifikovaný odsudek onoho spontánního "hnutí lidu" v 60.letech docela bolí. V našich dějinách moc takových světlých stránek nemáme. Je mi letos 73 let a  jsem na tu dobu docela pyšný, byť byla převálcována hrubou vojenskou silou pěti armád za mlčenlivého přihlížení světa.

F. Vízek 25.8.2013 17:46

Pan europoslanec...

...Fajmont by si měl uvědomit, že Dubček se dostal do čela v lednu 1968, prezident Novotný byl odejit až tři měsíce poté. Invaze přišla 21.srpna téhož roku.

Čili Dubček a jeho lidé měli jenom pár měsíců (!) na to, aby v zemi něco změnili.

Současná politická reprezentace potřebuje na přijetí docela malé novely nějakého zákona někdy dokonce rok i dva... 

Po Dubčekovi v nepřátelském prostředí (SSSR, Polsko, NDR, Maďarsko, Bulharsko...) s domácími zrádci i ve vedení strany by chtěl pan Fajmont za pouhých pár měsíců zázraky?

P. Vaňura 25.8.2013 18:01

Pane Vízek, máte pravdu a je třeba vědět, že po

celou tu dobu vedli reformisté boj na dvou frontách, proti stalinistům domácím a neostalinistům zahraničním. To neo- bych vynechal u Waltera Ulbrichta, to byl Stalinův člověk vždycky.

Mimochodem, nedávno jsem četl knihu Putin z první ruky, oslavnou autobiografii, kterou si Putin dal napsat od tří novinářů. Putin (v té době přidělen KGB do NDR) vzpomíná, že když padala Berlínská zeď, manželky důstojníků Stasi brečely žalem...

L. Šádek 25.8.2013 14:57

Pane Faimone,

já bych taky lépe vedl II.světovou válku než Hitler. Takže vaše úvahy jsou jen úvahy a kecy. Historie se nemění podle názorů interpretů - historie zůstává stejná, takže komentování kdo byl chytrý a kdo ne - to je ubohost následníků.

M. Pivoda 25.8.2013 13:03

Pro zrno mezi dvěma mlýnskými kameny neexistuje dobré řešení.

V květnu roku 1968 diskutoval Josef Smrkovský se studenty. Studenti tehdy požadovali, aby se z Československa stala neutrální země (byvše inspirováni Rakouskem). Josef Smrkovský na to tehdy reagoval slovy: "Až přijdete domů, vytáhněte nebo si kupte mapu, a podívejte se, kde leží Československo. A podle toho prezentujete realistické návrhy."

Prezident Beneš byl realista a prozíravý politik. V roce 1938 odhadl správně budoucí vývoj v Evropě a realisticky rozhodl o rezignaci Československa. Učinil tak ale proti vůli většiny národa, a dopadlo to špatně. Dodnes z toho mají Češi výčitky svědomí.

V roce 1968 rozhodl první tajemník KSČ Dubček o udržení demokratizačního trendu (v souladu s vůlí většiny obyvatel Československa) a dopadlo to také špatně.

Pro zrno mezi dvěma mlýnskými kameny neexistuje dobré řešení.

D. Nowodny 25.8.2013 8:00

DILETANT

s chudym mozgem, skoda slov pro takyhistorika !

J. Vintr 25.8.2013 1:48

Někdy před rokem 1989

dostal Dubček v zahraničí nějakou cenu a byl si ji převzít v Boloni. Při té příležitosti tam měl projev, který odvysílala Svobodná Evropa. Měl jsem jej v paměti jako hrdinu Pražského jara a proto jsem byl zvědavý, co za moudra tam pronese. Bylo utrpení poslouchat to slovní blití, z nějž šlo pochopit jedinou "myšlenku" - že z událostí po srpnu 1968 jej mrzí jediná věc: Že jej soudruzi nespravedlivě vyloučili z rodné strany. Jeho vystoupení po listopadu 89 pak jen potvrdily, že slavný hrdina Pražského jara byl opravdu blb. A to mnohé napovídá o tom, o co tehdy opravdu šlo. Byla to nejspíš jen taková hra organizovaná z Kremlu a naši komunističtí papaláši vybrali že svého středu největší jelito, které mělo v případě, že by se to u nás zvrtlo ala Maďarsko 56, posloužit jako obětní beránek ...

F. Vízek 25.8.2013 18:52

Pane Vintře!

V roce 1968 měl A. Dubček 47 let, byl na vrcholu sil - a ať se jeho činy líbí či ne, stal se symbolem Pražského jara pro celý svět a nejznámějším Čechoslovákem.

Samet 1989 ho zastihl už jako téměř sedmdesátiletého.

Přeji vám, abyste v tom věku měl alespoň takový poměr k životu, ke světu a lidem plus takové znalosti a přehled o světě jako měl on.

J. Vintr 26.8.2013 0:56

Re: Pane Vintře!

Mimo jiné, pokud člověk prožil část života v Sovětském svazu a poznal reálný život v bolševickém režimu a přesto se stal přesvědčeným komunistou, pak to svědčí o jistém nedostatku intelektu. Jasné, že člověk může s pokročilým věkem poněkud zblbnout, ale po vyslechnutí několika autentických hlasových projevů soudruha Dubčeka z roku 1968, je jasné, že u něj to rozhodně věkem nebylo. To jen tehdy lidem připadal člověk, který nemluvil v obvyklých bolševických frázích, jako něco výjimečného ...

F. Vízek 27.8.2013 11:33

Re: Pane Vintře!

Nejenom vám se nejspíš projevy soudruhů Husáka a Bilaka zdály být obsažnější a s lepším přednesem.

Je to věc názoru i vkusu.

J. Stejskal 25.8.2013 0:32

Autor je pitoma,

i když píše, že je historik. Novotný nebyl génius, byl to hajzlík. Jeho glorifikování autorem, že už to za něho nebylo jako v padesátých letech je nesmysl. Nebylo to tak proto, že už by to bylo neudržitelné, zrovna tak jako se na západě už nedalo vystačit s premisou, že bolševici jedí děti. Vy blbečku, my co jsme tenkrát byli už trochu dospělí, jsme se za těch dvaapůlroku, alespoň nadechli. To, jako odchovanec jogurtů Danone nemůžete pochopit. Takže díky Dubčekovi a jeho partě, které označujete za kretény, jsme nějakou chvíli žili normálněji. Adolescentní historiky bych trestal.

P. Kmoníček 25.8.2013 10:29

Re: Autor je pitoma,

Stejskale,než začnete někomu říkat "blbečku",tak si přečtěte článek pozorně(pokud jste toho schopen)ještě jednou a zapřemýšlejte o jeho obsahu(opět pokud jste toho schopen).

P. Papež 25.8.2013 12:44

Re: Autor je pitoma,

Asi pan Stejskal použil silnější slova, Ovšem musím uznat, že autorova slova " Právě tito lidé svou nesmyslnou politikou vyprovokovali sovětské vedení k vojenské akci. A jsou proto ve skutečnosti spoluviníky celé tristní situace, která u nás v letech 1968 -1989, panovala" jsou úžasně pitomá. Takže ti hlupáci a diletanti (podle Fajmona) vyprovokovali hodného Brežněva. Kdyby drželi hubu a krok, to by bylo v pořádku. Takovou pitomost může napsat jen člověk, který by si měl zamést před vlastním prahem, když je poslancem EU. Myslím si že hlupáci a diletanti jsou právě v tomto EU parlamentu.

P. Vaňura 25.8.2013 18:13

Já bych to shrnul tak, jako to tuším svého času

udělal Karel Jezdinský na Svobodné Evropě. Po roce 1968 bylo absolutně jasné, že jsou to cizí příkazy a cizí režim. Neporoučí Gottwald, Zápotocký či Novotný, ale ani Husák. Poroučí Brežněv! 

A je zajímavé, že můj tehdejší vedoucí, sám "osmašedesátník" a poté vyloučený, předpověděl někdy počátkem r. 1970, že Husákův režim bude usilovat o formálně loajálního občana, který např. bude chodit na prvního máje do průvodu apod. a myslet si může, co chce.

J. Vintr 26.8.2013 1:13

Re: Já bych to shrnul tak, jako to tuším svého času

Jenže on tady nikdy neporoučel Gottwald, Zápotocký, Novotný ani Svoboda. Tady minimálně od roku 1948 poroučel vždycky někdo z Moskvy a události že srpna 68 na tom vůbec nic nezměnily. Vsadím se, že v sovětské režii se odehrávalo i celé Pražské jaro. Je těžko myslitelné, že by si českoslovenští komunističtí aparátčíci, bedlivě sledovaní agenty NKVD, dovolili jen pomyslet na něco, co by neměli předem schválené z Kremlu.

P. Papež 24.8.2013 22:07

Opravdu důležité

v době blbých rozhodnutí parlamentu EU se pan poslanec EU zabývá pražským jarem. Nevím, kolik je mu let a jestli to sám zažil (nikde na internetu není jeho životopis) . V té době pražské jaro byla úžasná změna, všichni byli nadšeni. Samozřejmě to nebyl  velký krok do demokratického světa, ale pro lidi to mělo obrovský význam, který z pohledu 45 let, stejně jako většina politických a státních rozhodnutí, hodnocených po desítkách let, vypadá úplně jinak.

P. Vaňura 25.8.2013 18:05

Pan Fajmont sice tady ujel, ale v tom Europarlamentu

pracuje, myslím, dobře. Na rozdíl od poslanců ČSSD.

J. Boleslav 25.8.2013 18:30

Re: Pan Fajmont sice tady ujel, ale v tom Europarlamentu

Přesně tak.

F. Eliáš 24.8.2013 19:52

Jsme národ zbabělců

Naše komunistické elity dělaly co dokázaly. Kdyby k nám nevtrhly tanky, určitě bychom s komunisty zatočili už v osmašedesátém. Mezi tehdejšími mluvčími bylo ale pár slušných lidí, i když komunistů. Osobně mi byl velmi sympatický spisovatel Jan Procházka. Politici nikdy nebyli příliš morální lidé.

J. Klepal 24.8.2013 20:47

Re: Jsme národ zbabělců

Nevím, za koho mluvíte, ale pokud skutečně úmysl, který naznačujete, byl reálný, pak nutně dáváte za pravdu právě oněm stalinistům, kteří napsali zvací dopis a Brežněv měl také pravdu o nutnosti bratrské internacionální pomoci. Takový názor bych osobně považoval za velké zklamání. Mohu vás však poučit, že drtivá většina lidí obou našich hlavních národů si žádné zatočení s komunisty nepřála, naopak tehdy mezi ně vstupovalo z opravdového nadšení docela dost nadšených lidí. Dokonce mnozí lidé věnovali své zlaté předměty v hodnotě snad několika desítek milionů korun na zlatý poklad republiky. Skutečně si nedovedu představit, že by takový pocit uvolnění a hrdosti nad svou vlastí mohl nastat v současné době a lidé například houfně obnovili po roce 1989 rozfofrovaný zlatý poklad. Vždyť právě proto, že po srpnové okupaci v roce 1968 nastala kolektivní deprese a apatie se upálil Jan Palach, který cítil, že ono nadšení z jara 1968 upadá. Symptomatické je, že se jeho pohřbu účastnily i komunistické elity.

J. Ráž 25.8.2013 16:33

Re: Jsme národ zbabělců

O tom,jaké to bylo v roce 68 muže projevit objektivní názor jen ten,kdo tyto roky zde žil,byl natolik dospělý,aby to, co dělo chápal, anebo je objektivní historik,který prostudoval tisíce dokumentů. Ostatní by měli raději mlčet aby ze sebe nedělali hlupáky.

P.S. Jestliže někdo zde napíše ,že tehdy šlo o změnu režimu,neví o čem mluví. Nikoho, až na pár desítek nostalgických snílků, změna socialismu na kapitalismus nenapadla ani ve snu, protože ji naprostá většina obyvatel ani nechtěla! Cílem "Pražského jara" byla jen realizace, z dnešního pohledu hodně mírných, změn směrem k demokratizaci, celé pořád v rámci socialistického systému. A to nešlo dělat za současného provokování Kremelských diktátorů.

P. Vaňura 25.8.2013 22:32

Jenže se nakonec ukázalo, že jakákoliv snaha o

liberalizaci byla provokováním kremelských diktátorů, ale i lidí, jako byl Walter Ulbricht ale i Wladislaw Gomulka, kteří aktuálně měli strach o SVÁ koryta (Gomulka stejně za dva roky skončil. Mimochodem, po pádu Gomulky a nástupu Gierka běžel u nás vtip "Víte jaký je rozdíl mezi Gierkem a Gomulkou? Žádný, ale Gierek to ještě neví...")

A co kdyby po Dubčekovi chtěli, aby udělal přesně to, co později Husák? Měl souhlasit nebo říci "To já nikdy neudělám, i kdyby to mělo znamenat vojenský zásah?!" Rusové jím vyhrožovali už od května 1968, např. požadovali znovuzavedení cenzury. A dokonce si pamatuji, že nevím už kdo napsal v létě 1968 do Literárních novin "toto je POSLEDNÍ šance pro socialismus, pokud nevyjde, zbude už jen podtrhnout a sečíst."

P. Vaňura 25.8.2013 17:53

Re: Jsme národ zbabělců

Ten úmysl reálný nebyl, nikdo o tom snad ani neuvažoval, ale reálná byla "hrozba," že soudruzi Indra, Kapek a spol. budou odejiti. Představitelé Pražského jara jsou přece známi, v té době všichni v KSČ -Ota Šik, Zdeněk Mlynář, Pavel Kohout, Jiří Dienstbier starší, Petr Pithart a třeba i mladý Miloš Zeman. Z těch starších pak Josef Smrkovský, František Kriegler, Josef Pavel ale i pozdější zrádce Gustáv Husák. U těch starších se jednalo o ty, kteří byli v 50 letech postiženi režimem.

Zcela určitě nikdo nechtěl zavádět "trh bez přívlastků," vzorem byla více méně Titova Jugoslávie. A pokud by nedošlo k okupaci, přetrvávaly by i jisté sympatie k SSSR, kvůli WW2. Je třeba vědět, že oficiálně byl "Obrodný proces" interpretován také tak, že teprve doháníme destalinizaci, provedenou v SSSR po r. 1956.

I. Teren 24.8.2013 19:17

68 - Zvlasna doba

Naivne grafity typu "Dubcek, Sloboda to je nasa sloboda" etc., bezzube hadzanie skal na tanky, par sialencov sa na protest dokonca upalilo.. S odstupom doby to pripada velmi naivne a ubohe, hoci sa da chapat hnev a sklamanie obcanov CSSR.

F. Eliáš 24.8.2013 19:54

Re: 68 - Zvlasna doba

Vždy se najde pár naivních idealistů, kteří příliš moudrosti nepobrali. Hromady by se ich našly mezi různými ochranáři čehokoli.

B. Volarik 24.8.2013 23:47

Re: 68 - Zvlasna doba

Vážený pan Teren, s odstupom doby niekolkých minút mi pripadate ako naivný a ubohý somár.

J. Stejskal 25.8.2013 0:34

Re: 68 - Zvlasna doba

Rád se připojuji.

I. Teren 25.8.2013 3:04

Re: Ficovec ?..))

Well, toho uplakaneho komumunistickeho aparadcika Sasku mate na Slovensku stale za hrdinu, a je po nom dokonca pomenovana nejaka skola. Ubohe.