25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

17. LISTOPAD: Proč si to otevřeně nepřiznat?

Proč si to otevřeně nepřiznat: po 30 letech svobody se máme dobře. Víme to, ale připadá nám jaksi neslušné připustit si, že to u nás dopadlo skvěle. Proto si raději necháváme vnutit falešný obrázek uplynulých desetiletí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Stirsky 13.11.2019 7:42

Já si na transformaci nestěžuji. Zatím je ještě poměrně krátká doba, abychom mohli uplatnit nadhled a hodnotit vše objektivně, nezaujatě. Pamětníků je stále mnoho. Jen tvrdím, že poprvé v dějinách naší země byly vpravdě gigantické přesuny majetku (samozřejmě, z českého pohledu)provedeny na základě demokraticky přijatých zákonů. Což ovšem neznamená, že by bylo nemožné kritizovat, co v nich bylo špatně, kde byly chyby, co se nepovedlo ... Ovšem vždy svědomím, že po bitvě je generál každý. A s vědomím, že my - jsouce papežštější než papež - jsme postátnili a združstevnili každou bábu - hokynářku či strejdu - holiče. Být ovšem Weiglem, k listopadovým událostem bych se vyjadřoval s velikou a tichou pokorou. W. je o dva roky starší než já a v r. 1984 vstoupil do KSČ. Čili v 26 letech. Mně to naštěstí nikdo nenabízel, už kvůli politické "anamnéze" rodiny. Ovšem nevychází mně to jinak, než že vstup musel učinit buď ze strachu (omluvitelné) nebo z obyčejného oportunismu (méně omluvitelné). Sebereflexi jsme u něj nezaznamenal. A propos: Byl 17. 11. 1989 na Albertově? A pokud ano, tak jako "lid" a nebo za SSM?

P. Dvořák 13.11.2019 7:30

Těmi skromným odborníky máte na mysli třeba Čalfu?

Napište nám konkrétně něco o těch, kteří tomu dopravdy rozuměli a rozumí.

P. Dvořák 13.11.2019 7:26

Místo žvanění udělejte seznam opravdu záslužných činů, které Havel spáchal, když zrovna nežvanil.

J. Lukavsky 13.11.2019 7:08

"že by nám patřila pitná voda" máte pravdu, ALE: kdo ty vodovodní systémy prodal zahraniční firmě? V.Klaus? V.Havel?..... inu byli to zastupitelé příslušného města či vesnice. Nikdo jiný k tomu neměl právo! Takže pláčete velmi dobře, ale na špatném hrobě. V našem městečku jsme vodovodní systém neprodali, ale kupodivu voda není zadarmo ani u nás. J.L. end

J. Lukavsky 13.11.2019 7:04

"Televizní debaty jsou plné různých „odborníků“, kteří opakují, co mělo být v naší transformaci uděláno jinak." Jenomže ti opravdoví odborníci (kteří tomu dopravdy rozuměli a rozumí) byli tak strašlivě skromní, že je ani nenapadlo se svým projektem vyjít na veřejnost. A sklidi zaslouženou slávu a ouřad. No a proto to nakonec udělali takoví neumětelové jako V.K, T.J..... J.L.

J. Fridrich 13.11.2019 6:44

Jsme národ potížistů a pobrblávačů - to o nás ví celý Svět - zabrblal si i " klausovec " Jiří Weigl... Dle něj Havel nic moc, skoro nic neudělal. Zato Véna Klaus - to je jiný pašák, však nám to také jasně vysvětlil, jak to všechno bylo - " Klaus: Disidenti komunismus nezbourali, sesypal se sám " - toto je známý - a z nenávisti k Václavu Havlovi pramenící postoj a názor... Dle něj se proti špatnému systému vlády, tedy nesvobodného a nedemokratického komunismu nejlépe BOJUJE usilovnou prací za přepážkou banky a v prognost'áku, tak, jak ten hrdinný boj vedl on....

L. Písařík 13.11.2019 6:21

Proč si nepřiznat......., Protože jsme Češi co neradi přiznávají, že se mají dobře. V opačném případě se na hlavu sypou nejrůznější podezření o určitě podvodném jednání, kterým dotyčný ke svému luxusu přišel, dokonce i vykořisťování pracujících se hodí a proto je výhodnější naříkat.

V. Mokrý 13.11.2019 5:44

Mohli bychom se mít mnohem lépe. Už třeba jenom tím, že by nám patřila pitná voda a dividendy za ní by neodcházely do ciziny, ale z části by šly na údržbu, rekonstrukci, obnovu vodovodního řadu, nových vodních nádrží. Byla by i lacinější. A našlo by se mnoho dalších případů.

R. Langer 13.11.2019 5:42

Máte naprostou pravdu, pane autore!

M. Krátký 13.11.2019 3:29

naprostý souhlas a děkuji R^R^R^

Z. Rychlý 13.11.2019 1:34

Je to napsáno správně!

Jenže kampak na nás s logikou. Taková ta mírně lokajská mentalita národa přece nemůže přijmout na vědomí fakt, že to panstvo vede dobře. Co by to bylo za lokaje?

Intrikovat, pochlebovat navenek panstvu (nejen v Bruseli) a lézt mu do ..., přitom ho pomlouvat, taky ksichtit se povýšeně nad plebs, atd, atd - to jsou typické vlastnosti lokaje.