24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

17. LISTOPAD: Proč si to otevřeně nepřiznat?

Proč si to otevřeně nepřiznat: po 30 letech svobody se máme dobře. Víme to, ale připadá nám jaksi neslušné připustit si, že to u nás dopadlo skvěle. Proto si raději necháváme vnutit falešný obrázek uplynulých desetiletí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 13.11.2019 14:53

HDP Číny zatím pořád rapidně roste, na rozdíl od evropských států. Takže není tím státem, který by musel řešit frustrace a problémy útokem na sousedy. Naopak Západ (i pracovitost Číňanů a ochrana trhu) udělali Čínu ekonomicky silnou a proto obsazuje Evropu i Afriku. Hlavně si uvědomuje, že chce být silná vojensky. To spolu s totalitou a čínským šmírováním je hodně nebezpečné. Nejhorší je ale její síla ekonomická a dnes i technologická, které jim Západ vybudoval v kontrastu s totalitními poměry. Za to ale nemůže Zeman ani Babiš a dokonce a i Kellner.

P. Rychetsky 13.11.2019 15:20

Ano, souhlasim. Akorat pan Weigl pitome pise, ze cinskou hrozbu mame ignorovat a mame se bat Zapadu. To jsou klausi kraviny. Ciny je treba se bat, jak spravne rikate, presne kvuli kombinaci technickeho pokroku, vetsich prostredku a jejich naprosto krvaveho a cilevedomeho bolsevika, ktery ma vsechno pod palcem. A bat se Zapadu, jak radi Weigl, sice muzeme, ale taky jeho vyvoj muzeme hodne ovlivnit. Narozdil od Ciny. A bat se muzeme tak zapadniho levicactvi, ktere se da porazit lepsi argumentaci ci jejich levicackeho pristupu k imigraci, ktere se, pri nejhorsim, lehce zabrani ochranou hranic. I z te EU lze vystoupit, jestli je to dulezite.

Jinak cinsky bolsevik ma vse pevne v rukach, proto trenice se sousedy jsou zatim spis mensi. Jestli se jim to nekdy zacne seriozne nakrapavat, jako mirne ted v Hongkongu, tak to budou muset vydusit a bude potencial k brblani obyvatelstva. To brblani se pak lehce odkloni tim, ze se zase zacne nenavidet, ci valcit, s Vietnamem, Tajwanem/USA ci Japonskem. Bolsevici taky nejsou nekonecne vynalezavi, a toto vzdy fungovalo.

P. Rychetsky 13.11.2019 15:24

A dalsi problem s Cinou je, ze obyvatele jsou poctive vymyti, a ani netusi co netusi.

J. Černý 13.11.2019 16:09

Čína vidí, že kdyby byla slabá, tak by ji USA diktovaly a nedopadlo by to s ní dobře. Navíc má historické zkušenosti se Západem a Japonskem. Čína má tisíciletou historii a nenechá si od divochů z prérií v Americe diktovat. A to je pro svět dobře.

J. Kolomaznik 13.11.2019 16:24

:-)jste sikmokej asi jo Rv podle vas v USA ziji jen divosi z prerii? Vite vubec kde tato zeme existuje nespletl jste si to s ruskem? asi jo cinane

P. Rychetsky 13.11.2019 12:58

Proc si nepriznat, ze mozek lze odlozit, kdyz je treba slouzit Klausovi. Nevim presne, proc takovy chytry pan ma potrebu litat nad Prahou jako droun a roztrubovat agendu pana Klause za ovladacem. Do Havla kopnout a za Rusko se primluvit.

Ano, dari se dobre, Cesko je skvela zeme k ziti.

Ja si, narozdil od pana Weigla , dokazu vzpomenout co Havel udelal. Vsunul nas do NATO a prezentoval nas jako pritele USA. Vydobylnam svetovou znacku tim, ze jeho story byla mimoradna, nova a zajimava, a US Kongres se mohl utleskat. Clovek, ktery jde za svoji pravdu brucet a mlati kvuli ni hlavou do zdi, nakonec vyhraje a s nim i ta pravda. Ve svete zapadniho cynickeho pohledu na politiku to bylo nove a dramaticke.

Jsme na tom sice lepe, nez ostatni postbolsevicke matohy, ale to jsme byli i pred bolsevikem, i behem bolsevika. Diky historickemu nemeckemu vlivu zejmena v ohledu pracovitosti. Privatizace byla hezky vymyslena, ale poisatel kriticky by musel zanalyzovat i Klausovu roli pri jejim rozkradani (viz Jezek, Dyba - v parlamente, kde Klausova ODS byla nejdulezitejsi, upadla ze zakona cast o tom, ze spravce fondu by nemel sanci okrast minoritni akcionare). Taktez by musel zhodnotit, proc pedantsky a presny Klaus delal mrtveho brouka v ohledu spinaveho financovani ODS. Byl sef a mel ekonomicke vzdelani (dramatikovi mimonovi Havlovi by se toto spise dalo odpustit) a byla to tedy jeho zodpovednost.

A z Ruska nam opravdu hrozi min, nez Ukrajincum, Gruzinum ci Estoncum, nicmene politicky analytik by mel zanalyzovat, proc mame Putina-light Babise a jeho ANO, ktere vse ukradne a stejne bude mit navzdy 30% a bude za pakama, jako Putin v Rusku. Neni to nahodou taky proto, ze nove porevolucni strany se tezce oddaly korupci. Za pravicovou cast byl zodpovedny Klaus.

M. Prokop 13.11.2019 14:04

Mozek jste si odložil kvůli službě Klausovi, nebo z jiného důvodu?

M. Valenta 13.11.2019 14:06

Asi tak. Jen to Rusko stále neškodné není a jen tak nebude. Zasívá rozbroje a čeká na svoji příležitost.

J. Černý 13.11.2019 14:41

Ale proti němu stojí nerozborná hráz národů vedených Německém v EU. Zvítězíme a Moskvu s Petrohradem dobudeme EU

P. Rychetsky 13.11.2019 15:23

Ano, Rusko je a bude problem. Diky KGBackym metodam vladnuti a diky vygumovane obyvatelstvu, ktere ma Putina rado, stejne jako Stalina.

J. Kanioková 13.11.2019 15:58

Proboha, jste normální ?

J. Ganaur 13.11.2019 18:01

Je normální, na rozdíl od těch, co vzhlíží k caru Putinovi.Patříte mez ně?

J. Matuška 13.11.2019 12:45

V roce 2009 jsem si přečetl článek od Luboše Palaty na LN s titulkem Východní, stále jiné Německo https://www.lidovky.cz/noviny/vychodni-stale-jine-nemecko.A090925_000022_ln_noviny_sko

Převedl jsem si eura na koruny. Od té doby doporučuji všem kritikům i nekritikům, aby si pozorně tento článek přečetli. Jako bonus uvádím i další odkaz: Většina Němců by mohla od roku 2021 přestat platit solidární daň https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/vetsina-nemcu-by-mohla-od-roku-2021-prestat-platit-solidarni-dan_529385.html

Bohatý "strýček" nejenže dodneska dotuje bývalou NDR. Po sjednocení obou částí došlo k výměně marek 1:1, fungující legislativa, soudy, policie atd. atd. automaticky začaly fungovat. Stačí si toto uvědomit a porovnat se situací u nás. A výsledek? Jak dopadají volby v bývalé východní části? A nejen to. Měli bychom být hrdí na to, jak transformace u nás proběhla. Jestli se nemýlím, půjčku od MMF jsme zaplatili... Oslavu 17. listopadu 1989 si nenechám od nikoho pokazit...

Autorovi za článek ze srdce děkuji. Institut VK je zárukou i do budoucna, že lžím nakonec zůstanou krátké nohy...[>-]:-)=pohoda

J. Černý 13.11.2019 13:03

Asi nevite, že většina peněz ze západního Německa skončila v kapsách firem ze západního Německa.

Firmy na východě byly většinou zlikvidovány nebo přilepeny jako chudé filiálky k zapadnim firmam. Na vedoucí místa ve firmách a ve státní sprave přísla elita a jelita ze Západu. Mladí kvalifikovaní lidéde odešli na Západ.

Když přijedete do Žitavy, tak si všimnete, že to tam neni žádná sláva. Proto lidé na Východě voli tak jak voli. Maji to před očima a pamatuji si to.

J. Nový 13.11.2019 13:24

Zato premiérkou je východoněmecká svazačka.;-D

M. Prokop 13.11.2019 14:03

Ví.

Jen jste si v zápalu boje za komunismus nevšiml.

J. Černý 13.11.2019 14:45

Brebto co ví ?

J. Schwarz 13.11.2019 22:08

No a o čem mluví pan Matuška? Ano, Němci, ti úžasní , morálně vyspělí a solidární Němci provedli transformaci své východní části za dvacetinásobek toho co Klaus a výsledek se nijak zvlášť neliší. A pokud se na tamní transformaci nabalili hlavně zápaďáci, pak jsou přece naši tuneláři pořád "morálnější" neb toho jednak tolik nerozkradli, jednak nežvanili / až na Bakalu a Sekyru / že dělají charitu...

J. Kanioková 13.11.2019 15:49

Díky R^

J. Matuška 13.11.2019 17:18

Ad 15:49

Paní Kanioková, jestli se nepletu, byla jste to vy, která mi poslala odkaz na článek od Palaty. Zdravím.

V. Podracký 13.11.2019 12:39

I já to vidím stejně jako pan Weigl. Lze jen dodat, že jiný směr nebyl možný, pokud jsme se chtěli zařadit rychle do funkčního západního kapitalismu. Do ničeho jiného jsme se zařadit nemohli a dělat samostatně experimenty nešlo. Nejsme v postavení Číny, která měla nezávislé zdroje. Pan Weigl ovšem nezmiňuje nebezpečí, které vzniklo otevřenou ekonomikou a přenechávání pravomocí EU. To sice s procesem v devadesátých letech nesouvisí, ale přinesl to také Listopad, nezůstali jsme uzavřeným státem, přijali jsme západní univerzalismus, který se dnes jeví jako nebezpečný.

J. Kanioková 13.11.2019 16:05

Naprostý souhlas !

R. Tichý 13.11.2019 12:18

Souhlas.

Blbou naladu tu provozuji novinari, kteri si pletou zpravy a cernou kroniku. Kavarnici stale dokola tvrdi, te Cesi jsou nejzorsi na svete a pitomci, kteri si nezaslouzi demokracii.

Ti vsichni neustale prihravaji truc hlasy pro "Babise a Zemany".

J. Svoboda 13.11.2019 12:29

O pitomcích a horších naopak mele antikavárník Zeman, to neukecáte.

Pěkný den.

J. Černý 13.11.2019 14:46

A co melou kavárníci ? Černé kafe na smutek.

J. Svoboda 13.11.2019 16:54

A co jste vyvrátil tentokrát? Zase nic. Rv

Pěkný den.

V. Mokrý 13.11.2019 11:48

K té prodané vodě - kdo tenkrát seděl ve vedení obcí, měst a kdo jim přitom radil ?

V. Petr 13.11.2019 10:38

"V zemi, kde jsou lidé zkaženi dlouhým působením špatných zákonů je nastolení demokracie téměř nemožné. Zde by byla na místě rozumná monarchie." (c) N. Machiavelli.

"Příčinou pádu Výmarské republiky i francouzské Třetí republiky bylo to, že tamní politici zastupovali jen různé skupiny" (c) Ludwig von Mises

Když se podíváme na náš vývoj z hlediska těchto faktů je zřejné, že článek zastírá fakta a to tak, že HODNĚ.

Současně s demokracií byla soustavně a cíleně budována KMOTROKRACIE. Zcela záměrně byly v zákonech ponechávány díry a byly vytvářeny zákony nové, určené přímo k okrádání obyvateltva, zejnéna zákon 180/2005Sb o "podpoře OZE a zákon o exekucích, napsaná tak, aby sloužil téměř výhradně EXEKUTORŮM. Proč např. mohl "privatizátor" získat půjčku na podnik, aniž ho musel napřed zaplatit? Proč mohl Smetka svůj vlastní dluh převést na H-Systém? Proč byla zrušena povinnost soudců snažit se dobrat pravdy? A proč existuje rozsáhlá možnost využívat právnické kličky? A proč byla "neziskovkám" dána možnost blokovat kde co?

Němci si v důsledku nemohoucnosti a zkorumpovanosti Výmarské republiky zvolili Hitlera a pokud by nerozpoutal válku, vzpomínali by na něj v dobrém...

(Holocaust by byl v míru nemožný).

I. Štípek 13.11.2019 10:37

Výborně!

M. Prokop 13.11.2019 10:28

"Téměř celých třicet let se usilovně snažíme plivat na všechno, co se u nás udělalo." - no, jak kdo. Neschopní určitě.