Neviditelný pes

ЮСТИЦИA: Письмо товарищу Сталину

13.10.2010

„My, rabotniky zavoda trebujem strogovo nakazanija... (žádáme přísné potrestání).“ Když jsem četl „otevřený dopis“ jablonecké státní zástupkyně Novákové, hned jsem si vzpomněl na ty tisíce komunisty zorganizovaných resolucí „žádající“ co nejpřísnější potrestání těch, co ztratili „důvěru pracujících“. Což byl do roku 1989 jeden z obvyklých způsobů, jak někoho politicky a mocensky zlikvidovat. V otevřeném dopisu píší: “Vesecká nemá důvěru veřejnosti ani jí podřízených státních zástupců. A žádají ministra Pospíšila o její profesní zničení. V zájmu spravedlnosti, důvěry atd.

Jako vždyckypetičníci nejlépe vědí, kdo má a kdo nemá důvěru „ pracujících" (tady „podřízených“). A kdo a proč má být potrestán. A jak. Iniciátorka také sdělila ČTK: „Nejde o mocenský boj, ale nám dole to vadí, nemáme důvěru ve vedení.“ Ta paní si snad z nás dělá srandu. Všichni vědí, že justicí několik let cloumají vášně a boj. Navenek representovaný jmény Benešová, Brožová, Vesecká, z nichž jedna je pro chlapy výrazně přitažlivá a dvě výrazně „odtažlivé“, což v ženském světě vždy hraje důležitou roli. Jo a president Klaus. Teď už byl do boje, jak se zdá, zapojen i „pracující lid“. Státní zástupce však nejsou „lid“. Ale státní úředníci, kteří zaručují, že objektivně posoudí, zda trestný čin stíhaný policií byl skutečně spáchán a zda důkazy proti obviněnému jsou dostatečné. Nic z toho však neplatí v případu „Vesecká“. Údajné přečiny Vesecké nebyly nikdy nikým „dokázány“. Až na silně pochybné ústní svědectví osobně zainteresované Zlatuše Andělové. Na základě toho pak soudce Cepl ml. prohlásil, že se nelze soudně bránit označení „soudní mafie“. Značná část pracovníků justice však i tento rozsudek považuje za vadný a politicky motivovaný.

Státní zastupitelství je „organizované na základě omezené nadřízenosti a podřízenosti“. Členové mají být nestranní, čestní a neovlivnitelní. Vypadá to však, že v příliš mnoha hlavách státních zástupců straší stalinistický duch soudruha prokurátora Vyšinského. Jen tak se dá vysvětlit, že se určitá skupina stala mluvčím jedné ze stran zainteresovaných v politickém sporu. Kdyby místo toho raději rozkryli pozadí případu „Čunek“. Tady měli, jsou-li zneklidněni, konat. Spíš to však vypadá, že se bojí, že Vesecká zůstane ve funkci. A třeba že by případ „Čunek“ mohl být objasněn včetně konání státních zástupců.

Děsme se tedy možného úspěchu dopisu. Když tuto petici dokázalo podepsat okolo dvou set státních zástupců, znamená to jediné: Bolševik je v mnoha z nás dodnes zažraný jako stoletá špína. Ministr spravedlnosti Pospíšil, chce-li si zachoval morální kredit, nemůže po téhle „výzvě“ Veseckou odvolat coby státní zástupkyni. Podle zákona k tomu nemá žádný důvod. A obecně proto, že v demokracii se nejmenují a neodvolávají lidé podle „dopisů vyjadřujících nedůvěru pracujícího lidu“.

Ve zkrácené podobě vyšlo v LN 12.10.2010



zpět na článek