28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

Paroubek hejtmanem?

Naše nejsilnější levicová strana to se svými bývalými předsedy vůbec nemá lehké. Miloš Zeman se sice stáhl do svého výminku na Vysočině, ale protože je dodnes mnohými respektovanou osobností, dokáže svým následníkům, potažmo celé straně nepěkně zatápět.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 6.7.2011 0:08

Dobrou noc!

J. Tolman 6.7.2011 0:12

Re: Dobrou noc!

Ještě jsem vám níže odepsal. Jinak dobrou noc.

M. Martinovská 6.7.2011 0:14

Re: Dobrou noc!

Dobrou noc!

H. Lukešová 5.7.2011 23:14

Rudolf Hoess byl velitelem vyhlazovacího tábora v Osvětimi

je přímo zodpovědný za likvidaci 1,5 milionu evropských Židů. Během Norimberského procesu se ptali Hoesse, co říká tomu, že zabil 2,5 milionu Židů a on odpověděl ne 2,5 milionu, ale pouhých 1,5 milionu- http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=3791

Později byl souzen v osvětimském procesu v Polsku, kde byl odsouzen k trestu smrti oběšením...Nezamněnovat však s Rudolfem Hessem, mužem, který letěl do Británie dojednat mír...odsouzen v Norimberku na doživotí...

J. Tolman 5.7.2011 23:13

Umělé maso je tady

Výroba umělého masa ze zkumavky má začít příští rok

Příští rok se možná zapíše do dějin jako úsvit nové zemědělské revoluce, protože holandští vědci chtějí spustit testovací produkci masa „ze zkumavky“. Mimo jiné jde o jednu z technologií, které by mohly odpovědět na otázku, jak se budou moci uživit přibývající miliardy lidí na Zemi.

Maso vyrobené bez krávy bude k dispozici rychleji a levněji než dnes a neodpadne jen masakrování skotu chovaného často v nevábných podmínkách. Postup je poměrně jednoduchý - genetici chtějí maso produkovat přes kultivaci kmenových buněk hovězího skotu, a není důvod, proč by se k tomu nedaly využít vzorky buněk i jiných živočichů - třeba vzácnější zvěřiny

Časopis Scientific American Post upřesnil, že první hamburger ze zkumavky bude hotový během 12 měsíců.

J. Václavíková 5.7.2011 23:24

Re: Umělé maso je tady

Nepřipadá mi, že to může být levnější, než přes zvířata. Kam ten svět spěje?

P. Vandas 5.7.2011 23:25

Re: Umělé maso je tady

 Amarouny, můj konec.

J. Tolman 5.7.2011 23:29

Re: Umělé maso je tady

Kdyby to umělé maso bylo používáno do krmných směsí pro ryby a zvířata, včetně domácích mazlíčků, i to by byl přínos. Nám to mrtvý prase ještě nikdo od úst neodtrhne.

J. Tolman 5.7.2011 23:27

Re: Umělé maso je tady

Tovární výroba je levnější. Odpadají ztráty způsobené povětrnostními vlivy, nemocemi, predátory atd.

J. Václavíková 5.7.2011 23:29

Re: Umělé maso je tady

Jenže živý organismus si obstará sám všechny potřebné děje počínaje trávením. Čím to krmí?

J. Tolman 5.7.2011 23:32

Re: Umělé maso je tady

Živným roztokem.

J. Václavíková 5.7.2011 23:37

Re: Umělé maso je tady

Jistě, ale ten musí z něčeho připravit. Nevyjde to nakonec nastejno?

J. Tolman 5.7.2011 23:44

Re: Umělé maso je tady

V tom roztoku jsou tak říkajíc chemikálie, kdežto živé organismy musíte krmit krmivy, a to je dražší.

M. Martinovská 5.7.2011 23:46

Re: Umělé maso je tady

Mňam chemikálie.

J. Václavíková 5.7.2011 23:48

Re: Umělé maso je tady

Teď jste vedle jak ta jedle. Jak asi chemicky připravíte aminokyseliny, nebo jen prostou glukózu? To z anorganických zdrojů nejde.

J. Tolman 5.7.2011 23:59

Re: Umělé maso je tady

Jéžimarjá, budu to maso snad vyrábět já? Já jsem pouze pošťák.

J. Václavíková 6.7.2011 0:01

Re: Umělé maso je tady

Jenom si stůjte za svým tématem a neutíkejte z boje. Chicht!

M. Martinovská 5.7.2011 23:31

Re: Umělé maso je tady

A ta libovost... představuju si, jak z továrny leze strašně dlouhá panenka, nebo kýta... z tradičních důvodů vytvarovaná do tradičního tvaru, ale dlouhá jak lovosice...

J. Tolman 5.7.2011 23:33

Re: Umělé maso je tady

Já se na to taky nijak neklepu. Ale představuji si, že to povede ke snížení míry utrpení mnoha tvorů.

M. Martinovská 5.7.2011 23:45

Re: Umělé maso je tady

Časem někoho napadne využít maso k výrobě částí těla. Předvídali to už V+W. Když byla předchůdcem člověka protoplazma, tak - když se připlazila, tak to ještě šlo, ale kdo má ten sajrajt odstraňovat ze sedadel?

J. Václavíková 5.7.2011 23:51

Re: Umělé maso je tady

Což o to, ale co s imunologickou bariérou? A své kmenové buňky každý nemá v zásobě.

J. Tolman 5.7.2011 23:55

Re: Umělé maso je tady

To se teprve bude řešit. Za chodu.  Kmenové buňky dnes nejsou potřeba, resp. dají se vytvořit z jiného typu buněk.

O. Kadlec 5.7.2011 23:34

Re: Umělé maso je tady

Já už dnes říkám, že manželka nocí ze kšeftu výrobky továren pana Tricatela, a ne skutečné maso. Brzy to bude doslova. Ovoce a zelenina už skoro neexistují, drůbež taky zrušili, prodávají se falešné ryby, ale existuje ještě hovězí. Bude velký problém sehnat skutečné maso a odlišit ho od napodobenin. Snad se pro něj bude dát jezdit někam na venkov jako za války.

M. Martinovská 5.7.2011 23:39

Re: Umělé maso je tady

To máte nějakou pesimistickou náladu. I když zrušení drůbeže je možná zpráva dobrá... Falešné ryby? Poznáte podle zapomenutého řetízku od hodinek....

O. Kadlec 6.7.2011 0:03

Re: Umělé maso je tady

"Ryba" se jmenuje Pangas a není to ryba, je to jakýsi výrobek, něco mezi nanukem a žampiónem.

J. Tolman 6.7.2011 0:14

Re: Umělé maso je tady

Souhlas. Není to k jídlu.

J. Tolman 5.7.2011 23:39

Re: Umělé maso je tady

Odhaduji, že v nejbližších 20 letech nebude žádná změna oproti dnešnímu stavu. Ta výroba a zavadění umělého masa se bude rozjíždět hodně pomalu. A jak sám uvádíte, současný stav není dobrý, takže umělé maso ho už příliš nezhorší, možná spíše zlepší. 

J. Václavíková 5.7.2011 23:46

Re: Umělé maso je tady

Podle mě je ten článek plný chybných údajů, ty propočty mají tak akorát vycucané z palce. Snížit o 98% potřebu půdy? To budou vyživovat z kosmických paprsků, zřejmě. Pokud nezačnou i plodiny pěstovat v buněčných kulturách.

J. Tolman 5.7.2011 23:52

Re: Umělé maso je tady

Ty údaje jsou opravdu vycucané z prstu, protože dnes to nikdo seriózně vypočítat neumí. Nicméně chov dobytka je obecně velmi náročný na plochu zemědělské půdy a pokud by pro růst umělého masa nebyly potřeba obilniny ale produkt též vyráběné v továrněě, tak by se potřebná plocha opravdu zmenšila hodně.

Navíc, jistě jste již slyšela o projektech zemědělských mrakodrapů, které mají zajistit potravinovou soběstačnost měst.  Uvažuje se o to, že pokud by došlo k realizaci (ta je téměř jistá) tak by se uvolnila většina dnes zemědělské půdy a mohla by se vrátit do původného divokého stavu nepo pro potřeby rekreace.