Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Zátkova kuchařka (1)
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
possum 20.6.2009 11:19Vave, krasa! Mam strasne rada stary kucharky. |
Jakub S. 20.6.2009 23:04Bodej't, zaslouží si to! Já si v nich ř í k á m (to sa tak praví na Horňácku) se stejnou rozkoší a napětím a soustředěním jako v dobré beletrii! Opakuju se - nevadí... |
dalmatin 19.6.2009 16:45Já se flákám tam a onde a tady takové čtení. No to je něco Bohužel jsem nezachránila kuchařku mé babičky a že jsem ji tuze chtěla.... Vavísku, díky |
Vave 19.6.2009 14:33OT - PRO PÍŠKVORKÁŘKY Přišlo mi avizo z firmy Kosmas, že vyšla ta Sudová, tady. |
Jakub S. 19.6.2009 14:22Co je to - malé růžky čís. 6?! Nebylo by možné komentované vydání, sím? |
Vave 19.6.2009 14:31Re: Co je to - K malým růžkům se dostaneme později, při probírání jednotlivých výrobků od firmy bratřích Zátkových. Ale že jsi to Ty, Jakoubku, chlapec známý svou zvídavostí, nebudu Tě napínat - jsou to malá kolínka. |
Vave 19.6.2009 13:48ZELNÉ KARBONÁTKY Už byly panem Wagnerem vysvobozeny ze spárů automatického cenzora. Jsou dole, pod příspěvkem od Li. |
zana 19.6.2009 11:56To je úžasnýýý ta nádherná čeština a ty rady do života |
karakal 19.6.2009 10:59Nechci šťourat ale kdo je autorem a kdy zemřel? tady jsem zmatena z přidávání odkazu, tak drhuhý pokus |
karakal 19.6.2009 11:00Re: Nechci šťourat třetí pokus |
Vave 19.6.2009 12:36Re: Nechci šťourat Autor není uveden, v tiráži, resp. na začátku knihy je uvedeno: ZÁTKOVA KUCHAŘKA 1930 Nákladem firmy BRATŘÍ ZÁTKOVÉ, "MONOPOL", továrna poživatin a válcový mlýn, spol. s r.o., České Budějovice. Tiskem j. L. Bayer, a. s. v Kolíně. |
Matylda 19.6.2009 12:58Re: Nechci šťourat Takže je to na nakladatele a ten má 50 let. Mělo by to být v suchu. |
karakal 19.6.2009 12:59Re: Nechci šťourat Pokud se dá říct, že je autor neznámý (k čemuž nestačí, že v knize není uveden, ale v zásadě se to tak vzít dá), tak je vše v pořádku. |
Jakub S. 19.6.2009 13:47Re: Nechci šťourat Určitě. A je to paráda: vznosné apely na ženy, aby šly s duchem doby - jako Sandtnerka, jako pí Úlehlová-Tilschová - ano... |
terra-san 19.6.2009 10:54To je bezva nápad, jak už tak náopady vzniklé z nezbytnosti někdy bývají Přiznávám, že ze Zátky a jeho poživatin znám (od dědy) jenom "Zátkovu limonádu", netuším, jak chutnala, ale prý se vyznačovala tím, že měla do té doby nevídaný "patentní uzávěr" - to, co později bylo na skleněných sodovkových lahvích a dnes třeba na pivních speciálech, porcelánový klobouček s důmyslnou soustavou drátů... Ta hrachová mouka mě taky zaujala, neb hrách a luštěniny obecně můžeme všichni (a dcerenky natolik, že si Domča vyžádala hráškovou polévku ke slavnostnímu narozeninovému obědu...) Ovšem ta čeština... to je požiteček... Díky velice moc. |
karakal 19.6.2009 11:06Re: To je bezva nápad, Pokud vím, tak se ještě dělají,nebo dělaly nedávno. Jmenují se ZON a v Budějicích a okolí bývaly. Spíš v hospodách, než v krámě. |
terra-san 19.6.2009 11:28Re: To je bezva nápad, A hele - další jihočeské "špecifikum" stejně jako jindřichohradecký jogurt... Díky, až budu na jihu, budu se pídit po tomto následníkovi Zátkovy limonády. Uvidíme, ochutnáme...Díky za varování. |
karakal 19.6.2009 12:01Re: To je bezva nápad, Vy máte s Terrou něco společného s biologií, ne? Nedaleko vrátnice Biologického centra byl bufet a v něm ty limonády mívali. Jen je to informace stará několik let. Určitě se tam něco ohledně bufetu měnilo, tak nevím, jestli limonády přežily. Lahve ovšem nemají sodovkový uzávěr, ale normální korunky. Příchutí byla přehršel, jedna měla jedovatě modrou barvu (barvila pusu, nikdy jsem tu modrou nepila). |
Jakub S. 19.6.2009 13:51Re: To je bezva nápad, Bingo, karakálku! A já se zase zeptám: co je to zmíněné Centrum? |
karakal 19.6.2009 16:15Re: To je bezva nápad, Biologické centrum vzniklo spojením valné většiny budějovických ústavů Akademie věd. Zmíněná občerstvovna byla kousek od vrátnice hlavního areálu. Nad ní byl rektorár Jihočeské university. Neznám přesně současný stav, dlouho jsem tam nebyla. |
terra-san 19.6.2009 16:04Re: To je bezva nápad, V Biologickém centru máme pár dobrých kolegů, ale v dnešní e-mailové době se vídáme jednou za onoho času a navíc někteří z nich tam fungují spíš externě... Takže limonáda nezaznamenána, ale zkusím to napravit. Budou-li mít modrou, dám si. Tak budu chvíli vypadat jako Harold Modrozubý, no. A jaký to byl panovník |
Jakub S. 19.6.2009 13:50Re: To je bezva nápad, ZONky se dělaly, dělají a budou dělat v Třebíči, tož prr, Jihočeši. Podáme vám prst a hned - a nevím, mělo-li to něco společného se Zátkou. To Z- ? V cukrárnách tady je mají. V nejrůznějších barvách včetně modré. |
zana 19.6.2009 14:49Re: To je bezva nápad, Ta modrá je náhodou skvělá, je to jediná limonáda, kterou bych pila, kdybych ji sehnala. |
aida 19.6.2009 18:36Re: To je bezva nápad, ZON, Zdravotní Osvěžující Nápoj alias zonka je odjakživa z Třebíče, vyrostla jsem na ní (babička a dědeček byli z Velkého Meziříčí, což hned vedle). |
Jakub S. 19.6.2009 21:17Re: To je bezva nápad, Jo, to bys musela být na jižní Moravě... když trváš na severu a matičce... |
aida 19.6.2009 21:40Re: To je bezva nápad, Cože? Já su rodák Brna a v Brně odjakživa žiju, jen s asi tříletou přetřžkou ve VM, když jsem byla malá a mamka neměla v Brně byt. Asi ta pznámka nebyla směrovaná na mě, nejspíš. |
Jakub S. 19.6.2009 21:43Re: To je bezva nápad, Přece Zaně, tož - ! |
aida 19.6.2009 21:48Re: To je bezva nápad, Aha. |
Týna 19.6.2009 9:36Zátkovy výrobky Ještě jsem nepotkala Zátkovu hrachovou mouku. JInak by to mohlo být mňam. |
Beda 19.6.2009 9:06OT upozornění všechny praživce, návštěvníky a příznivce pražíren prosím SEM kuiiiiii |