Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Narozeninová směs
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
madla 30.5.2006 23:55zkuste tohle Narozdíl od mnoha mých známých vařím docela ráda, tedy spíše - nikdy jsem vaření nepociťovala jako újmu, ale je pravdou, že pokud se mi nechce, tak raději uvařím chleba s máslem, než bych se pustila do složitějších úprav. Ale není to nijak často, protože jsem od maminky zvyklá na teplé večeře, takže jsem si zpovykala i svoji rodinu, pročež dneska už je na nápravu pozdě. Ale k receptu; je opět od námi obdivovaného pana Gregora - Muž v zástěře. je to kirgizský guláš, který vám umožní jíst zároveň s rodinou či hosty a skromně přijímat projevy uznání a chválu.Tak jdem na to: 3 drobně nakrájené cibule osmažíme na oleji do růžova, přidáme 60 dkg vepřové kýty pokrájené na menší kousky, dusíme, posléze osolíme. Na pánvičce v rozpáleném oleji osmažíme 10 dkg buráků (raději nesolené) a ve chvíli, kdy je sundaváme z plotýnky (plynu), vsypeme vrchovatou lžíci červené papriky a utřený nebo drobně pokrájený česnek. Rozmícháme, nasypeme na maso, opepříme, dosolíme, přidáme worčestr a nabízíme. My k tomu nejraději dobrý chleba. Je to rychlé, výborné a vzhledem k burákům i zajímavé, jak se dodržuje staré (a již vyvrácené) pravidlo, že při jídle se nemluví. Množství si každý upraví podle svého, já to píšu podle pana Gregora, který toto množství tipoval pro 4 lidi, ale i když byly naše děti malé, tak jsem to dělávala tak z kila masa a dvou pytlíků nebo plechovky buráků, protože by jinak někdo byl jen o chlebu. Děláváme to někdy na Silvestra, protože na půlnoc míváme nějaký takovýhle typ "suchého" guláše, a protože tenhle je na oleji a je to jen maso ve šťávičce, tak se dá uzobávat i studený, ale není to už tak ono. Synek si ho vylepšuje ještě domácí tatarkou a křenem, manžel feferonkami, já zase takový přítel silných zážitků nejsem, mně stačí tak jak je. Zkuste to, určitě budete pochváleni a guláš (on to není guláš) zařadíte do svého repertoáru mezi oblíbené. Když ho na talíři přizdobíte lístkem rokety, plátkem rajčete a něčím dalším podle možnosti, bude i slavnostně vypadat. |
Iva 30.5.2006 15:18Lído Ale no co mi to děláš, já mám opratě u huby jako doga |
Xerxes 30.5.2006 16:15Re: Lído Nemám se urazit?? Béé, béé z domova mi nejdou xichtíky, béé |
Iva 30.5.2006 16:31Xerdo ne-é náhodou, už málem k Bettyně přibyla Kačenka, před rokem, dogáčka, aspoň vidíš, jaký máme k dogám vztah, ale ještě dva tři roky počkám, až Bettyša dostane "rozum" |
Vave 30.5.2006 13:58Lidunko, určitě vyzkouším! A vy ostatní Zvířetníci, co mi to jen děláte, že vás sem chodí tolik a všichni píšete mile a zajímavě - a já nestíhám vůbec nic číst, fňuk Ale až budu mít víc času, všecko přečtu a všecko vyzkoušímMMch, dělala jsem o víkendu mleté mase se špenátem a bylo to vynikající! |
Lída Š. 30.5.2006 13:24Tos mi nahrál Tojefuku:-) JEDNOU jsem udělala sojový gulášek To bylo jak "zajíčkova mrkvičková zmrzlinka" Jirka nad tím koulel očima, funěl a vzdychal Teď už odmítá i sojovou tyčku |
tojefuk 30.5.2006 14:10Re: Tos mi nahrál Tojefuku:-) Na tom je divný, že se divíš! A eště se chechtáš! Stálá otázka: proč guláš, když je to presovaná luštěnina? |
Lída Š. 30.5.2006 15:11Hmmmmmmm možná je v tom kousek zoufalství Když se doma zeptám na co by měla moje drahá polovička chuť, tak je mi řečeno, že na nic, stačí jenom něco malého - aby nebyl hlad. Když do toho zamícháš mojí nechuť k vaření - s chutí bych do toho všeho praštila a spílám výživářům, proč už nejsou na trhu granule pro lidi |
Hanča 30.5.2006 16:09Re: Hmmmmmmm Ještě lepší by byly amarouny - pamatujete na Návštěvníky ? |
tojefuk 30.5.2006 12:27Nemám lopatičky! A mladej svoje nepůjčí! Mám venkovní gril na dřevěné uhlí, s roštem a taky bez lopatiček! Mám elektrický Camp gril, 25 x 30 cm! S roštíčkem a mističkou na výpečíček! Vejdou tam dva slušné pláty masa. Když je potřeba víc, na horní kryteček postavím kastrůleček, ugrilované do kastrůlečku, kousíček máslíčka, polívám výpečíčkem a těším se, že na mně zbyde aspoň kouštíček! Když dám do grilečku masíčko, nevejde se ani ta nejprťavější cuketička a nejsem v pokušeníčku! |
Lída Š. 30.5.2006 13:03Re: Nemám lopatičky! Nedávno jsem od jednoho "kolchozníka" dostala pár domacích buřtů. Vešly se akorát do lopatiček a byly - no to se nedá vypovědět jak byly mňamňánkový Přitom normální buřty nemusím, chutnají mi jen na ohníčku dělané |
tojefuk 30.5.2006 13:16Re: Re: Nemám lopatičky! Když já nemám to základní! LOPATIČKY! A buřty, masový, jsou v grilečku taky fajn! Sójový ne, těma se dají leda plnit cukety, to už se zkazit nedá! |
Zdena bez psa 30.5.2006 13:34Re: Re: Re: Nemám lopatičky! Tojefukůůůůůůůůůůůů, co mi to děláááááááš. Já jsem přidusala zmoklá a zmrzlá, jak se na konec května slučí a hřeju se o horký hrnek kafe. No a čtu si. Neprskám, ale při chechotu se mi vylilo kafčo na popředííííí. |
tojefuk 30.5.2006 14:15Re: Re: Re: Re: Nemám lopatičky! Že seš to ty, vysomruju bryndáček po mladým. V nejhorším - uvaž si kolem krku igelitový ubrus! |
Zdena bez psa 30.5.2006 14:29Re: Re: Re: Re: Re: Nemám lopatičky! Nenene, já chci bendyč s kapcičkou ju? |
tojefuk 30.5.2006 14:36Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemám lopatičky! Máš smůlu, nevím, co to je! Bendyč, kapcičku bych věděl! |
Zdena bez psa 30.5.2006 15:04Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemám lopatičky! Omluva, my jsme tak říkali bryndáčku . Bylo to totiž v období, kdy byl (samozřejmě foneticky) jeden potentát tohoto jména. Ale klidně mne naporcuj, já nevím čeho byl předseda. Olympijského výboru? nebo OSN? Já opravdu nedoluji kloudnou informaci. |
Hanča 30.5.2006 16:06Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemám lopatičky! Mám dojem, že Olympijského výboru a jmenoval se Avery Brundage. |
Zdena bez psa 31.5.2006 7:22Re: Hanča Jojojojoj, díky, to byl on. |
Fallowa 30.5.2006 14:38Re: Nemám lopatičky! Tojefuku,tak teď jsi dostal na lopatičky mě |
tojefuk 30.5.2006 14:48Re: Re: Nemám lopatičky! Radši nebudu reagovat! |
Zdena bez psa 30.5.2006 15:06Re: Re: Re: Nemám lopatičky! Helemese gentlemoun. Já uzž radši poběžím dělat něco užitečného. |
Hanča 30.5.2006 11:41Milá paní Ruščáková, posílala jsem na konci dubna příspěvek do Mlsotníku na téma cukety. Mohla byste mi, prosím, napsat, zda Vám došel ? Zkoušela jsem dotaz poslat mailem na adresu v tiráži, ale zatím bez odezvy. Nevím, kde je chyba. Tož to zkouším tady. |
D. R. 30.5.2006 13:43Re: Milá paní Ruščáková, Milá Hančo, nedošlo mi nic. Zkuste to prosím, ještě jednou a dejte pozor, abyste do předmětu zprávy napsala něco česky. S Ivou nám to dlouho nešlo, jelikož její maily házel Google rovnou do spamů a já jsem je nenašla! (Stahuju poštu rovou do Outlooku, takže přímo do Goolu na mail zabloudím jen málokdy, abych nakoukla do zadržených spamů...) Tak moc prosím... |
Hanča 30.5.2006 16:03Re: Re: Milá paní Ruščáková, Teď jsem odeslala příspěvek znovu, tak jsem zvědavá, zda se probojuje k adresátce. |
Zdena bez psa 30.5.2006 10:47teda Lído, to je jako v Alkrónu. To totiž bylo úsloví mojí babičky. Ale fakt se sbíhají sliny. TOJEFUKU - ty jsi včera odešel ve chvíli, kdy já přišla a měla dotaz ohledně trdelačky míchané trdlem. Nevím, jestli si ze mne střílíš, protože netuším co je trdlo, pokud to není milášek, který při návštěvě spadl do potoka. Jí jsem slyšela jen o trdelníku a to by mělo být něco, no něco jako makovec, nebo snad jahelník. Ale určitě je to nějaké velice staré jídlo. |
tojefuk 30.5.2006 10:54Re: teda Lído, to je jako v Alkrónu. Trdlo je dřevěné. Buď ploché - na míchání v kotli od prádla přes povidla po trdelačku. Nebo kulaté - tloukl se s tím mák. Kulaté vypadá jako basebalová pálka, ploché jako totéž, se stran zploštělé. Babička říkala trdlo i tomu, čím se tlouklo máslo. Slovo "trdlovat" je asi od podoby pohybu trdla a trdlujícího! A když si dělám legraci, je to znát hned, zeptej se Vojáčkových! |
veram 30.5.2006 10:57Re: Re: teda Lído, to je jako v Alkrónu. Recept na trdelník lze nalézt na Labužníku: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=15120 (doufám, že se mi podaří ten odkay udělat klikací |
veram 30.5.2006 11:00Re: Re: Re: teda Lído, to je jako v Alkrónu. odkaz,odkaz,odkaz. (Totiž my s manželem si na počitači neustále přepínáme z a y, každý je zvyklý psát s jiným nastavením ) |
Zdena bez psa 30.5.2006 13:23Re: Veram Z toho si nic nedělej, já mám v zaměstnání klasiku PC a potom ještě počítač se spec. klávesnicí. Ne jen že nemá hacky a carky, ale nemá ani myš. Má kurzorové ovládání u čísel a to zy je tam taky yz. Je zajímavé, že jsem si už zvykla a ani tu klávesnici podrobně nepopíšu, protože ji mám asi 200 m vzdálenou. Asi je to taky tím, že píšu všemi šesti (prsty). |