28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Letní koláč (ne)kynutý

Další moje pokusy

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 22.7.2017 22:10

Liko

A proč nemá kynout když je to kynuté těsto s droždím?

Z. Lika 23.7.2017 9:25

Re: Liko

Myslí se tím, že se nenechá kynout předem, ale až při pečení.

Z. Vave 21.7.2017 22:29

Liko, Ty jsi prostě úžasná!

Zatím asi nehrozí, že bych Tě následovala, ale Tvé pokusné vaření a pečení si vychutnávám a miluju ho. Jen tak dál! :)

Z. Lika 21.7.2017 22:56

Re: Liko, Ty jsi prostě úžasná!

Vave :D Ty prostě umíš pochválit a při tom přimět k zamyšlení :DDD

Z. Vave 22.7.2017 6:35

Re: Liko, Ty jsi prostě úžasná!

:) kuju :)

Z. Dalmi 21.7.2017 14:49

Přesně takový koláč

jsem vždycky pekla o prázdninách na chalupě. Ale vzhledem k tomu, že tam bylo asi 40 keříčků rybízu, spotřebovala jsem tak tisícinu. Takže šťávy a zavařeniny. A sběrna :-)

Z. Lika 21.7.2017 20:08

Re: Přesně takový koláč

Anebo dávat na koláče hodně tlustou vrstvu :D Rybízové marmelády já ráda.

Z. Jenny 21.7.2017 14:20

Dík Liko

za recept. Asi pohledám remosku, někde je uložená k ledu a na plechu už raději nepeču neb to dopadne vždycky stejně. První zmizí rožky,a připečené kraje, zůstane prostředek a o ten se přeme, kdo ho musí sníst, už nikdo nemůže. Děti to nejí oni žijí zdravě asi ze vzduchu a bez koláčů.Vnučka se taky už žinýruje a sousedky pečou v jednom kuse, takže má každý dost svého. No a pak si zbytek koláče

uraženě vezme MLP do práce s odkazem, že já za to můžu, že přibral. Mně mlsná honí stále,tak se pečení raději vyhýbám.No ale rybízu se asi nevyhnu, to by nebylo léto. Vedle u Dede jsem ráno dodala ten můj tvarožník jednoduchý, je dole po Sharkou, kdyby někdo chtěl.

BTW, vnučka jak si zlomila na počátku prázdnin nohu,tak pobyt v Bulharsku se jim přesto vydařil. O víkendu hopsala doma na jedné noze a šlápla na kostku od lega po neteřích a způsobila si na zdravé noze výron jako prase. Tož tak, pak si nedejte koláč.

T. Zana 21.7.2017 17:32

Re: Dík Liko

Šmankote, to už aby chodila po rukách, chudák...

Jenny, kup si "dortíčkovou formičku", mám 18 cm v průměru, to je pro dva akorát (a ještě to vzbudí dojem, že mohlo být víc :-)))

Z. Jenny 21.7.2017 19:05

Re: Dík Liko

Jo, po rukách, tak to jsem jí právě zakázala :) ! Mně už z ní vomejou.

A formičky si slibuji už dlouho a vždy na ně zapomenu, jsem sklerouš. :-)

O. Joklová 21.7.2017 11:18

ááááááách

ten koláč jako rozkrojený vypadá úplně úúúúúúžasně, skvěle, nejlépe co možno, vrstva těsta pro mě dobrá, vůbec mi nevadí když je vyšší, ovocný koláč nemusím mít jako pizzu :-DDDDDD

to, že jsou v těstu kvasnice, ale vykynout se nenechá, mi přijde jako převelice zajímavé kouzlo - ty taky nikdy nepochopím

neupeču, neb není pro koho, chacháááááá

Z. Lika 21.7.2017 11:30

Re: ááááááách

Mi ten koláč opravdu moc chutnal, určitě si ho zopakuju :-)

Š. Matyášová 21.7.2017 12:26

Re: ááááááách

udělej poloviční dávku z té Ličiny dávky a upeč to pro sebe,lenochu!!!

E. Zvířetníková 21.7.2017 11:10

kolááááč

remosky nemajíc, roztáhla bych těsto na plech ( shazovačku) nebo do starého smaltovaného pekáče. asi ho vyzkouším co nejdřív, rybízu je spousta ( na našich stromcích ještě ne, jsou mladinké, ale na trhu ano). klika, že jsem snídala borůvkový koláč z pekařství... jinak bych tu seděla s jazykem vyplazeným mlsností :-) díky za recept :-)

O. Joklová 21.7.2017 11:20

Re: kolááááč

prozradíš prosím, která že jsi E.??? jsem zvědavá jako vopice, už tuším včera jsem na to zvědavě koukala - ale teda nenutím, pokud nechceš, já jen že všechny ostatní zde identifikuju

E. Zvířetníková 21.7.2017 11:51

Re: kolááááč

hádej, Meďánku :-D

Z. Iva 21.7.2017 11:54

Re: kolááááč

Dala jsi docela dobré vodítko s těmi rybízy, ovečko ;)

E. Zvířetníková 21.7.2017 12:05

Re: kolááááč

baže :-D

Š. Matyášová 21.7.2017 12:22

Re: kolááááč

teď jde o tom,jestlio Beda pochopí,že je to ovečka z Perníkovic :-D

E. Zvířetníková 21.7.2017 12:43

Re: kolááááč

podle oslovení by mohla a navíc, jestli četla včerejší komentáře, tak je to tam napsané po lopatě :-) přilákala mě Vaví zahrada :-D

O. Joklová 21.7.2017 14:11

Re: kolááááč

huš víííííííííííím, děkuji sharce za nápovědu - ovečka mi nestačila, jsem už úplně tupá :-((((((

tož vitaj děfčico :-)))

E. Zvířetníková 21.7.2017 14:18

Re: kolááááč

a kdopak všechno tě asi oslovuje Meďánku, co? :-D

O. Joklová 21.7.2017 22:29

Re: kolááááč

milá tajemná E., máš pravdu že ve Zvířetnických kruzích ne, ale jinde by se našli :-))))

jo a mám to oslovení ráda (rdící se smajlík)

Z. Lika 21.7.2017 11:27

Re: kolááááč

Určitě to těsto roztáhni co nejvíc do tenka, skoro do průsvitna, a hned na to dej nějakou náplň - aby ta vrstva zůstala tenká. Silnější vrstva (jako mi vyšla u těch okrajů) není žádoucí, protože těsto je hodně hutné.

Rybízu spoustu teda přeju, to bych mydlila jeden koláč za druhým - a dopadla bych jako Inka níže, rozdávala bych a sobě nechala na ochutnání :-)

E. Zvířetníková 21.7.2017 12:02

Re: kolááááč

povídej mi o tom chvilku :-) u receptů, kde se dají rozpočítat suroviny, nastupuje naše "Princezna" , což je kastrolopekáč akorát tak na velikost koláče na víkend + svačinu do práce na pondělí. u kynutého těsta by to dopadlo jedině stylem "upeču a zbylé rozdám - zamrazím", tam jsem kromě jediného receptu od babičky s přepočtem neuspěla :-)

Z. Iva 21.7.2017 12:42

Re: kolááááč

Já myslím, že by šlo použít i normální kynuté těsto na koláče, doma se pekly dva koláče na celý plech z těsta z půl kila mouky. Upečené těsto bylo tak půl až tři čtvrtě centimetru vysoké.

E. Zvířetníková 21.7.2017 12:50

Re: kolááááč

to bude tentýž recept, co má moje mamka od babičky a pratety - mám ho napsaný ve starém sešitě s recepty a vždycky se povede. jediná věc ( kromě vlažných surovin, prosáté mouky, pravého droždí...), na kterou musím dbát, je ta, že při jeho mísení je třeba myslet na samé pěkné a radostné věci, pak je spokojené a pěkně kyne .

Z. Iva 21.7.2017 13:16

Re: kolááááč

Myslím, že máti dělala těsto z kuchařky - Vaříme chutně, zdravě, hospodárně. Prostě úplně obyčejné těsto - půl kila mouky (hladká nebo polohrubá), 1 vejce, pět deka cukru, pět deka tuku, čtvrt litru mléka (trochu víc), droždí(asi půl dnešní kostky). Udělat v mouce (v míse) důlek, do něj nalít vlažné mléko s cukrem a kvasnicemi, po vzejití kvasnic zadělat těsto. nechat vykynout. Stačí na dva plechy do trouby. Pod těsto se nevymazává, protože by se nedalo roztáhnout.

E. Zvířetníková 21.7.2017 14:30

Re: kolááááč

tuhle kuchařku mám - mamina ji dostala do výbavy od babičky, svojí mamky :-) a pak ještě Kuchařka naší vesnice, vydaná v 60.tých letech - no a vychytané recepty, co se tradovaly v rodině, napsané v sešitu. po pratetě MLP nám zůstal sešit z rodinné školy,psaný úhledným písmem, recepty, po kterých by dneska skočil i Polreich. já jsem naučená nechat droždí vzejít samostatně v hrnečku, protože není vždycky tak čiperné, jak je třeba :-( je pravda, že kynuté těsto je dobré i pro diabetiky - cukru tam stačí minimum.mamka zkoušela pro tátu zadělávat kynuté těsto se sacharinem, ale nic moc to nebylo. tak se vrátila k trošce cukru, v tom množství těsta se to rozložilo.

Z. Vave 21.7.2017 22:35

Re: kolááááč

... hmmmm ... to není špatný nápad ... no to bys mohla mydlit, Liko ... a rozesílat těm, kteří mydlení nemají v oblibě. Byla bys dvojužitečná! :) (po vzoru dvojctihodná, chicht)