28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Létat je tak krásné

Dnešní recepty bych umístila do kategorie létacích, tedy nafukujících. Oblíbená je např. zelňačka slovenského původu - kapustnica.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
xz 26.9.2008 18:16

jsem zrovna po obede, ale ty karbenatky bych si jeste dala

Kapustove karbenatky s bramborovou kasi. Jedla jsem naposledy jeste coby ditko.Dik za pripomenuti. V 7 jdu nakupovat, sbalim hlavku kapusty, kterou vzdy mijim - co s tim? -  a zitra k obedu budou karbenatky  i se vzpominkou na babicku.

Kapustnici uz jsem taky delala, mam recept od jedne Slovenky. Sadlo, uzene, klobasy, houby, vse jak jste psali, jen ona dava jeste susene svestky.

aida 26.9.2008 18:45

Re: jsem zrovna po obede, ale ty karbenatky bych si jeste dala

Já taky (ty švestky), viz. níž.

A na ty karboše jsem  nahlodaná, mám v lednici namíchanou směs na "strandžanki" a už je nikdo doma nechce, tak se to aspoň upotřebí.

štětinka 26.9.2008 18:52

Re: Re: jsem zrovna po obede, ale ty karbenatky bych si jeste dala

co to je?8-o strandžanki

aida 26.9.2008 19:16

Re: Re: Re: jsem zrovna po obede, ale ty karbenatky bych si jeste dala

Štěti, to jsou takové bulharské topinky. Normálně si uděláš míchanici z mletého masa jak na karboše, akorát, že se to koření čubricou. Pak vezmeš krajíc chleba, namázneš to na něj a opíkáš. Já to asi nedělám předpisově, nejdřív opeču tu nenamazanou stranu, pak tu namazanou (jinde jsem četla jiný postup). Je to docela dobré.

MaRi 26.9.2008 18:52

Re: Re: jsem zrovna po obede, ale ty karbenatky bych si jeste dala

asi se nechám k "aidům" pozvat na zelňačku;-) - zatím jsem totiž nenašla odvahu dát dohromady to kysané = kyselé zelí a houby a švestky ....  a co to toto je? ty strandžanki??

aida 26.9.2008 19:17

Re: Re: Re: jsem zrovna po obede, ale ty karbenatky bych si jeste dala

vVz. výš, fakt se to dá jíst ( i ta polívka, i ty topinky).

aida 26.9.2008 19:17

Re: Re: Re: Re: jsem zrovna po obede, ale ty karbenatky bych si jeste dala

Viz. - překlep...

Miki 26.9.2008 10:44

Jé kapustnica!

Vánoce můžou být u nás bez kapra, ale bez kapustnice ne!  Dělám ji podle maminčina receptu: Dá se vařit zelí, na kolečka pokrájená klobáska - nejlepší je maďarsá, papriková, na kostičky nakrájené uzené, a kus vepřového - mohou se nechat vyvařit i kosti z karé (česky tuším kotleta), a sušené houby (zkoušela jsem i mražené ale nevím proč, není to ono). Až je zelí "al dente"zasmaží se: olej (může být i domácí sádlo, ale to většinou nemám), + cibulka + mouka a na konci přidáme česnek, pepř a hodně sladké papriky. Vhodíme do kapustnice, probuláme a podáváme s kopečkem kysané smetany na zjemnění. Vařím minimálně v  pětilitrovém hrnci aby zbylo na všechny :-P

Beda 26.9.2008 10:06

hahaaaaaaa

včera jsem dojedla vepřové maso v kapustě a ta druhá půlka hlávky tam čeká na zpracování do podoby kapustových karbanátků;-P... akorát "živočišnou bílkovinu" jsem do toho nikdy nedávala - no ale jelikož masa pro mě není nikdy dost;-D, tak to můžu zkusit... kruci, já mám hlad!!

siganga 26.9.2008 13:59

Re: hahaaaaaaa

Minulou neděli jsem si uvařila hrnec zelňačky. K obědu snědla jeden talíř a těšila se na večer, kdy si dám další. Hrnec se zbylou polévkou jsem posléze postavila v kuchyni na zem, aby zchladl. Pozdě odpoledne za mnou přišel náš labrador Indy s podezřele "vonící" tlamou. Letěla jsem do kuchyně a zjistila, že v hrnci s polívkou (asi tak 1 litr) zbyla na dně jen dvě zrnka pepře:-)

Louk 26.9.2008 14:07

Re: Re: hahaaaaaaa

;-DJéje, a nezrychlila zelňačka Indymu krok?

štětinka 26.9.2008 14:59

Re: Re: hahaaaaaaa

;-D;-D;-Dasi si musel chudák myslet, že jsi mu koupila novou misku;-DR^

veram 26.9.2008 17:33

Re: Re: Re: hahaaaaaaa

Ahoj, sigango, vítám tě tu, ozvi se nám častěji! Zřejmě máš o čem. :-DV

LA 26.9.2008 18:19

Re: Re: hahaaaaaaa

;-D;-D;-D;-D;-D;-D My jsme asi zkušenější: pokud se něco nechává na zemi, tak vždy za důkladně zavřenými dveřmi (odemykat ještě neumí). Také jídlo nechané k vychladnutí na sporáku nebo odložené na lince nebo na stole zásadně pod poklopem. Od té doby, co nějaký důvěřivec nechal v kuchyni na lince až u zdi syrový řízek asi 2 minuty bez dozoru, jsou všichni dobře vycvičení jídlo si hlídat.

kytka 26.9.2008 20:26

Re: Re: hahaaaaaaa

hmm to známe, naše čs vlčačka blahé paměti dokázala zlikvidovat plný hrnec segedýnu postaveného úúúplně vzadu na sporáku než jsme se vrátili z kina 8-o Musela vyskočit až na linku a vůbec jí nebylo blbě ;-D no bodejť byl suprovej;-P

Bubu 26.9.2008 9:25

To vypadá náramně

Mňam, to bych si dala. Všechno. Zelňačku jsem dělala minulý víkend (trošku jiný postup - na sádlo cibulku, pak klobásu, pak papriku, přidat zelí, vývar a sušené houby, vedle uvařit brambory a pak zvrhnout do hrnce, koření stejné, místo smetany lžíce jíšky), měla jsem na ni děsnou chuť.

Že by o víkendu byly karbanátky? Zmlsanému Juniorovi usmažím kus sýra a s nejdražším si dáme karboše. Asi jo, dík za inspiraci.

Karolína 26.9.2008 9:08

Mám nápad

a předkládám k zamyšlení všem:

už jsme udělali pár Zvířetníkových setkání, co takhle udělat  Mlsotníkové ochutnávání? Když tu totiž tak čtu ty recepty a občas mi i slina ukápne (někdy i slzička, protože některá jídla nevařím, jedla bych to sama!), tak mne napadá, že by nebylo od věci to také ochutnat. Udělat si takový malý vzorkovník "in natura" a každý by ochutnal.

Mám to budoucně rozpitvávat do podrobností nebo je to nápad nanic? Máte na to víkend, rozmyslete se.

Matylda 26.9.2008 9:19

Re: Mám nápad

Nápad je to fajn, ale to nejde pojmout jako setkání v restauraci, musí to být jinde, třeba někde venku a v tom nás dost limituje počasí a roční období.

LA 26.9.2008 9:30

Re: Mám nápad

Nápad je to zajímavý. Problém by byl, kde to uspořádat. V restauraci by se asi na nás tvářili divně. Někde venku je limitováno počasím. Rozhodně by to muselo být někde, kde by byla možnost vzorky ohřát.

MaRi 26.9.2008 10:48

Re: Re: Mám nápad

Ale děti moje, to přece není žádný probléééééém.

Jen si vy "délesloužící" vzpomeňte, na které místo už takové setkání bylo naplánováno!!!!

zana 26.9.2008 11:01

Re: Re: Re: Mám nápad

No jo ... ale jak bysme my, bezautový, dopravovali vzorky, to jsem netušila už tehdy... Že bych jenom ochutnávala?;-);-D

Louk 26.9.2008 14:05

Re: Re: Re: Re: Mám nápad

Hlásím se k ochutnavačům :-D. Náhodou, takový vděčný strávník, to je taky záslužná činnost ;-)

LA 26.9.2008 18:22

Re: Re: Re: Re: Re: Mám nápad

My můžeme dorazit s celou rodinou. ;-) Táta je vděčný strávník a zároveň fajnšmekr, takový puberťák v růstu také není k zahození a babička se ve věci dojídání zbytků a vylizování vyrovná Anežce. Jen já raději vařím.

LA 26.9.2008 11:40

Re: Re: Re: Mám nápad

Já si nepamatuji. Prozradíš to? Také to místu musí být nějak dosažitelné.

zana 26.9.2008 11:58

Re: Re: Re: Re: Mám nápad

Jestli MaRi myslí to, co já si myslím, že myslí, tak bys to, myslím, měla pěkně po ruce;-D;-D;-D

EvaŽ 26.9.2008 12:07

Re: Re: Re: Re: Re: Mám nápad

Tady se furt jen myslí a mně to nemyslí. Já jsem furt mimo mísu.

aida 26.9.2008 12:34

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mám nápad

Malá nápověda: www...;-)

Xerxová 26.9.2008 12:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mám nápad

já myslím, že to nepamatují ;-)... Dávno předávno byla slíbena hromadná kolaudace jedné nemovitosti na pozemku, kde asi spinká spousta zakopaných stavbyvedoucích;-D;-D

Louk 26.9.2008 13:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mám nápad

;-D;-D No, v regionálním tisku se zatím žádná záhada ztracených stavbyvedoucích nepřetřásá. Takže - buď byli odejiti ze světa mazaně nebo to nakonec nebylo tak zlé...:-)

Karolína 26.9.2008 7:41

Mňam, tohle všechno můžu!

Do kapustnice-zelňačky přidávám určitě ty brambory, protože se to doma vyžaduje, ale také sušené nebo zamražené houby. To jsem se naučila v Krkonoších, kde se dělá trochu řidší (bez zahušťování smetanou s mlékem), zato s houbami. A klobásku přidávám dřív, aby se dobře provařila, pustí pak víc šťávy. Taky jsem ji jednou dělala z vývaru z uzeného masa, které jsme měli večer s kaší a nemělo to chybu. Ty špagety dělám taky tak, přidávám hodně hrubě drceného pepře a občas tam rozdrobím do toho oleje s česnekem několik sušených rajčat. Jen tak, pro barvu a chuť. Ale je to moc dobré. Kapustové karbanátky bych si dala až by se mi za ušima boule dělaly, bohužel, kdybych domů přišla s kapustou, jsem rázem opuštěná stará žena! Kapustu přednosta nepapá!