29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Galette des rois – tříkrálový koláč

Nikdy bych si nepomyslela, že zrovna já budu psát o pečení, ale jak se říká – odříkaného chleba největší krajíc. Tříkrálový koláč je volný překlad, odpovídající původu koláče; doslovný překlad je Koláč králů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 3.5.2009 12:45

Původní význam galette

- je placka z nejjednoduššího těsta, hozená na rozpálený plát kamen - osúch, langoš a kdovíjak se tomu říká aji na Moravě. Černá většinou - žitná, režná. Než přišly zemáky, nejběžnější jídlo v severnější části Evropy. A na Montmartru stojí Moulin de la Galette - Utrillo, pan hrabě de Toulose-Lautrec...

veram 3.5.2009 17:58

Re: Původní význam galette

Och, tam vzniklo obrazů! Takhle ho viděl Vincenc van Gogh, tadyje Toulose- Lautrec, Renoir, Piccasso, dalšího Vincenta najdete tady ( naschvál vás nechám ho vyhledat, protože ty ostatní obrazy taky stojí za pokoukání) a dalších obrazů by se ještě našlo nepočítaně. Dnes ho uvidíte takhle a takhle

veram 3.5.2009 18:03

Re: Původní význam galette

Jo a stačí na obrazy poťukat a uvidíte je zvětšené...

Jakub S. 3.5.2009 20:02

Re: Původní význam galette

No Veram - lapám po dechu. Tolik krás. A k tomu portugalština - !

RenataE 3.5.2009 18:12

Re: Původní význam galette

Obecně to tak je, v současné době je galette něco jako palačinka z pohankové mouky, chutná to úžasně. Pohankové galettes jsou velmi starého data, pocházejí z Bretaně, kde se pohance daří. Pěstování pohanky se tu rošířilo mimo jiné z toho důvodu, že z pohanky se nepeče chléb a tudíž se z jejího pěstování neplatily daně.

Jakub S. 3.5.2009 20:01

Původní význam galette

Heršvec (zlínské zaklení) - to jsou zajímavé souvislosti pro mě! Pohanku obľubujem už od mládí. Pohančená (východomor. tvar) kaša, to je něco, a jak to zahňácá žaludek!

possum 2.5.2009 18:54

Hanko,

fakt??? 8-o  Kdyz jsou tady???  Podivej se po Almond meal. Tak jako Hazelnut meal. ;-)

zana 2.5.2009 21:27

Re: Hanko,

Ahoj Possum, jak se daří?

possum 3.5.2009 16:05

Ahoj zana,

to vis, dru jak blbec (ne ani tak kvuli penezum, ale ostatnim zamestnancum), protoze se zase prijedu podivat na rodnou hroudu. ;-)

Jakub S. 3.5.2009 16:45

Ahoj Possum.

Jejda. A šlo by tu hroudu nějak propojit s náma? Já teda nemůžu mluvit za Dede, Zanu, Vave, Dalmatin, Blážu atd. atd. - ale kdo by mě za to seřval - ?

zana 3.5.2009 21:28

Re: Ahoj Possum.

Já ne:-). Kdybys chtěla, Possum, na srazík, tak dej vědět, jo?R^

possum 4.5.2009 15:15

Re: Ahoj Possum.

Noo, slo by to. Bohuzel casove, nevim. Maji ty 2 mesice malo weekendu.  3/ 10  plus par dni budu asi v Praze a okoli.  V druhe polovine rijna (asi mezi 16-24) v okoli Ostravy. A nekde mezi tim vsim i v Brne. Jinak budu doma. ;-)

HanaW 2.5.2009 16:30

mandle v prasku

nevim, jestli se v CR prodavaji uz v prasku. tady taky ne, tak pridavam dobrou vychytavku. Mandle hodim do mrazaku a dobre zatuhle do robotu nebo mixeru. Rozemele se to lip, nez za tepla, kdy se diky obsahu oleje z toho delaji pucky a temer pasta. Ale ze zamrazeneho se udela krasna sypka moucka. Ostatne totez plati pro vlasaky a jine orechy.

possum 2.5.2009 18:51

Re: mandle v prasku

possum 2.5.2009 18:56

Re: mandle v prasku

Co jsem to ted udelala??? 8-o  Asi bych mela ve 3 rano spat a ne psat. ;-)  Takze cti nad, v extra prispevku. Sorry.

Jakub S. 2.5.2009 19:05

Re: mandle v prasku

To je ženiální fígl. No tohle! Genialita je v jednoduchosti...

HanaW 2.5.2009 16:21

Mila Lenko (a Renato)

Cetla jsem s hlubokym zajmem vcera, ale teprve dnes se dostavam k tomu neco dodat. Vyborny recept pro mne z toho duvodu, ze jsem tohle mela pred vic jak 20 lety v Zeneve, nevedela jsem, jak se to jmenovalo, ale urcite to muselo byt tohle, a bylo to moc dobre - tak, ze si to dodnes pamatuju.

Ale jeste bych chtela rict, ze jsem za zivot precetla a shromazdila mnozstvi kucharek a nasakla ruzne postupy a techniky, ovsem ted nejradeji ctu recepty s mistnim koloritem - cili vlastne povidani o jidle a do toho receptik. Povidani o obchodech s jidlem, o tom, co se kde ji a cela mistni kultura kolem toho. Prave z toho duvodu jsem si moc libovala pri cteni tveho clanku. A tez se mi moc libila fotodomumentace.

Takze prosim, bude pokracovani?? Treba i bez receptu, jen tak povidani o kramech s jidlem, o zvyklostech.....

Jo, a Renato, recept na bread pudding s whisky omackou z Louisiany bude, ale protoze jsem to nejakou dobu nedelala, tak bych to chtela napred znova vyzkouset - jsou ruzne variace, a myslim, ze vim, ktera je ta spravna. Uz sedi ve spajzu velika bageta a i ten bourbon jsem vcera prinesla z kseftu.

Jakub S. 2.5.2009 19:06

Re: Mila Lenko (a Renato)

Připojuju se ve všem, ano - čtení receptů a všeho toho koloritu okolo, chcete-li pelu - ano!

RenataE 2.5.2009 23:31

Re: Mila Lenko (a Renato)

To by z toho mohl být Mlsotník, že jo? Vezmi si příklad z LenkyFR;-D

possum 2.5.2009 13:42

Lenko FR,

vypada to mooooc dobre. A zrovna kdyz budu mit konecne pristi tyden sve 2 dny volna. ;-) Takze uz vim, co budu pict. :-)

Poznamka pro ostatni, co si me mozna jeste pamatuji: Jj, nekdy pecu i v normalni troube. ;-P

HanaW 2.5.2009 15:58

Re: Lenko FR,

Vazne????:-D:-D:-D Vitej, devce zase semR^

baty 2.5.2009 17:03

Re: Lenko FR,

vítaj possum, královno všech mikrovlnek na obou polokoulích, to je dobře, že jsi tady!:-)Vkoláč je prostě neodolatelný, přesvědčíš se.

possum 2.5.2009 18:42

Re: Lenko FR,

Dekuji za privitai, ale viz vyse. ;-)  A kolac urcite udelam. Mandle mam rada. A v tomhle, s mletyma to bude podobne marcipanu. :-P

possum 2.5.2009 18:38

Re: Lenko FR,

Jj. Vazne. ;-P  A ja jsem tu fur, jenom radeji drzim hubu. ;-)

zana 1.5.2009 21:57

hmmm

to zní dobře. A psaní z Francie by se taky hodilo:-)

Zdena b.p. 1.5.2009 23:17

Re: hmmm

Souhlasím s tebou. A kdyby tu byl smajlík se šmudlikajícími tlapičkami, asi bych ho použila. :-) Kolá vypadá náramně jedle. Já bych asi na vyválené těsto připlácla hrnec a obtáhla nožem. A byl by kulatý IA. Okrojky bych rozdělila na menší, namašlovala, posolila a pomakovala (nebo sezam - to je u nás vítané) a upekla vedle koláče. ;-D A je to.

Xerxová 1.5.2009 19:28

dík

dík za recept - sice z listového těsta u nás vede štrůdl a ořechové rohlíky, ale třeba někdy...:-)

Ještě jeden dopisovatel byl z Francie - malý štěník, který ale později přesídlil (Belgie ?) a vážně onemocněl:-( Pak už se panička neozvala

MaRi 1.5.2009 20:21

Re: dík

Uhlík, nemýlím-li se....

Zdena b.p. 1.5.2009 23:10

Re: dík

Nebyl Uhlík šarpej? Asi ano. :-(

Dede 3.5.2009 13:33

Re: dík

Ano, byl to šarpej. Bohužel musel za Duhový most, nedlouho po posledním příspěvku. Jana se přesídlila tuším do Belgie a zatím se neozývá...