29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

Malér na zdi

V Semilech mají problém. Symboly totalitní ideologie, ztvárněné v mozaice na zdi jednoho z domů na náměstí, přestala po dvaceti letech zakrývat reklama. Srp, kladivo a rudá hvězda jsou najednou všem na očích - a ne všichni nad tím mávnou rukou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 4.1.2012 21:18

Blbečci. Srp a kladivo pamatuji i na

rakouských šilincích před zavedením eura. Rovněž svastika symbolizovala kdysi dávno něco úplně jiného, než si ji němečtí náckové přivlastnili. Úplně přiblble se jde po nějakém symbolu a ne po podstatě. Kdyby se šlo po podstatě, byli by komančové buď v lochu nebo v lepším případě na lucernách, srpama by se kosila tráva, kladivama by se kovalo. Ovšem žijeme v ČR a proti té byl Kocourkov akademickým městečkem.

M. Mařák 30.12.2011 21:54

Co se týče Keltů, pane Johne,

tak jsem kdysi dávno na Moravě navštívil Hostýn, Němčice nad Hanou a staré Hradisko. Teď už bydlím jinde, tak navštěvuji jiné lokality. Podmokelský poklad duhovek bohužel neznám.

R. John 30.12.2011 22:14

Největší nález Keltských duhovekv Evropě, asi 4 000 kousků.

   Po velkých deštích , sesuv půdy v původním korytě potoka, sedlák šel na trávu a ejhle, něco se to třpytí ve sluníčku. tak si nabral hrst, na knoflíky dobrý, myslel si. Ve vsi se to  rozkřiklo tak si šli všichni pro "knoflíky" jak píše Sklenář, Podmokly v ten večer byly jak Monte Carlo, kluci hráli s duhovkama hry, všude po chalupách zlata a stříbra na kupičky. Ovšem šel kolem vetešník Platzer, myslím že se tak jmenoval, a ten to honem za tepla donesl na zámek. No a nejosvícenější Fürstenberg,  jeden ze  zakladatelů  "Musea a nauk království Českého" nelenil a vyslal dráby s lískovkama,aby to hezky všechno z Podmokel  i právem utrpným přinesli. Někteří vesničané, aby duhovky  u nich nenašly, tak je zahazovali do zahrad, tam se nacházely občas duhovky ještě v 60 letech našeho století. Jinak se našel poklad duhovek asi sto kousků ještě na opidu v Nižboru snad v roce 1965, v pískovně, protože samotné opidum bylo již dokonale přeoráno, snad do hloubky třech metrů komlet již v 19. století. Já tam jednou v zimě zapadl na výpravě s Arem do hnoje po nápravy, musel mě tahat traktor ze statku. :-)

S. Vaněček Šauerová 30.12.2011 22:32

:-)

A pane Johne, jak že vlastně děláte to silvestrovské kolínko ? Nechtěl byste se se mnou podělit ? Poléváte pivem ?

R. John 30.12.2011 22:40

Kdepak, jen vařené, přeci jen,

  strávníci v letech 87, 85 a 76 by si s pečeným moc neporadili. A pro sebe péci jedno se mě nechce. ještě jsem děla "humrovouů sýrovou, olejovkovou, tvarohovou pomazánku na chlebíčky, a taky musím trochu plkat na Psu. :-)  Ale když pečené, tak jedině uzené, povařím ho, pokmínuji a šup do trouby, ale musí se jen udělat kůrčička, aby nevyschlo maso. A to je teprve ten správný šmakes. Jinak jsem  dnes přihodil nožičky a udělal  sulc, chodím se dívat, jak tuhne, jestli bych již nemohl zakrojit.:-)))) 

S. Vaněček Šauerová 30.12.2011 23:05

Pane Johne, o sulc jsem se ještě nikdy nepokusila, ba ani nevím, jak na to.

To je ostuda, co ? přitom se pamatuji, že babička ho dělávala docela často. Nedávala jsem ale pozor, tehdy mě zajímaly věci úplně jiné, ach jo ... :-( Něco jsem ale přece jen pochytila, dnes jsem pekla další vánočky (s lojem, skvělé !), koblihy, buchty a koláče se mi, myslím, taky celkem daří, ale ten sulc ... no, třeba se nade mnou slitujete a pošlete recept pro zájemce.

R. John 30.12.2011 23:49

Jsem tu, tak to je jednoduché ,

 Moje babička dělala jen z nožiček a zeleniny. Pokud chcete masitý sulc , tak koleno, nožičky a jazyky, vepřové.   Dáte to vařit,ale hezky pomalu, aby se želatina nepokazila a nezeřídla moc varem. Takže hezky táhnout třeba čtyři hodiny, vody jen tolik, aby nožičky zůstaliponořené, takže se odpařená doplní, kolénko je nejlépe seknout na půl, v řeznictví to udělají jak nic. přidáte kuličkový pepř nové koření, bobkový list, sůl, cibuly i se šlupkama, čistí vývar,krom jiného. Nakrájíte kořenovou zeleninu, já jí vařím v okyselené a slané vodě zvláštˇ, vyndáte maso, do měka povařené, musí se "sypat" , vše důkladně oberete, kůži z nožiček posekáte, maso necháte na kostičky tak centimetr na centimetr, slejete to dohromady, koštnete, dochutíte solí a pepřem , nalejete do mísi, efektní je třeba do nějaké tvarovky, no, a pak se čeká, až hezky zatuhne.Tuhnout nesmí rychla a vmrazu, to by byl průšvih, zřídl by, jako polévka by to bylo. A kdyby náhodou, sulc nesucovatěl, tak ho znovu ohřejete, nesmí se vařit varem, přidáte želatinu, radši více než méně a necháte vychladnout. Toť vše, jednoduché. Pak již čerstvá pokrájená  cibule, octík, dobrý chléb a jde se na to !! :-)

S. Vaněček Šauerová 30.12.2011 23:57

Děkuji, skvělé, mám radost.

Zítra to už nestihnu (nemám připravené suroviny), ale po neděli seženu a jdu na to. O (ne)úspěchu Vás budu informovat.

Děkuji ještě jednou.

M. Mařák 30.12.2011 22:40

Re: :-)

Paní Šauerová, na Alsasku jsem se ho naučil dělat tak, že ho nejdříve podusím doměka ve vodní lázni s nejrůznějším kořením (buď kuličky pepře a šalvěj, nebo pepř a hromada zeleného koření). No a pak ho dám na vymaštěný pekáč a šoupnu do trouby. Zbytek je fantazie, můžete ho potřít směsí medu a sójové omáčky s trochou Hoi Sin Sauce, nebo polévat pivem, či bílým vínem, nebo vodou, nebo já nevím čím. Prostě, co vás napadne...

S. Vaněček Šauerová 30.12.2011 23:01

No jo, pane Mařáku, to je ale variace pro francouzské fajnšmekry. Jak to čtu, nemuselo by to být marné.

Zvážím to ... :-) Díky.

M. Ilsner 30.12.2011 23:11

Re: No jo, pane Mařáku, to je ale variace pro francouzské fajnšmekry. Jak to čtu, nemuselo by to být marné.

Jo, zvažte - mělo by mít tak 1,2 kg i s kostí, aby bylo dost želatiny, je zdravá  :-)

S. Vaněček Šauerová 30.12.2011 23:16

:-)

P.S.: Jak se Vám líbil dnešní úvodník paní J.D.? Docela síla, ne ? :-)

M. Ilsner 31.12.2011 0:06

Re: :-)

Myslíte ta záhadná přeměna z Klausovky na Havlovku? :-))

M. Ilsner 31.12.2011 0:10

Re: :-)

a ještě tam má náznak ústupu od topolánkismu :-)

S. Vaněček Šauerová 31.12.2011 9:31

Ne, to nemyslím. K tomu, o čem píšete, došlo už dávno (Klausovi nevěřím, psala už skoro před rokem).

Na mysli jsem měla především útok na Jiřího Peňáse, to se zlým zabrnknutím na strunu závisti. A přeměna na Havlovku se, prosím, nekoná. Ta jedna věta jemu věnovaná přece odporuje všemu, co bylo napsáno předtím. Ty davy v ulicích musejí hodně lidí opravdu bolet, to je přece jasné. A nakonec výhrůžka. Komupak asi patřila ? :-) Že by to byl jom ? :-))

Virtually končí, což je patrné už dlouho. Autoři i diskutující jsou pryč a kdyby nebylo p. Havránka, který byl už kdysi brán jen jako jistá kuriozita webu, mohla by to JD zavřít ještě dnes. To, jak píše s humorem a láskou, mě ovšem - při všech těch útocích - pobavilo rovněž.

Tak. Vám jsem ale nepopřála vše nejlepší, což dodatečně činím, ačkoliv nevím, zda k Vám mé přání doputuje.

M. Ilsner 31.12.2011 11:49

Re: Ne, to nemyslím. K tomu, o čem píšete, došlo už dávno (Klausovi nevěřím, psala už skoro před rokem).

Děkuji velice, doputovalo. I Vám přeji vše dobré, doufám, že též doputuje.

M. Mařák 30.12.2011 23:30

Re: No jo, pane Mařáku, to je ale variace pro francouzské fajnšmekry. Jak to čtu, nemuselo by to být marné.

Pan John to dělá stejně, nejdřív uvařit a pak péct. Ten zbytek kolem toho záleží na fantazii kuchaře. Jak vidíte, základ je stejný jak v ČR, tak v Elsass, prostě "Mitteleuropa".

S. Vaněček Šauerová 30.12.2011 23:10

A ještě něco, totiž PF : posílám k Vašim rukám.

Vše dobré, pane M.M.

M. Mařák 30.12.2011 23:12

Re: A ještě něco, totiž PF : posílám k Vašim rukám.

Nápodobně, paní Šauerová, pěkný nový rok.

R. John 30.12.2011 22:49

Jinak paní Šauerová , varuji před kolenem v Prátru.

   To je hnus, já ho tedy rozkousal, ale japončíci vedle u stolu, tak ti do něj ďobli a nechali ho. Vysušené, tvrdé jak šutr, i maso vevnitř, suchá hmota bez chuti.  Dělají ho v konvntomatu rovnou syrové, šílené! Nakoukl jsem do kuchyně,  bílé tam byly jen kachlíky.

    Jinak, asi se zítra neuvidíme, takže si Vám paní Šauerová dovolím popřát předem hezký Nový rok a hlavně zdraví   !!!  :-)

S. Vaněček Šauerová 30.12.2011 23:08

Též Vám přeji vše dobré, pane Johne, jsem ráda, když Vás tady vidím.

Hodně zdraví ... a víte, že jak na Nový rok, tak ... etc., viďte ? Mějte se hezky a užijte si v klidu a pohodě příští dny.

R. John 30.12.2011 23:22

Děkuji .

M. Mařák 30.12.2011 21:44

Francouzská kuchyně nemá chybu,

ale osobně mám raději různé multi-kulti mixy podle toho, jaká je nálada a co mi padne pod ruku.  Vynikající a velmi rafinovaná je i kuchyně indická, ale je časově náročná. Mám rád i asijské rychlovky na woku, nebo i Čínu. V létě jsem si poslední dobou oblíbil balkánskou, je zajímavé, jakým způsobem se turecká, řecká a třeba lybanonská prolínají. 

V neděli jsem byl ve zdejším tureckém supermarketu koupit maso a zeleninu (o svátcích je tady jinak všechno zavřené), no a našel jsem takový tlustý pletený sýr styl copánek. Prubnul jsem to, třeba to vyjde, říkal jsem si. A vyšlo, chuťově úplně jako můj milovaný slovenský korbáčik. Ať mi pak někdo říká, že Balkán nezačíná za hranicemi Zemí Moravských :-))))

R. John 30.12.2011 21:57

Vaší teorii pane Mařáku potvrzuje cimbál, ten na Moravu přišel z Uher. Kůwa, aby si to se mnou nevyřídil nějaký národovec ze SNS. :-)))

M. Mařák 30.12.2011 22:15

Re: Vaší teorii pane Mařáku potvrzuje cimbál, ten na Moravu přišel z Uher. Kůwa, aby si to se mnou nevyřídil nějaký národovec ze SNS. :-)))

Přišel s tím začátkem minulého století  i můj velmi oblíbený spisovatel Gustav Meyrink v jedné ze svých povídek, ve které vystupoval bratislavský chytač hejlů:

"Kavalír temné pleti, fialově oholený s mastně se blyštící pěšinkou, typ to balkánského obličeje. "

:-))))

R. John 30.12.2011 22:42

Takové potkávám často, :-)))

M. Ilsner 30.12.2011 23:07

Re: Vaší teorii pane Mařáku potvrzuje cimbál, ten na Moravu přišel z Uher. Kůwa, aby si to se mnou nevyřídil nějaký národovec ze SNS. :-)))

Mně se dost líbila ta povídka Černá koule .... Meyrink byl vizionář :-)

M. Mařák 30.12.2011 23:58

Re: Vaší teorii pane Mařáku potvrzuje cimbál, ten na Moravu přišel z Uher. Kůwa, aby si to se mnou nevyřídil nějaký národovec ze SNS. :-)))

Meyrink patřil k velmi zasvěceným znalcům neznáma. A navíc byl výborným spisovatelem.

M. Ilsner 30.12.2011 23:06

Česká také ne !

R. John 30.12.2011 23:20

Já jsem projedl kus světa, :-)

  výborně jsem si pochutnal, to ano, jak píše pan Mařák,  kuchyň od Asie po jižní Ameriku, o severní nemluvě, tam jsem se jim tedy prodražil, v hostincích "za deset dolarů spořádej a bumbej co můžeš ". :-)  ovšem česká klasika se mě nepřejí, a na  houskové knedlíky, tak na ty mám dokonce abs´ták, nemusím je jíst tři neděla,ale najednou, šílená chu´t, a neznám fakt lepší přílohu k omáčkám, a to mohu i rýži jen tak vařenou a osolenou a  pochutnám si.