Neviditelný pes

ZVON 9801: Koncert na Vltavě

3.9.2022

Páteční koncert na Vltavě-Koncert pro Evropu byl z mnoha úhlů pohledu zajímavý. Zahájilo ho vyzvánění Zvonu 9801, zvonu, který byl ulit na paměť stejného počtu zvonů, rekvírovaných a později odvezených v roce 1941 do Říše a tam většinou roztavených pro válečné účely. Zvony z velkých měst i malých obcí lidé schovávali na nejnemožnější místa. Nejen do stodol, ale zakopávali je do země, spouštěli do studen nebo potápěli do rybníků. Přesto jich bylo tak obrovské množství odvezeno. Po mnoha letech, vlastně ještě v současnosti jsou některé věže kostelů hluché. Jiné věže ale ožily novými zvony ve veliké většině ze sbírek občanů. Právě tak je tomu se Zvonem 9801. Sbírka ještě není ukončena, k dnešnímu dni chybí přibližně 1 mil. korun (informace z internetu).

Program koncertu byl vybrán odpovědně-Dvořákův Karneval, Smetanova Vltava a Janáčkova Glagolská mše. Na začátku zazněla česká hymna , obecenstvo povstalo, následovala Óda na radost L. v Bethovena, obecenstvo zůstalo stát, i když při koncertním provedení jakéhokoli díla se hold povstáním nevzdává. I naše předsednictví EU bylo příležitostí tuto nesrovnalost uvést do pořádku. Bylo by to určitě jednodušší téma, než energetická bezpečnost. Petr Fiala ve svém projevu před zahájením vyzvedl českou kulturu jako symbol země, která i v době, kdy byla „pevnou součástí tábora míru a socializmu“ byla zemí, která si svoji kulturu a hudbu podržela. Trochu sice pozapomněl, že si ji nedala vzít ani v jiné těžké době, v době protektorátu, protože jeden dirigent byl prostě statečný. Když totiž Josef Goebels v roce 1941 pozval Českou filharmonii ke dvěma koncertům do Říše, rozhodl se Václav Talich pro provedení Smetanovy Mé vlasti a předehry L. v Bethovena Egmond. Oba koncerty v Berlíně i v Drážďanech měly velký úspěch. A také proto bylo možné během protektorátu Mou vlast hrát, také tehdy díky Talichovi nám tyto skladby nemohl nikdo zakázat.

Byl to ale jinak impozantní koncert. Zvon 9801 se přiřadil ke Zvonu svobody z Filadelfie a Zvonu padlých z Rovereta. Teď už bude známý nejen v Praze a nejen v Čechách. A že na jeho zaplacení chybí ještě 1 mil. korun? Očekávala bych, že zítra přijde na konto sbírky šek z vyslanectví Spolkové republiky Německo s odpovídající částkou.



zpět na článek