24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
klara 7.12.2006 16:24

Re: to je narez

no jo, ty hlubinná filosofie, ty se ve všem tak vyznáš, viď?  soulož souvisí s psanim do médií asi tolik jako tramvaj s antarktidou. fakt, že tenhle článek neni dobrej, neznamená, že všichni pod 18 píšou stejně. ty sám si někdy něco napsal? dost by mě zajímalo, jestli píšeš líp, když nejseš adolescent.

P.S.čajda: pěkně

Vážně? 3.11.2006 20:19

Re: Když jste tady všichni tak chytrý -

Chyba, co polyteistický náboženství se stovkama bohů?

aida 12.10.2006 16:34

Re: No, jestli je autorce 13

R^ Taky se připojuju.

quetzal 12.10.2006 16:33

No, jestli je autorce 13

pak nelze než pogratulovat ke kvalitni uvaze. A jeste poznamku nenechte se odradit zdejsimi sprostaky a velemoudrymi vseznalky, nestoji za to.

sigi 11.10.2006 23:56

Když jste tady všichni tak chytrý -

kolik je na světě náboženství, tolik je na světě bohů. Nahoře musí být nějaká nad-boží agentura, která to všechno spravuje a dělá administraci toho všeho. a přestupy, ty musej být zvlášť náročný - někdo, kdo čtvrt století věřil v jednoho boha, kvůli sňatku s nějakým hóóódně zapáleným věřícím změní dres a vypadne z jedné evidence. musí se dostat do jiné a zřejmě není určitou dobu boží láskou plnohodnotně milován - je ve zkušební lhůtě. myslím, že tam mají nějaký opravdu promakaný systém, jinak by to asi nezvládali

MaRi 11.10.2006 21:16

Re: Mýlíte se, Portwyne.

možná píšu moc pozdě, ale nedá mi to. Pravý původní význam slova "křesťan" je "kristovec", to je následovník Ježíše Krista. Křest je pouze vnějším stvrzením vlastního zodpovědného rozhodnutí stát se následovníkem Kristovým.

Minutus 11.10.2006 21:07

Re: Re: otec buh, nebo matka priroda?

Tak to budete asi normální.

Minutus 11.10.2006 21:06

Tak nevím

Buď jste humorista, nebo blázen. Smysl může mít něco jen pro někoho. A ten někdo musí být živý. Takže pokud pro někoho živého má smysl smrt, tak je to cizí nebo vlastní budoucí smrt. A pokud jste to myslel takhle, pak máte mou upřímnou soustrast.

cajda 11.10.2006 21:05

Re: to je narez

a co si delal ve trinacti ty? hral si na indiana??? Pochop ze v dnesni

dobe se i mladsi 18 let snazi vyjadrit sve nazory... Myslet si muzes co

chces ale ona se fakt snazi aspon neco uzitecneho delat (coz se o tobe

rict neda). A uz vubec bych tady neco nezvatlal neco o soulozi, jak si muzes bejt jistej ze na to neni zrala? Tys ji nekdy videl? A jak si vubec muzes bejt jistej ze ses na to zralej ty?

Zvšdavec 11.10.2006 20:41

Někam poněkud poodešel

Pokud vím, Bůh  zcela zničil Sodomu a Gomoru proto, že jejich obyvatelé měli poměrně uvolněné sexuální mravy. Trochu přísný trest v kontextu k tomu, co za zločiny, zvěrstva a ukrutnosti toleroval určitým jedincům a skupinám  v následných tisíciletích. Jediné vysvětlení je, že někam poněkud poodešel. Jinak by jej těžko bylo lze nazývat milostrdným.

Karel 11.10.2006 18:04

Re: Mýlíte se, Portwyne.

Á, super, jsem křesťan!;-)

Saša 11.10.2006 17:34

Víra není hodnotový žebříček. Z našeho (ŘK) katechismu:

Svatý Pavel tvrdí o pohanech: „Neboť co se může o Bohu poznat, je pro ně jasné, protože jim to Bůh (sám) zjevil. Co je totiž u něho neviditelné - jeho věčná moc a jeho božské bytí - to je možné už od počátku světa poznat světlem rozumu z toho, co stvořil“ (Řím 1,19-20). A svatý Augustin: „Ptej se krásy země, moře, ovzduší, který je všude; ptej se krásy nebe... ptej se všech těchto skutečností. Všechny ti odpoví: Jen si nás prohlížej a pozoruj, jak jsme krásné. Jejich krása je jako jejich vyznání (confessio). A kdo tedy stvořil tyto tak krásné, i když pomíjivé tvory, ne-li Někdo, kdo je krásný neměnným způsobem.“ Člověk: svou otevřeností k pravdě a kráse, svým smyslem pro mravní dobro, svou svobodou a hlasem svého svědomí, svou touhou po nekonečnu a po štěstí se člověk ptá, zda existuje Bůh. Tím vším vnímá známky své nehmotné duše. „Zárodek věčnosti, který v sobě nosí a jejž nelze převést na pouhou hmotu“, jeho duše nemůže mít svůj původ, leč v Bohu. Svět i člověk dosvědčují, že nemají v sobě ani svůj původ, ani svůj poslední cíl, ale že mají účast na samém Bytí, které nemá ani začátek, ani konec. Tak může člověk těmito různými „cestami“ dospět k poznání existence jedné skutečnosti, která je první příčinou a konečným cílem všeho a „kterou všichni nazývají Bůh“. Člověk má schopnosti, které mu umožňují poznat, že existuje jeden osobní Bůh. Aby však s ním mohl člověk navázat důvěrný vztah, chtěl se mu Bůh zjevit a dát mu milost, aby mohl přijmout toto zjevení ve víře. Nicméně „důkazy“ Boží existence mohou disponovat k víře a pomáhat k zjištění, že víra není proti lidskému rozumu.

ŘKC zastává a učí, že Bůh, počátek a cíl všech věcí, může být s jistotou poznán ze stvořených věcí přirozeným světlem lidského rozumu. Bez této schopnosti by člověk nemohl přijmout Boží zjevení. Člověk má tuto schopnost, protože je stvořen „k Božímu obrazu“. Nicméně člověk v historických podmínkách, v nichž žije, naráží na mnoho obtíží, které mu znesnadňují poznání Boha pouhým světlem rozumu.

J.K. 11.10.2006 17:31

Nemožnost si představit

nekonečno časové nebo prostorové, ale pokoušet se o to a (možná) se propadnout NĚKAM. Vylézt na kopec s výhledem a nechat se náhle přitáhnout dalekým obzorem. Moc nemluvit, zvlášť ne o těhle věcech, spíš pozorovat. Být vlídný a pozorný a snažit se být vnitřně radostný (o to se snadno přijde, pak se to starší člověk musí těžce znova učit a nikdy už to není ono). Číst knížky  - autory se neodvažuju uvést, každý by měl jít svoji cestou. Nebýt překvapen, že je těch bohů nějak moc a že snad ani všichni nejsou bohové. A tušit a pomalu nebo taky v jediném okamžiku poznat, že ten jediný v pozadí všeho je tady stále s námi.

Saša 11.10.2006 17:26

Mýlíte se, Portwyne.

Křesťan je ten, kdo je pokřtěn.

portwyn 11.10.2006 16:45

A k té vědě

Stavět proto sobě vědu a víru je pitomost.

Věda zkoumá to, co se dá poznat rozumem, změřit, vypočítat.

Víra (či hodnotový žebříček a svědomí ateistů a agnostiků) dává morální rámec našim činům. Změřit ani objektivně se určit nedá, je to věc tradice a možná i Božího vnuknutí - do toho já agnostik radši moc nekecám.

Takže nevyhrává věda ani víra, věda a víra jsou jinde. Bohem dneška není věda (moc práce a málokdo tomu rozumí) ale byznys, móda a image. Sice se mi to moc nelíbí, ale je to tak.

portwyn 11.10.2006 16:40

Tady se operuje s pojmem "víra"

a dělá se z toho strašná věda.Přitom je to tak jednoduchý:

Věříte v Boha všemohoucího, milosrdného, slitovného? Pak jste křesťané, kostel nekostel. (Přičemž dobří křesťané jste, pokud se chováte tak, abyste se před Ním nemuseli stydět.)

Nevěříte v Boha všemohoucího, milosrdného, slitovného (třeba jen na jedno z toho)? Pak křesťané nejste, i když vám móda velí se stavět do role "věřících". (Přičemž pokud se chováte tak, abyste se nemuseli stydět před vlastním svědomím a a pokud nějaké svědomí máte, jste dobří nekřesťané.)

Tohle jsem nevymyslel já, ale jedna paní z podkrkonoší, mimochodem život se s ní moc nemazlil.

Poutník 11.10.2006 15:09

Víra na dobírku?

Avšak nejvyšší nepřebývá v chrámech, vystavěných lidskýma rukama, jak praví prorok: ,,Mým trůnem je nebe a země podnoží mých nohou! Jaký chrám mi můžete vystavět, praví Hospodin, a je vůbec místo, kde bych mohl spočinout? Což to všechno nestvořila má ruka?

        Jste tvrdošíjní a máte pohanské srdce i uši! Nepřestáváte odporovat Duchu svatému, jako to dělali vaši otcové. Byl kdy nějaký prorok, aby ho vaši otcové nepronásledovali? Zabili ty, kteří předpověděli příchod Spravedlivého, a toho vy jste nyní zradili a zavraždili. Přijali jste zákon z  rukou andělů, ale sami jste jej nezachovávali!" Skutky 7/ 48-53

        Slova pronesená apoštolem Štěpánem jsou platná i dnes, a nejen pro Izrael. I náš národ má své proroky, kteří skončili stejně jako ti starozákonní. Tím nejznámějším mučedníkem byl náš mistr Jan Hus. Odvážil se kárat zkaženou církev, která si osobovala podobné právo na neomylnost jako komunisé a Stb. Sice nebyl ukamenován, ale upálen, protože byl nepohodlný, pravda se totiž vždy špatně poslouchá. Prostý lid Husovy doby byl hluboce věřící a postavil se na odpor katolické moci. Žel stejné je to i dnes. Praví, upřímní křesťané jsou pronásledováni i dnes. Vadili jsme komunistům, vadíme i dnešním mocným, jen to nedávají najevo. Proč, protože za nimi stojí kníže temnot. Národ, který kdysi upřímě věřil v Boha je dnes snad nejateističtějším národem světa! Ale Bůh je, existuje. Je rozhněvaný na Český národ, kypí hněvem. Zatím ještě vyčkává, kvůli Ježíšově zástupné oběti ponechal určitý čas k pokání, ale jak dlouho ještě. Všechny úkazy dnešní doby ukazují na Jeho blízký návrat! On nastolí řád a právo! Zatočí s bezcitnými milionáři, kriminálníky, lichváři, zloději, homosexuály, násilníky, narkomany, ochlasty, astrology a mágy, apod. Ještě je čas činit pokání! Říkám slovy apoštola Pavla: ,,prosím vás na místě Kristově, smiřte se s Bohem! Jen Ježíš je jediná cesta, jak uniknout věčné záhubě! Kdybych mlčel, Bůh by hledal vaši krev na mně! Amen!

moebius 11.10.2006 14:58

láska

pomocí fyziky se dá vysvětlit spoustu věcí, ale člověk taky potřebuje milovat a být milován, přijímat a dávat. Chce aby mu bylo nasloucháno, byl oceňován. Chceme prostě žít. Láska, Život a Bůh jsou pak synonyma.

jerry 11.10.2006 14:04

Re: Re: No výborně,konečně něco,co není o politicích

No počkejte, Vy nejen popíráte existenci Boha, ale i existenci mé maličkosti.!No tomu se říká tvrdý ateismus!.To jste mě zarazil ,třeba se svým blízkým jenom zdám. ;-D On třeba člověk i může samostatně myslet,nepřebírat jenom to,co se mu vnucuje.Zkuste to někdy, je to docela zábavné.:-)

ok 11.10.2006 13:21

dobry clovek

Jenze byt dobry, to neni vubec samozrejme. V dnesni dobe se vsechno relativizuje - zamenuje se pojem dobry s pojmem uzitecny. Nebo pojem dobry s pojmem financne vydelecny. Ve francouzske firme, ve ktere jsem pracoval, me prekvapila jedna vec: absolutni absence smyslu pro fair play, absolutni absence spravedlnosti. V zajmu financniho zisku bylo dovoleno skutecne cokoliv - lhat, podvadet, uplacet statni uredniky, uplacet zamestnance soukromych subjektu, vyhodit toho, kdo momentalne "neni uzitecny", prestoze jeste pred mesicem uzitecny byl, absence pratelstvi - namisto pratelstvi jen vedome vzajemne vyuzivani. Zcela samozrejme kazdodenni pokrytectvi, ktere ti Francouzi povazovali za samozrejmost a Cesi nechapali.

Kdyz se po takoveto zkusenosti zactete do Noveho Zakona, pochopite, ze vira neni vubec samozrejma, ze taky vubec nemusela vzniknout. Nasi cesti ateiste, kteri se kasaji tim, ze oni jsou prece take dobri, vubec nechapou, ze jsou dobri proto, ze je to nekdo naucil. Ja po te zkusenosti s Francouzi dokonce tvrdim, ze Cesi jsou pomerne dobri krestane, lepsi nez Francouzi. I ti cesti ateiste. I oni maji velice solidni krestansky zaklad (vychazejici jak z katolicismu, tak z husitstvi atd. - i husite meli krestanskou moralku jako zaklad), aniz to tusi.

jerry 11.10.2006 13:07

Re: otec buh, nebo matka priroda?

Tak to je zajímavé, věřící jsem, do kostela v neděli nechodím a dobrý člověk taky nejsem.:-)

cca3 11.10.2006 11:56

nebo

jak pravil klasik : Jsem takový ateista, až se bojím, že mne Bůh potrestá

Karel 11.10.2006 11:56

Re: a o smrti, Bohu, smyslu, nikdo nechce vědět

Ale jo, o smrti vím. A co vy na ten smysl, jak to s ním myslíte, je-li nějaký?

čt 11.10.2006 11:55

Re: No výborně,konečně něco,co není o politicích

Aby člověk se stal poctivým věřícím, musí se mu od narození do podvědomí víra tvrdě vnucovat. Za třicet let návštěv v Polsku jsem se přesvědčil od drilu. Křtiny, týdenní mše v kostele, školní vzdělání, apod. Kdo není od narození veden, nikdy nebude věřit v boha.

Karel 11.10.2006 11:54

brontosauři

,,Víte, studenti, tenkrát to nebylo tak jako dnes. Každý brontosaurus chodil po zemi a každodenně se všichni popásali na přesličkách. Brontosauři byli velmi přesličkově založení. Ach, to musely být časy! Ne jako dnes.…Ano, brontosauři, ti jsou dnes ohroženým druhem!“

A co s tím mám jako dělat? Prostě je to pryč.;-)

jerry 11.10.2006 11:36

Re: Re: to je narez

Je to spíš ukázka toho,že někdo dokáže myslet už od dětství a Vám se to ještě v životě nepodařilo.Ale asi Vám to nechybí.

jerry 11.10.2006 11:31

Re: Spasitel

No tak teda...Ať je k Vám Bůh milostiv.

jerry 11.10.2006 11:29

Re: Je to lepší,než minule.Od Mateřídoušky k Ohníčku.

Tak nás potěšte Vy nějakým svým výtvorem.Slibuju, že Vám ho taky oznámkuju.

richard 11.10.2006 11:26

Re: No výborně,konečně něco,co není o politicích

Přesně i můj případ - a co se týče atheistů, nikdy, ani když sám jsem ještě neznal Boha jsem nepochopil, odkud berou tak nezvratné přesvěčení, že pouze jejich pravdy a dogmata jsou pravdivé a proč jim tak šíleně vadí, když někdo věří v Boha a chodí do kostela. 

No... 11.10.2006 10:52

Je to lepší,než minule.Od Mateřídoušky k Ohníčku.

Ještě pár tisíc informací a stránek a diskusí a bude to dobré- za tři. Což je mimochodem dobrá známka, spousta novinářů má i čtyřky. Ať se daří.