20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
al 7.7.2006 9:20

nepustilo mi to verše, musela jsem improvizovat. Nezval se mi zdá taky dost dobrej

Vítězslav Nezval Až se ti zasteskne

Až se ti zasteskne/přijď./Až se ti slza v oku zableskne,/ty přijdeš, viď!

Z té noci přeteskné/nezbude ani hvězda, ani rybářská síť

a nový den se rozbřeskne.

Ty přijdeš. Přijď!

Láďa 7.7.2006 1:52

autor si dělá kozy

ta sv. Agáta tam samozřejmě je, v postranní v nice, voršilky ji nikam neuklidily, sochu jsem v pohodě našel. V jedné nice je sv. Markéta a ve druhé (blíž k Vltavě) je sv. Agáta, patronka kojných.

Můžete si o ní přečíst tady: http://www.pis.cz/cz/praha/pamatky/pomniky_a_sochy#Praha1 "Tato křesťanská mučednice z 3. st. odmítla vlivného a bohatého ženicha, proto byla mučena, uřízli jí ňadra a usmrtili ji" 

helf 6.7.2006 21:04

uťatá ňadra jsou symbolem sv. Agáty

možná pan Seifert došel až do Karlínského kostela kde je na stropěcu kůru tato světice vyobrazena...

Cesilko :-) 6.7.2006 20:07

Hele, deda Reinish

:-Duje ministrem????????:-D

Diky vsem za uryvky z vrcholnych del Poezie Ceske...!:-)

* 6.7.2006 10:54

..slovíčka jako dech..

..a ty se rozsvítíš/jehličkami slaných krůpějí/ celá, celistvá,

a mapy vzrušení jak stíny pelyňku/připodobňují tě světlému hájemství/z přeryvů dechu..

Jan H. 6.7.2006 9:33

Ministr skolstvi by mel byt basnik..

Nejsem pedagog, ani literarni teoretik, mam za to, ze zpusob, jak skoly uci deti postoji k poezii je kontraproduktivni. Tradicni otazka "co tim chtel basnik rici" spis odrazuje; svleka hebky sat basne a ukazuje nahotu jeji pedagogem predpokladane myslenky. Co je vsak dulezitejsi? Smysl, ktery by se dal mnohdy vyjadrit jednou vetou, nebo naznak spolu s krasou formy, zvukomalba, rytmus, intonace, nejasne tusene kontury predstav prichazejici z autorova sveta? Myslim, ze neni ani tak dulezite, "co tim chtel basnik rici", ale to, jaky citovy prozitek basen vykouzli v detske dusi. Myslim, ze skola by mela v detech probouzet schopnost vnimat pocit krasna a schopnost ho sdilet i rozdavat, nez pitvani k uniformite obsahu. Do urcite miry kazdy vnima basen individualne, protoze jeji vjem je uplny teprve ve spojeni s individualnimi prozitky a zivotni zkusenosti jejiho ctenare. Skola by proto mela ucit toto spojeni vytvaret, vnimat a uvedomovat si, co je krasne a pozitivni, co basen vyvolava ve mne a co v tobe... Ze by to nektere deti nedokazaly? Myslim, ze citovy svet ma kazdy, je vsak treba jej v kazde detske dusi rozvijet a povznaset..

jirkal 6.7.2006 10:09

Re: Ministr skolstvi by mel byt basnik..

O nikoli, pane. Ministr skolstvi by hlavne nemel byt lina krava, to by uplne stacilo. O zbytek se  poradny  ucitel cestiny uz postara.

divana 6.7.2006 10:12

Re: Re: Ministr skolstvi by mel byt basnik..

oni se pro nás obětují a vy takhle. paní ministryně je naštvaná, že nemůže skončit. no, za mizerných sto měsíčně, to by mě taky štvalo :-D

Ladislav 6.7.2006 10:23

Re: Re: Re: Ministr skolstvi by mel byt basnik..

Pani ministrine nepotrebovala tech sto mesicne, tak uz je za vodou davno. Pani ministrine hlavne potrebovala politicke pokryti afery sveho manzela a to se povedlo.

divana 6.7.2006 10:46

Re: Re: Re: Re: Ministr skolstvi by mel byt basnik..

? nechytám se..

Jan H. 6.7.2006 14:57

Re: Re: Ministr skolstvi by mel byt basnik..

Dobre, vysvetlim. Titulkem jsem nechtel rict, ze nejlepsi kvalifikaci pro vykon funkce ministra jsou jeho vydane basnicke sbirky, tak jednoduche to samozrejme neni. Je symbol, jimz jsem chtel vyjadrit, ze skola by mela spis rozvijet a povznaset, co je v detske dusi pozitivniho, nez to ubijet tupym mentorovanim. Byla by to nejlepsi investice, kterou by mohla CR udelat. Ubylo by problemu ve veku pozdejsim, moralni klima spolecnosti by se zlepsilo, vratilo by se napr. masarykovske "Nebat se a nekrast"...

MP 6.7.2006 9:24

antikvariáty

Jeden čas jsem si zakazovala chodit do antikvariátů a nyní si povoluji jednou za měsíc. Vždycky něco strašně důležitého přinesu. Neodolám tomu co ty knížky vypovídají obsahem, obalem, mírou poškození, vepsanými poznámkami a zažloutlými listy, které jsou některé ohnuté a založené, protože někoho čímsi zaujaly. Poslední kořist je z roku 1932 veršované říkanky pro malé děti. Každý z nás nějakou zná, krásná čeština. Už jsem začala předříkavat, přezpěvovat, poskakovat a ukazovat se svým dvouletým vnukem. Prima!!!!!!!!!

Jan H. 6.7.2006 9:40

Re: antikvariáty

I pro mne maji antikvariaty neco kouzla 13. komnaty, velmi blizke tomu, o cem pisete.. Vase povidani o literarnich hrach s vnouckem me jen znovu presvedcuje, ze kazdy vek ma sve neopakovatelne kouzlo, ktere je z jinych vekovych urovni jen tezko sdelitelne, zejmena smerem vzhuru... Hezky den s vnouckem! :)))

silybum 6.7.2006 14:54

Re: antikvariáty

Všem milovníkům antikvariátů sděluji, že ten jediný Havíovský se přestěhoval do Podnikatelského centra v Palackého ulici ( bývalá škola ). Info na tel 777845638. Doporučuji všem!

rodák 10.7.2006 9:36

Re: Re: antikvariáty

Tam žádná škola nebyla. Míníte zdravotní středisko nebo co?

Jan H. 6.7.2006 8:53

J. S.: Rozhovor, Verse

Líbal jsi mne na čelo či ústa, / nevím / - zaslechla jsem / jenom sladký hlas / a tma hustá / obklopila úžas polekaných řas.

Na čelo jsem políbila tě v spěchu, / neboť omámila mě / vůně tvého proudícího dechu, / ale nevím / - zaslechla jsem jenom sladký hlas / a tma hustá / obklopila úžas polekaných řas, /

líbalas mne na čelo, či ústa?

===============

S kým osamět, s kým zůstat sám / a civět nad propastí? / A plakat? Zaplakal jednou starý Abraham / a anděl vzlétl v hermelínovém plášti. // Já nevím, kde je sever, kompas lže / a všecky dívky lžou. / Běž na rozcestí, sloup ti ukáže / tři cesty najednou. ...

doxa 6.7.2006 0:51

Ta s ňadry na míse je svatá Agáta