19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Heidlerová 14.3.2011 8:24

Setkání s ruskou komunitou

Článek je vynikající. Je o člověku, kterého nakonec dohnalo svědomí. Převážná část komunistů všech kalibrů však svědomí nemá, tudíž netrpí žádnými výčitkami a žijí a žili, včetně vrahů, v  přesvědčení, že konali správně.

V mém rodném městě žila značná komunita růských běženců a "bílých", kteří zde našli nový domov. Velice zpestřili, rozveselili a  obohatili atmosféru poklidného moravského maloměsta. Byli to vzdělanci všeho druhu se širokou ruskou duší,nesmírně pohostinní. Co postava, to osobnost, o každém by se mohl napsat román. Naše rodina se s nimi přátelila a odtud jsme měli i informace, co vlastně byla revoluce a co je sovětské Rusko. Proto jsme pojem "osvobození" brali s reservou a vím, jak setkání s Rudou armádou otřáslo mým otcem, který byl slavjanofil. Také já s povděkem vzpomínám na chvíle, kdy jsem jako dítě zalezlé pod stolem, slyšela, jak navrchu na stole se odehrávaly revoluční přesuny, postupy legionářů, porážka bílých, emigrace, bolševický teror atd. Nevěřím, že by lidé nebyli informováni a o bolševických zvěrstvech, kdo chtěl, naslouchal a věděl. Komunismus by měl být souzen jako systém zhoubnější než nacismus! Vždyť dodnes zasahuje do našich životů. Jsem přesvědčena, že dnešní chaos v společenském a politickém životě je dílem dozvuků bolševismu. Nazdar. A čest těm, kteří se jakkoli vzepřeli tomu strašnému systému.

J. Kanioková 14.3.2011 11:09

Díky,

napsala jste to i za mě, taky to tak cítím. Jen ty zkušenosti nemám, jsem až poválečné "dítě". Strašná víra, ten komunismus, zaslepená, zničující..

K. Kužel 14.3.2011 11:25

Re: Setkání s ruskou komunitou

Ta tragika připomíná Alexandra Solženicyna.

V. Heidlerová 14.3.2011 13:45

Re: Setkání s ruskou komunitou

Škoda, že v diskusi je málo prostoru k vylíčení osudů těch, které jsem znala. Pro to, aby na ruskou komunitu nepadla tma zapomnění, udělal mnoho p. Vladimír Bystrov, s nímž jsem si dopisovala, škoda, že jen chvíli. Naštěstí v ČR pracují lidé, kteří osudy ruské komunity v ČR mapují. Podplukovník Jan Jaroš znal Kolčaka a předával ruský poklad. Snad se tyto informace dostaly do správných rukou. Legionáři si přivezli ruské manželky, prošli celou Sibiří až do Vladivostoku, jiní bělogvardějci uprchli před revolucí, učili nás později ruštině, všechno byli zajímaví lidé. Paní Jarošová byla Tatarka, na koni ujela 600 verst, aby dohnala ešalon, kterému velel muž, do něhož se zamilovala. Prošla s ním celou Sibiř, svou rodinu už nikdy nespatřila. Naučila se dobře česky s milým přízvukem, měla 4 děti. V r. 1945 při příchodu Rudé armády dostala zprávu, že její bratr prochází Ostravou - věděli o sobě, ale nepodařilo se jim setkat. Kupodivu, vždycky se nějak dozvěděli určité novinky z bolševického Ruska. Tam už se nikdy nedostala. A takových příběhů by bylo víc . Kdyby někdo z Vás věděl o osudech Rusů, kontaktujte mne na adrese Gulag.Magadan@seznam.cz, předám ty poznatky lidem, kteří se osudy Rusů zabývají. Děkuju a Nazdar!

B. Volarik 14.3.2011 6:24

Velmi dobrý článek.

...a dost bolavý. Komunismus, nacismus, islamismus....barbarské diktatury dokáží i přeživším zničit život, otrávit duši. Proto byl Norimberský proces a procesy s japonskými válečnými zločinci důležité. Proto by měli být souzeni aktivní, dobrovolní a nadšení aktéři komunismu.