16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Vánoční stromek

Když se člověk trochu rozhlédne, tak té radosti a veselosti po světě moc není. Ale stejně bychom si ty vánoční svátky neměli pokazit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Volarik 24.12.2015 20:43

Re: Vánoce, vánoce přicházejí...

Naprostý souhlas...jak stromeček narostl, tak narostl.....stejně bude za dva týdny po něm.

T. Kočí 24.12.2015 11:14

Re: Vánoce, vánoce přicházejí...

V naší rodině je odjakživa tradice mít stromek nehezký-paškrt, aby nám nebylo líto jeho zmaru. Za 14 dní jde do kamen.

M. Krátký 24.12.2015 10:44

Hezké i poučné - a děkuji

moje nákupy stromků : a) kdysi dávno jsem je pravidelně kupoval od hajného, b) pak jsme začali s mojí ženou kupovat ty krásné 250 cm jedle za cca 600-800,-kč, c) vloni jsme se zase připravovali na nákup těch nádherných ale drahých jedlí a ejhle v OBI v Modřanech jsme narazili na nádhernou jedli - rovněž přes 250 cm ale s uříznutou špičkou - prý se jim tam v noci někdo vloupal a uříznul horních 100 cm - byla nádherná a tak jsme se zeptali zda nám dají slevu, když si ji - zmrzačenou koupíme - a byla za 300,- - nádhera a tak jsme letos na stejném místě koupili ve slevě za 99,- cca 230 cm smrček - už je ozdobený. Hezké vánoce a vše nej v roce 2016

B. Volarik 24.12.2015 7:46

Inu, nevděk světem vládne.

U nás v jižní Californi si stromky obvykle řežeme sami. V okolí Los Angeles je několik jakýchsi školek s vánočními stromečky. Většinou se nacházejí v jinak neobdělaném pruhu půdy pod stožáry vysokého napětí. Stromky pěstují, zavlažují systémem plastikových trubic. Přijedete, zaparkujete, uchopíte dvoukolový podlouhlý vozík, zapůjčíte pilku a jdete hledat vhodný stromek. Najdete, uříznete, přivezete k stanovišti . Tam vám stromek na mechanickém třasáku protřesou (vysypou se hnědé jehličky), na požádání i zasadí do stojanu, obalí síťkou a přivážou na střechu auta. Stromečky stojí okolo padesáti až sedmdesáti dolarů. Klukům, kteří to oklepávají, balí a připevňují na auto dávám vždycky tak po pěti dolarech dýško... Já pak doma stromku dole odříznu asi pět centimetrů kmene aby se nezarážel do stojanu se zataženýmy póry. Zasadím do stojanu, přileju horkou vodu s krmivem pro stromečky (to tam taky prodávají asi za bůra). Také v místě zakoupíme velký bílý plastikový pytel, ten dáme pod stromeček a po Vánocích stromeček do toho pytle zabalíme aby se dal odnést ke kontejneru na odpadky bez zaneřádění bytu a okolí opadanými jehličkami.

I. Procházková 24.12.2015 2:11

Vánoce, vánoce přicházejí...

Jo, bejvávalo, já měla tehdy nástupní plat 880 kaček hrubého. Se stromkama byly za socíku občas potíže, opelichané smrčky byly k mání na stanovištích, ale nějaký pěkně rostlý nebo dokonce borovička - to byl nesplnitelný sen. Jednou - to bylo někdy v 70. letech jsme s manželem a tehdy malým synem byli nuceni vyrazit do hájovny, o které se rozkřiklo, že tam mají pěkné stromky. Obnášelo to jen 15 km autem, ale najít tu hájovnu, šikovně ukrytou v lesích - no, pěkně jsme bloudili. Hajný nebyl doma, čekalo nás tam asi osm, ale dočkali jsme se a stromek byl nakonec vybojován. Někdy na konci 80. let mi došla trpělivost a zakoupila jsem stromek umělý; dcera s rodinou ho má dodnes (teď už je určitě ozdobený:-)).