18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Vánoce s černouškem

Dnes je svatého Štěpána a my s babičkou jedeme vlakem do Prahy na jesličky. Se sestrou Dandou se moc těšíme hlavně do Lorety, kde u vchodu do kostela je velký kamenný černoušek a když se do něj hodí peníz, tak kývá hlavou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 19.12.2013 14:07

Pro samou

korektnost budem brzy muset začít o Ramadánu povině nosit burnusy.

M. Krátký 19.12.2013 14:04

Hezké vzpomínání

četl jsem to jedním dechem, nádhera. A tak mě při tom napadlo jak jsem já chodil ve škole na náboženství : v roce 1949 jsem zahájil povinou školní docházku v t.zv. Francouzkém gymnáziu v Dejvicích a po půl roce jsme se stěhovali na Vinohrady, první třídu jsem dochodil v Perunce a pak jsem přestoupil do Kladské 1 a tam Základní 77. 8mi letou školu dokončil v roce 1957 - tolik úvodem. A v té Kladské 1 jsem ještě stihnul poslední záchvěvy výuky náboženství ( moc jsem se tomu nevěnoval a teď mi to chybí )  a tam jsme se společně zdokonalovali ve věci  pochopení vývoje lidstva. Bylo to ale nádherné, spolužák Ivan Prediger ( opakoval pro velký úspěch skoro všechny třídy ) odmítl panu katechetovi předložit žákajdu a pak mu ji vyrval z ruky, vrazil do své taška a vyskočil oknem ven ze třídy - v přízemí do ulice Lužická. A to je tak asi všechno, co si pamatuji z náboženství - teď ještě sedím v práci ( ve své, jsem totiž OSVČ - tedy příživník v důchodu ) a piju bílé. Hezký den.

S. Rehulka 19.12.2013 6:59

No, nemyslím......

.....že by ten hlavou kývající černoušek u Lorety přežil současnou politicky korektní dobu ! Vsadím se, že už ho tito novodobí soudruzi dali na (neplacenou) penzi !

Z. Kulhánková 19.12.2013 0:58

Mohr im Hemd

je košilatý mouřenín. To slovo může zahrnovat i Araby a Berbery, tenkrát se v tom zas tak velký rozdíl nedělal.