19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Spartakiáda

Když jsme ve zdravotce jezdily na brigády či jiné akce, vždycky jsme v autobuse zpívaly hned po rozjezdu „Na Okoř je césta jako žádná zé sta …“. Vždycky. A naše vychovatelky z toho šílely. Vždycky. A vždycky také žadonily, ať zpíváme něco jiného. Nevyhověly jsme. Nikdy!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Novák 10.2.2021 15:12

Sakramenští puberťáci! Nikdy jim není nic dost svaté. Ale po létech....?:-) Díky za milou vzpomínku.

V. Kolman 10.2.2021 15:00

A co teprve "hovnotný" text písniček, které jsme si zpívali "do kroku" v průběhu 2 let "základní vojenské služby" - to byl "humus"!

Vlaštovky se před kasárny daly do křiku, ranní vlak už v dálce píská, plný dělníků.

Rozhlasovou půlhodinkou probouzí se ves, jakoupak si zazpíváme dnes?

Dobrý den - dobrý den, maminko v šátku, dobrý den, ať vám vítr dobře prádlo usuší

dobrý den - dobrý den, tátové v díle dobrý den, hodně dobré atmosféry do duší!

dobrý den - dobrý den všechny naše milé! Dobrý den, dobrý den, dobrý den - lidé kolem nás!

Uznejte sami, že takový "klenot" jsem si nemohl nechat (i po šedesáti letech) pro sebe.;-D;-D;-D;-D;-D

P. Krasny 10.2.2021 17:38

Nebo:

Pětadvacet kamarádů šlape silnici,raz-a-dvapětadvacet kamarádů stele světnici.Pět-a-dva-cet kamarádů vedle sebe mám,

pětadvacet kamarádů je víc než zůstat sám.

J. Jurax 10.2.2021 13:56

No jo no, my říkali spartakiádě pakiáda; odvozeno od pako ... nacvičovat jsem musel povinně, v tělocviku na střední škole, leč té cti jet do Prahy se mi naštěstí nedostalo ... :-)

V. Němec 10.2.2021 11:17

Paní autorko, určitě jsem úplně přitvrdlý. Tak líbilo se vám na té Spartakiádě, nebo ne? Podle obsahu ano, i ne.

Nebo jste to napsala podle zásady: Já neříkám nic, ale na moje slova dojde?

M. Pivoda 10.2.2021 11:33

Zvykejte si, prosím. Na Neviditelném psovi jsou diskutující průběžně kádrováni.

Autorka mohla kdysi mít smíšené pocity ze Spartakiády. Český herec a humorista, Jan Werich, říkával, že má smíšené pocity když se dozví, že jeho tchýně v jeho zbrusu novém autě se zřítila ze skály.

M. Pivoda 10.2.2021 11:00

Když během Spartakiády na Václavském náměstí (z prostoru pod tribunou) vypustili propagační Holubice míru, jedna z těch holubic poslala ze vzduchu své houno přímo na můj nos.

A tehdy mi z toho nebylo vůbec do zpěvu.

V. Němec 10.2.2021 11:18

Ale to by se vám, pane, mohlo stát i při demonstraci miliónkářů.

M. Pivoda 10.2.2021 11:27

Asi ano (pokud bych tam šel), ale článek je o Spartakiádě.

L. Písařík 10.2.2021 10:42

To jste teda byli pěkní spratci, ale ani já jsem v té době, nasrknut z toho, že stále někdo něco přikazoval, nebyl jiný.

P. Jánský 10.2.2021 8:26

může autorka dát odkaz na píseň Bílá břízka? .. internet ji totiž nezná..

R. Polášek 10.2.2021 9:20

Původně je snad Bílá břízka nějaká skladba pro dechovku? Nezpívala ji v 70 a 80 letech Moravanka?

K. Salajka 10.2.2021 7:42

K. Kryl názpívál údernické písně - bohužel to nevyšlo ná desce : " Vesele, vesele, do továrny dělník jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zázpívá. " Dnes je v písních málo optimismu, rádosti. Jdu hledát Váše břízky ná You tube.

R. Polášek 10.2.2021 9:18

Když ono to bylo, hlavně v padesátých a ještě v šedesátých letech asi těžké. Co jedni chápali už jako těžkou parodii, spousta jiných úplně stejně podané písně ještě brala vážně. V sedumdesátých letech, těsně po okupaci, kdy jsem byl školák, už to nebyla sranda pro nikoho a divně se to pomíchalo. V osumdesátých letech už nic jiného než parodie neexistovaly.a těch pár komunistických fanatiků už raději mlčelo.

Kryl údernické písně poznat určitě musel. Ve svých následujících písních, nejvíc je to asi vidět na jeho desce z 68 "Bratříčku zavírej vrátka" tuším se tak jmenuje, využívá nejzprofanovanější melodické i textové postupy těch údernických či proletářských písní, akorát jejich smysl převrátil proti totalitě a komunistům.

M. Marek 10.2.2021 9:28

V tom druhém odstavci jste úplně vyletěl z cesty.

R. Polášek 10.2.2021 16:47

Kdepak, my jsme se totiž na základní škole, těsně po roce 1970, ty budovatelské a údernické písně ještě stihli učit. Takže můžu odpovědně říct, že Krylovky jsou na stejné brdo, akorát jejich význam je obrácen opačně, protitotalitně a protikomunisticky. Proto jsou taky tak chytlavé, stejně jak ty budovatelské. Akorát na rozdíl od těch budovatelských mají ve společnosti pořád dost široký kontext, zatímco ty budovatelské dnes může zpívat či poslouchat maximálně pár zastydlých třešničkových komunistů. Či snad možná nějací anarchisté z Antify, jinak dnes už nikdo.

M. Marek 10.2.2021 17:10

Prostě Kryla vnímáme každý jinak. Já v písních Salome, Důchodce, Pieta, Nevidomá dívka nebo Jeřabiny ( pokud zůstaneme u Bratříčka ) neslyším to budovatelské brdo jako vy.

V. Kolman 10.2.2021 18:03

Vidím to podobně jako vy pane Marku.

V písních Karla Kryla jsou hluboké myšlenky a jsou i básnicky na výši - na rozdíl od "budovatelských" častušek, na př.: "Šel Frantík kolem zahrádky." Tam je srovnávána Frantíkova láska k dívce s jeho láskou k fréze;-D;-D;-D. Možná, i přes propastné údolí desetiletí bych si ještě na pár slov té primitivní písničky vzpomenul.

R. Polášek 11.2.2021 6:08

Když ono je problém v tom, že každý z nás považuje za budovatelské písničky něco dost jiného. Vy ty písničky, kde nějaký politruk v padesátých letech bez většího vzdělání vzal třeba známou melodii a na to vyplodil nějaký "pseudovojenský" nebo "továrenský" text. To bylo v okruhu třeba toho vojenského útvaru nebo mládežníků té továrny v té době bráno vážně, ale všude jinde v "jiných kulturních okruzích" to musela být parodie a sranda. A i ti lidi, co to tehdy brali vážně, museli si po nějakých 10 letech nebo tak nějak říkat, jací to tehdy byli blbci.

My jsme se ale na začátku těch 70 let učili hlavně ty původní budovatelské písně, které vznikly nejspíš už před druhou světovou válkou nebo ještě dříve, prošly už určitým sítem času, kdy byly ty paskvily a parodie vyřazeny a zůstaly jen ty kvalitnější. A byly napsány obvykle skutečnými umělci, hudebníky a textaři či básníky, i když levičáky. Ne politruky, kteří potřebovali každý rok do průvodu na prvního máje nebo obecně novou písničku aby se neopakovali, protože ty staré už byly obehrané.

Ostatně to je i dnes, to, co "mlaďoši" poslouchali před rokem nebo dvěma roky, je dnes mezi nimi obehrané a out, protože dnes jedou jiné skladby a jiní autoři, ale z těch desítek skladeb je řekněme 1 - 2 tak kvalitní, že se hraje dále, zatímco ostatní jsou postupně zapomenuty.

R. Polášek 11.2.2021 6:36

No, otevřel jsem trubku, zadal hesl o "budovatelské písně" a trochu si tu dobu připomněl. A koukal jsem, že dnes tam už skutečně převládají ty parodie.

Ale my jsme jsem se na začátku 70 let ve škole učili a zpívali třeba "Ať je vždycky slunce", ale v české verzi, na trubce jsem našel jen ruskou, Kaťuši, Skal a stepí divočinou, Pochod rudých námořníků atd, všechno s českými texty. Moc jsem v tom nechtěl hledat, abych si tím nezaneřádil nabídku skladeb, ale když si to poslechnete, melodicky se tomu Kryl velmi podobá a patosem některých textů taky. Přirozeně myšlenkově to má opačné znaménko.

V. Kolman 10.2.2021 17:16

Právě naopak pane Polášku. Když je můj vnuk smutný a chci ho rozesmát, dám k lepšímu některou z "hovnotných" halekaček let šedesátých a padesátých. Naprostý úspěch zaručen. Dalo mi dost práce, vysvětlit mu, že to bylo tenkrát myšleno naprosto vážně;-D;-D;-D

P.S.- Před lety jsem se parta mých kamarádů pokoušela získat slova písně uváděné ve Švandrlíkových "Černých baronech" - "My letci máme ptáky z ocele". Bohužel marně:-(

J. Strašík 10.2.2021 19:26

V temném Dukly stínu

[: mrtví tiše spí :]

Letí tam anděl míru [: nese poselství :]

My jsme ta armáda lidová,ve jménu Žižky z Trocnova

ve jménu Jana Husi těžké dělové kusy,

létají na nepřítele,ve jménu Jana Žižky

Češi jsou lišky ryšky, do boje jdeme vesele.

My máme svoje ptáky z ocele, lítáme na svých ptácích vesele,

[: lítáme na svých ptácích vysoko ve oblacích,

bombardujem nepřítele. :]

R. Polášek 11.2.2021 6:14

To je tak nesmyslný text, že to je až krásně umělecké.

Ještě lepší než z divadla Sklep z konce 80 let!:-):-)