23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Psaní do Tvorby

Bylo to někdy v polovině let sedmdesátých minulého století. Jako nedávno (1972) absolvovavší jedenatřicetiletý teatrolog bez místa; jakkoli od roku 1960 sedm let dělníkem, šlapal jsem dlažbu. Nebyl jsem disident, ani jsem neměl zákaz publikování, jenom jsem měl už sedm let tchyni, tchána a švagra bez souhlasu režimu v kanadském exilu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Procházka 8.1.2012 23:37

Psaní do Tvorby.

Zítra už napíšete,že jste boural bolševismus z vnitřku a hodně troubů vám bude věřit.

P. Pavlovský 9.1.2012 4:31

Re: Psaní do Tvorby.

Bolševismus bourali čelním střetem disidenti  a riskovali krimiál nebo nucený exil!

Já sem pouze provozoval něco jako městskou guerillu. Ovšem za ileglní rozmnožování a rozšiřování materiálů Charty 77 jsme (já i manželka) svou osmařtyřicítku vyfasovali. Jenom  mě, na dlažbě jsoucího, už neměli odkud vyhodit a odlífrovat nás do ciziny, jako mnohé jiné (vydával jsem s přáteli samizdatový strojopisný měsíčník Acta Incognitorum, květen 1976 - prosinec 1988) se na štěstí neodhodlali.

 Byli bychom v ciziněnešťastní, jakkoli měla manželka v Kanadě celou rodinu včetně bratra a jakkoli byl tchán, nebožtík prof. ing. V. Zajíc (1917), starosta montrealského Sokola  a v montrealské Crown Corporation Hydro Quebec docela šajba.

A. Uhlíř 8.1.2012 14:42

ad Tvorba

Časopis takového záběru a rozsahu (počet stran) dnes není. Rovněž náklad byl jistě vysoký. Tvorba - týdeník pro kulturu, umění a politiku, tak se ten časopis jmenoval. Asi v roce 1988 jsem se tam bez úspěchu pokoušel publikovat fotografie. V roce 1990 již nebyl problém. Teď jsme si ta čísla po letech vyhledal - č. 8 a 43/1990. Časopis ale brzy zanikl, už ani nevím, kdy to přesně bylo.

P. Pavlovský 8.1.2012 18:09

Re: ad Tvorba

Tvorba zanikla nejpozději roku 1992. Zůstala po ní její původně literárné příloha, deník Kmen. Z toho se časem stal týdeník a  dnes čtrnáctideník TVAR.

P. Pavlovský 8.1.2012 5:41

Uplynulo 24 hodin

 Prosím,

                    abyste konečně "zavěsili" mou původní ,  rozsáhlou a kultivovanou opověď panu V. Dolníkovi, kterou jste z  důvodů pro mne nepochopitelných, zcenzurovali! 

                 Ptám se i za ostatní autory NP:

                                                                                   Proč?

                                                                                                   Co tam bylo tak pohoršlivého?

P. Pavlovský 7.1.2012 5:35

51860949 Jak jste to tak rychle poznali,

že je v mém textu něco špatně? Bez problémů text upravím, jenom mi musíte říci v čem? Reklama v něm není, vulgární slovo také ne; zmínil jsem, že mám trochu společného se Židy, na což jako 3/8 "palestinský Slovan", dle norimberských zákonů (roč. 1944) mám právo, nehledě k tomu, že jsem nejmladším členem spolku Hidden Child při pražské Obci! Antisemit tedy rozhodně nejsem a filosemitismus snad nestíháte:-) ?

Jak z článku vyplývá, jako publicista za totality jsem musel být formulačně dostatečně flexibilní, pružý a pohotový, jinak bych se psaním neuživil. Ujišťuji Vás, že mi to zůsztalo, a že vyjít  vstříc požadavkům redakce Neviditelného psa bude pro mne hračkou. Toho diskusního textu který  "nebyl uložen", resp. zavěšen, by mi ale bylo líto. Pokud byste trvali na jeho odmítnutí, tak mi jej, prosím, alespoň pošlete, já jej adresátovi zpřístupním jijak. S poděkováním

 Petr Pavlovský.

PS. Souhlasím s případným "zavěšením" i tohoto méhjo vysvětlujícího dopisu a Vaší případné odpovědi, mohlo by to být pro okruh autorů NP poučné, prakticky instruktivní!

 

V. Dolnik 7.1.2012 1:41

Kritiky psaval kdekdo.

Vase kritiky mely hlavu a patu a cital jsem je rad. S nostalgii vzpominam na vase fungovani v porote mestskeho kola Sramkova Pisku v roce 1982(?), to byla jedna z nemnoha svetlych chvil Vlaku v 11.26. V krajskem kole jste jiz v porote nebyl, se zajmem jsem sledoval nektere nazorove veletoce a nestacil se divit. Ale v amaterksem divadle vlastne o nic nejde.