Neviditelný pes

VZPOMÍNKA: Panu Milerovi s velkou úctou a láskou

2.12.2011

Pamatuji si, jak jsme si pořídili k první promítačce na 8 mm neozvučené filmy Krtek a lízátko a Krtek a tranzistor (tedy tuším, že se to tak jmenovalo). Naše děti, narozené v hlubinách normalizace, Krtečka milovaly a když jsme si pořídili z tehdejšího tuzexu první video, předražené kazety VHS jsme plnili dětskými pohádkami. Krteček hrál první roli a jen Rákosníček s nedostižným dabingem Jiřiny Bohdalové mu mohl konkurovat.

Autor a výtvarník Krtečka, Zdeněk Miler, ve středu zemřel. Bylo mu skvělých 90 let. Mohli jsme alespoň na internetové TV vidět, jak mu americký astronaut českého původu Andrew Feustel ukazuje jeho Krtečka v plyšovém provedení, který s ním vylétl do vesmíru a proslavil Českou republiku více, než názory jejích politiků.

Když jsem se v devadesátých letech učil (za vlastní peníze) angličtinu na kurzu v Oxfordu, moje učitelka o Česku nevěděla skoro nic. Pak si vzpomněla napostavičkuKrtečka, který se v angličtiněpřekládá jako "Mole". Hned jsme si byli sympatičtější a já jsem nevypadal jako občan ze země, kde lidé právě spadli ze stromů. Krteček zapůsobil. Aby také ne. Sedm desítek filmů, kde je Krteček v hlavní roli, už je pořádný kus práce a úspěchu.

"Walt Disney použil pro své kreslené filmové příběhy téměř všechna zvířátka, jen jedno ne. To jsem si vybral já," vysvětloval Miler médiím, proč si za hlavního hrdinu zvolil malého a zahradníkyneoblíbeného hraboše. Jeho zahradnickou neoblíbenost rozbíjel Miler neuvěřitelnou pílí a především oblibou u malých diváků. Postavička, která vznikla za hlubokého socialismu, přežila i normalizaci a prodej DVD s Krtečkem v posledních letech byl tak úspěšný, že se výlisky musely znovu do prodejen dovážet. Nedivím se. Můj vnuk je třetí generací, která Krtečka sleduje a od dvou let je to jeho oblíbená filmová postavička. Hrdina, který není zákeřný, není nespravedlivý a jen občan se musí poučit, který zná cenu přátelství a porozumění, je duševním balzámem na svět, který Miler uhlazoval kreslenými pohádkami mimořádného obsahu a morálního poselství. Dětský divák je nadšen a dospělí se na Krtečka dívají se směsicí radosti i nostalgie, ale především s velkým uznáním k jeho tvůrci. Co více si umělec může přát. Měli jsme štěstí, že právě pro nás, naše děti i jejich děti Zdeněk Miler Krtečka vytvořil. Není mnoho takových výjimečných lidí.



zpět na článek