25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Nejlepší a nejhorší české filmy mého dětství

Každý má nejhorší a nejlepší filmy dětství. I já. Každý je poznal, každý je viděl, každý se někdy zpětně styděl. Narodil jsem se roku 1964 a první roky života nebudu k českému filmu vztahovat, ale rok 1970, ten už ano.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Fencl 21.8.2021 12:04

ad P. Janoušek: Nedá mi to, abych nerozvedl svá lapidární, nedoložená tvrzení. Své subjektivní, starém, mládím tížené (tehdejším mládím) postřehy ohledně filmů Romance za korunu a S tebou mě baví svět. Na Romanci za korunu hodnotím pozitivně, že si – na rozdíl od Hvězda padá vzhůru – skoro na nic nehraje. Hrdinové hrají s výjimkou Pídi (kluk) sebe. Štaidl přistoupí k Ringo Čechovi a říká: „Franto, ty jsi král boweráků.“ Takže film ukazuje elitu, kterou komunisté „pustili k lizu“, což tam není, ale v každém systému, režimu je takováto , zde zpěvácká elita. Prostí lidi z ní neoprávněně dělají bohy. Tím směrem to ale film nepřehání, nevysmívá se tomu vzývání a snad je i naznačeno, že to bozi nejsou Film fakticky víc ilustruje současně vydané LP, než by to bylo naopak. Třeba Cortéz tam působí trochu trapně, ten tam dělá boha nejvíc, ale máme pocit, že je takový. Jde bezpochyby částečně o cosi jako hraný dokument. (Matuška se zase moc nehodil, řekl bych, do filmu Trhák, který je ale parodií na natáčení filmu Trhák.) - S tebou mě baví svět se mi v kině docela líbilo. Otci ne. Pohádali se kvůli tomu s maminkou a rozvedli. Otci se zdálo, že film ukazuje pozlátko, že předvádí socialismus příliš pozitivně a že i dost hedonisticky. Ženy se samy baví atp. To mu vadilo. Uznávám , že celá linie o tom, jak jsou muži sami s dětmi je velmi zdařilá. Film není typická komedie, těžko říct, jak mohl kdysi vyhrát anketu. Je to film, ve kterém bylo Západu předvedeno, jak se u nás bezvadně žije. Ale ukázali to paradoxně ve stylu Západu. I zde jde o spotřebu, požitky atd. Film samozřejmě nepropadl, iu mého otce, doktora filozofie a sympatizanta disentu, však ano. Už jsem o tom s ním, pravda, do jeho smrti nikdy nemluvil. Věřím stejně, že film vytěsnil z paměti. Film zachraňují jen roztomilé děti a slovenský herec Satinský, specifický typ člověka. Nu,k nic. Vždyť je to jen film, jak říkal Hitchcock

M. Martinelli 20.8.2021 1:32

nemám rád bolševiky z ruska, děda mi vyprávěl, jak mu volal obchodní partner z bzence u brna, aby schovali mladý holky někam do kopců mimo trasu osvoboditelů, že jenom chlastají a pak nahání mladý holky no a když dorazily, tak ve škole vychlastali všechen líh z naložených zvířat jako výr, liška, bobr atd., sloužící k výuce žáků, mladý holky byli schovaný v horský vesnici u příbuzných, pak přišel srpen 1968 a moje nenávist k týto bolševický chátře se mi vryla pod kůži - přesto všechno jsou pro mě čechov, gogol, lermontov, tolstoj lev i alexej, puškin, dostojevskij a jejich díla v podání našich herců od 50. let až do hadráku zárukou intelektuální kvality a skvělého kulturního zážitku, v případě posledního autora i jeho zločin a trest s jeanem gabinem

J. Vágner 19.8.2021 23:50

Průšvih by nastal, kdyby autor napasoval měřítka použitá v článku, na českou filmovou tvorbu 2010 až 2020. Chápu, že 60 léta jsou asi neopakovatelná, ale proč nejsme schopni ve filmové tvorbě produkovat nic na co by se alespoň se sebezapřením nechalo dívat? Autor i v podělane normalizační době dokázal najít nadprůměrné filmy. Proč to proboha, ani vzdáleně nejde dnes? Někdy, zřetelně, už ani řemeslo nezbylo!!! Hlava mi to nebere.

I. Fencl 20.8.2021 10:31

Chtěl jsem to naznačit. Jiným slovy: každému to musí po přečtení článku dojít, dřív nebo později. Přitom: i dnes je nadprodukce. Točí se hodně filmů. Ale dřív se dalo těch dobrých prostě vybrat víc. O šedesátých letech jsem nepsal, schválně o sedmdesátých, kdy se to politizovalo, normalizovalo. A přece vznikly dobré filmy: komedie, pro děti, no, a sem tam i dobrý vážný film pro lidi neinfantilní. Jo, jo.

M. Pressl 19.8.2021 23:15

Článek sám i příspěvky v diskusi ve mně vyvolaly vzpomínky na sovětské špičkové filmy "Ivan Hrozný" a "Andrej Rublev" a z dob mých 13 až 16 let adaptace klasických klukovských evergrýnů - "Patnáctiletý kapitán", "Děti kapitána Granta", Tajuplný ostrov", "Bílý tesák" a několik zfilmovaných prací O ́Henryho, které se všecky neuvěřitelně přesně držely předlohy a jejich herci fantasticky odpovídali svým knižním vzorům. I po letech na ně vzpomínám s nostalgií. Byly to filmy, které ty příběhy z knih vyprávěly s pokorou a s úctou k autorovi a opravdu věrně.

P. Bartovský 19.8.2021 22:42

Tohle zpomínání na filmy minulé , mi z mysli vynořilo vzpomínku na povinnou školní návštevu na filmu "Putování Jana Ámose"s Ladislavem Chudíkem v titulní roli (a Kaizerem s Labusem v vedlejších roličkách. Kdy po dvou nekonečně se vlekoucích hodinách nudy , se v sále i přs učitelský dozor začaly ozývat výkřiky "Jeď už do Holandska". "Tak už jeď".

Vzpomínání na filmy se sniženou kvalitou obsahu , připomene m.j."skvost" jako byl Freonový Duch s Vlastimilem Brodským.

J. Ptáček 19.8.2021 19:25

Ano, skvostní Všichni dobří rodáci ležely povinně v partajním trezoru, ač tam hráli i komunisté. Stejně tak nádherná Tichá bolest. Jen na doplnění Hrušínského koncert Rozmarné léto a Dobrý voják Švejk.

M. Martinelli 20.8.2021 0:43

zase souhlas pane ptáček, vynikající tichá bolest a neskutečně skvělý pan hrušínský a jeho hláška vnukovi - ano, ten třetí z nás už je po smrti, ale tahle bolševická svině to neví a v noci za trest nebude moci spát, protože bude mít strach, že by se sem mohl vrátit a říci tady všem pravdu o něm, jaký je to grázl

P. Janoušek 19.8.2021 17:48

No, vyzdvihnout Romanci za korunu a pohanět S Tebou mě baví svět je pro mě silné kafe a tak jsem si ho udělal.

T. Zlesa 20.8.2021 9:44

:-)R^

J. Ptáček 19.8.2021 16:35

Trochu mně tam chybí dva skvělé české filmy: Romance pro křídlovku a hlavně Signum laudis. Tento film po čtyřech dnech stáhli z kin pro nízkou sledovanost a pak byl prodán do 42 zemí!

M. Martinelli 20.8.2021 0:25

souhlas, oba nádherný a vynikající filmy, zvláště pro mě, který jsem ty hnusný bolševický a debilní lampasáky a jejich udavačské patolízaly z řad vojáků základní služby za ubohý opušťák na 3 dny zažil na vlastní kůži, naštěstí v době míru, no a moje vlastní romance před tou vojnou, hodně podobná té vávrovo-hrubínovské, mi dávála sílu tu pakárnu přežít a ukázala mi, že život dokáže být i neskutečně báječný a stojí za to žít, i když ta moje 1. romance ty 2 roky plus měsíc nasluhování nepřežila, věděl jsem, že přijdou další a tu poslední si užívám 18 let a jsem šťastnej a ani bolševickej lampasák kříženej s nato aliancí pavel s dalšíma soudruhama jako rychetský, zeman, babiš, dvořák z čt či nový soudruh nejvyšší státní zástupce mi to nemúže už zkazit

P. Krasny 19.8.2021 15:14

Větsinu, ne-li všechny tyto filmy jsem viděl, ale citát z Kalamity nedám.

I. Fencl 20.8.2021 10:36

Je to jen takový výkřik, tuším hrdiny hraného Polívkou, a souvisí to s uvězněním ve sněhu. A nejen.

P. Adámek 19.8.2021 13:51

Jedno přiznání: přes všechno "ten umí to a ten zas tohle" považuji za jednu z nejlepších veseloher Císařova pekaře.

P. Adámek 19.8.2021 13:46

"Tobě hrana zvonit nebude" byl ohavný normalizační film podle ohavné normalizační hry (dávali ji "u Neumannů"). Když film dávali v televizi, hlasatel Miloš Frýba jej ohlásil jako "Tobě hrana zvonit nebudou". Jakkoliv jsem sám do té doby nevěděl, že "hrana" je podstatné jméno pomnožné, měl jsem velkou radost, že pan Frýba udělal z autora, Vojtěcha Trapla, blbce, který v názvu své hry udělal gramatickou chybu.

P. Hák 19.8.2021 11:42

Děkuji za informaci o filmu "30 panen", ta písnička je skvělá! Využiji při výuce ;-D

Jinak výborný článek.

R. Polášek 19.8.2021 11:39

Krásný výčet filmů, které se mi kdysi a často dodnes líbí.

Jen připomenu, že Zemanův film Na Kometě byl natočen podle vernovky, která u nás v českém překladu je taky pod tuším úplně stejným názvem Na kometě. Hector Servadac je možná název v francouzském originále, ale v českém překladu jsem se s ním nesetkal. A nepřipadá mi, že ta verneovka je nějak nepovedená. Naopak, je to spíš lepší průměr, i když Vernemu s prostředím na kometě nemohly pomáhat žádné cestopisy, regionální noviny či slovníky jako tomu bylo, když psal o reálných končinách na zeměkouli.

Já bych ještě přidal pár dalších, tak třeba z povinných promítání ruských filmů na základní škole jsem zachytil ještě v té době už dost obehranou kopii filmu Vasilije Šukšina "ˇCervená kalina" . Z v článku neuvedených filmů se Sovákem byl připomněl " Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Poustky" snad jsem to napsal aspoň trochu dobře. V osumdesátých letech na vysoké škole ve studentském kině na kolejích nebo na chmelové brigádě téměř každoročně třeba "Kdyby tisíc klarinetů", "Hra o jablko", Starci na chmelu" . Na druhém ročníku festivalu PARCON tehdy na kolejích v Pardubicích, scifi film Barbarella s Jane Fodovou, tehdy v socialistickém Ćeskoslovensku dost zjevení, dnes to je spíš škvár. Po škole potom pod hlavičkou SSM třeba protiválečný film" Četa" s Charlie Sheenem, ale třeba taky Emanuela, tuším ten první film. Jo Charlie Sheen, mimochodem perfektní "Žhavé výstřely" 1 a 2

Atd atd.

J. Krásenský 19.8.2021 21:19

"Kdyby tisíc klarinetů" považuji za nepovedený film i muzikál. Je to soubor skečů, dějovou linii drží chabě a zpěvy s dějem nesouvisí. A to přesto, že obsazení bylo hvězdné, vtipy výborné, písně - texty i muzika bezkonkurenční, výkony herců obstojné.

J. Ptáček 19.8.2021 11:10

Nemám dostatek sil jmenovat další a další nádherné naše filmy, takže jen krátce. Když mám blbou náladu, tak mě spolehlivě "vyléčí" málo známý film "Kam nechodí slunce" s Menšíkem a Ivou Janžurovou. Naopak když se vztekám nad nějakým našim stupidním filmem, pustím si "Zítra se bude tančit všude" podle Pavla Kohouta a stanu se tolerantnějším.

J. Krásenský 19.8.2021 10:46

Velmi oceňuji film Lišáci, myšáci a šibeničák. Zachycuje důvěrně známé prostředí venkova. Hezký byl i film Ukradená vzducholoď. Na samotě u lesa byl kvůli brzké emigraci Třísky téměř trezorový. Podařené byly komedie Jak utopit doktora Mráčka a Pane vy jste vdova.

V. Heidlerová 19.8.2021 10:05

Šťastný člověče!!! Tolik nadprůměrných filmů!! A kameňák a Babovřesky - přímo na 100 oskarů. Můj první poválečný film, když mi bylo necelých 9 - byl, Ona brání vlast (SSSR), to bylo pošmáknutí. A pak sada následujících Mamajevská mohyla, Sevastopolští hrdinové..... V gymnaziální věku, kdy jsme tvořili jediné publikum na sovětských filmech, jsme to už brali jako filmy humoristické, např. Bitva o Berlín (?) - a přehrávali jsme z nich scénky jako dnes z Mrazíka. Není nad sovětskou kinematografii stalinské éry. Dobře. že nabídka těchto paskvilů vymizela.

J. Kraus 19.8.2021 12:03

Nikomu bych se k tomu nepřiznal, ale sem snad můžu. Od totálnído despektu ke všemu sovětskému za blahých dob socialismu jsem začal, úměrně k tomu, jak jsme se začali odevzdávat Západu, měnit postoj, až mně to bylo samotnému nepříjemné. A objevil jsem nejen třeba Sergeje Bondarčuka, ale s chutí a údivem jsem si pustil i Odvážnou školačku, Timura a jeho partu, Celý svět se směje a jiné. Ono po letech se už nepozná, že ten optimismus a radost byly umělé (opravdu?), důležité je, že dokážou, na rozdíl od současných filmů, člověka takříkajíc positivně nabít. To pochopitelně platí skoro o všech filmech až někdy do sedmdesátých, osmdesátých let.

P. Adámek 19.8.2021 13:48

Pane Krausi, a viděl jste "Jeřábi táhnou" a potom ještě "Pokání"?

J. Jurax 19.8.2021 14:49

No jo no ... a což Živí a mrtví, Jeřábi táhnou, Leningradské nebe, Osud člověka, Vojna a mír, Solaris, A jitra jsou zde tichá, Bílé slunce pouště, Bránili svoji vlastní, Jdi a dívej se, Zítra byla válka, Ivanovo dětství, Balada o vojákovi ...

J. Jurax 19.8.2021 14:59

Pardon - Bojovali za vlast nebo taky Bránili svoji zem, to je tentýž Bondarčukův film; to Bránili svoji vlastní udělala chytrá blbá klávesnice

R. Polášek 19.8.2021 17:54

Hm, ty dobré sovětské filmy jsou poněkud jiné než ty naše dobré československé či české filmy.

Přidal bych ještě jeden starší sovětský film, komedii "Pruhovaná plavba"

J. Bárta 19.8.2021 8:06

Já jsem si vzpomněl, jak jsem kdysi dávno seděl v kině a díval se na Film Petrolejové lampy. Nevzpomínám si, že by ho v poslední době dávali v televizi. Třeba místo těch Kameňáků.....

M. Starý 19.8.2021 12:25

Na Nově Petrolejové lampy nikdy svítit nebudou...

J. Krejčí 19.8.2021 6:29

Neodolám. Parta hic je taková ubohost, že se za ni stydí její tvůrci ještě teď. Paní Rázlová byla tehdy velmi pohledná dcera tehdejšího ministra a těch ostatních herců bylo pro tuto trapnost taky škoda. Včetně pana Menšíka. Ten trouba z TV je asi moc nenávidí, když tuto hrůzu občas reprízuje. Za nejlepší dílo té doby pokládám film Všichni dobří rodáci pana Jasného ! Tuto dobu, kterou film popisuje, jsem zažil na vesnici coby školák.