16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Mistr

Vzpomínám si dodnes na ten pohřební průvod, jemuž vévodil černý zasklený vůz, vyřezávané ozdoby místy postříbřené, tažený párem černých koní s neméně černými péřovými chocholy. Hudba venkovské kapely mne, tehdy malého chlapce, tolik neoslovovala.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Vodvářka 9.11.2011 7:59

Možná méně Knapů

by věci prospělo. Pana Knapa jsem neznal, možná to byl ve své podstatě slušný člověk, který by nikoho osobně nezabil. Přesto právě podobní lidé stvořili a udržovali zrůdný režim v chodu. Pan Knap se - byl-li členem ÚV KSČ - musel seznámit s principem komunismu, který zavedl Vladimír Uljanov s Josifem Džugašvilim. Musel vědět, že principy komunismu se tvoří u popravní zdi, že nejvyšším projevem třídního boje jsou jámy u Katyně. Jakkoli se jeho život po II.SV míchal, měl možná mít více pokory před těmi, které jím podpodovaný režim život opravdu zničil. Měl více štěstí než satrapa Rudolf Slánský, jehož smrt byla pro nekomunisty jen malým zadostiučiněním. Chápu desorietaci pánů Knapů po roce 1968, kdy i těm nepomalejším muselo být jasné, co je komunismus zač, i když dle mého měla stačit "odhalení" gulagů o 18 let dříve.

Vždy se najdou jedinci, kteří budou mít plné mozky sociální spravedlnosti, rovnostářství, pocity, že právě oni spasí svět. Veškeré tyto pokusy končí katastrofou, vybíjením zpočátku těch, kteří nesouhlasí a nakonec i těch, kteří souhlasí. Vážím si těch, kteří možná v mladické pomatenosti o podobných věcech uvažují, avšak posléze seznají svůj omyl a přiznají, že se mýlili. Obávám se však, že podobných Knapů je více, těch, kteří jaksi v nejhlubších skrýších svého mozku vědí, že to, čemu slouží, je špatné, a přesto verbálně do konce života budou hlásit zářné zítřky, pravda s omyly, ale idea je správná. Nikdy neřeknou, že jde o omyl a varují další generace.

Proto není možné si pana Knapa vážit.

Š. Šafránek 9.11.2011 10:34

Re: Možná méně Knapů

Díky autorovi za krásné počtení (jako vždy). Ani autor si pana Knapa zřejmě nevážil, nicméně jej asi měl rád. Každý z nás se setkal s někým, kdo ho zaujal, byl mu sympatický, milý, ale přesto něčím zklamal, třeba právě politickými postoji, a člověk pak musel tento rozpor v sobě nějak vyřešit. Pro sebe jsem dospěl k tomu, že skutečný charakter člověka odráží jeho postoj k jinému konkrétnímu člověku, ne k ideologii. Abych byl úplně přesný, poznal jsem lidi, jejichž jedinou vadou bylo to, že byli komunisty, a poznal jsem jiné, jejichž jedinou předností bylo, že komunisty nebyli. Čert se v tom vyznej!

T. Vodvářka 9.11.2011 10:58

Re: Možná méně Knapů

Vážený pane Šafránku - jistě i Adolf Hitler měl rád Evu Braunovou, možná i Lenin svou Naděždu Konstantinovnu /i když po shlédnutí jejího fota jsem usoudil, že oba dva dosáhli vrcholu spíše Dubnovými tezemi/. Mou zkušeností je to, že slušný člověk s dobrým vztahem k ostatním je prost nenávistné ideologie, jíž komunismus jest. Ale stejně jako Vy , i já znám antikomunisty, kteří jsou charakterově jaksi mimo. Přeji Vám pěkný den.

Š. Šafránek 9.11.2011 12:01

Re: Možná méně Knapů

Díky, s Vaším hodnocením Naděždy souhlasím, Adolf měl přeci jen o něco lepší vkus, než Voloďa.

T. Kočí 9.11.2011 15:50

Re: Možná méně Knapů

Snad jen dodat,že Eva Braunová byla kráva nebeská s líbivým exterierem a Naděžda (na fotkách už stará,postižená Bazedovkou)byla celkem inteligentní a rozumná.