19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Minda

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mgr. Milda 27.1.2010 17:46

Když projíždím Radomyšlí, vidím před obchodem rodiny Brabcovy

reklamu na koňský salám. Jako dítě jsem s koňmi měl také dost co dělat, na chatu i z chaty jsme se stěhovali povozem. Jednou jsem ten koňský salám ochutnal, nedojedl, vzpomněl jsem si na toho koníčka.

alena 27.1.2010 18:58

Re: Když projíždím Radomyšlí, vidím před obchodem rodiny Brabcovy

Asi bych nedokázala jíst koně- koňské maso, tedy pokud by nešlo o přežití - připadalo by mi, že jím člověka. Bohužel, ještě jsem se nedostala tak "vysoko", abych se stala vegetariánkou, ale koně... Báseň Fráni Šrámka o koních, zabíjených ve válce - tam to je.

Příběh o Maximovi a Mindě jsem slyšela v podobné verzi:  starému hospodáři vzali tažné voly - které používal celá léta- v horské oblasti, kde se ani kolektivizace nedala skoro provést - plakal, když je musel odvést na jatka. Někdy byla zvířata a lidé spolu v bližším a přátelštějším vztahu než lidé s lidmi - a není to o těch dnes tak "ukřičených" ochráncích zvířat. Člověk těžce pracoval a zvíře pracovalo s ním - věděl, že se bez něj neobejde, tak se o ně staral, byl to takový rozumný přátelský a přínosný vztah.

Takže - zdravím.

pvz 28.1.2010 1:30

Re: Když projíždím Radomyšlí, vidím před obchodem rodiny Brabcovy

Scéna z vyprávění mého táty o "kolektivizaci" v naší vsi - všichni hospodáři museli svést svůj dobytek na náves, tam to místní komouši promíchali - a hospodáři si odvedli do svých stájí (družstevní obr-kravíny tou dobou ještě samozřejmě neexistovaly) jiné/cizí, tj. družstevní krávy. Právě aby jim zpřetrhali vazby k "výrobním prostředkům". Lidi z hospodářství samozřejmě svůj dobytek poznali na jediný letmý pohled, věděli, kam odvádějí jejich stračenu a byly poté k vidění tragikomické scény, kdy babky výminkářky chodily přes celou ves podstrojovat "své" kravce. Musíte být komunista, abyste vymysleli něco tak absurdního. Mrazí mě už jen z toho, že polovině mých současných spoluobčanů z toho nemrazí...

J.G. Pašek 27.1.2010 17:36

Kyž nám odsoudili tátu koncem r.1949 na 20 let do Jáchymova . . . .

Maminka se odstěhovala z Prahy do cca 100km vzdálené Lhoty k rodičům . . . mně byly 3 a bráchovi  13 . . .  Naše a okolnií Lhoty měly cca 20 velých hospdářství a v každém bzlo pár koní - tahounů.. . . .Chodil jsem "pomáhat" kamarádům pást krávy a coby mrňouse, pan Augusin mě občas dal ro ruky opratě a nechal mě kočírovat . . .  Dodnes mám příjemný pocit, když si na ten čas vzpomínám . . . . Nevím proč, u Henčlů byla ve tmavé stodole bez vrat "zaparkovaná" luksusní drožka . .  Oj stála v koutě, postroje a chomouty visely na stěně . . . klusáci už zřejmě skončili na jatkách . . .  Snadt o byla drožka používaná za války, protože nebyl benzín pro civilisty. V té drožce jsem měl gynekologickou ordinaci. Hihňající pacientky seděly v čekárně na kozlíku . . . . V sobotu a neděli jsem pozorně poslouchal klinání kostelních hodin, protože v sobotu od 2-3 a v neděli od 1 do 2 jsem nikdy neordinoval. Pelášil jsem domů, kde v tom čase jsem pozorně seděl u rádia. V jsem sobotu nikdy neminul hru pro děti ( obvykle incenace nějaké Verneovky a v neděli oblíbená pohádka pro děti . . .  . 

Tátu propustili v 1960, když se ČSR stalo ČSSR a byla všeobecná amnesie politických věznů . . .

Kuriozita . . . .když se Adolf Hitler v 1933 dostal k moci, tak bylo okamžitě zakázáno používat jméno Adolf pro koně, zvěř a dobytek . . . 

alena 27.1.2010 19:02

Re: Kyž nám odsoudili tátu koncem r.1949 na 20 let do Jáchymova . . . .

Pane Pašku, píšete to moc krásně, tak proč si to po sobě aspoň 1x nepřečtete a neopravíte ty překlepy? Pak by to nemělo chybu!

Po té průpravě v drožce jste doufám vystudoval na gynekologa...(?).

Zdravím srdečně!

JaS 27.1.2010 15:48

Díky!

Jen mám obavu, že nás to zase čeká. Je tu příliš mnoho lidí, kterým bolševický režim, kde se nemuselo moc dělat, a pokud někdo neměl zájem pracovat podle svého, tak i docela pohodlně žít bez jakékoliv zodpovědnosti, vyhovoval.

Bianca 28.1.2010 0:33

Re: Díky!

I ja mam obavu, ze je tu neni dost   lidí, kterým by stavajici  režim umoznoval, aby kdo ma  zájem pracovat podle svého, mohl docela pohodlně žít s odpovednosti za sebe a sve blizke. Mam obavu, ze tu neni dosti tech, kteri jsou stabilizatorem kazde spolecnosti,  tzv. prislusniku stredni vrstvy a rozhodne  mam pocit, ze  narust poctu prislusniku teto tridy neni temi, kteri nasi zemi od tzv. revoluce stridave  vladli a vladnou, najme pro vlastni zajmy tech vladnoucich, prilis podporovan. Dochazi tak k polarizaci spolecnosti, ktera, jak dejiny uci, vede drive ci pozdeji k revoluci. Se vsemi negativy, ktere takove revoluce prinaseji... I ja mam obavu, ze nas to zase ceka...

mimi 27.1.2010 12:45

Diskuse jinde

Kde by se dalo jinde k clankum diskutovat aniz by se trapne registrovalo? Jiste je nejake reseni, ne?

Zdar.

Gandalf 27.1.2010 14:35

Re: Diskuse jinde

Podívejte se na Šamanův článek v dnešním čísle, tam je řešení navrženo.

Andrea 27.1.2010 11:28

Děkuji pane Karpenko,

je příjemné se v dnešní době potěšit takovým krásným počtením i s tím ukápnutím slzy na konci.

Vždycky Vás budu vyhledávat, ale po 15. únoru Vás už nebudu moci pochválit, protože se zásadně neregistruji tam, kde jsou po mně požadovány osobní údaje.

Informace 27.1.2010 10:47

Pryč s cenzurou!

Rozhodl jsem se víc sem nepsat i před patnáctým. Ale Vám musím odpovědět.

 Kolik životů zničili fanatičtí budovatelé šťastných zítřků! I ten chudák Maxim, pravděpodobně uprchlík z Ruska nebo Ukrajiny před bolševiky, jejich neúprosné ruce neunikl. Dosttihli ho i v Čechách a zničili i to málo, co si vytvořil jako nahrážku za normální rodinný život.

Myslím, že je Vaše živá vzpomínka výmluvnější než historické pojednání nebo statistika o obětech komunizmu.

Sbohem, pane Karpenko, bohužel už spolu víc mluvit nebudem.

. 27.1.2010 10:14

Karel

Mám stejné zážitky ze svého dětství s Karlem. Do své smrti na tu krásu světa s koňského hřbetu nezapomenu. To byl kůn, jehož tu nechali po válce Rusové. Školní prázdniny na českém venkově s válečným dobráckým koněm, který tahal žebřinák i nosil na hřbetě české dítě a pak skončil v salámu. Zoufalé, smutné, jen ty vzpomínky  zůstavají krásné.

Mablung 27.1.2010 9:51

To se dobře čte

Po těch všech zapšklých dědcích nadávající na poměry a mládež, konečně hezké a příjemně se čtoucí vzpomínky

fox 27.1.2010 9:04

Minda

Moc hezky napsané.Takto byl zničen spokojený život milionů Maximů,Mind atd.

Začalo to sliby a kecy.Hitler,Stalin,Gottwald.............Paroubek....

nikdo 27.1.2010 21:06

Re: Minda

dnešek se už zvolna zase začíná podobat oné povídce.Není to jen o těch čtyřech jmenovaných potentátech,ke kterým bychom mohli přidat další a další,je to také o klecových chovech,transportech koní do Itálie,ovcí ,o mrznoucích hubených kravách někde na louce.Je to také o  celkovém utahování šroubu,už se zase nesmí všechno říkat , už nám zase diktují,co si máme myslet,koho máme milovat jako dříve Sovětský svaz,lež se opět povýšila na prostředek komunikace.

jaci 27.1.2010 5:49

...krasa....

...i my mame radi Mindu....moc hezky napsane.....