28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Kamna

Prvních čtyřicet let svého života jsem strávil zčásti u kamen; ne, že bych se od nich neodtrhl, ale byl jsem u nich často. Když jsme, bratr a já, nabyli dostatek sil, vstoupil do našich denních úkolů tento zdroj tepla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 21.4.2019 19:18

Čtu-li Kachlák,

sevře se mi srdce dojetím. Úžasné vzpomínky..

F. Houžňák 21.4.2019 7:35

No, to mě taky hned

napadlo.

J. Farda 20.4.2019 14:15

Re: Krásně nostalgické

pro hnidopichy - do severní Koreje!

J. Farda 20.4.2019 14:13

Krásně nostalgické

páně Karpenkovo zavzpomínání na "staré zlaté časy" budování socialistických zítřků, kdy se mělo tančit všude. Lidská paměť je ošidná a mnozí pamětníci dnes na ty časy se slzou v oku - než nasednou do svého mercedesu a odvezou se na letiště směr Seychelská či Kanárská rekreace - s dojetím vzpomínají. Ty ať vezme čert do komunistického pekla, t.č. třeba do Severní Koreje, ač i současná "socialistická" Venezuela by jim dobře pasovala. Já děkuji osudu, že už je ta doba za mnou/námi, panu Karpenkovi za prima počtení, a vinšuji jemu i ostatním čtenářům krásné Velikonoční svátky ... :-)

L. Písařík 20.4.2019 12:13

Možná, že jste časem zjistili

že ta původní kamínka zvaná Vincek se zatápěla bleskově a ihned hřála, kdežto kachláky až druhý den, ale pak vydržely hřát i přes noc. Nestačilo ty původní kachláky opravit, spáry vymazat kamnářskou hlínou a co bylo moc špatné, tak přezdít, obvykle byly kachle k sobě spojené nahoře takovými drátěnými kramličkami. Kachláky jsem sic nepostavil, ale boural jsem troje, z každých bylo cca půl kubíku cihel - z podstavce.

J. Pospíšil 20.4.2019 3:22

Jakto, že jste neměli kachle,

když jste měli kachlová kamna?

Jo, vy jste je rozbili i s komínem.