16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Josef Škvorecký se už odrazil od břehu…

"Děkujeme za zásilku, která v pořádku došla. A potěšila. S námi už moc srandy není. Smějeme se málo, spíš nikdy…" Smutné věty z posledního dopisu, který mi Josef Škvorecký se svou ženou Zdenou Salivarovou napsali 20. listopadu loňského roku…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Kulík 4.1.2012 21:29

o knihách a čtení

 V pátek večer jsem se vždy těšil na Škvoreckého pořad "o knihách a čtení" na Hlasu Ameriky

J. Cervenka 4.1.2012 18:00

Zbabelci

kdyz vysly "Zbabelci" slouzil jsem zrovna v na Zdrav. Stredisku v Nachode (kde se to odehravalo). Velky poprask po meste.! Lidi se hledali v knizce, nekteri se smali jini byli nastvani, ze je Skvorecky odhalil. Fajnovej pocit to byl tu bajecnou knihu cist v Nachode a projit se po mistech kde jazzsista Danny chodil na rande. Jinej Skvorecky se uz pak nenarodil a -- nebude v cesky literature.

P. Jansky 4.1.2012 13:54

myslim ze slitr pozdeji zbabelce ilustroval

pro nasi generaci to byla a je opravdu zasadni kniha.. taky to skvorecky od soudruhu nalezite odnesl.. a tyhle svine komunisticky tady zavadzi dodnes

F. Šimek 4.1.2012 10:30

Zbabělci jsou dobrý,

ale raději mám Tankový prapor. Byl jsem na vojně v Milovicích.Myslím si, že se román právě odhrává v Milovicích....jinak krásnej článek!

F. Kodera 4.1.2012 8:45

Všechna čest velkému spisovateli !

S tvorbou J. Škvoreckého jsem se seznámil v r. 1968, kdy se mi dostal do ruky literární měsíčník Plamen, kde byla zveřejněna kapitola "Zkoušky Fučíkova odznaku u 7. tankového praporu". Byl jsem v té době rok z vojny doma a řada věcí tam  fungovala stále stejně, byl jsem tím uchvácen. Kniha samotná z Toronta (tajně propašovaná ze Švýcarska) se mi pak dostala do ruky později, další až v 90. letech, ale vždy čtenářský zážitek.

T. Kočí 4.1.2012 10:01

Re: Všechna čest velkému spisovateli !

Mám stejné vzpomínky.Četl jsem Plamen v šedivém pražském autobuse někdy r.75.Když jsem se dopracoval k tomu:coo....kozy?musel jsem to zavřít,protože jsem se začal nemístně chechtat.

Bohužel film nevystihuje tu brilantnost Škvoreckého stylu,ale u filmu to asi nelze čekat.Díky gentlemane Škvorecký.

B. Volarik 4.1.2012 7:25

Zbabělci....to byla jeho první kniha, kterou jsem četl.

Když jsem po večerech v letech normalizačních studoval na zednické průmyslovce, Škvorecký se v hodinách češtiny neučil. Já jsem o něm mluvil kdykoli jsem byl zkoušen u tabule a bylo možno nějak sklouznout na "neučené" literáty. Zásadně jsem ho vždy jmenoval "Nejlepší český spisovatel Josef Švorecký". Celkem jsem si to mohl dovolit, byl jsem totiž nejlepší češtinář ve třídě. Mám doma pár jeho knížek...ale zrovna ty Zbabělce nemám. nevadí, někde si je seženu až půjdu (půjdu-li kdy)do pense.