25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
glutasol 22.10.2007 23:34

tím bych se asi nemyl

V Jarocinu jsem se byl podívat v 1985 a 1986, to skandování "zabij skina .. " si pamatuju, i ten výběh do lesíka. Je obdivuhodné, jak dokonale autor v příspěvku vystihnul atmosféru doby. Jeli jsme tam tenkrát na nějaké podvržené propustky na kulturní výměnu. Pamatuju, jak na české straně pohraničníci řinčeli samopaly a po přejetí hranic do Polska bylo "Witajte v Polsce". Letní večery v rovině kolem Jarocina byly omamné, bass z reggae byl slyšet na 40 km. Seznámili jsme se tam s maníkem z Gdaňska, jeli jsme pak k němu domů. Z tramvaje nám ukazoval dům, ve kterém prý "za války fašisti vařili z lidí mýdlo." "Z normálních lidí nebo z komunistů?" "Z normálních lidí - kdyby ho vařili z komunistů, tak tím bych se asi nemyl!" A v nabité tramvaji nám hned udělal dav místo k sezení. A to jsme na sobě měli mastné kožené bundy....

A Jarocin je už obnovený, letos už znovu začal, za podpory polského radia program III, jako obvykle.

Bob 22.10.2007 11:47

Takhle

podobně, jsem pane Mařáku shlédnul Omegu v Maďarsku, v té době tam byl i Lokomotiv GT, fakt zážitky. Kdeže ale ty loňské sněhy jsou

Mejla 22.10.2007 9:24

Skini měli štěstí, že tam nebyla Kateřina Jacquesová, ta by jim ukázalo křuskou Dr. Martense.

V té době jsem byl v Polsku rovněž, s kamarády jsme projížděli Polsko a NDR na kole a odtamtud jsme se tam také dostali. V NDR to celkem šlo, ale v Polsku se situace blížila hladomoru. Z Polska jsme se ale nemohli dostat do ČSSR, hranice byly zavřené, nastoupili jsme načerno do vlaku a polského průvodčího jsme uplatili 5 konervami lunchenmeatu.

tich@dohoda 22.10.2007 9:21

do vyhlaseni "stanu wojennego" tedy vyjmecneho stavu , jsem do Polska jezdil velmi casto

takze clanek pro me znamena nadherne vzpominky, rozhodne jsem ale nepatril ke skins nebo punks. Ten "figl" s tranzitem do NDR jsme parkrat vyzkouseli taky ale pokazde to byly ponizujici kontroly na celnici kde prakticky nebyl zadny provoz, vcetne osobni kontroly donaha. Pri navratu opet buzerace prohlidky a vyptavani proc nam "tranzit" trval tak dlouho, kde jsem v Polsku zastavovali, proc, zda jsme nekoho navstivili atd. Ano, tohle vse jen umocnovalo nenavist ke komunismu. Nikdy neprestanu byt vdecny, ze jsem se dozil svobody, poznal jsem spoustu slusnych  lidi, kterym to doprano nebylo . Diky :-)

R 22.10.2007 7:58

Helenka Vondráčková hraje rock?

Helenka Vondráčková hraje rock? Proboha, to jsem o hodně přišel, že jsem ji neposlouchal a nesbíral její texty!!!!;-D

R 22.10.2007 8:15

Re: Helenka Vondráčková hraje rock?

oprava : nesbíral její desky ne texty.

doxa 22.10.2007 7:39

Žlutý pes se tam dostal jak Pilát do kréda

soudruhům se prostě nelíbilo jeho jméno

rolandszewczyk 22.10.2007 1:52

jo.jo

byl jsem tam,ovšem jako pravověrná mánička,chcete-li hipík,umělecky mně to nezaujalo,to ostatní autor popsal v podstatě tak,jak se událo.Vzhledem k tomu ,že jsem z Českého Těšína,tak samozřejmě jsem neměl problém tam zajet,kupodivu,tolerance policajtů v polsku k různým elementům subkultůry byla vysoká,na jednu stranu,pokud ovšem jste se dostali do jejich spárů,pak naše STB a pod. byla kroužkem pionýrů stran bezpečnosti silničního provozu,ale to vše je dávno,zbývájí jen nostalgické vzpomínky....... 

rolandszewczyk 22.10.2007 2:00

Re: jo.jo

co se týká hudební branže,podotknu jen,že i housle a valčík a tango atd. byli označovány za nástroj dábla či vrcholu nemravnosti stejně jak elektrická kytara,no a pak někdo se za hraní na tyto nástroje stane lordem,takže se soudama o uměleckých kvalitách pomalu,viz Futurum,kterým dnešní popík nesahá ani po paty,tím nechci říct,že by to byla extra kapela,spíše naopak...

Jenda 22.10.2007 21:06

Re: Re: jo.jo

No vsak taky spravny tango argentino je vrchol nemravnosti. To az dodatecne ruplo v Evrope a Emerice lidem v kouli a jali se separatne poskakovat s tlapickama nad hlavickama a dunenim v prazdnych lebkach.

zdeněk 22.10.2007 0:45

četl jsem ten článek "Nová vlna se starým obsahem"

A kromě politických keců o původu rocku které dnes znějí neuvěřitelně mě zaujala jedna věc - pouze jedna tam zmiňovaná kapela, Žlutý pes je dnes relativně známá. Ostatní upadli v zapomnění. Otázkou pak zástává jestli celá tato umělecká tvorba nebyla pouze slepá ulička, něco co se možná poslouchá z trucu v komunismu, v normální konzumní společnosti je to ale opravdu odpad.

Petra Neomi 22.10.2007 1:13

Re: četl jsem ten článek "Nová vlna se starým obsahem"

No, říct o Pražském výběru, že upadl v zapomnění, to je trochu odvážné, nemyslíte. Zrovnat tak Jasná páka, později Hudba Praha, konzertovala ještě spoustu let a v omezené míře konzertuje dodnes.

Mmch, na malém českém trhu se uživí jen pár skupin, a u lidí, kteří mají svá občanská povolání a hraním se jen baví, je pravděpodobnost toho, že se skupina rozpadne, poměrně vysoká.

VLK 23.10.2007 15:33

Re: Re: četl jsem ten článek "Nová vlna se starým obsahem"

Devizový příslib bylo také jedno krátkodobé jméno kapely, která se pak proslavila pod jménem jiným. Aspoň si to myslím, nejsu rocker. Ale podobné socialistickými kulturtrégry vynucené přejmenování jsou v mé hluboké paměti i v oblasti mnou preferované country a folku. A ta slova písně „náš pán je král, má jméno heroin“ mám v paměti také, takže Bronz asi také nebylo nic nevýznamného, když si ho pamatuju i já, nerocker.

Krak 22.10.2007 1:38

Re: četl jsem ten článek "Nová vlna se starým obsahem"

No jestli "relativně známá" znamená, že se to hraje v rádiu, tak to bude zřejmě pravda. Jenže pro někoho znamená odpad právě to, s čím se v tom rádiu setkává. Ale normální konzumní společnosti to zřejmě stačí...

R 22.10.2007 7:53

Re: četl jsem ten článek "Nová vlna se starým obsahem"

No, na několik let to tam povolilo a nikdo to v Polsku necenzuroval. Tak prostě muzikanti se snažili vyzkoušet všechno. Aspoň tak se mně to jevilo z poslechů tehdejší polské hudby tehdejšího rozhlasu. Je logické, že to je krátkodobá věc, protože takovou muziku může dlouhodobě nebo trvale poslouchat jen malá menšina lidí, doba, kdy takovou muziku poslouchá většina, bývá krátká. Proto se taky běžně nehraje, radia, cd atd to všechno musí vydělávat.