18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z 25.9.2007 13:25

Z

portwyn 25.9.2007 10:40

Článek je vtipný,

ale v jednom bych s autorem nesouhlasil. Hospitace jsou nutné právě proto, aby se podobní mimoňové probrali a flákači aspoň občas něco udělali. Někdo prostě bez biče nad sebou nedělá... Platí to pro učitele stejně jako pro děti.

Je pravda, že hodina je hospitací přinejmenším na začátku narušená. Děti se chovají jinak (obvykle lépe :-)), což může učitele překvapit. Vzpomínám, jak mne jednou rozhodilo vzorné chování těžce problematické třídy v přítomnosti inspektora, takže jsem blekotal jako popsaná kolegyně... Člověk se připraví na sběř o oni se zákeřně chovají slušně :-) A ještě k tomu to nejspíš mysleli dobře, holomci!

Na druhou stranu pokud si člověk nečiní násilí a nestaví Potěmkinovy vesnice, tak se děti i v přítomnosti ředitelky nebo zástupce časem adaptují a začnou pracovat běžným způsobem. Pochopitelně s podmínkou, že děláte to, co normálně (například pokusy jsou nutnou součástí hodin - udělat jeden za rok před šéfem je hodně smutná záležitost). Trochu horší je to s inspektorem, přece jen je to cizí člověk.  Pro mne osobně je největší problém mluvit spisovně...někteří hospitující jsou na to hákliví.

Další potěmkiniáda jsou dny otevřených dveří. Ať si rodiče klidně prohlédnou učebny, ale do výuky by měli přijít jindy, až děti nebudou tak rozptylované mimořádným dnem. Po dohodě s vyučujícím mohou kdykoli, jeden člověk se někde vzadu schová a když jich postupně přijde deset, aspoň si děti zvyknou. Naopak deset studentů naráz bych si na hodinu prostě nepustil - jednoduše by se nevešli, třída by nemohla pracovat. Smysl má skupina maximálně pěti lidí.

No... 25.9.2007 7:23

Jako kopáč se měl jít živit, ne učit....

Děsivé situační drama, obvzlášť, pokud je pravdivé !

portwyn 25.9.2007 10:44

Re: Jako kopáč se měl jít živit, ne učit....

Docela mne překvapuje, proč dotyčný  nebyl vyměněn. Zdá se, že se to odehrálo v dobách, kdy ještě nebyla o fyzikáře taková nouze... No, je fakt, že tehdy se zas nepropouštělo.

doc 25.9.2007 5:57

to jen potvrzuje,

že učitelství není povolání, ale diagnoza

portwyn 25.9.2007 10:19

Normálně tu píšu slušně,

ale teď už nemůžu. Vy jste fakt v.ů.l. - z toho, že někdo popíše praštěného kolegu, vyvdíte odsouzení celé profesní skupiny. To jste ještě nečetl či neslyšel historku o švihlém manažerovi, lékaři, účetním atd.? Slyšel? A taky pak neopomenete říci "nojo, doktor, to není práce, ale diagnóza?"

Pro ostatní: já vím, že pisatel komentáře prostě žvaní. Ale už mne nebaví nechat se urážet jen proto, že dělám práci, kterou by ten dotyčný dělat nemohl a neuměl.

TBB - falešný mormonský kněz 25.9.2007 10:47

Re: Normálně tu píšu slušně,

No a Váš příspěvek, to je ta diagnóza. Ale nic si z toho nedělejte. Matka byla učitelka, tchán a tchýně jakbysmet, švagrová a švagr do toho spadli taky. Když někdo něco neumí, tak to učí. Platí často i na školách vysokých. Ale třeba jste výjimka a pak se čertíte oprávněně. Leč nenechte otřásat úrovní svého majestátu.

Mimochodem, zažil jsem to, jak 14 letý kluk utřel kantora a usvědčil ho z totální neznalosti. Kantor mu za komunismu z bezmocného vzteku natrhnul ucho a kluk mu dva dny poté se třemi kamarády přerazil čelist. Hloupost a násilí se zpravidla může obrátit proti prvotnímu činiteli v rámci Newtonových zákonů - každá akce vytváří reakci opačného směru. Hezký den.

portwyn 25.9.2007 12:50

Re: Re: Normálně tu píšu slušně,

No a? Proč bych měl nést zodpovědnost za chybu úplně jiného učitele na (pravděpodobně) úplně jiné škole?

Pokud by Vaši příbuzní byli dobrými učiteli, asi byste měl jiný názor. S tím, že jste vyrostl v rodině flákačů, nemohu nic dělat. Pokud svými příbuznými pohrdáte z jiného důvodu, asi máte proč - ale pravděpodobně také bude problém v osobní rodině. Řeknu-li to natvrdo: blb se nestane blbem vystudováním pedagogické fakulty. Už musel být blbem předtím... (Druhá věc je, že ho neměli nechat vystudovat, ale za bolševika šlo leccos.)Neberte si to osobně, prosím. Soudím tak pouze z toho, jak silnou antipatii vyjadřujete k profesní skupině, kterou soudíte mj. podle své matky. Zkuste uvážit, že jiní lidé nemusí být tak negativně ovlivnění osobními hledisky.

R.B. 25.9.2007 12:09

Re: Normálně tu píšu slušně,

Nežvaní. Má ještě v záloze další, ještě pikantnější, mnohdy i drastické zážitky ze socialistického i postsocialistického školství. Autor je přesvědčen, že daňový poplatník má právo vědět, co se ve školství děje. Před léty vyšel Demostrační experiment v časopise Fyzika ve škole, ale byl cezurován. Děkuji za disusi. (R.B.)

portwyn 25.9.2007 12:52

Re: Re: Normálně tu píšu slušně,

portwyn 25.9.2007 12:54

Re: Re: Normálně tu píšu slušně,

Nechci se hádat, ale nick "doc" má v zásobě pouze urážku, žádné historky. Reagoval jsem na tento komentář. Článek se mi líbil a popsané historce věřím.

"Fyzika ve škole" - znám a nechápu důvod cenzury.

blackblister 25.9.2007 12:16

Re: Normálně tu píšu slušně,

Tento Váš příspěvek, portwyne, je právě typyckým příkladem jednoho z mnoha důvodů, proč k učitelstvu jako celku pociťuji despekt a přitom si vážím některých jednotlivců. Co jste vlasně zač, vy učitelé, že se obáváte kontroly své práce? Přitom víme, že jsou i tací, kteří se obávat nemusí...

portwyn 25.9.2007 12:39

Re: Re: Normálně tu píšu slušně,

Blackblistre, Váš příspěvek je perfektním důkazem toho, že příspěvky buď nečtete vůbec, nebo jen velmi letmo. Pokud jste si všiml, tak hned v prvním odstavci píšu, že kontrola potřeba je. Včetně hospitací.

Tím se celý Váš komentář stává nesmyslným.

honzak 25.9.2007 13:25

Re: Normálně tu píšu slušně,

je to tak - je to opravdu diagnoza. Jako učitelský synek o tom dost vím. Jde jen o to, v jaké míře se učitelství projevuje. Ti z učitelstva, kteří disponují smyslem pro humor bývají postiženi minimálně.

Na usmířenou příběh stresované zubařky, která odskočivši si do sámošky (objednaný pacoš nepřišel) odvětila pokladní na prosbu o drobné "vypláchněte si!"