28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bůh 2.1.2006 21:39

já nezapomínám

já na Čechy nezapoměl, ale Češi zapomínají na mě. Vymysleli jste si ateismus a teď hrajete hru Bůh neexistuje. Je to fakt zábavné. Stejně Vás miluju. Aproto Vám dám malou radu, i když o ní nežádáte a většina z Vás na mě nevěří: jestli chcete vědět něco o bohu, vykašlete se na církve i jejich představitele. Ve chvíli, když si uvědomíte, že víte o bohu tolik co kterýkoliv papež, katolickou nebo jakoukoliv jinou církev nepotřebujete.
Valach 2.1.2006 18:18

Vyprask, ktery tady dostavame od vercu,

je jen dukazem, ze clanek pana Danteho hezky "tal do ziveho" - jen jedna poznamka na okraj: ztotoznovat atesimus s marxismem je znacne zavadejici: napr. v USA se velka cast intelektualni elity hlasi ke skepticismu, darwinismu a evolucionismu (S.J. Gould, M. Shermer, Ch. Dawkins, C. Sagan, E. Mayer atp.), jejichz PODSTATNYM rysem je prave a-teismus. Ale to bylo opravdu jen tak na okraj (komentaru p. Juchelky a spol.).
Valach 2.1.2006 18:08

Hezka uvaha ...

dik za novorocni zamysleni, a zdravim do Evropy a rodne ceskomoravske kotliny zvlast. A jen na okraj: co muze byt Cesko jineho nez ateistickou zemi, po staletich inkvizice a pokrytectvi katolicke cirkve? Jinak potvrzuji, ze ateismus se tezce vysvetluje vsude jinde ve svete, jen Norove a Anglicane to jakz-tak chapou ... No nic, Edmonte, hezka historka to je ...
Šumavák 2.1.2006 20:33

Ale lepší se to Valachu !

I v bigotně katolickém Rakousku se ročně odhlašují z církve tisíce a tisíce lidí (i když to potřebuje spoustu odvahy a síly) a mladí se nepřihlašují. Kat. církev už si naříká, že je to finančně ohrožuje , protože se nenaplní rozpočet.
Šumavák 2.1.2006 21:00

Já o vlku a studie za humny!

Studie///// Immer weniger gläubige Christen////// Nur noch ein Fünftel der Österreicher sind traditionelle Christen. Der typische Atheist ist jung, gebildet und lebt in Wien. Das ist das Ergebnis einer Studie des Instituts für Soziologie der Universität Wien.
Valach 3.1.2006 0:35

Re: Já o vlku a studie za humny!

No, tak tady by (jih USA), Sumavaku, byl Ergebins ganz anders - tady je religiozita na vzestupu. Mala historka k dobru, dovolite-li: nedavno jsem byl s dcerou ve velkem "mallu" a pristoupila ke mne divenka, ktera mi zacala nabizet spaseni a vysvobozeni ... ptala se, zda nechci vedet, co bude po me smrti. Ja na to opacil, ze to davno a presne vim - ze prijdu (s ostatnimi bezverci) do pekla. On na to, zda mi to nevadi. Ja na to, ze naopak, ze v pekle bude perfektni spolecnost a ze se uz tesim. Opoustela mne "openmouthed" a v bezdechem uzase nad tim rouhanim. No to jsme proste my, bezverci - tezko se nam vymyvaji mozky ...
Asi 2.1.2006 17:47

Bůh není,kdyby byl,tak se zblázní jenom z této planety!

Jak jinak vysvětlit,že existují šmejdi a ksindlové a mají se líp na úkor slušných a poctivých lidí??. A není a nikdo mi to nevyvrátí a jestli je, tak je to jeden z těch .....stejně "užitečných"....Proto to tak na světě vypadá .!.
Tana Zajicova 2.1.2006 15:54

Sumavaku

Objektivita je pojem, ktery je zcela odlisny ve svem smyslu od nepripousteni odlisnych nazoru.
To co jste posleze napsal je ten obvykly car papiru, ktery se nelisi od dennich seznamu co nakoupit, abychom meli dnes co uvarit. Jinymi slovy, nemenne, zazite, k ztuhnuti opakovane argumenty na seznamu kazdeho horkokrevneho atheisty. Jinymi slovy, vicemene obvykla nuda. Jsou komentare, ktere pri odecteni jiste zarputilosti vedou k zamysleni. Vase mezi ne nepatri.
Šumavák 2.1.2006 16:34

A to jsme si teda kvit !

Vaše komentáře zase nutí k zamyšlení jen nedostatkem logiky a matením pojmů.Jiný důvod o nich přemýšlet není.Udělejte něco pro nás ateisty a vysvětlete mi, jak ve Vašem podání vypadá ta "objektivita" co chybí "Zlému kukuči". To mě fakt zajímalo.
Jiří 2.1.2006 10:51

české blbnutí na kvadrát?

nečetl jsem všechny příspěvky, ale podle mne mnohem mnohem mnohem důležitější by bylo se zabývat obsahem poselství než takovou ptákovinou jestli byl pozdrav česky. Hezký den přeje Jirka
Tana Zajicova 1.1.2006 20:25

Centralizace

Ale porozumela Sumavaku. Problem je v tom, ze ja se divam na vec s jineho uhlu. Na zaklade vnimani. Kristus mnohokrat opakoval (parafraze): Co je viditelne ‘detem’ unika sofistikovanym. Sofistikace zije s konceptu a teorii a ztraci schopnost vnimat. Koncept se stava prekazkou schopnosti konfrontovat jakoukoli formu perceptu. Sesroubovani koncepty ztracime schopnost vnimani.
 
Moznost neomezene komunikace zmenila vsechno ( k dobremu i zlemu). Zmenila vsechno jako tistene slovo zmenilo stredoveke vnimani. Stejne jako vy a ja muzeme byt (prestoze sedime doma) ‘vsude’ instantne ve skutecnem case, stejne tak Slovo Bozi muze byt ‘vsude’. Instantne a ve skutecnem case. V tom   lezi decentralizace. Kazdy ma moznost podrobit Slovo Bozi zkoumani. Hledani je podrizeno vasemu svobodnemu rozhodnuti hledat a nalezat, nebo naopak. Zadne tzv. mocenske intriky   katolicke cirkve mezi vami a hledanim (nehledanim) nelezi. Takze Sumavaku jste pozadu, protoze vase argumenty ( nebo neexistujici argumenty lezici v pouhem presvedceni) jeste porad lezi tam, kam se snazite zasadit krestanstvi – ve stredoveku.  
jura-p 1.1.2006 21:34

Re: Centralizace

Táňo Zajícová, ale tak je tomu v naší zemi od 15. století. A právě to, že církev není pro Čechy prostředníkem v přístupu k víře, vadilo tomu kardinálovi, co si stěžoval, že v Čechách každá babička umí bibli lépe, než jinde kněz. A ten rozpor, mezi tím, co mělo být úkolem církve a tím, co církev skutečně dělala byl jednou z příčin husitských válek. A nakonec i následného odklonu českého lidu od víry. Národem ateistů jsme ve skutečnosti od protireformace. Násilné změny víry vedou k jejímu povrchnímu a pokryteckému přijetí.
zlý kukuč 1.1.2006 23:15

Re: Re: Centralizace

nemám co bych k Jurovi dodal.
Snad jen toto:
Skutečně nám chybí "morální tmel" na lokální úrovni, což např v USA (ale nejen tam) velmi dobře dělají lokální komunity - vesměs nekatolické církve.
Jinak vemocenské ambice katolické církve vycházejí právě z jejích resntimentů a jsou podle mne zcela zjevné - pkud máte jiný dojem, nevím odkud čerpáte informace. K velmocenským ambicím dnes mnohem lépe než armáda slouží centralizovaná infrastrkutura  a s ní související informační kanály. Co se týče papžských encyklik, pak vězte, že jsem každé dva měsíce v Indii a vidím co tam matka Tereza a další katolická charita páchají - není to ale téma na diskuzi na psu, můj email je zly.kukuc@quick.cz Vězte, že jsem po několika návštěvách na dálku adopotvaných děti v Indii zuřivým nepřítelem katolické církve. Děti v Indii (Bangalore) věru nepotřebují kostel za 20 mil. rupií, za ty peníze se mohlo pomoci 100 dětem, ne jenomu.
Katolická církev je banda vyhcánků, zajedem si spolu do Indie
Tana Zajicova 2.1.2006 2:10

Centralizace

Neni nutny jisty odstup jestlize J.P. dochazite k zaveru ze nasilne zmeny viry k jejimu povrchnimu a pokryteckemu prijeti? Podivejte se na historicky vyvoj a prevraty ohledne nabozenstvi ve Velke Britanii. Zapricinil tento vyvoj atheismus v Anglii?  
Tana Zajicova 2.1.2006 2:14

Centralizace

Vazeny pane, matka Tereza je po smrti. Dekuji za adresu, ale potom co jste napsal nemohu predpokladat jakoukoli objektivitu, tudiz to pro me nema smysl. 
Šumavák 2.1.2006 12:57

Ano, to je typický projev víry ! A priori nepřipouštet jiný názor.

Šumavák 2.1.2006 12:47

Re: Centralizace

Táňo, teď jste mně rozesmála : "Takze Sumavaku jste pozadu, protoze vase argumenty ( nebo neexistujici argumenty lezici v pouhem presvedceni)...".Aby mi věřící v Boha při obraně katolické církve vyčítal moje "neexistujici argumenty lezici v pouhem presvedceni" mi přijde opravdu veselé. Tu odvahu máte proto, že vaše argumenty spočívají ve víře, že?*******Jinak, s tím středověkem s Vámi mohu souhlasit. Jeden ze současných problémů katolické církve je, že zaostala ve středověku. A hrubě podceňuje rozvoj vzdělanosti a informovanosti obyvatelstva (na který mívala dříve monopol) a ani vatikánské website na tom nic nemění.*****Dovolil bych si ještě slovíčko k centralizaci.My tady mluvíme o KATOLICKÉ CÍRKVI a ne o víře!!!! Katolická církev má přísně vertikální strukturu, vyšší vždy rozhoduje, nižší musí vždy tato rozhodnutí akceptovat- to je centralisace. Jestli vrchní exorcista rozhodl, že homosexualita je léčitelná a katoličtí kněží ji mají překonat ( a vytrvat), je to závazné i pro posledního místního faráře! Vaše představa, že by ten farář o tom mohl s Nazingerem diskutovat (třeba prostřednictvím internetu) je zcela scestná.*****Pokud jde o "mocenské intriky" (lépe: uplatňování moci katolické církve), čtěte noviny a myslete u toho. Proč , je -li Vatikán tak liberální jak tvrdíte, tak zoufale trvá na uzavření smlouvy s ČR?? Žeby proto, protože se jedná o mezinárodní smlouvu, tedy nadřazenou národnímu právu? Proč katechismus do škol, kříže do tříd, zvláštní pravidla pro zakládání a hospodaření katolických právnických osob, proč se brání(u nás) odluce od státu a PROČ SE POVAŽUJÍ ZA NĚCO JINÉHO, LEPŠÍHO NEŽ OSTATNÍ CÍRKVE? Kam to vede si můžete ověřit třeba v Belfastu či Bosně (abych teda nemluvil o křížových výpravách a náboženských konfliktech z historie).******Ano víra v nějakého, jakéhokoliv, Boha je decentralisovaná.A ten současný základní malér kléru, spočívá v tom, že čím dál více lidí si uvědomuje, že k víře a rozmlouvání se SVÝM bohem, žádné prostředníky s výsta
Šumavák 2.1.2006 12:55

pokračování

A ten současný základní malér kléru, spočívá v tom, že čím dál více lidí si uvědomuje, že k víře a rozmlouvání se SVÝM bohem, žádné prostředníky s výstavnými kostely(symboly bohatství a moci církve) prostě nepotřebuje.****Takže si dovolím skončit citátem a doporučením : "Věř a víra Tvá Tě uzdraví" !!
Tana Zajicova 1.1.2006 16:29

Centralizace

Katolická církev se svými stálými mocenskými ambicemi je hlavní příčinou českého bezvěrectví
 
Jakymi mocenskymi ambicemi? Vlastni Vatikan armadu? Muze papez exkomunikovat vladce evropskych zemi ( s Paroubkem by se vam to ted naramne hodilo:^) ? Muze politickymi manevry zabranit, nebo na cas utisit konflikty mezi zememi? Nemuze. Nas svet neni svet Eduarda Druheho a jeho schopne zeny Isabely a francouzkych Filipu. Jakou moc tedy katolicka cirkev ma? Neni to moc politicka nybrz spolecenska. Katolicka cirkev stoji na nezmenenem moralnim chapani po staleti. Na socialnim katolickem mysleni vztahu cloveka a sveta. Na praci drobnych lidi od mnichu po jeptisky a kazdodeniho vericiho, kteri svoji praci, talentem a vynalezavosti menili lidskou kondici k lepsimu na zaklade svoji viry a porozumeni sveta.
 
A centralizace? V dobe internetu? Kdo dnes cte encyclica? Co papez rekne ma vahu. Kdo to prenese do naseho orbitu? Nezalezi kde papez je a kde co prohlasi. Muze byt kdekoli. Mikrofon je odpovedny za to, ze knez v kostele prestal byt centrem liturgie, nebot jeho slova prichazi odevsad. Internet je technologii, ktera umoznuje hlasani slova Boziho odkudkoli kamkoli. Centralizace? Skutecne?
Šumavák 1.1.2006 17:06

Re: Centralizace

To jste Táňo ani s pomocí Boží nepochopila, o čem je řeč !Centralizace ------není internet!O mocenských ambicích katolické církve je škoda mluvit. A jen tak na okraj: Vatikán myslím armádu má. Nějaký švejcary.:-))
ziralek 1.1.2006 17:17

Re: Re: Centralizace

ja to nepochopil ale u me neni divu. sem dneska blbej jak ten juchelka.
Tana Zajicova 1.1.2006 16:09

???

Look. Mate pravdu, ze vzdy existuje predpoklad, ze se katolici (krestane) podrobi tomu co se od nich predpoklada. Ten predpoklad lezi v tom co krestanstvi hlasa a co je v jasnych ci mlhavych konturach znamo celkem vsem. Krestane se tedy snazi modelovat svoje chovani podle ctnosti. Stejne tak atheiste, protoze ctnosti jsou tak zakorenene v zapadni civilizaci, ze prichodem sekularniho veku z nicehoz nic nezmizely. A prestoze tolerance reprezentuje vicemene politicky mode atheiste shrnuji vetsinu ctnosti pod tenhle termin.   Now, katolici(krestane) nejsou o nic mensi ani vetsi hrisnici nez atheiste. Jsou schopni stejne zloby, pychy, zavisti …jako kazdy druhy. Existuje predpoklad, ze se krestan bude vzdy chovat podle toho co jeho vira kaze. To musi krestan vyzadovat hlavne sam od sebe. Dokaze to vzdy? Rozhodne ne. Je se stejneho materialu jako kazdy druhy, se stejnymi chybami a slabostmi a vasnemi. Cemu ale musi rozumet je to, ze prave proto ze se nelisi od kohokoli jineho, jeho kapacita odpoustet chovani, ktereho se muze sam dopoustet musi byt drive nebo pozdeji vytvorena. Katolici odpovidaji se zlobou na nespravedlive, neopodstatnene soudy druhych. Jestlize tyto utoky ve spolecnosti prevazuji, pak jejich reakce budou mit tendence se branit i v situaci ktera si to nezaslouzi. Neni to ale lidske? Neni to spravne, ale je to definitivne lidske. Jestlize se cesti atheiste hlasi k toleranci jsou skutecne k ceskym katolikum tolerantni? Nebo lepe, snazi se byt k ceskym katolikum tolerantni? Je nejaky duvod se o to vubec pokouset? Jestlize ano, co je to za duvod? Dante?
zlý kukuč 1.1.2006 11:27

Díky autorovi,

dědeček byl klasa :-)
Jinak s ateismem (jako ateista) mám tyto postřehy
1. Vůbec mne nenapadlo, že můj ateismus je problém. Po roce 89 jsem se rozlétal po světě a ejhle - kromě Švédska, Německa  a Anglie byl ateismus všude problém - dnes se už této konverzaci vyhýbám.. Kupodivu nejvícejako heretik jsem si připadal v USA a v Rusku.
2. Skutečně chybí morální tmel a morální autority na lokální úrovni - to co běžně v USA vyřeší místní církevní komunita je u nás neřešitelné a tato platforma chybí - má ji tendenci nahrazovat stát a to je wellmi špatně.
3. Problém církve je její centralizace - decentralizované křes´tanské církve evidentně plní funkci "morálního tmele společenství" mnohem lépe a efektivněji. Katolická církev se svými stálými mocenskými ambicemi je hlavní příčinou českého bezvěrectví, nikoliv čtyřicet let vědeckého ateismu.
Edmont Dante 1.1.2006 11:50

Re: Díky autorovi,

Mám čas, tak si dovolím reagovat. A mám podobnou zkušenost. Ne s moji rodinou v Německu, ale synovec si vzal Němku milé děvče jmenuje se Olivie, silně nabožensky založená rodina. Aleš je informoval a našem "bezvěrectví" a přiznám se, že mi je to až trapné jak oni nás, to není tolerance, ale použijí slovo šetří a až úskoslivě se vyhýbají projevům, které by se nás mohly dotknout. Samozřejmě, že jsem šel s nimi na půlnočn a musím rozptýlit jejich pocit, že jsme dogmatici, ale normální velmi tolerantní lidí. A naopak zde v ČR jen naznačíte, nebo vyprávíte něco co jde mimo Vás a Vy vůbec to neberete,že by to mohlo být proticírkévni, ale jako prostou skutečnost, tak to schytáte od tak zvaných Čechů. Nevím jestli je v tom česká servilnost a úžasná snaha se podřizovat. Já se cítím jako Čech, ale když mi chce někdo dát najevo svoji nadřazenost a nutí mě k projevům servilností, tak je to pro mě jako červený hadr pro býka.
Yaroukh 1.1.2006 15:42

"Co kdo ma?"

"Samozřejmě, že jsem šel s nimi na půlnočn ..... tak to schytáte od tak zvaných Čechů." Tahle cast mi nedava smysl. Nejdriv cas minuly, pak najednou pritomny? Skok z pulnocni na vypraveni o necem, co "jde mimo vas a vy to vubec neberete"(???). Co kdo schyta a za co? Asi jsem mimo, ale fakt jsem se ztratil. :o)
jirka 1.1.2006 11:02

vyjadřování

autor honosně pojmenovaný dante by se měl především naučit česky
Edmont Dante 1.1.2006 11:21

Re: vyjadřování

Ano Jirko Vaše kritika je na místě. Psal jsem to spontánně, ale to mě neomlouva. Takže promiňte, jestli moje čeština nezní Vašemu uchu správně a jsou tam i chyby i já je nyní vidím. Přejí příjemný první den nového roku.
jura-p 1.1.2006 10:54

Jo a ještě poznámky. Ten úkol víru šířit jim dal sám Kristus.

A tím, že seřvou Edmonta, svůj úkol dobře neplní.
jura-p 1.1.2006 10:51

Já jsem ten článek pochopil jinak než katolíci.

Bylo to o člověku, jemuž záleželo na vlastní rodině a vadilo mu, když někdo jak jednotlivým blízkým (maminka), tak rodině jako celku (úspory na rodinný dům), ubližoval. Katolíci jsou přecitlivělí a kdyby tu někdo napsal, že se mu nelíbí svatopetrské náměstí, bude napaden, že uráží nejsvatější základy, na kterých je církev postavena (Ty jsi Petr, to je skála a na té skále já postavím církev svou). Ano je mi upřimně jedno, jak to ve svém posvěcení papež řekl. Pokud vím tak formálně přál nejen městu, ale i světu (tedy celému světu) a je fuk, jakým jazykem, či jazyky, tak učinil. Věřím, že přestože to bylo formálním způsobem, myslel to upřímně. Jediná odpověď, která mě napadá, je Děkuju pane papeži. Katolíci si svou nedůtklivostí budují svoji pověst sami. Jejich úkolem je pro víru nevěřící získávat a ne jim nadávat.
Edmont Dante 1.1.2006 11:19

Re: Já jsem ten článek pochopil jinak než katolíci.

Juro docela správně jste to pochopil, ano ono nejde o obsah co papež říkal, to všichni vědí, ono jde o gesto. I v EU je 20 oficiálních jazyků, což je chaos, který působí zdržení projednávání věcí, ale jsou, aby se žádný národ necítil méněcenným. A jestli se zajímáte o EU, jako ano, tak Rusové jako menšina usilují, aby ruština byla oficiálním jazykem, dále Katalánci, Galilejcí atd atd, takže v tom to je ne nacionalismus, ale národní hrdost.