16.4.2024 | Svátek má Irena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mirek 31.12.2005 15:09

Re: Roky

Ty  měnové reformy byly hned dvě, jedna 1948, kdy byly protektorátní peníze zablokované na t. zv. vázaném vkladu, tím defakto znehodnoceny, v roce 1953 byla reforma v kurzu 1:50, na malou částku pak 1:5. Doprovázena byla tato reforma zrušením potravinových přídělů pro všechny občany, kteří nepracují ve státním sektoru. Kdo nepracuje, ať nejí, platilo tehdy, dědeček a babička, ujídaj´nám chlebíčka! byl výraz socialistické budoucnosti. Bez lístků stály všechny potraviny několikanásobek běžné ceny.
tonda 2.1.2006 0:24

Re: Re: Roky

Ta první měnová reforma byla už na podzim 1945, ne až v osmačtyřicátém. Autor článku odkazuje na sliby dělnického prezidenta, tím nebyl E. Beneš, ale A. Zápotocký, a na slovní spojení "bude měna" (ostatně jazykově úžasné). To historku zcela jednoznačně datuje do roku 1953. Q.E.D.
Alex Juchelka 31.12.2005 3:37

Dante zmen si jmeno

Papez nezastupuje Boha na zemi ale Jezise Krista. Ted uz vim z jake rodiny pochazis - vzteklych predku, ublizujicich na tele, agresivnich promitivu bez zasad - kam vitr tam plast - copak delal deda za nacku? Myslim ze se tomu co tvuj deda mel rika moral insanity. Potes te ateisticky panbicek - at uz vyznavas jakehokoliv.
Skepticus Maximus 31.12.2005 8:43

Re: Dante zmen si jmeno

A není on ten Ježíš Kristus součástí trojjediného Boha? :-)
Alex Juchelka 1.1.2006 1:40

Re: Re: Dante zmen si jmeno

A kdepak to Kristus rekl podle zachovanych zaznamu jeho Apostolu?
Edmont Dante 31.12.2005 10:14

Re: Dante zmen si jmeno

Alexi jo, zastupuje Ježíše dobře. Podívejte se, své předky si málokdo vybere a víte příteli co mi vadí na Vašem příspěvku? I komunisté mě soudili podle mých předků. Tatínek pocházel z velmi zámožné rodiny a jeho otci byl majetek znárodněn a otci později tak zvaně vykoupený. Dostal jsem v restituci na rozdíl od jiných promile bývalého majetku. Ale proč si zoufat? A já měl tohle buržoásní stigma celý život, aniž bych jako děcko si uvědomoval co to je, až teď jsem si volněji vydechl, ale i teď jsem zklamaný, kolik sobectví a lidské zášti se objevilo. A ještě jedna připomínka, já nevyznávám ateistického panbíčka, ani jiného panbíčka, já věřím sobě a v ostatní lidí a možná se i snažím chovat jak ukrádá desatero a bible, ale církev k tomu nepotřebuji. Takže přejí Vám mnoho úspěchů do nového roku 2006 a těším se jak mi vyčiníte příště, je to správné, že dáváte najevo své názory i když jsou rozdílné od mých.
Alex Juchelka 31.12.2005 19:34

Re: Re: Dante zmen si jmeno

Příspěvek, na který reagujete, pochází od člověka, který se zde za mě pod mým jménem vydává. Docela mě pobavilo, že Vám zrovna tento výtečník doporučuje změnu jména... : )
Alex Juchelka 1.1.2006 1:46

Re: Re: Dante zmen si jmeno

Dekuji za laskava slova - a prosim prominte me nekdy ostre vypady. Ono se to lepe diskutuje se skutecnou osobou nez s autorem clanku - tedy pardon, prosim. Vase posledni vety o nepotrebe jakehokoliv panbicka svedci podle meho usudku o aroganci pramenici s hypertrofovaneho Ego. Kazdy ma neco za co se stydi - psychoanalysa nekdy pomaha ku skromnosti. Rovnez na osobni urovni Vam preji vse nejlepsi a zdravi do 2006! [To Vam preje ten "pravej Alex"]
doxa 31.12.2005 12:38

I papež se vyvíjí, pane Juchelko

Ten minulý (Jan Pavel II.) udělal probírku ve svých titulech. Mj. byly přitom zrušeny tituly VICARIUS CHRISTI (náměstek Kristův) i VICARIUS S.PETRI (náměstek sv.Petra) jakožto téměř rouhačské a žádnému smrtelníku nepříslušející a zrušen byl i tradiční titul PONTIFEX MAXIMUS, jakožto titul pohanského původu. Naopak byl oprášen a znovu praxe zaveden již dávno nepoužívaný titul SERVUS SERVORUM DEI (sluha sluhů Páně)
G. Pašek 31.12.2005 2:04

V Aši si prdneš a za minutu v Ostravě řeknou "To je ale smrad" . . ..

Autore v prvním odstavci jsi napsal"
"Samozřejmě, že tomu věřím, navíc jako pokřtěnému ateistovi je mi to jedno a nechci o tom polemizovat."
 
A potom polemizuješ a polemizuješ a polemizuješ . . . . .
Koukám, že jsi se po-dědil  . . . . . hodně hluku o ničem.
 
Edmont Dante 31.12.2005 10:26

Re: V Aši si prdneš a za minutu v Ostravě řeknou "To je ale smrad" . . ..

Příteli polemizovat je, že se rozebírají skutečnosti a k nim se přířazují imaginární situace, které mohou a nemusí nastat. Já v úvodu konstatuji co se přihodilo a prohlašuji, že věřím že cirkevní hodnostáři nelžou. Že lžou je jasné a inteligentní čtenář na to příjde. A v závěru opět nepolemizuji, ale na základě opět prohlášení duchovních uvádím co musí opět na základě jejích slov nastat. Dnes byla vynechaná čeština a slovenština, příště to budou jiné jazyky a jestli jsou si lidé podle bible rovní a dříve projde uchem jehly................. nemusím pokračovat bibli znáte, tak zákonitě musí při vynechaní jazyků dojít na němčinu a třeba polštinu, nebo ne? A já nechci vyhrotit hádku mezi věřicími a námi pohanskými psy, ať si věří každý čemu chce. A k tomu Vašemu nadpisu. Ta naše zem je tak maličká, že já mám radost vidím-li pospolitost mezi lidmi z různých regiónů a dělá mi dobře, když u nich nacházím i nějakou krajovou odlišnost a strašně bych si přál, aby ty odlišnosti se zachovaly a nebylo všechno postaveno do jedné lajny. Proto i Váš příspěvek je pro mě poučením, děkuji.
G. Pašek 31.12.2005 14:55

Re: Re: V Aši si prdneš a za minutu v Ostravě řeknou "To je ale smrad" . . ..

Bůh nezapoměl na Čechy, Češi zapoměli na Boha protože nemají čas . . . . .
Mě to tvoje pábení o dědečkovi připadlo jako povinná esej s přihláškou na Lumumby univerzitu v Moskvě studovat politické vědy a M.L.
Já moje křestanskou víru nikomu neprodávám a jiného víru nekupuji.
Považuji to za privátní záležitost a nemán nutkání to troubit do světa jako atheisti tu jejich nesnášenlivost, podrážděnost, netoleranci a ignoranci. Hypermárkety jsou nové kostely a mamon nové náboženství . . . . .
Cyril a Metoděj, Jan Hus Jeroným pražský a TGM se asi v hrobě obracejí . . . . .
Kokoška 1.1.2006 22:37

Re: Re: Re: V Aši si prdneš a za minutu v Ostravě řeknou "To je ale smrad" . . ..

Tady v Česku se nepíše University of Lumumba, tyd je to holt s jiným pádem.
G. Pašek 2.1.2006 1:32

Re: Re: Re: Re: V Aši si prdneš a za minutu v Ostravě řeknou "To je ale smrad" . . ..

Kokoško,
jdi se vycpat s pádem Lumumby.
Mě vadila moje chyba, že jsem napsal Jeroným Pražský s malým "p".
68 31.12.2005 1:45

Edmonte, Vaše důvody k víře v cokoliv jiného jsou závažnější, než jsem se původně domníval. Máte recht.

A zvěrstva, kterých se čeští katechetové hromadně dopouštěli na našich matkách, když tyto ještě byly školou povinné, to vysvětluje vše. I dědečka. (A také leden a února 48. A březen.)
(7;- )) 31.12.2005 1:31

...Však víte, Edmonde, kdo!

Úspěšný rok...a nejen ten příští! (7:- ))
68 31.12.2005 5:34

Re: ...Však víte, Edmonde, kdo!

On to Edmond bude vědět.  - A napsal to hezky a snad si to i pustě vymyslel.
Skepticus Maximus 31.12.2005 8:36

Re: ...Však víte, Edmonde, kdo!

Proč to maskování, Šakale :-)))
Edmont Dante 31.12.2005 9:59

Re: ...Však víte, Edmonde, kdo!

asi vím a mám ze všech starých tváří radost, ale i s těch nových, musím dodat.
doxa 31.12.2005 1:29

A ještě trocha historie

Za I.republiky již bylo odhlášení žáka z náboženství snadné a jednoduché - stačilo prohlášení jednoho z rodičů (nebo zákonného zástupce), že si nepřeje, aby jeho dítě docházelo na náboženství. Podstatně složitější to bylo předtím za Rakouska. Dítě muselo navštěvovat výuku toho vyznání, které vyznávali rodiče v okamžik jeho narození (bez ohledu na jejich současnou víru či nevíru). Pouze v případě, kdy byli rodiče v čase narození dítěte bez vyznání, byl žák výuky náboženství zproštěn. Radikální obrat však nastal v roce 1906, kdy Nejvyšší správní soud ve Vídni rozhodl, že stav bez vyznání se nepovažuje za vyznání a tudíž i dítě rodičů bez vyznání je povinno navštěvovat výuku náboženství, a to toho vyznání, které určí jeho rodiče. A v případě, že toto vyznání rodiče určit odmítají, musí mu povinně být soudem stanoven poručník, který vyznání určí.
Šumavák 31.12.2005 1:15

Ale ne! Je to jinak! samozřejmě jednodušší!

Ratzingerovi zapomněli sdělit, že v Boehmen und Maehren a Slov. štate se už nemluví německy.Tedy alespoň úředně.
doxa 31.12.2005 1:33

Re: Ale ne! Je to jinak! samozřejmě jednodušší!

Ovšem ve Slovenskom štáte se úředně německy nikdy nemluvilo.
Šumavák 31.12.2005 1:14

Ale ne! Je to jinak! samozřejmě jednodušší!

Ratzingerovi zamomněli sdělit, že v Boehmen und Maehren a Slov. štate se už nemluví německy.Tedy alespoň úředně.
doxa 31.12.2005 1:04

A tohle napsali v Haló Novinách

Německý papež opovrhl českým jazykem Se zvědavým očekáváním bylo přijato první vánoční poselství Urbi et Orbi 2005 nového papeže Benedikta XVI., rodáka ze sousedního Německa. Zesnulý římský papež Jan Pavel II., Polák Karol Wojtylla, totiž vždy do projevu měl pozdravy v různých jazycích pro lidi z různých zemí. Polský papež vždy vyjádřil vánoční pozdravy rovněž v češtině a slovenštině. Tentokrát toto u německého kardinála Ratzingera, t.č. Svatého otce ve Vatikánu, chybělo. Podle církevního tlumočníka v televizi patrně pro německého papeže byla slovanská čeština obtížná na výslovnost. Přitom se Ratzinger statečně zmohl nejen na polštinu, dostatečně známou ve Vatikánu, ale i na chorvatštinu, bulharštinu a dokonce, světě div se, i na ruštinu, nemluvě dokonce o gruzínštině. Jenom tu češtinu a slovenštinu německý papež ignoroval, ačkoliv šlo o jediné jazyky ze sousedních zemí jeho fátrlandu, které ve svých vánočních pozdravech nepoužil. Pamětníci tzv. Protektorat Böhmen und Mähren (Protektorát Čechy a Morava) se však papežovu vztahu k češtině i slovenštině vůbec nediví. V té době, kdy nynější papež byl členem Hitler-Jugend (Hitlerova mládež), tak v tomto tzv. protektorátu byla na prvním místě němčina a čeština prozatím byla trpěna v závorce na druhém místě. Po konečném vítězství Říše pod vedením Ratzingerových soukmenovců, válečných zločinců Adolfa Hitlera, Heinricha Himllera, Josepha Goebbelse a Reinharda Heydricha, mělo být provedeno Endlösung ( konečné řešení ) genocidou českého národa. Na tom faktu, že Ratzinger ignoroval češtinu, je vidět, že bývalý hajotler (na vysvětlenou pro mladší generaci - zkratka Hitler-Jugend, vyjádřená písmeny H-J, v němčině zní há-jot) ještě dodnes nepřekonal velkoněmecké manýry z doby třetí říše a pohrdá češtinou, tak jako to činili velkoněmečtí okupanti, nazývající se pokrytecky jako ochránci . Německý papež svojí ignorancí vůči češtině urazil nejenom české římskokatolické věřící, ale všechny Čechy včetně ateistů. 30.
F. Čech 31.12.2005 11:57

Re: A tohle napsali v Haló Novinách

Milý doxo, mluvíte jako Haló noviny, které citujete. Nevím proč by měl papež mezi miliardou katolíků mluvících stovjkami jazyků preferovat právě ateistické Česko, které je jediným evropským státem (kromě Švédska a Ruska kde žádní katolíci nejsou), které nemá uzavřenou smlouvu s Vatikánem. V Česku podle  posledního sčítání 2,6 miliónu katolíků a snahy o jejich diskriminaci od agresivních ateistů bolševického i volnomyšlenkářského ražení jsou trvale v módě.
doxa 31.12.2005 12:18

Re: Re: A tohle napsali v Haló Novinách

No jo, ale jak k tomu přijdou ti Slováci? Slovensko smlouvu s Vatikánem uzavřenu má, provedlo téměř úplnou restituci církevního majetku a podíl aktivních katolíků je tam silně nadpoloviční (téměř 3/4)
AAA 31.12.2005 17:11

Re: Re: A tohle napsali v Haló Novinách

No kdyz jste chudinky tak diskriminovany a pronasledovany, prave proto by vas mohl ten vas druhy nejvyssi podporit pozdravem v cestine, ne?
kirast 31.12.2005 0:57

Chvilku jsem myslel, že jsme měli stejného dědečka

Ale ten můj dal jenom katechetovi přes hubu a tátu odhlásil z náboženství. Domek měl postavený
kirast 31.12.2005 1:02

Re: Chvilku jsem myslel, že jsme měli stejného dědečka

ten editor dneska blbne. Děda už měl dům postavený, ale pro své frajerství o něj v soudním sporu přišel. Začala válka a jeho odpůrce ho udal, že poslouchá Londýn. Táta dědu dostal z kladenského gestapa a už se nedozvím, co to stálo. Po válce si to děda chtěl se svým protivníkem, který byl členem Vlajky, vyřídit, ale ouha, on z něj byl předseda místní organizace strany. Tak se z nás patrně stali ateisté a strana na tom nemá žádnou zásluhu.
Ostrich 31.12.2005 0:30

Moc pěkné, ale funkci náboženství zatím nic bohužel nepřevzalo.

Moc pěkné počtení!  Není nad to, když se zastaralá nadpřirozenost ukáže v nedbalkách, i když, na druhou stranu, třeba tak nízkou kriminalitu jako v Řecku - a ta je tam kvůli víře - bych si tady taky přál. Bez nějakého třeba i na první pohled jen rituálního pojítka se společnost strašně drobí a ta nesoudržnost se nám může strašlivě vymstít, nejde jen o ty drobné lapálie, že se krade vše, co není přibité, a starost o "rés publica" je brána jako naivní a směšná.  Bez vnitřního pojítka se odtrhávají nejdřív ti, kteří jsou nejméně soudržní vždy - to jest elity a spodina. Třeba se to změní, ale neřekl bych, že takových lidí, kteří jdou hájit morálku a jdou proti lumpům rovnou s klackem, přibývá. Kdoví kolik čtenářů tohoto článku si řekne, že ten váš děda byl jen naiva a vztekloun - nikoliv vědomě si to neřeknou, ale když si podvědomě představí sama sebe v daných dvou situacích, cítí,  že by sami nejspíš jednali jinak.