Neviditelný pes

VZPOMENUTÍ: Poslední cigareta Johannese Heesterse

27.12.2011

Na Štědrý den se rozletěla do světa zpráva, že na klinice v bavorském Starnbergu zemřel ve věku 108 let nizozemský herec Johannes Heesters, který byl nejstarším hercem na světě…

Heesters 2
Heesters

Vzpomínám, jak jsem ještě před několika lety o tomto umělci prakticky nic nevěděl - vůbec jsem totiž nepředpokládal, že by on, jeden z nejpopulárnějších herců německy mluvící hudební a divadelní scény, známý kdysi také u nás z divadla i z filmového plátna, byl ještě živ a navíc dokonce stále ještě aktivní! Když jsem jej nedlouho před oslavou jeho 105. narozenin (5. prosince 2008) požádal o krátké písemné interview, odpověděli mi z agentury, která jej zastupovala, abych byl trpělivý jelikož pan Heesters zrovna zkouší v divadle (roli císaře Františka Josefa). A tak mi tenkrát nakonec udělalo radost alespoň to, že jsem získal od něj podepsané CD, které nazpíval ve svých 102 letech, a poslední knížku o jeho životě.

Heesters 4
Heesters 3

Pátral jsem pak po tom, kdo je u nás stále ještě Heestersovým obdivovatelem a pamětníkem doby jeho největší slávy. "Byl to vyhlášený elegán," prohlásil o něm sedmadevadesátiletý spisovatel Adolf Branald a dodnes na něj vzpomíná i osmadevadesátiletá herečka Zita Kabátová, která se už kdysi dala slyšet, že když Heesters překročil v životě tu stovku, tak že to dokáže i ona. Ve třicátých letech se prý s ním setkala osobně na Barrandově: "Potkali jsme se tenkrát v maskérně a byl to velký fešák a velká hvězda!" Pak mi o Heestersovi vyprávěl také zpěvák Standa Procházka. O tom, jak se s ním srazil na Václavském náměstí ve dveřích hotelu Ambassador a jak se mu z toho zážitku rozklepala kolena: "Den před tím jsem se byl totiž na něho podívat v divadle, na Lehárově operetě Hrabě Luxemburg. Měl přes dvacet opon a potlesk Pražanů nebral konce. Nakonec si tam na jevišti lehl a žertoval, že už se dál děkovat nemůže. Heesters měl skvěle posazený hlas a úžasné výšky! Pokud mám říci, jaké jsem měl jako začínající zpěvák vzory, pak musím jmenovat Járu Pospíšila a zároveň s ním Johannese Heesterse!" (Nu, dodejme, že Heesters nebyl pro Standu Procházku vzorem jen svým zpěvem, ale i svou dlouhověkostí – pan Procházka totiž oslavil už 92. narozeniny.)

Heesters 6
Heesters 5

Čím ještě připomenout Johannese Heesterse při této smutné příležitosti dnešním českým divákům a posluchačům? Od roku 1924, kdy byl film ještě němý, natočil v rozmezí bezmála osmi desítek let (!) ke stovce klasických i televizních filmů. Česká televize z nich uvedla v devadesátých letech například snímek Gasparone, veselý dobrodruh, v němž byla Heestersovou partnerkou Marika Rökk, neméně slavná zpěvačka, herečka a tanečnice (s maďarskou krví v žilách, rakouskou státní příslušností a místem narození v Káhiře). Dvojici Rökk a Heesters jsme ostatně mohli vidět už kdysi např. ve filmu Tanečnice Janina. Slavné jsou pak také filmové přepisy operet Netopýr či Veselá vdova.

Heesters 8
Heesters 7

Johannes Heesters byl po celý život velkým elegánem, vždy obklopeným krásnými ženami. Obdiv dam byl celkem pochopitelný, když navíc vedle svého pohledného zevnějšku a podmanivého hlasu byl i mistrem bonmotů. Tady je jeden z nich: "Zdařilý kompliment je šaramantní zveličení malé přednosti."

Kdysi jsem ve Vídni propásl příležitost poznat legendární Mariku Rökk. Můj tehdejší devizový příděl byl tak malý, že jsem si cestu do vzdáleného divadla a vstupenku na představení, jehož byla hlavní hvězdou, nemohl dovolit. A tak jsem rád, že jsem měl svého času příležitost se alespoň na dálku poznat s jejím partnerem, jehož vitalita a optimismus dávají člověku špetku naděje, že by se také mohl dožít nějakého úctyhodného věku. Zvláště když i fotografie z posledních let velmi často zachycovaly Johannese Heesterse se zapálenou cigaretou v ruce…



zpět na článek