29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

VÝSTAVA: Skauti aneb Ve službě republice

Když vzniklo Československo, příštího prezidenta mělo v exilu, armádu (legie) na Sibiři a úřady jen rakouské. Jako kurýrní i strážní služba nové vlády se osvědčili skauti. Dokládá to výstava v Poštovním muzeu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jroslav 9.7.2018 17:33

Lehká ruka aneb omyly Z. Petráčka

Celkem slušný příspěvek, až na tři dosti závažné chyby. Pan Petráček se mýlí, když píše, že nežijí pamětníci vzniku republiky. Podle ČSÚ jich bylo k 1. lednu t.r. celkem 492. Další se týká prý komické titulatury Josefa Scheinera. Ona totiž vůbec komická není, Scheiner byl od prosince 1918 do června 1919 generálním inspektorem ozbrojených sil a v tehdejším chaosu byl titulován všelijak. Revoluce už zmatky přinášejí, jak Zbyněk Petráček ostatně sám napsal o něco výše. Naprosto nesmyslné je jeho tvrzení, že "skutečná čs. armáda – legie – byla tisíce kilometrů na východ". Všechny rakouské jednotky na českém území totiž přísahaly věrnost republice a tak vytvořily čs. armádu cca dva roky před návratem ruských legionářů. K nim se připojovaly jednotky, které se vracely z bojů v okolních zemích. Dodatek k legiím: Můj dědeček bojoval v italských legiích a opravdu nebyl "tisíce kilometrů daleko", stejně tak jako jeho francouzští bratři. Něco ze své přehlíživé výše okomentovat je velice lehké, používat hlavu je těžší. Opravdu pana Petráčka nezarazilo ono titulování Josefa Scheinera? Vždyť naši tehdejší předci nebyli žádní pitomci a něco takového by si nevycucali z prstu.

D. Stirský 9.7.2018 8:53

Když sdělím, že jsem nebyl vychováván na

křesťanských zásadách, nastane zděšení. "A na jakých teda?" Má odpověď: "Na skautských". A tázající si většinou oddechne. "Tak to jo, to je skoro to samý".

R. Dubravský 9.7.2018 8:38

Re: Jen by mne zajimalo,

Když kliknete na fotku, uvidíte to tam napsáno. Josef Rösler Ořovský.

P. Sulc 9.7.2018 3:35

Jen by mne zajimalo,

kdo je to ten kniratej chlap. Na skautika uz ma leta.