19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

VÝSTAVA: Proč se všichni hlásí k Havlíčkovi

Generace obrozenců stále budí zájem. Jestli z ní někdo vykročil směrem k dnešku výrazněji než jiní, je to Karel Havlíček Borovský. Pozoruhodná výstava k 200. výročí Havlíčkova narození rozebírá jeho posmrtný kult.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 24.11.2021 19:21

https://stans.rajce.idnes.cz/Brixen_20140516/770485108

M. Martinelli 24.11.2021 17:54

tak pan karel havlíček borovský byl hlavně inteligentní a logicky uvažující člověk, krásně to bylo zachyceno v seriálu božena němcová, kde nakladatel v podání kryštofa hádka říká boženě, že jí nemůže zvýšit apanáž, protože je těžká doba a havlíček ihned prohlásl - ano, je to tak jak říkáte pane nakladateli, a proto si na pražských vinohradech stavíte novou vilu, z něčeho ji musíte zaplatit, že...khb kdyby žil dneska, tak všude ban a místo ve vyhnansví v brixenu by seděl v nějakém odlehlém kriminále, nelspíš na mírově (také on měl rád co na srdci, to na jazyku a těch 6 let u prvoinstančního soudu za komentář - jak jim chutní jejich vlastní medecína - by dostal taky, protože by reagoval podobně jako ten nešťastník), stejně jako viděl a pravdivě popisoval tehdejší poměry v carském slovanském rusku by dnes popisoval poměry v bolševické islámské eu ...

M. Martinelli 24.11.2021 18:29

oprava - prohlásil...

M. Pivoda 24.11.2021 20:39

Spekulace CO BY, KDYBY

"... Karel Havlíček Borovský kdyby žil dneska, tak všude zákaz (ban) a místo ve vyhnanství v Brixenu by seděl v nějakém odlehlém kriminále..."

L. Beneš 24.11.2021 13:39

Havlíčkovo heslo "Moje barva červená a bílá" svědčí o tom, že náš slavný národovec byl vlastencem nejen českým, ale také hornorakouským. Obě ty barvy zdobí nejen českou vlajku národní, ale i zemskou zástavu země Hornorakouské. A takových zemí by se našlo ještě víc. Barvy vlajky tedy k identifikaci vlastence nestačí.

J. Ptáček 24.11.2021 9:50

Z myšlenek Karla Havlíčka Borovského (nar.1821) z roku1846 (Pražské noviny): 1) Rusové s ostatními Slovany nikdy bratrsky, nýbrž nepoctivě a sobecky smýšlejí.

2) Slované nejsou jedním národem. Tak jako směšno bylo cítiti patriotismus indoevropejský...nepravdivé jest vlastenectví všeslovanské.

3) Každý ví, že politické úřady často více zmatků, než prospěchu ve svých okresech působí, že by mnohem snadněji občané obstáli bez politických úřadů, než úřadové tito bez občanů......."

Ano, pod tyto názory bych se rád podepsal, kdyby o to někdo stál.

J. Ziegler 24.11.2021 10:43

Já se pod ně podepisuji a dodávám další Havlíčkovy citáty.

„My jsme Češi, rozdílní od Poláků a Rusů a nikoliv Slované. Nechceme se státi ani Němci, ani Maďary, ani Rusy, a proto buďme k Rusům chladní, nechceme-li je dokonce nenávidět,“

A také. „Hlavní zásada ruských kupců jest dodati za zboží co možná nejvíce, bez ohledu, stojí-li za to či nic; přitom se již samo rozumí, že špatné zboží, mohou-li, také rádi za dobré prodají. Ruští kupcové dokonce to neznají, co se v obchodu poctivostí nazývá; obchod jest u nich, jako u všech východních národů; vojna bez krveprolití, kdo s koho, ten toho; ošiditi u nich jen znamená býti chytřejším a nikoli za nedovolenou věc se nemá, nýbrž ke cti slouží. Takové smýšlení v krajinách východních vyložiti se může z despotství a také s ním docela souvisí. Jak mezi pánem a poddaným žádné právo nestojí a moc jediná, ne pak mravní 47 zásada, všechno rozhoduje, podobně i v obchodu platí jenom chytrost, síla ducha; jakousi podivnou důsledností považuje se ošizenu býti co pouhý a přirozený následek nezkušenosti, a kdo ošiditi dovedl, vzal slušnou náhradu za převahu ducha a chytrost svou.“

J. Ptáček 24.11.2021 12:39

Velké díky, pane Ziegelere, od osmdesátiletého prďoly dávno odepsaného. Některé Vámi citace znám, vetšina je pro mě naprosto nová. Jak vidno, člověk narazí na spřízněnou duši i ve vysokém věku. Jediné nač nejsem zvyklý je chybějící sprostota. Že mně prostě hulvátsky nenadáváte a neposíláte do hrobu, kam bezesporu patřím. Jak mně nedávno předvedla jedna dáma. No spíš "dáma".

L. Beneš 24.11.2021 13:54

A kdyby se i pan Ziegler pokálel vztekem, Češi jsou národem slovanským a slovanským národem i navzdory nějakým zieglerovským a koudelkovským blábolům zůstanou. Jistě, rozdíly v národní povaze a zajisté i v jazyku jsou nabíledni. Česky se například řekne pitomec a rusky je to durak. A i kdyby se, znovu, všichni ti odpůrci pravdy, že Češi jsou národem slovanským a tedy s ruským národem příbuzným, pokáleli, pro příslušníky oněch rádoby pokročilejších národů na západě od nás zůstanou JEN Čechy, jak rád říkával velký filozof VH, Čecháčky, tedy rodem inferiorním. Záleží vždy na úrovni každého jednotlivce, nikoli na tom, z jakého národa pocházejí. Pročtěte si např. paměti býv. kanadského ministra a velvyslance Jelinka. Horší nežli divé války, hromu, ohně divější, zaslepenec, na své když zlobu plémě kydá.

J. Ziegler 24.11.2021 15:08

Co se Vám nelíbí pane Beneši, já pouze citoval Havlíčka. ;-D Ten Rusko poznal na vlastní kůži. Jinak k Bavorům máme civilizačně s kulturně blíž než k Rusům. Hejslovanství už je pro většinu Čechů dávno passé.

V. Novák 24.11.2021 18:03

Havlíček ovšem stejně počastoval také Poláky - a to hned vedle. V jeho pojetí si nijak nezadal polský pan mlátící chlopa s ruským poměščikem mlátícím krepostnogo.

Jenže citovat kritiku Poláků se zieglerům nehodí - vždyť ti jsou tak nádherně protiruští!

P. Steinbauer 24.11.2021 22:48

Dne 22.5.1844 píše Karel Havlíček Borovský z Ruska toto-

S Poláky a Rusy nechci mít nic. Jsem totiž v stavu a mám chuť dokázat, že Rusové a mutatis mutandis Poláci nejsou naši bratři, jak je jmenujeme, ale mnohem větší nepřátelé a nebezpečnější naší národnosti než Maďaři a Němci. Jazyky jejich a literatury můžem použít, jak chceme, ale všechno strejčkování s nimi na stranu. Sic to špatně dopadne.Co dodat;-)

L. Beneš 25.11.2021 8:01

Zamyslete se, zda opakováním slov někoho z 19. století nesplňujete dnes podstatu trestného činu šíření předsudečné národní nenávisti a šovinismu. Dost možná, že v očích některých by se vám dostalo pochvaly za to, že demonstrujete odpor vůči Rusům. To je dnes moderní. Poláci jsou dnes ale součástí EU a jsou také zapojeni do oné V4. A snižování hodnoty Němců a Maďarů by se vám už vůbec nemuselo vyplatit. Němci jsou dnes našimi nejvýznačnějšími spojenci. COž takhle změnit si jméno na Grabsteinbauer?

P. Steinbauer 25.11.2021 14:08

Je to citát z Havlíčkova dopisu který dokladuje jeho tehdejší postoj k ideji panslavismu. Nic víc.

L. Beneš 25.11.2021 14:48

No vida. Takže tehdejší postoj! Dnes musí být postoj pružně jiný. Právě dnes jsem ocenil, že jsem se před mnoha desetiletími učil ruštinu, protože se k nám do domu nastěhovali nějací Hoholové, jimž je ruština přece jen bližší než čeština, a ta báryšňa na mě čuměla jako tele na nová vrata, že prý ne rozumie. Musil jsem ji totiž upozornit a vysvětlit, že ta chodba je společná a že na bordel tady nejme zvyklí.

M. Martinelli 24.11.2021 17:22

pane ptáček, však už tehdy ho izolovali v brixwénu, takový osobní lockdown, ale ne kvůli tbc, nýbrž šlo o doživotní karanténu inteligentních myšlenek, dnes je pokrok a lockdown je plošný, i havlíčkovo oblíbené - nechoď vašku s pány na led, pán spadne, ale ty si nohu zlámeš - dnes nelze použít, protože budeme muset na led s pány všichni povinně...

M. Martinelli 24.11.2021 17:23

oprava - v brixenu

V. Kučer 24.11.2021 20:53

Slovanským národem jsme byli ještě za Přemyslovců, existoval i spisovný jazyk, staroslověnština. Za Jana Lucemburského již zde byl český národ i když si Slované mezi sebou rozuměli.

J. Nevrkla 24.11.2021 8:40

Za film o Havlíčkovi bych se přimlouval. To by mohlo dobře hovořit i k dnešku.

R. Polášek 24.11.2021 6:33

Tak on Karel Havlíček Borovský především hodně brzo zemřel. Takže nestihl změnit názory natolik, aby byl nekonzistentní. A nestihl svoj názory z doby, kdy byl aktivní, mladý a plný energie zastřít názory z doby, kdy by byl starý, unavený a bez energie. Tudíž jeho názory jsou dodnes pro lidi podobného věku a aktivity atraktivní.

V. Heidlerová 24.11.2021 9:29

Je dobré mít v politice mládí. Teď jsme svědky opakující se politické proměny starců v duchovně scvrklé otrapy, s infantilními nápady a odtržením od reality. Těžko říci - někdo si i ve stáří uchová svěží mysl, nebývá to však pravidlem. To vše jsou jen spekulace, zda by si KHB stál za svými názory i ve stáří. Byl jaký byl - a díky Bohu za to. Je to náš velikán, za něhož se nemusíme stydět.