25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

VÝSTAVA: Prezentace nálezů Archeologického klubu v Příboře

Dlouho se nepředpokládalo, že by na Ostravsku mohly být kromě Landeku v Petřkovicích ještě někde jinde památky po lidech starší doby kamenné

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 26.9.2022 10:46

Mě by zajímalo, jestli nalezené množství osídlení tady v tomto kraji je jen místní výjimka nebo je to způsobeno tím, že tady je velmi činný Archeologický klub, zatímco jinde v jiných regionech ty nálezy v polích ještě čekají na objevení. Pravecí lovci mohli sídlit i jinde než v okolí Moravské brány. Pokud to bude ještě po intenzívním dlouhodobém obdělávání zjistitelné. Předpokládám, že nálezy byly vesměs, aspoň v první fázi na polích, formou hledání artefaktů na holých polích po zimě nebo velkých deštích a příapdně kopání na takto nalezených místech. Teprve v další fázi pak snímkováním krajiny, ať už z letadla, dronu nebo družice a vyhodnocováním.

Každopádně děkuji autorovi za informaci o výstavě, asi se brzo do Příbora na tu výstavu vypravím.

R. Polášek 26.9.2022 10:38

Tak ono to osídlení je logické, protože nejenom kolem Předmostí u Přerova se projevoval efekt Moravské brány. V době, kdy bylo klima takové, že velká pravěká zvířata žila v létě na rovinách na sever od nás a na zimu se musela stáhnout jižněji k nám nebo dokonce na území dnešního Maďarska a dolního Rakouska, tak Moravská brána byla jediná slušná cesta na jih po celé délce bývalého Československa. Tou bránou proudila zvířata na konci léta prakticky z celého území dnešního Polsku plus ještě z pásu východního území Německa a na jaře se vracela zpět. Lovci tak měli dvakrát za rok zajištěný úlovek. Předpokládám, že v té době bylo nížinné území kolem Odry zátopová oblast a neprostupný bažinatý lužní les, zvířata tak procházela kolem na rozhraní tehdejší roviny a začínající pahorkatiny, takže tah se rozdělil a zvířata procházela v blízkosti dnešního Příbora, Nového Jičína i Oder či Fulneku. A i od Bílovce to nebylo pro trénované lovce daleko. Další plus pro pravěké osídlení mohla být geologická stavba tady toho území, kde jsou na mnoha místech místně erozí odkryty vyvřelé horniny, které zvyšují úživnost krajiny pro zvěř.

J. Tulejová 26.9.2022 9:40

Velmi poučný a zajímavý článek.

B. Bublina2 26.9.2022 1:28

Klobouk dolů před jejich prací..a před nimi...hluboká úcta...:-)