28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

VÝSTAVA: Lucemburský šok

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tonda 15.3.2006 3:51

Jan Zhořelecký

Neporozuměl jsem vašemu příspěvku. Jan Zhořelecký umřel ve 26 letech v roce 1396, asi byl otráven. Krátce předtím ho jeho nejstarší bratr král Václav, jehož byl dosud spojencem proti prostřednímu bratru Zikmundovi a bratranci Joštovi, zbavil úřadu a vydal královský dekret, že Janu má být odepřena poslušnost (vyhnal ho).
Dan 14.3.2006 18:33

Re: Hradní obrazárna je bohužel pro výstavu naprosto nevhodná

Je hanba, ze takova vystava nema dustojnejsi prostredi. Jak je mozne, ze tenhle neschopa Knizak, obdivovatel Klause a vecne bourajici ridic se na te funkci muze tak dlouho drzet. Neuveritelne! Ja kdyz ho vidim a slysim jeho blaboly se aspon pobavim.
No 14.3.2006 17:15

Re: Zikmund

A Jan Zhořelecký zemřel určitě sešlostí věkem a nebyl sám.
veteran 14.3.2006 15:59

Re: Hradní obrazárna je bohužel pro výstavu naprosto nevhodná

Je tragedií, že vše závisí na tom divousovi Knížákovi. Snad ho Jandák vykopne tam, kam patří. 
ok 14.3.2006 15:44

kulturni sok?

Opravdu se jednalo o kulturni sok? Nejsem si tim jisty, k zasadnimu kulturnimu soku prece doslo uz za Premysla Otakara (kolonizace, mesta). Ta vseobecne vysoka kulturni uroven svedci spis o slusnem domacim (ceskem) zazemi. Zapominate, ze Cechy byly bohata zeme s velkym geopolitickym vyznamem.
To problematicke postaveni Cech za Habsburku (dokonce jeste za Frantiska Josefa, ktery Cechy mel tak nerad, ze se nedal korunovat ceskym kralem) pramenilo mozna spis z etnickeho konfliktu a take z touhy zmocnit se bohatstvi Cech.
 
Sch.glosátor 14.3.2006 15:07

Díky, ukládám si to.

ptakopysk 14.3.2006 12:35

Re: Hradní obrazárna je bohužel pro výstavu naprosto nevhodná

a to nešlo ho třeba uchácholit tím, že by se doprostřed jízdárny nainstaloval pařez a na něj by se postavila na zeleno natřená busta nějakého důchodce?
Inconnu 14.3.2006 11:50

Re: V historii nemáme mnoho období, která by přinesla do našich zemí rozkvět.

Vážená, klidně si ty krásné a hodnotné věci užívejte, v tom vám snad tento skvěle napsaný článek nebrání.
Mysch 14.3.2006 10:37

opet dik za vynikajici clanek

po dlouhe dobe opet neco, co stoji za to na psu cist, a polemizuje s klise dejepisu padesatych let.
 
V. Chaloupková 14.3.2006 8:38

V historii nemáme mnoho období, která by přinesla do našich zemí rozkvět.

Ostatně podle mého soudu výstava ukazuje prostě věci, které v tomto období vznikly a ty jsou minimálně zajímavé a v mnoha případech i krásné. Ta výstava mi přijde jako právě určená k ukázce takovýchto věcí a nikoliv jako analýza panování Lucemburků v Českých zemích. Nechápu proto, proč si nemůžeme i krásné a hodnotné věci prostě užít a nepatlat k nim kritický pohled na Lucemburky a jejich vliv obecně. Obrazy, šperky, sochy atd. jsou ukázkou tvorby většinou 14. století v Českých zemích. Je možné se jimi i chlubit. Tak se proboha chlubme,jak to činí i jiné národy, ostatně nemáme tohoto ke chlubení tolik, proto bychom si to mohli i občas užít. K výstavě samé chci podotknout jen jedinou leč obecnou připomínku: grafik popisek opět myslel na sebe a nikoliv na návštěvníky, takže jsou tak malé, že je obtížné je číst i když máme oči v pořádku. Ti, co mají nějakou oční vadu jsou téměř diskriminováni. Osvětlení popisek je také v mnoha případech nedostatečné. Ale to je bolest většiny výstav a nechápu, proč se proboha mezi autory nenajde někdo, kdo zdůrazní, že ty popisky slouží návštěvníkovi!!! Z vlastní zkušenosti vím, že ty návštěvní knihy, co bývají na konci výstav, nikdo z realizátorů bohužel nečte.
tonda 14.3.2006 4:25

oprava přepsání se

Nikopole: porážku aliance ZAVINILI Francouzi.
tonda 14.3.2006 4:19

Zikmund

Zikmund Lucemburský je u nás reflektován jen ve vztahu k husitům a České koruně. Ale on byl král uherský, korunu si musel napřed dosti tvrdě vybojovat proti konkurenčnímu uchazeči, bojoval s Turky rychle obsazujícími Balkán (prohra bitvy u Nikopole nebyla jeho vina, porážku alianční armády zhatila nafoukaná netrpělivost francouzských rytířů, připomíná to bitvu u Kresčaku), reformoval uherský stát, budoval a zveleboval hrady a paláce. Kdyby alkoholik Václav IV zemřel o dost dřív, než stačil rozvrátit České království, byl by Zikmund možná jedním z našich oblíbených králů.
doxa 14.3.2006 1:08

Hradní obrazárna je bohužel pro výstavu naprosto nevhodná

Jenže co naděláme - Knížák dal od toho ruce pryč a tak Valdštejnská i Hradní jízdárna zůstaly odepřeny.