23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


VÝSTAVA: Giganti v Praze

25.2.2011

V den zahájení Matějské pouti 5. března bude otevřena v Křižíkově pavilonu E i výstava Giganti s podtextem Doba ledová. Slušelo by se říci dvě – expozice pravěkýchTady všechno vzniká zvířat ve skutečné velikosti má totiž o rok starší sestru, která s velkým úspěchem putuje po Jižní Americe. O tuto výstavu byl natolik velký zájem, že se až třicetičlenný tým paleontologů, výtvarníků a dalších odborníků, za vydatné pomoci brigádníků, pustil již na začátku loňského července do práce. Zatímco ostatní jezdili na dovolenou k moři, zavřeli se v hale na holešovickém výstavišti a začali vytvářet nové modely. Pro tuto výstavu jich naplánovali více. Den po dni umělci i odborníci vyřezávali základ zvířat z polystyrenu a montovali kovové opěrné kostry u největších kusů. Pak přišla na řadu práce s kůžemi jelenů, divokých prasat, nebo třeba lnem a zvířata se začala proměňovat. Přibyla jim kůže s odpovídající délkou srsti. Jestliže vás potká to štěstí a budete si moci sáhnout na smilodona, sáhnete si na pravou kůži, byť z jelena a dobarvenou. Oči vytváří na zakázku zase jiný výtvarník – sklář. Sedět musí nejen velikost, tvar, ale i barevnost. Další jemnou modelářskou prací se vytvářejí nejmenší detaily – jednotlivé prsty, drápy, zuby, fousky. Následné úpravy zahrnují dlouhé hodiny vytváření věrného zbarvení. Jedno zvíře tvoří přibližně tři měsíce a výsledek této práce je k nerozeznání od skutečnosti. Chybí jen pohyb. Kdyby na vás ve Stromovce někde v šeru mezi stromy juknul šavlozubec ve skoku s otevřenou tlamou, čnícími tesáky – byl by z toho u mnoha asi hodně znatelný výsledek.

Zdá se to jednoduché, ale za každým modelem je současně spousta neviditelné práce. Vymyslet postup stavby modelu, určit např. co použít na srst, aby vypadalaPotkat takto šavlozubce ve Stromovce, nelekli byste se? jako pravá, případně kůži jakého zvířete. Bude hyeně „slušet“ – rozuměj odpovídat realitě – více kůže z jelena nebo divočáka? K tomu je třeba připočíst desítky náčrtků zachycující modelované zvíře v jednotlivých postojích a z různých stran, až se najde ten pravý, který se bude realizovat. A samozřejmě diskuse a konzultace s paleontology, aby model byl co nejvěrnější a odpovídal nejnovějším vědeckým poznatkům a tedy „pravěké realitě“. Je to vlastně taková rekonstrukční cesta do pravěku.

A co na výstavě návštěvník uvidí? Kromě snad nejznámějšího symbolu doby ledové, mamuta, i další zvířata, například obřího pozemního lenochoda (Megatherium americanum), medvěda jeskynního (Ursus spelaus), jednorohého nosorožce (Elasmotherium sibiricum)či obří opici Gigantopithecus blacki. K vidění budou nově i naši předci – lovci mamutů.

Než však výstava začne, je zážitkem nahlédnout do zákulisí výroby modelů. Tak se podívejte, na co se můžete těšit a jak to všechno vzniká.

Detaily se dotvářejí jemným štětečkem